8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGIE: Trhá mi to srdce!

Popravdě řečeno, po tom, co o tom slyším z televizní obrazovky, se občas i chvěji a vhání mi to slzy do očí. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme dopustit! Co bychom to byli za demogratycký (to „g“ a „y“ jsou tam schválně) stát a spravedlivou společnost? Kdybychom dopustili, aby naši soukromí akcionáři ČEZu, dodavatelů plynu, jaderných i uhelných elektráren a majitelů OBZ (Občasných zdrojů energie), byznysových hráčů na pražské i lipské energetické burze, nedostali své tvrdě zasloužené peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 2.10.2022 19:04

Hehe, starý bolševik a agent StB nás tady poučuje, co je správné a co ne. Místo aby zalezl do kouta a styděl se...

M. Pivoda 2.10.2022 22:17

Kým byl L. Novák zde objednán? Že by přímo Ondřejem Nefffem?

P. Čech 2.10.2022 17:31

K Vašemu bodu 1 -Oni existují nejen ti schopnější a méně schopní, jakož i všehoschopní. Nejvíce je těch líných, socany vytvořených. Těch kteří se nechtějí živit sami a chtějí raději být zaměstnáni. K bodu 2 - Práci, lépe řečeno zaměstnání, poskytují nejen podnikatelé, ale i živnostníci. Takovým jsem byl i já, zaměstnával jsem i 20 lidí. Za podnikatele jsem se ovšem nepovažoval. Byl jsem jen živnostník. Jinak s tím českým školstvím máte pravdu. Naše školství je socialistickým reliktem a není samo. Socialismus, zejména jeho produkty - všelijaké dávky, přídavky, příspěvky, dotace a pobídky prostupují celým současným systémem a przní vznikající klasický kapitalismus. Dlužno podotknout, že něco takového prostupuje všemi státy EU, ale i GB a USA

P. Čech 2.10.2022 8:52

"Demokracie je prý demokracie a kapitalismus je kapitalismus"????

Ano, je to pravda, ovšem u nás není ani demokracie, ani ten kapitalismus. U nás vládne tuhá diktatura politických stran a jejich ideologií a ten skutečný kapitalismus se tu a tam objevuje ve zcela zprzněné podobě. Pokud bych chtěl nějak tento náš systém nazvat, nemohl bych jinak než proglásit, že u nás panuje reálný socialismus v silném spojení s mnoha zásadami klasické anarchie. Zmatek a chaos, nikoliv řád a pořádek. Jak můžeme vidět od roku 1993, takový systém prostě nefunguje a nikdy pořádně fungovat nebude, protože prostě fungovat nemůže. Nelze totiž být zadobře se všemi a vyhovovat všem. Je však možno vyhovovat většině. Vůli té většiny však u nás nikdo nezná. Nezná ji proto, že ji nikdo ani nezjišťuje. Volby podle zásad poměrného zastoupení vůli většiny občanů nikdy zjistit nemohou, protože jsou volbami menšinovými, v nichž jsou voleny politické strany a hnutí a zásadně nikoliv zástupci občanů. A tady je základ nefunkčnosti našeho politického systému!

P. Rada 2.10.2022 9:51

Typuji, že jste žádnou diktaturu - natož tuhou - nezažil.

Navíc si zřejmě idealisticky myslíte, že v rozsáhlém komplexním systému plném specializací může každá jeho část mít schopnosti všech ostatních a neztrácet přitom svou roli i svůj specifický osobitý výkon.

F. Kusák 2.10.2022 10:27

Tak asi většina z nás zažila docela tuhou diktaturu bývalého režimu. Nemoci se svobodně vyjadřovat, vzdělávat, cestovat, ale i podnikat a bohatnout, to jsme tedy zažili, dokonce i ty sovětské tanky. Komu se potom stýská, je těžko něco vysvětlovat. A pak, nejhorší je diktatura ideologií, zvláště těch "ušlechtilých", kam patří třeba komunizmus nebo ideologizovaný enviromentalismus.

P. Čech 2.10.2022 11:40

A nebo konglomerát socialismu a anarchie, který u nás vládne dnes.

P. Čech 2.10.2022 11:38

Narodil jsem se v roce 1945 a tedy tuhou diktaturu politických stran sdružených v Národní frontě jsem zažil až až. Ta dnešní diktatura politických stran a hnutí je velmi podobná, akorát nejsou sdruženy v žádné frontě. Volně mezi sebou soutěží o moc nad občany a drze tomu říkají parlamentní demokracie. Demokracie, v níž ovšem nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci těch politických stran a hnutí.

