7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: Dostáváme 100 miliard ročně, tak držte ústa

V souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie se rozhořely debaty o členství České republiky a vůbec o formátu budoucího fungování evropské spolupráce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 8.7.2016 12:42

Re: Dík

Také si dobře pamatuji, co n ě k t e ř í Slováci tehdy chtěli a jak to dávali najevo. Jsem však přesvědčen o tom, že jich nebyla demokratická většina. Skutečnost, jestli se v té věci mýlím (možné to je) mohlo rozhodnout a vyřešit jedině referendum či referenda, která vyžadoval zákon č. 327/1991 sb, který v čl.1, odst.2 praví : "O návrhu na vystoupení ČR nebo SR z ČSFR lze rozhodnout j e d i n ě referendem".

P. Han 8.7.2016 15:58

Re: Dík

To nebyl návrh na vystoupení, ale na zrušení federace.

P. Čech 8.7.2016 19:10

Re: Dík

To je v podstatě totéž, jinak řečeno. Je to jen hloupá výmluva rozbíječů státu a politiků. Nic jiného. Výmluva, která se snaží ospravedlnit porušení a nebo obejití ústavního zákona.

J. Fridrich 8.7.2016 8:53

To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Věty typu - " Dotace jdou na věci, které by si rozumný člověk za své peníze nikdy nepořídil " je od člověka z jiného Vesmíru. Vy nevíte o např. Kuksu - a desítkách podobných významných rekonstrukcích našich památek za miliardy ? Vy nevíte o výstavbě vědeckých center u Prahy, Brna, Ostravy, Plzně za miliardy Kč ? Výstavba škol, školek, dětských hřišt', nemocnic a jejich dovybavování špičkovou lékařskou technikou je také škodlivé ? Stovky čističek vody u našich obcí ? Opravy stovky kilometrů silnic a výstavba a opravy mostů ? Dotace studijních programů na našich školách všech stupňů ? Výstavba obchodních center a mnoho dalších rekonstrukcí v našich městech a obcích ? Naše zem by bez této pomoci EU vypadala jinak - a na mnoha místech bychom jezdili po našich " silnicích " v tancích, obrněných transportérech, nebo minimálně v Offroadech...

J. Macků 8.7.2016 9:42

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Možná bychom měli méně studijních oborů a tím pádem méně nezaměstnaných vysokoškoláků, méně cyklostezek i dálnic, ale třeba by se stavěli levněji, z cizího krev neteče (jsou to přece cizí peníze), méně špičkové techniky v nemocnicích (alespoň by se ta zbývající využívala efektivněji), nebylo by tolik prodělečných aquaparků, možná i nějaká sjezdovka by se nepostavila, ale mohli bychom být potravinově soběstační, nedošlo by ke zničení celých hospodářských odvětví (cukrovarnictví a další). Hloupý kdo dává a hloupější kdo nebere ale dotace jsou zlo a zlo může způsobit jen zlo. Evropské dotace slouží hlavně k ovládnutí takových mudrlantů, jako jste Vy.

J. Fridrich 8.7.2016 10:13

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Že vy jste si nevzal léky, mudrlante ? Vypotit se, obklady, klid na lůžku. Odpoledne lehká procházka parkem vaší kliniky. Ale pozor, hlídejte si čas ! Víte, že docent Chocholoušek nemá rád pozdní příchody. Příště by vám nepůjčil tu odpornou Západní techniku - počítač.

K. Vyšata 8.7.2016 10:41

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Reagoval jste na souhrn argumentů proti dotacím. Nic proti tomu, každý může mít na stejnou věc jiný názor a i výsledky sporu se dají vykládat různě. Ale to je diskuze, střet názorů a argumentů.

Tak proč píšete takové, s prominutím hloupé a urážlivé, odpovědi? To jste tak nevychovaný nebo se nedovedete ovládnout když má někdo jiný názor?

S. Donát 8.7.2016 10:43

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Protože je to duševní kriplík :)

I. Schlägel 8.7.2016 14:54

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Protože je to standardní normovaný blb bez argumentů.

R. Langer 8.7.2016 11:14

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Hm, tak to se vám moc nepovedlo. Nějaká argumentační zácpa, či nedostatečnost, předpokládám. Měl byste s tím něco dělat. :-P

J. Svoboda 8.7.2016 11:50

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Pane Fridrichu, buď jste úplný blázen, nebo si neskutečně a nezřízeně egoisticky fandíte.

