28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
janoryna 3.4.2009 11:15

Re: Zelení ekoteroristé

do brusele né, stačí co páchaj tady ! kdyby byli v bruseli, tak jsme všichni v p*****i.

Jura Jurax 3.4.2009 11:34

Re: Zelení ekoteroristé

No kam je vyhnat ... ano, direktně a přímo tam ...;-D

K. Babák 3.4.2009 9:34

Malé zdroje

Onehdá jsem viděl v televizi (snad to nebyl apríl), že v Jablonci uvažují o stavbě místní jaderné elektrárny. Bezobslužný reaktor má rozměr šatní skříně (je to asi typ, odvozený od pohonu jadených ponorek) a dodá teplo a elektřinu, dostačující pro město a okolí. Kdybych bydlil v Jablonci nebo něco takového chtěli postavit v okolí mého domu, hlasoval bych pro.

M. Zima 3.4.2009 10:25

Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

JE je zastaralá technologie stará půl století. Vámi zmíněné jednotky jsou používány m.j. v US ARMY a partně by jednoho dne stála jedna i u Radaru. Neměli bychom to tu raději rozmazávat, jsou ale i menší na nukleárním rozpadu pracující jednotky, např, používané CIA v Himalaji pro napájení špionážních zařízení. (BTW: Šerpové se prali o to, kdo to monstrum ponese, bylo to sice těžší, nežli norma, ale sálalo z toho teplo) Ale jak jsem naznačil, necháme toho, aby se o to ještě nepoprali čeští starostové, jako topení do jeslí a tak.

Stoura 3.4.2009 10:44

Re: Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

Rozmatlýáváte to hezky. :-). Úspěšně především matláte dohromady několik různých věcí. Radioizotopové termoelektrické generátory (to je to malé co hřeje) jsou pro město i k radaru k ničemu - mají příliš malý výkon. Dieselagregát je pro radar mnohem lepší. Pro město je potřeba ještě tak o dva řády větší zdroj. Tedy klasický reaktor (třeba jako je na amerických nebo ruských ponorkách a lodích).

Příhoda se šerpy bude nejspíš spikleneckoteoretická latina ,ale můžete na ní klidně věřit podobně, jako katolík na vodu z Lurd.

M. Zima 3.4.2009 10:57

Ale, ale,

že se Vám to popletlo, neznamená, že jsem to tak napsal. Přečtěte si to pořádně. Ani s tím Dieselem nemáte tak úplně pravdu. Pokud vím, existují už dokonce jednotky v kombinaci se Stirlingem.

Výroky, jako ten ohledně "šerpů" z Vás dělají zbytečně hlupáka. Informujte se a zjistíte např. i že se jeden takový instalovaný krám Amíkům ztratil, "ukradli" to patrně čínští komis, které to mělo kontrolovat.

Stoura 3.4.2009 11:06

Re: Ale, ale,

Jistě jste schopen svá tvrzení podložit odkazy na důveryhodné zdroje. Pokud ne, berme je jako Vaše nepodložené názory.

M. Zima 3.4.2009 11:14

Tedy, jak Vy co berete, je mi jedno, já jsem Vám jenom sdělil, jak to je. Důkaz, jenom, když se vsadíme, jinak s evidentními tvrzeními neztrácím čas.

Stoura 3.4.2009 11:25

Re: Tedy, jak Vy co berete, je mi jedno, já jsem Vám jenom sdělil, jak to je. Důkaz, jenom, když se vsadíme, jinak s evidentními tvrzeními neztrácím čas.

Jinými slovy žádné podklady pro svá tvrzení nemáte. Protože jinak byste je uvedl. Takže jen prázdné kecy.

M. Zima 3.4.2009 13:03

Doposud jste se choval jakž takž inteligentně,

nechápete, že nebudu ztrácet čas hledáním proto, že si nějaký anonym usmyslel, že mi nevěří. Nabídku jsem Vám udělal. BTW: Mě tady ještě nic nevyvrátili.

