24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ENERGIE: Trhá mi to srdce!

Popravdě řečeno, po tom, co o tom slyším z televizní obrazovky, se občas i chvěji a vhání mi to slzy do očí. Takovou nespravedlnost přece nemůžeme dopustit! Co bychom to byli za demogratycký (to „g“ a „y“ jsou tam schválně) stát a spravedlivou společnost? Kdybychom dopustili, aby naši soukromí akcionáři ČEZu, dodavatelů plynu, jaderných i uhelných elektráren a majitelů OBZ (Občasných zdrojů energie), byznysových hráčů na pražské i lipské energetické burze, nedostali své tvrdě zasloužené peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 1.10.2022 11:14

Podle práva se totiž může za trestní čin považovat nejen nějaká aktivita, ale taká neaktivita, tedy nečinnost. Můžete třeba jít do vězení za to, že někomu neposkytnete pomoc (v jakékoli podobě), ač vy na jeho zdravotním stavu nemáte žádnou vinu, a dotyčný kvůli tomu zemře.

Myslím, že situace je teď velice podobná.

R. Langer 1.10.2022 11:38

Za koule? Nic takového ten člověk nemá. ;-D

K. Nový 1.10.2022 10:49

Je to tak.

P. Pepax 1.10.2022 10:40

R^ pan Vlk má pravdu, je to obyčejný fialový hnus, rozsah toho hnusu je již nad možnosti rozumového chápání. EU je prostě to nejhorší co se v Evropě podařilo vygenerovat.

P. Černý 1.10.2022 10:43

Současná česká vláda rovněž. Aspoň pro Čechy.

J. Sedláček 1.10.2022 10:37

28.10.!

P. Černý 1.10.2022 10:35

Pane Vlku, i mně píšete z duše.

Uz prý i ČNB ve své studii počítá s hrozbou, že se až třetina českých občanů dostane do exekučního pásma. V této souvislosti se mi líbila řečnická otázka prognostika profesora Staňka. Ptá se, zda si někdo myslí, že se tito lidé v klidu vezmou za ruce a odeberou se bydlet pod mosty.

Kdo ví, tito lidé by to možná i udělali. Ale to není všechno. Úpadek průmyslu povede i ke ztrátě pracovních příležitostí a kariér příslušníků střední třídy. Často schopných lidí s kontakty a znalostmi a zkušenostmi.

Uvidíme, co se stane, až i bohatí Němci zjistí, že náhle zchudli a přišli o životní perspektivu. A to nechci zrovna připomínat třicátá léta.

Možná proto bylo třeba ty NS odpálit, aby si německá veřejnost nemohla prosadit jejich zprovoznění.

Asi to bude chvíli fungovat. Ale z dlouhodobého hlediska je to zničující politika.

P. Pepax 1.10.2022 10:43

Asi budeme muset počkat ař ti Němci zchudnou a pochopí realitu, to s tím odpálením NS mě taky napadlo.

P. Černý 1.10.2022 10:47

Jen abychom měli, než na to dojde, dostatek mostů.

Z. Lapil 2.10.2022 9:11

Nebudeme. Stavitelé mostu budou stavět jak diví, ceny poletí nahoru, pan Vlk a zdejší diskutéři označí jejich zisky za nemravné, zkasiruji je a bude po stavení mostů.

T. Kvitek 1.10.2022 10:16

Jo, ti chytrolíni z bank, úřadů, korporací v životě nebyli mezi "normálnimi" lidmi co makají ve fabrikách a na poli. Politici zničili trh s energií dotacemi a povolenkami a ještě se diví, že jsme naštvaní. Vůbec netuší co se venku děje, jejich vnímání je omezeno velkou městskou aglomerací. A tomu ten výlupek Timmermans a už toho má jeden dost. A ti naši velitelé bank se s ním paktují. Tuší kšeft ze zelené bídy neboli Green dealu pro sebe a blbnou se zvyšující se teplotou za kterou můžeme my. Ještě že GB už zelenou bidu kopla do zadku. Snad ji budou následovat další státy.