P. Čech 8.7.2016 10:43

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

O tom všem, co zde uvádíte, vím, pane Fridrichu. Vím však i o jiných věcech, které zde, asi záměrně, neuvádíte. O zneužívání dotací k osobnímu či stranickému obohacování, kdy dotčené peníze plynou na soukromá konta či do stranických pokladen. Některé z těchto kauz jsou dokonce řešeny mocí soudní. Organizovaný zločin za pomoci politiků na vysokých místech brání tomuto zneužívání dotací tak dalece, že jsou tito schopni dosáhnout odvolání nejschopnějších policistů z funkcí jen proto, že se nebojí tyto kauzy vyšetřovat. To je druhá stránka věci, o které ,asi záměrně, nepíšete. Kdyby totiž nedocházelo k neřízenému rozkrádání, kdyby nebyly politické strany financovány ze státního rozpočtu, kdyby nebyly poskytovány formou dotací (všelijaké t.zv. sociální dávky a pobídky nepřizpůsobivým občanům) líným a neschopným lidem peníze na to, aby je tito mohli prohrát na automatech či jinak podobně promrhat, mohlo se i bez dotací z EU opravit desítky Kuksů a postavit stovky škol, hřišť a sportovišť. Tak to vidím já.

J. Fridrich 8.7.2016 11:03

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

A za ty naše darebáky - co se opravdu někdy ( ale ne vždy - jak přeháníte Vy a většina zde přispívajících ) tak, jak píšete opravdu chovají pane Čech - mohou podle Vás v EU ????

Není to náhodou bordýlek náš, Český ???

R. Langer 8.7.2016 11:17

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

A jak si asi myslíte, že se využívají dotace jinde v EU? Tak já vám to řeknu, úplně stejně, jako u nás, a proto NE, NENÍ to jenom náš, Český bordýlek. Ale to byste napřed musel vytáhnou nos z těch půlek EU, abyste vůbec něco viděl. :-P

J. Svoboda 8.7.2016 11:56

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Pane Fridrichu, neračte zapomínat, že lidi jsou jen lidi. Kdybaste nebyl zabedněn, už dávno byste věděl a možná přijal i za svoje, že příležitost dělá zloděje. Mohl byste také už vědět, že ten, jak píšete český bordýlek je jen a jen infekcí z EU.

P. Čech 8.7.2016 12:02

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Nutno jít vždy až k jádru pudla. Tímto jádrem je existence zmiňovaných dotací EU. Pokud by totiž nebyly, nikdo by je ani nemohl zneužívat. Jinak máte pravdu v tom, že je to také náš, český bordýlek.

J. Svoboda 8.7.2016 11:46

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Pane Fridrichu, tragicky se mýlíte!! Z jiné galaxie - nikoliv vesmíru jste vy. Proč jste tam neuvedl stovky kilometrů zbytečně luxusních cyklostezek? Proč jste tam neuvedl zbytečná golfová hřiště? Proč jste nezohlednil pokřivení trhu a tím velkou nespravedlnost díky subvencím? Proč jste neuvedl pokles konkurenceschopnosti celé Evropy? Proč jste neuvedl, kolik peněz se díky tomu, že subvence existují, masivně rozkradlo, proč se tak masivně korumpuje? I to patří k tíži takových mudrců, jako jste vy.

Opravdu musíte být z jiné galaxie, když jste schopen snést takovou kopu nehorázností?

J. Fridrich 8.7.2016 13:47

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Tak pánové a soudruzi, konec mudrování a honem do postýlek, je odpolední klídek jak na pionýráku....

Přidám dvě věty vážně - i když nerad : Víte co to byl Marshallův plán a třeba taková UNRA ? Ta postavila poválečnou Evropu na nohy a mohla i nás, kdyby nám to soudruh Stalin nezakázal - tak to pro vás, co myslíte, že jakákoliv pomoc dopadne špatně...

S. Donát 8.7.2016 14:57

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Ale to nikdo netvrdil, že pomáhat je špatné, když se někdo jiný ocitne v zoufalé situaci (jako byla poválečná Evropa). Ale srovnávat Marshallův plán a dotace z EU může jen... no ať si každý raději dosadí, co mu tam nejlépe pasuje. Hezký zbytek dne.