Stoura 3.4.2009 13:05

Re: Doposud jste se choval jakž takž inteligentně,

Prázdné řeči samozřejmě nelze vyvrátit, protože jsou prázdné. :-P

Ladislav N 3.4.2009 16:26

Re: Doposud jste se choval jakž takž inteligentně,

A k tomu navíc Zimu známe jako totálně profláknutého blábolícího fanatika... ;-D

honzak 3.4.2009 10:46

Re: Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

co ty všechno nevíš! Ty jsi diabol alebo veštec!

K. Babák 3.4.2009 11:26

Re: Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

Zato fotočlánky byly vynalezeny předloni a větrné vrtule ještě později. Stavět kvůli radaru jadernou elektráru s mnnohonásobně větším výkonem, než je třeba, si nedovolí ani bohatá Amerika.

Zdroje na principu rozpadu rádioizotopů se běžně používají třeba v družicích a dokonce i v implantovaných kardiostimulátorech.

A reaktory na ponorkách jsou zmenšené proti normálním. Zmenšené natolik, že jsou vlastně samostatný typ.

Ostatně nevím, jak může normální člověk reagovat na Zimovy příspěvky.

Jura Jurax 3.4.2009 11:37

Re: Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

Čím to, že Zima kdykoliv dokáže napsat hovadinu - a ještě si plete Dalmácii s decimálkou ... ;-D;-D;-D

4mb15 3.4.2009 12:10

Re: Všechny dosavadní reaktory jsou pouze zvětšené ponorkové,

Čistě parafrázuji:FVE je zastaralá technologie stará půl století.Za vynálezce křemíkového solárního článku bývá označován Američan

Russel Ohl (1941). Patent na „převaděč solární energie" však nakonec

dostali D. M. Chapin, C. S. Fuller a G. L. Pearson (1954), kteří o

měsíc později předvedli křemíkové solární články s 4,5% a později 6%

účinností.

Stoura 3.4.2009 10:47

Re: Malé zdroje

Trochu apríl to byl - tyhle reaktory jsou pro civilní použití prozatím jen ve stádiu návrhů. Důležitá je především bezpečnost  - na rozdíl od vojenských lodí a ponorek to ve městě nebude hlídat celá vojenská posádka.

Svého času se nějací zelení (myslím Děti Země) chlubili, že zarazili podobný projekt centrální jaderné teplárny v Plzni (kde Škodovka určite měla technologicky na to, aby ten projekt realizovala)

krmič 3.4.2009 10:58

Re: Malé zdroje

Oni to ukazovali hluboko pod zemí. To jako myslíte, že jednoho dne by přijeli teroristé s bagrem, začali vyhrabávat reaktor a nikdo by si toho ani nevšiml? Že ta vojenská posila by nestačila přijet?

RomanL 3.4.2009 11:31

Re: Malé zdroje

... bacha na to, ti ekoteroristi jsou hrozná pakáž, ti vám vlezou všude! ;-D

Jura Jurax 3.4.2009 12:17

Re: Malé zdroje

Věřím, že u nás nevšiml  ;-D;-D

Karel 4.4.2009 7:02

Re: Malé zdroje

Ve včerejším Libereckém deníku paní Drábová (ředitelka ústavu pro bezepečnost jaderné energetiky) řekla, že takové reaktory přicházejí do úvahy někdy za 20-30 let. Tyto reaktory jsou při současných cenách energie neekonocmické. Ekonomické budou, až se zvýší cena energie zhruba na dvojnásobek. Pak budou ovšem ekonomické i obnovitelné zdroje, které však budou i naprosto bezpečné!

Stoura 4.4.2009 8:36

Naprosto bezpečné?

Naprosto bezpečné? to jste vzal kde? V Evropě například zahynulo od války prokazatelně více lidí na následky havárií alternativních zdrojů, než na následky havárií zdrojů jaderných.O fosilních zdrojích ani nemluvím - tam je počet mrtvých na vyrobený terajoule možná ještě horší, než u už dost smrtících alternativ.

Honza42 3.4.2009 9:19

nějak mně to vychází jinak.

300000 MW * 1 000 000 Euro / 500 000 000 obyvatel = 600 Euro na osobu a nikoliv ročně, ale do roku 2030. To je docela dobrý. Pro mou pětičlennou rodinu to činí tedy 3000 Euro = 84.000Kč během 20 let, tedy 4200Kč ročně. Tedy zanedbatelné.

