29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stoura 3.4.2009 22:19

Re: Vidím, že diskuze ujela poněkud stranou

Dnes už se nikomu nechce opracovat pořádně kus pazourku, to je to! Pohodlní jsou! To se ví, takový kostěný hrot je udělán jedna dvě, ale taky se ti každou chvíli zlomí. A to prý je jedno, říká syn, tak se dá nový a je to. No ja, ale kam to takhle přivedou? Každou chvíli nový oštěp! Řekni sama, kdo tohle jakživ viděl? Holenku, to takový pořádný pazourkový hrot musel vydržet léta letoucí! Ale já říkám, ono dojde na má slova: však oni se jednou ještě rádi vrátí k těm našim poctivým kamenným zbraním! Proto já schovávám, kde co najdu: staré šípy a mlaty a pazourkové nože - A to prý je haraburdí! ;-P

Stoura 4.4.2009 14:55

Autor

Pro neznalé připomínám, že výše uvedený citát je lamentace pračlověka Janečka z Čapkovy knihy apokryfů. Chtěl jsem jím naznačit, že lamentování některých lidí nad zkažeností světa a neúctě k tradicím, jalé tu prezentuje třeba para a všude kolem Zelení, má velmi velmi dlouhou tradici.;-)

Stredocech 3.4.2009 14:48

Stačí přejít na atom a není co řešit

A zelené je třeba pověsit na větrníky v rámci prostého fyzického přežití Evropanů.

portwyn 3.4.2009 17:21

Ale fuj

Odletující zbytky těl by znečistily environment.

honzak 3.4.2009 13:56

Zimo, co je s

tou ledničkou? Dodej typové označení, zbytek si rádi vygůglíme. Že nedáš? Přišli bychom na to, že kecáš!

pteryx 3.4.2009 13:27

výborný článek,

velice realistický a pravdivý. Pokud máme omezit emise CO2 a snížit závislost na rychle se vyčerpávajících fosilních zdrojích, tak je nezbytné změnit strukturu energetiky. Myslím, že je možné připustit mírný nárůst výroby elektrické energie, pokud to bude v jádru nebo v obnovitelných zdrojích. Nemůžeme přece připustit zaostávání demokratických zemí za komunistickou Čínou, jak to vezmou do ruky čínští bolševici, tak to je konec snů o šetrném vztahu k přírodě.

posvator 3.4.2009 12:18

Zamyšlení

Všichni přemýšlí o tom, jakou energii využívat a zda proměnit další pole a lesy v autostrády. Kdybychom se zamysleli nad tím, co můžeme jako jednotlivci udělat proto, aby tato civilizace nenašla svůj konec ve válkách o zdroje, bylo by lépe. K diskusním příspěvkům týkajícím se obchvatu Plzně a dálnice D8. Existovaly dvě varianty obchvatu Plzně, ta kratší a nákladnější, která nakonec prošla, a delší méně nákladná, u níž vadilo, že jistí zastupitelé nezakoupili k ní přiléhající pozemky. U D8 se nabízelo variant několik, nakonec však povede Českým středohořím, CHKO s přírodou ojedinělou v Evropě, kde je vlivem geologických a geomorfologických podmínek (členitý terén, aktivní sesuvy, bloky výlevných vyvřelin na podloží ze sedimentů apod.) nutné prolít mnohem více betonu než u jiných variant.

honzak 3.4.2009 12:26

Re: Zamyšlení

"povede Českým středohořím, CHKO s přírodou ojedinělou v Evropě" to jsou TYPICKÝ MELOUNISTICKÝ MANTRY! Oni nikde nemají dálnice, které by vedly členitým kopcovitým terénem. To máme jen u nás...

A ty varianty bych chtěl vidět!

Co jsme to za společnost, že do dopravy a energetiky kafrají pomatení žabičkáři a kytičkáři?

para 3.4.2009 12:45

Re: Zamyšlení

honzáku a ty se asi necejtíš jak ten pomatenej - vid ? Je to ale otázka na pováženou už proto, že jsi varianty jak sám říkáš neviděl ale soudíš jiné.... Ty variaanty tras se mnohdy snaží vyhnout obydlené a lidmi využívané krajině. Logický důsledek je, že zbývá ta méně člověkem dotčená - tam to naráží zas na ty co se tyto kousky snažej zachránit před expanzivností svými spoluobčanů ktedří zatím nevnímají tak významě tu svou spětnovazenbní závislost na okolní přírodě. Např všichni potřebujeme vzduch vodu potraviny... ale také přijatelné klima  atd. Prakticky nic s toho ale člověk nevyrábí ale jen eventuelně přetváří - jsme na přírodním okolí prostě závislí  - a to je snad zejména u těch svobodomyslných k zamyšlení..;-)

honzak 3.4.2009 13:16

Re: Zamyšlení

co to je za blbost??? "Ty variaanty tras se mnohdy snaží vyhnout obydlené a lidmi využívané krajině. Logický důsledek je, že zbývá ta méně člověkem dotčená - tam to naráží zas na ty co se tyto kousky snažej zachránit před expanzivností svými spoluobčanů ktedří zatím nevnímají tak významě tu svou spětnovazenbní závislost na okolní přírodě."