J. Svoboda 8.7.2016 16:18

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Tak pane, jestli chcete srovnávat Marshallův plán a UNRU se socialistickými subvencemi, řekl bych, že jste opravdu vedle. Máte tušení, jak se peníze tenkrát rozdělovaly? Taky někdo cizí nařizoval, co se za ně pořídí? Opravdu jste viděl, že by se tenkrát za ty peníze stavěly zbytečné stavby jen proto, že peníze jsou momentálně zadarmo? Přesně tak to chodí se současnými subvencemi. Ti parchanti z Bruselu sem pošlou peníze na subvenci ve formě úplatku za držhubné (když nechceme kvóty, pohrozí, že peníze nebudou). My a potažmo například daňoví poplatníci z Německa pošleme bezpodmínečně peníze do Bruselu a z Bruselu se nám jich vrátí (v průměru) jen část a navíc s befelem, co si můžeme dovolit. Jen část proto, že z toho, co jsme tam poslali, se také musí královsky uživit celý ten bruselský cirkus, včetně byrokratických myší, které nikdo (doufám, že ani vy ne) nepotřebuje.

Víte, kde ti parchanti ty peníze vzali, zdá se že nevíte. Ty peníze ukradli všem daňovým poplatníkům napříč Evropou. Vím, že si připadáte moudře a jako takový byste si měl odpovědět na otázku, proč by německý daňový poplatník měl platit naše extravagance, na které navíc dosáhnou jen šikovní a všehoschopní šíbři? Podnikatelům, kteří na subvence nedosáhnou to ztíží situaci, takže o férové soutěži si můžeme nechat jen zdát. Když se tak bijete za EU, sežeňte si odpověď na otázku, k čemu byla dvanáctimilionová subvence na Polívkovu farmu. Nebýt EU, Polívka by stavěl za své a uměřeně a teď by neměl problémy s bankrotem.

Z. Koutecký 8.7.2016 19:53

Re: To se nedá ani číst, pan Smetka je komik...

Jelikož jsem pamětník, tak vím, co to byla UNRRA a rovněž jsem ochutnal mnohé produkty, pocházející vesměs s přebytků americké armády. Mimochodem pro nás, děti dorůstající za války, dost exotické,ovšem chutné. UNRRA byla snad vůbec první z humanitárních pomocí poskytovaná pod hlavičkou Spojených národů a nikdo nám ji nezakázal. Skončila v roce 1947 na základě usnesení Valného shromáždění OSN na popud USA a Velké Británie. Akce UNRRA byla v roce 1948 nahrazena čistě americkým Marshallovým plánem. Jeho cíle byly podobné jako půjčky poskytované Spojenými státy Německu po 1. světové válce. Totiž zlepšením katastrofálního poválečného stavu hospodářství v Evropě zamezit šíření komunismu. Současně přispět k rozvoji hospodářství v USA. Marshallův plán totiž nebyla charita, byly to půjčky, které musely být splaceny. Navíc půjčky se neposkytovaly v dolarech, nýbrž ve výrobcích a službách vesměs pocházejících z USA. Jelikož SSSR a jeho satelity pochopitelně Marshallův plán odmítly, byl realizován jen v západní Evropě. Státy, které tento plán přijaly jej zužitkovaly s různou efektivitou. Nejhůře Velká Británie, nejlépe Německo.

P. Gabriel st. 8.7.2016 8:38

Čirá hloupost pane Smetko

Rád se pane Smetko, když cestuji po Slovensku, projedu po tom čirém zlu až do Prešova a do Košic. A jenom Slovákům tiše závidím a současně lituji, že díky tupé povrchnosti mých spoluobčanů u nás o využití dotací rozhodují oposmluvní šejdíři z ODSČSSD a dnes nicmochři z ANO a jiní populisté.

P. Hlosta 8.7.2016 8:21

Smetka má sice pravdu, ale.... ;-))

Smetka má samozřejmě pravdu. Je ale pozdě na zamítnutí dotačního systému pro republiku. Vyvolení nedopustí takový krok a ani náhodou se neomezí v možnosti příjmu tak výhodných zisků. Pokud by se přeci jen našel politik, který by měl velkou podporu občanů u voleb a zároveň chtěl potlačit a zrušit dotační systém pro stát, pak by ho zkorumpovali, případně při jeho silném charakteru by ho přes média dehonestovali natolik, že by buď odstoupil od moci, nebo by ho nenávist voličů zničila.

Kolik příkladů lze uvést ze světového dění, jak se z demokraticky zvoleného udělal padouch, nenáviděný diktátor, nepřítel demokracie, zločinec mafie, nebo aspoň duševně labilní?! Od Jižní Ameriky, přes Afriku, Asii a v Evropě to též nemusí být problém. Stačí když se naruší zájem hegemona a už to sviští a je nutno zasáhnout i vojensky, byť bez povolení OSN.