F. Kusák 2.10.2022 12:29

Souhlasím s Vámi pane Čechu. Ale obávám se, že to je bolest většiny dnešních tzv. demokratických států. Zajímavé úvahy na toto téma jsou zde: https://www.tichyseinblick.de/kolumnen/herles-faellt-auf/parteien-berufspolitiker-wie-laesst-sich-unsere-demokratie-erneuern/

P. Čech 2.10.2022 17:01

Ano, je to bolest téměř všech t.zv. demokratických států, států, které se za demokratické pouze prohlašují přičemž ovšem skutek utek. Jediným skutečně demokratickým státem na světě je pouze Švýcarsko a pár dalších, které mají v systému zaveden systém referend, jejichž výsledky jsou obecně závazné. Jsou to státy, kde se vůle většiny občanů nejen zjišťuje, ale i naplňuje. Takovými státy rozhodně nejsou ani USA, ani Německo, Francie, Itálie, ČR, SR, o Rusku raději nemluvě.

M. Pivoda 1.10.2022 20:06

Mně "trhá srdce" nevšímavost k trendu, že vetší moc získávají velké IT firmy, které dokáží informačně manipulovat myšlením lidí, čímž fakticky získávají větší moc, než politici (ač legitimně zvolení). Touha po moci je "sviňa".

P. Rada 1.10.2022 22:09

Samotná touha sotva - ta je kladným projevem života. Pokud je ale živena neobvykle vydatným zdrojem po delší dobu a není dostatečně konfrontována s realitou - pak takto narostlá, už přebujelá chtivost často vede k postupné přeměně člověka v jakési monstrum - socializovaného psychopata - který si pro ztrátu běžných životu prospěšných zátěží, přestává uvědomovat, kam až dospěl v rozvratu vlastní osobnosti.

Např. Rusko i jako celek zvláště za několik posledních desetiletí extrémě zbohatlo přejímáním světových technologií a zejména na obchodu se surovinovými zdroji. Právě nejchtivější tam pro náhlou ztrátu zábran rostli neobvykle rychle. Nezvládnutý extrémní nárůst možností tam zároven vedl i k obecnému rozvoji neopodstatnělé víry v národní nadřazenost.

Přebujelá víra v národní nadřazenost vede pravidelně k nacionalismu a ten spolu s totalitou vede k nacismu. Toto vše dohromady už pak už může "svinsky" dopadnout i pro široké okolí.

M. Pivoda 2.10.2022 10:57

Nepopírám to, co výše v diskuzi napsal P. Rada.

Mám ale jiný příklad. Nějaký americký psycholog (v Harvard Business Review, už před několika desítkami let) analyzoval chování managerů a došel k přesvědčení, že to, co se často označuje jako touha něčeho dosáhnout (achievement), je vždy fakticky touha po moci.

P. Čech 2.10.2022 8:59

To je ovšem vina těch samotných lidí (je jich cca 30%), že se nechávají manipulovat a to kýmkoliv. Na tom je totiž postaven celý náš politický systém a hlavně ta "volná soutěž politických stran" podle čl. 5 naší ústavy. Ten článek se do ústavy vůbec neměl dostat, protože není ničím jiným než jinak formulovaným článkem 4 ústavy minulé. Vedoucí úlohu KSČ nahražuje vedoucí úlohou politických stran. A kde jsou občané, ptám ae? Ti zde jaksi chybí! Jde v zásadě o to, že vůle většiny občanů se nikdy nerovná vůli těch politických stran, které jim (3. pád) vládnou. Jim, nikoliv v jejich zastoupení (2. pád).

P. Rada 2.10.2022 9:38

Ptáte se kde jsou občané?

Vůle celého spektra občanů (pokud ji vyhraněněnji vůbec mají) se přeci zřejmě nutně liší od deklarované konsensuálnosti a daleko užšího výběru těch co něčemu alespon rámcově, otevřeně a odpovědně "straní".

Mnozí pro dnešní komplexnost, dynamiku vývoje, spohodlnění ... ani nevědí co činí, co chtějí, co se s nimi děje ... natož aby to uměli formulovat a posléze napravovat. Tak se spíše jen vezou a v tomto rozpoložení většinově né náhodou jsme.