600.000 Euro ročně na osobu by totiž znamenalo okamžitě koupit les a hlavně zbraně.

A je to 3.4.2009 9:02

K článku

ČR by se v budoucnosti mohla stát největším vývozcem el.energie a tím rychle rapidně zbohatnout.To si ale většina prýobčanů nepřeje. tkzvelektoeura by byly celkem dobrým příjmem pro naši republiku i přes náklady na výstavbu elektráren.

Haui1 3.4.2009 9:13

Re: K článku

Kdysi dávno vyšla v Dikobrazu povídka, kde se psalo o vesnici, v níž měla být postavena továrna na knoflíky. Všichni tehdy v referendu hlasovali proti oběma rukama. Knoflíkárna se nepostavila. Za pár let tam měli stavět snad prasečák. Všichni hlasovali proti, ale hlasů byla jen polovina. Druhou rukou si všichni drželi kalhoty, protože nebyly knoflíky. Bojím se, že dopadneme podobně. Budeme platit obrovské peníze za elektřinu, protože jsme nepostavili včas další elektrárnu, elektřinu budeme za drahé peníze dovážet.

Vlado Z 3.4.2009 8:23

Jsme rozmazlení

Prostě už dlouho se nestalo nic závažného, co by nás upozornilo, že samozřejmé veci kolem nás nejsou tak samozřejmé. Ekonomická krize byla sto to udělat, ale skončí dík masivním podporám dřív, než ji většina opravdu pocítí. Takže každý si myslí, že "ono se to nějak vyřeší" a NYMBYsmus vládne světem. Myslím, že až každoměsícční black-outy a tvrdé restrikce individuální spotřeby elektřiny lidi přesvědčí, že myšlení je třeba změnit. Tak jako je to v Austrálii s vodou.

Jinak na rozdíl od autora nepovažuji koncept"trvale udržitelného rozvoje" za fatamorgánu. Záleží na tom, jak se definuje. Zda extrémně "zeleně" s přísnou restrikcí emisí a spotřeby, nebo jako funkční kompromis s postupným přechodem k šetrnějšímu využívání přírodních zdrojů a související redukcí emisí. Nemyslím si, že samotný volný trh je dost účinný, aby bez vědomých regulací trvale udržitelný rozvoj zajistil.

Petr Kohout 3.4.2009 7:49

Pro mne udržitelný rozvoj znamená udržitelný rozvoj. Čili jeho nedílnou součástí

je dostavba Temelína a výstavba nejméně pěti dalších jaderných elektráren.

honzak 3.4.2009 6:30

naši rakouští sousedé

jsou opravdu partička vypatlanců. Zlatá Itálie, zlaté Švýcarsko! Zaduste se svojí "ekologií"! A vezměte si k tomu i EROEI, to je taky pěkná kravina.

Už se těším na čtvrtek, uvidím kolik hnusných tunelů zase Švýcaři vyvrtali, aby si přivedli do čistých horských středisek hnusnou automobilovou dopravu. Taky se těším na to globální oteplení, zatím tam je sněhu neurekom a zima jak v ruským filmu.

Humorek nakonec - kterého zeleného trotla udělají ministrem ŽP? Bursík to asi nebude....

Karel 3.4.2009 6:26

Ne na mém dvorku

Navrhuji postavit další jadernou elektrárnu v těsné blízkosti Prahy. To má následující výhody: 1) Zdroj energie má být co nejblíže spotřebě (Praha je největším spotřebitelem energie)  2) Praha je dál od rakouských hranic než Temelín (bude méně protestů)  3) Ve Vltavě je dostatek vody pro technologickou potřebu elektrárny.

Pražáci nebojte se, jaderná elektrárna je naprosto bezpečná a je hezčí než větrníky nebo solární elektrárny. A jódové tabletky dostanete zdarma!

honzak 3.4.2009 6:57

Re: Ne na mém dvorku

Milý Kájo! Určitě by se někde kolem Kamýku našel vhodný žulový masiv (tedy velmi stabilní podloží), na kterém by se jaderka dala postavit. Ale prakticky to nepůjde. Tobě podobní trotlové by řvali jako protržení!

Z čeho napájíš svůj počítač, Kájo? Z větru? Slunce?Nebo máš po dědovi šlapací generátor z WWII?