Takže pane Smetka nedělejte líbivou politiku. Když nebudete s vlky výt, nebudete v politice nic významného. A kdyby přeci jen, pak mají na ptáčky své háčky! ;-))

Z. Lapil 8.7.2016 11:10

Re: Smetka má sice pravdu, ale.... ;-))

Takže pan Smetka má pravdu, ale neměl by konat podle ní, nýbrž proti ní (s vlky výti), mj. aby byl významným politikem. Má se tedy nechat zkorumpovat: zaplatí svědomím, získá funkci.

Jste si jist, že jste to myslel takhle? Rozhodně jste to tak napsal.

P. Čech 8.7.2016 7:54

Přesně tak.

Jakékoliv dotace čehokoliv s jedinou výjimkou pro nemocné či jinak zdravotně handicapované jsou čirým zlem, používaným snad jen socany k jejich ovládání ovčanů. Je sice pravdou, že "hloupý kdo dává, ale hloupější, kdo nebere" nicméně jakékoliv dotace křiví charaktery lidí, podporují lenost a vyhýbání se smysluplné práci. EU, ten v současnosti nehorázný socialistický moloch jakž takž funguje (lépe řečeno nefunguje, ale existuje) pouze na základě dotací těm méně schopným , ba líným. Se systémem dotací celá EU stojí, ale i padá. Zkuste vzít Francouzům dotace do jejich zemědělství a uvidíte ihned francxit. Referendum s předpokládaným výsledkem. Prostě socialistická Lisabonská smlouva byla šlápnutím do exkrementů, ve kterých si rochní jen pohádkově placení politici EU. Nemám nic proti pohádkově placeným lidem, tito však za své peníze musí odvádět odpovídající práci. Ukažte mi však jednoho politika EU, který odvádí svému platu odpovídající a smysluplnou práci. Budete-li jej hledat, nenajdete jej. EU je tak života neschopný socialistický moloch, který, pokud nebude bez náhrady zrušena Lisabonská smlouva a smlouvy na ni navazující, rozpadne se. Je to jen otázka času. Německo a Francie i za pomoci Itálie ai peněz Evropu neovládnou, stejně, jako ji neovládli Napoleon, Hitler či Musolini za pomoci svých armád.

P. Zinga 8.7.2016 7:54

Přesně,

příjemci dotací a plátci příspěvků nejsou titíž lidé. Kdysi jsme si stavěli "kulturní domy" včetně hospody sami. Dnes neumíme ani podělanou cyklostezku-viz Děčín. Zde kvůli dotacím "renovují" v plné sezoně. Samozřejmě je zavřená.

P. Čech 8.7.2016 8:03

Re: Přesně,

Všechno je to o ovládání lidí. Skutečnost, že toto není možné za pomoci ideologií, ale i peněz prostě socani nechtějí vzít v úvahu. Ztratili by tak totiž jedinou podpůrnou věc, pomocí níž vůbec existují.. Bohužel existuje stále dost líných, závistivých lid a nic neumějících lidí, kteří jim skáčí na špek (dotace do čehokoliv) a všem ostatním otravují život Všem ostatním, s výjimkou komunistů, kteří jsou ještě horší než oni.

J. Strakoš 8.7.2016 7:07

Jednou se o dotacích děti budou učit

Jednou se o dotacích děti budou učit a bude to podobné, jako když se učí o odpustcích v církvích nebo lobotomii. Budou se divit, jak to tehdy lidé mohli dopustit, když to bylo tak očividné ...

Jednou z možných reforem EU by bylo zrušení dotací - schválně, zda to přijde aspoň na přetřes.

Bohužel jen pár politiků prohlašuje, že dotace nejsou to pravé ořechové, spíše naopak - mnohdy je politickým cílem vyčerpat dotace.

R. Langer 8.7.2016 11:02

Re: Jednou se o dotacích děti budou učit

Kdepak, spíš se naopak zase budou učit o moudré centrální vládě, která všechno pečlivě plánuje na pětiletky, aby se tím občan pro své dobro nemusel zabývat. :-(

A. Bocek 8.7.2016 5:52

No a za osmé,

dotace jsou jako přenášení písku z jedné hromady na druhou. Která firma za evropské peníze neškolí firemní kultůru , nepřeškoluje skladnici na účetní a účetní na skladnici , tak ta je v regionu za blbce.