Osobní angažovanost je ve zkonzumělém česku žijícím dlouhá desetiletí na dokonce dál rostoucí ekosystémový dluh vůči prostředí, už léta na ústupu.

Při nastalém energeticko-válečném karambolu, který nebezpečně drcnul do sice mamutího ale nestabilního systému, se leckdo s dříve neodpovědně se chovajících diví, proč se to či ono zadrhává ... a kde zůstali občané, kteří by za ně to vše dlouhodobě se sunoucí jak lavina do kolapsu, záhy vyřešili?!

P. Čech 2.10.2022 11:49

Do orgánů státní moci nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci politických stran a hnutí. To sice neplatí o senátu, ale ten je u nás zcela zbytečný a volí jej cca 10-15% voličů. To o něčem zcela zásadním vypovídá. V současném systému, který je politiky a novináři drze nazýván nějakou demokracií vládne tuhá diktatura politických stran a hnutí a občané jsou silně upozaděni. Kromě voleb politických stran a hnutí do orgánů státní moci (rozpor s čl. 2, odst.1 ústavy) nemají ve svých rukou žádný nástroj, pomocí něhož by mohli vyjadřovat a nastolovat svou většinovou demokratickou vůli. Menšinové volby podle zásad poměrného zastoupení takovým nástrojem rozhodně nejsou.

O. M. 1.10.2022 17:16

"A milión, dva milióny berou! Taková Zagorová, to je hodná holka..."

Vlku, vy jste horší než Středula.

Věc se má tak, že ČR je součástí EU energetických systémů a tudíž i energetického trhu, a ani od jednoho se nemůžeme jen tak odstřihnout, aniž by to mělo závažné náedky - bohužel. Kupříkladu, když se odstřihneme od obchodování s elektřinou, můžeme zjistit, že se náhle "vypařily" kapacity plynovodů. Nezbývá nám, než ze zachovat podle toho, co se podaří dojednat mezi 27 státy EU, má to, kromě jiného, i vliv na stav našeho státního rozpočtu. Takže, pokud se v EU dohodne, že emisní povolenky jsou nedotknutelné, řád energetické "burzy" svatý a že "nadměrné zisky" výrobců energie se budou hezky po socialisticku přerozdělovat, tak to tak prostě bude a nic s tím nenaděláme. Furt je to lepší, než drátem do oka.

Pokud byste snad chtěl argumentovat Francouzema, že ti zastropovali cenu u výrobce, tak připomínám, že drtivou většinu elektřiny tam vyrábí EdF, která je státní (to se to pak nařizuje) a dlouhodobě (dávno před kovidem a rusko - ukrajinskou válkou) ztrátová.

O. M. 1.10.2022 17:20

To je jen vysvětlení stavu věcí, neříkám, že je to tak správně.

P. Rada 1.10.2022 18:26

Je to vícemíně tak jak píšete ale navíc hrají roli i národní rozdíly v legislativách které někde více a jinde méně umožnují komunitní výrobu a spotřebu energie. Ta u nás s legislativních důvodů prakticky nejde realizovat - ačkoli mnohé státy EU ji praktikují. Adekvátní lokální soběstačnost by totiž mohla by být výrazným tlumicím prvkem výkyvů na burze.

https://www.ekonews.cz/komunitni-energetika-pomaha-srazit-ceny-energii-cesko-v-ni-ale-zaostava/

https://www.denik.cz/ekonomika/komunitni-energetika.html

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/komunitni-energetika-obnovitelne-zdroje-klimaticka-zmena-nemecko-druzstvo.A220715_095339_domaci_idvs

L. Novák 2.10.2022 19:51

Největší kravina z poslední doby - "komunitní energetika". Další "zelená" komunistická fantasmagorie. !!A kdo že nám ji sem cpe? Blb Rada, agent kominterny Greenpeace...Rv

M. Pivoda 1.10.2022 19:58

Pragmatický Číňan Teng Siao-pching kdysi metaforicky (k přehnané politizaci) sdělil, že "není důležité, zda je kočka černá, nebo bílá. Ale to, zda chytá myši".

Tady diskutujete na blogu politického komentátora Ondřeje Neffa.