J. Hajský 1.10.2022 10:03

Výborný článekR^

Kéž by lidem otevřel oči a poslal je na statisícové demonstrace na Václavák a Letenskou pláň a nynější mocipáni rychle odešli do zapomnění. Že to jde ukázaly demonstrace v listopadu 1989 a Husák, Jakeš, Bilak a podobní se poroučeli. A to měli na udržení u moci velkou armádu, policii a LM.

Jen se obávám, že si to lidé přečtou, zanadávají sijen a pojede se dál. Ale vše má své meze jako je měla čtyřicetiletá totalita.

Z. Lapil 2.10.2022 9:06

Možná kdyby ti naštvaní šli včera k volbám, nemusely vládní strany vyhrát o tak velký parník.

J. Plíva 1.10.2022 9:58

Podle mne za všechno může vládní poslušnost Evropské unii. Ta nás nutí prodávat elektřinu na Lipské burze, což ani pravá burza není, protože tam cenu nevytváří poptávka a nabídka, ale vynucená cena, která, cituji, "se odvíjí od ceny plynu." To je jedna věc.

Druhá věc je, že cena plynu se zvýšila díky idiotské zelené politice EU, tzv. dekarbonizaci, a také nerozumné zahraniční politice EU ovlivněné Spojenými státy vůči Rusku a Ukrajině.

J. Havránek 1.10.2022 9:39

Kdo by to jen řekl, že tihle noví demokrati - údajní pravičáci, co se tlachání, lhaní a demagogie týká, tak snadno - suverénně, strčí komunisty do kapsy!:-(

R. Langer 1.10.2022 11:54

Ale to JSOU prolhaní komunisti, pořád ti samí, ale dnes lžou i tak, že si říkají jinak. ;-)

J. Kostelanský 1.10.2022 9:12

Nejbizarnější na tom celém je, že Češi z toho, že vyrábějí elektřinu v jaderných elektrárnách za pakatel (proti současným koncovým cenám), z toho nemají nic. A to je jaderná energetika takřka zdrojem české národní hrdosti.

Ale abychom nekřivdili jenom české vládě, i na Slovensku mají podobné "experty". Tam pro změnu prý elektřinu prodali na několik let dopředu do ciziny, a slovenské subjekty jsou nuceny taktéž platit za elektřinu současné vysoké ceny. Na Slovensku alespoň vláda přijala zákon, podle kterého lze "v případě nouze" energetické a plynárenské subjekty vyvlastnit, čili znárodnit. Jinou věcí ale je, zda k takovému kroku vláda bude mít odvahu. Protože situace je vážná už teď, tak se nabízí otázka, nač čeká slovenská vláda, když už má příslušný zákon schválen? Možná na to, až si zahraniční vlastníci úložišť plynu na Slovensku plyn odčerpají domů...

A teď obecněji: tezi, že trh vyřeší všechny problémy sám, a stát by vůbec neměl do trhového prostředí zasahovat, prosazují rychlokvašení "ekonomové", co učebnici ekonomie dočetli jenom k "neviditelné ruce trhu Adama Smitha". Kdyby knížku dočetli do konce, zjistili by, že podle ekonomické teorie, ale i praxe, stát nejenže může, ale musí do trhového prostředí zasahovat. A to tím víc, čím dominantnější je postavení subjektu nebo subjektů na trhu.

Dále platí, že stát je zde kvůli lidem, a ne lidé kvůli státu. Stát proto musí mít VŽDY silnější postavení (zvláště pro případy nouze) než jakýkoli komerční subjekt. Pan Fiala sice pořád mluví o válce, dokonce uvažuje o zavedení válečné daně, ale asi je tak moc chytrý, že už nechápe, že ve válce (ale také při velké krizi jako je tahle) hospodářství přechází na válečný režim. A v takovém režimu má stát VŽDY poslední slovo. Může vydávat nařízení nemyslitelná v poklidné době.