M. Pivoda 1.10.2022 20:13

Wikipedie sděluje

Teng Siao-pching ... V říjnu 1920 jako šestnáctiletý přišel se skupinou dalších mladíků do Marseille a zůstal ve Francii pět let. Vystřídal několik zaměstnání jako pomocný dělník, ale jelikož nedostával finanční pomoc z domova, sotva mu to stačilo na obživu. Pod vlivem starších studentů, mezi nimiž byl i pozdější předseda vlády ČLR Čou En-laj, se začal zajímat o marxismus a v roce 1922 se zapojil do komunistického hnutí. V roce 1924 vstoupil do Komunistické strany Číny, respektive do její odbočky v Evropě. Ta ho začátkem roku 1926 vyslala studovat do Moskvy, kde byl jeho spolužákem i nejstarší Čankajškův syn Chiang Ching-kuo, pozdější prezident na Tchaj-wanu. ...Na jaře 1927 se Teng vrátil do Číny, kde se vyhrotily spory KS Číny s jejich spojenci ve straně Kuomintang, které vyústily v občanskou válku, jež skončila vítězstvím komunistické armády na čínské pevnině v roce 1949. Společně s pozdějším maršálem Liou Po-čchengem velel Osmé pochodové armádě a účastnil se bojů proti japonským okupantům. Jako Liou Po-čchengův politický komisař na konci občanské války byl v čele ozbrojených sil, které v roce 1949 ovládly S’-čchuan a další oblasti jihozápadní Číny.

V roce 1952 byl povolán do Pekingu, kde byl střídavě jmenován do řady vládních funkcí, z nichž nejdůležitější byla místopředseda vlády. O čtyři roky později byl pak povýšen do stálého výboru politického byra ÚV KS Číny, čímž se stal jedním z šesti nejmocnějších mužů Číny. Po vypuknutí tzv. velké proletářské kulturní revoluce v roce 1966 byl Teng Siao-pching obviňován ultralevicovými příznivci, že prosazuje „kapitalistickou cestu“. ... Po tři roky pak Teng Siao-pching musel pracovat jako dělník ve vesnické opravně traktorů v provincii Ťiang-si.

S podporou předsedy vlády Čou En-laje bylo Tengovi povoleno vrátit se do úřadu místopředsedy vlády v roce 1972. ...

V. Kolman 1.10.2022 23:38

Nějak mi ty počty nesedí!

Pokud by v roce 1920 přišel Ten Siao-pching kamkoli (jak údajně uvádí Wiki), bylo by mu dnes 102 let!!!!!!

M. Šejna 2.10.2022 8:45

Umřel v roce 1997.

Co vám na těch počtech nesedí?

P. Čech 2.10.2022 9:05

Odstřihnout se můžeme a to velice jednoduše. Jen chtít. Bez EU jsme byli od roku 1918 celkem 86 let a jakž takž jsme fungovali. Od roku 2004, od kdy jsme členy EU náš stát nefunguje, akorát se nechá orgány EU podplácet formou všelijakých dotací a pobídek, socanským to způsobem. Že se nestydíme!

V. Petr 2.10.2022 16:14

Milý pane, kdyby nás chtěli Němci odpojit od plynu, můžeme znemožnit transit německé elektřiny přes naše území ze severu na jih. A to by způsobilo Němcům nemalé potíže, možní i Blackout!

Ostatně všechno současné zlo zavinili Němci svou Energiewende, což je třeba neustále připomínat.

F. Zrcek 1.10.2022 16:58

Po pravdě řečeno, vrtá mi hlavou jen ten titul: ll.m. Anglicky je to master of laws, latinsky legum magister, ale kde se tam bere to druhý l ?!

Napadl mi jediný důvod. Fiala je zkrátka lidumil. A to druhé l tam má právě proto.

Navrhuji prohlasovat parlamentní zákon: Fiala je lidumil. (Podobně se Beneš zasloužil o vlast).

O. M. 1.10.2022 17:36

Nevíte-li, co je LL. M., zeptejte se tety Wiki. Je pravda, že ani ta vám neřekne, proč jsou tam ta l dvě, nejspíš to nevědí ani sami Američani. Z vyznění vašeho příspěvku však vyplývá, že jste si stejně jenom chtěl kopnout.

F. Zrcek 1.10.2022 18:10

Naopak pohladit. Pokud to fialovi přečtou...

V. Kolman 1.10.2022 23:51

Holt se někdo "uklepnul" při klofání do klábosnice. I to se občas stává.;-D;-D;-D