Na většinu politiků současné EU je jak udělaný Švejkův citát: "Nemůže být každej chytrej. Protože kdyby byl každej chytrej, bylo by na světě tolik chytrosti, že by z toho byl každej druhej blbej."

P. Sura 1.10.2022 9:23

Jo, ale kdybyste chtěl profitovat na tom, že umíme vyrobit elektřinu levně a neobchodovat ji přes burzu, musel byste se odpojit od celoevropské sítě. To by ale znamenalo poslat všechny podporované OZE do háje i s jejich podporovateli. Ti by se pak se státem soudili (což je mimochodem v současnosti úplně nejvýnosnější kšeft) a to, co by vysoudili by možná bohatě překonalo ty zlodějské ceny z burzy. Podívejte se, kolik na státu vytřískal Šťáva za krevní plazmu.

P. Černý 1.10.2022 9:52

To vaše zasvěcené žvaneni má jednu chybu. Obchodování na burze, kde se navíc dnes sjednává minimum transakcí (proto jako cenový regulátor nefunguje) není podmínkou zapojeni našich elektráren do energetické soustavy. Burzy jsou jen jedním z možných míst sjednávání obchodů. Nikoli rozvodná soustava.

J. Kostelanský 1.10.2022 10:45

Víte, ono platí to stokrát ověřené: kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

R. Langer 1.10.2022 11:41

Ať se soudí. Jsme přece ve válečném stavu, jak tvrdí nás pan premiér, jsou proto nutná určitá tvrdá opatření. Má se přece šetřit, no ne? Proč by se to mělo týkat jenom svetrů? ;-D

R. Dubravský 1.10.2022 15:48

1/ Technicky vzato není problém převést českou rozvodnou soustavu do ostrovního režimu. Její stabilita by se tím zlepšila.

2/ Co chcete vysoudit ze zbankrotovaného státu? Jak si to chcete vynutit?

I. Lyčka 1.10.2022 19:39

No, vybouchl NS 1 i 2, tak klidně může dojít k tomu, že někdo odpálí pár stožárů VVN, které vede přes hranice. A v tom momentu jsme ostrovní síť.

J. Kalina 1.10.2022 8:59

no tak vida. Před měsíci jsem tady psal, že nám v TV radfí ti co mají 200 000 měsíčně a proč tam nedají někoho kdo bere 30 000 a nezeptají se ho jak dokáže ještě ušetřit. No, tak i pan Vlk - všechna čest - na to napsal článek. také jsem se divil, jak je možné, že po půl roce války U-R ještě nikdo nepřerušil energovody a hle, konečně se někomu rozsvítilo. Teprve nyní uvidíme to tóčo s plynem, když nebude ani ten ruský přes Německo dodávaný předražený. Nechci domýšlet co bude na území od Polska po Kamčatku za bordel, až tohle někdy snad skončí. Možná se i dočkáme prodeje východních částí Ruska Číně pokud to půjde"v klidu".

P. Hák 2.10.2022 10:21

Rozumím. Do Evropy nepůjde plyn, ale bordel bude jinde.

F. Navrátil 1.10.2022 8:33

Fialová vláda se domnívá, že problémy s energetikou lze vyřešit lepší mediální kampaní a srozumitelnější komunikací s nespokojenou veřejností. V záloze je ještě tvrzení, že kdo vyjadřuje nespokojenost s energetickou krizí, je agent Kremlu a příznivec Putina.

R. Langer 1.10.2022 11:45

Ano, myslím, že vláda udeří masivní letákovou kampaní! ;-D

M. Moravcová 1.10.2022 12:20

Ano, Fiala a EUpapsláši bojují s krizí žvaněním. Ostatně nic jiného neumí.

M. Pivoda 1.10.2022 8:25

V rubrice "ENERGIE" pod článkem s názvem "Trhá mi to srdce" jsem očekával jiný druh vlčího zaskučení.

R. Langer 1.10.2022 11:56

Brzo budeš skučet sama, ty naše malá hloupoučká UI, ale zatím ti to furt nedochází, co? :-P