Selský rozum říká, že melouni jsou proti všem variantám a praxe to potvrzuje! Jděte do brusele blbýskové!

Stoura 3.4.2009 13:30

Re: Zamyšlení

Tohle není nic nového a dělo se to i před sty let. Podívejte se třeba na město Kaplice, kde si v půlce 19. století měšťané vymohli, že železnice mnohakilometrovým obloukem mine město. Dnes je velmi zjevné, jak to městu, druhdy jednomu z nejvýznamějších v oblasti, prospělo/uškodilo. Během několika desítek let se z města propracovalo na městys, městem se znovu stalo až  s rozvojem silniční dopravy.

honzak 3.4.2009 13:52

Re: Zamyšlení

Tam mám nějaké zařízení a znám to tam víc než bych si přál. "Kaplice - nádraží" se zove onen shluk budov. A je tam hnusná 40, pro osobáky zcela buzerační.

Kapličtí měšťané byli patrně prapředky dnešních melounů....

K. Babák 3.4.2009 14:29

Re: Zamyšlení

Něco podobného platí pro Kutnou Horu.

Ladislav N :-))) 3.4.2009 15:57

Re: Zamyšlení

To neznáte soudruhy lidovce z Brna-Židenic! Tady je 30 v celé zóně (mimo hlavní tahy) a třicítkou nejezdí ani policejní auta... ;-P

para 3.4.2009 13:30

Re: Zamyšlení

Honzáku já tu píši za sebe a ne za "melouny" - v tom může být ten rozdíl co se Ti zdá "blbostí". Ty se chceš zřejmě "popasovat s melounem" a já Ti tu v tom překážím - vid?;-)

honzak 3.4.2009 13:53

Re: Zamyšlení

já se nechci a nepotřebuju pasovat. Já chci, aby melouni odtáhli do propadliště dějin. Všichni.

Rubin 3.4.2009 15:07

Re: Zamyšlení

Jenomže tam patří zabedněnci typu honzaka, co si nevidej na špičku nosu.

Ladislav N 3.4.2009 16:00

Re: Zamyšlení

Na špičku niosu si nevidí melouni jako místni umanutec "para", blábolící stejné nesmysly stále dokola.... Jiný blábolivý zelený magor "Zephir" už se profláknul nedávno vkládanými citáty z údajného Marxe.... ;-P

Ladislav N :-))) 3.4.2009 17:00

Něco pro Para

Něco pro Para

Rubin 3.4.2009 21:06

Re: Zamyšlení

Jsi dobry, ty si nevidíš ani na kořen nosu. nejsi ty náhodou bývalý příslušník VB z Brna?

Stoura 3.4.2009 13:16

Re: Zamyšlení

Jako jednotlivec si každý může vpálit kulku do hlavy. Tímto způsobem lidstvo nebude existovat a tudíž ani válčit. S civilizačními artefakty si příroda poradí za pár desetiletí, jak ukazuje příklad vysídleného a teˇd už přírodou zpět dobytého okolí Černobylu.

Ladislav N 3.4.2009 16:03

Re: Zamyšlení

A zvířatům se tam daří navzdory "radioaktivnímu zamoření". Žádná pozorovatelná poškození. Je o tom dokonce nedávno natočený film. Dá se najít ke stažení i na Internetu v HD kvalitě. :-)

honzak 3.4.2009 11:50

Zimo, ty jsi vůl

jak lev! Ty rádioizotopové zdroje vyrábí rovnou DC, bez parního cyklu. Proto se používají např. na družicích, jak již někdo napsal.

Jestli máš u soudruhů v NSR nějaký takový zdroj o výkonu řádu desítek MW DC, tak se jednak omluvím, druhak koupím akcie takové elektrárny. Převod DC/AC je už zmáknutý se slušnou účinností...

Něco mi ale našeptává že máš prd, kafrale!

M. Zima 3.4.2009 12:35

Vám očividně rupe v bedně, koncentrujte se trochu. Na obráceném Peltierovi mám sice ledničku do auta, ale ani o té jsem vůbec nepsal.

honzak 3.4.2009 12:43

Re: Vám očividně rupe v bedně, koncentrujte se trochu. Na obráceném Peltierovi mám sice ledničku do auta, ale ani o té jsem vůbec nepsal.

takže na družicích je malý kotlík, který vyrábí páru, za ním malý turbogenerátor, který vyrábí střídavý proud a za tím usměrňovač? plus malý chladič, kde ta pára kondenzuje? Těžko, že?

Nemám čas hledat přesný princip těch radioizotopových zdrojů, ale s 95% pravděpodobností vyrábí DC proud.  Seebeckův jev to asi nebude, i když to nemohu vyloučit.

Stoura 3.4.2009 13:04

Re: Vám očividně rupe v bedně, koncentrujte se trochu. Na obráceném Peltierovi mám sice ledničku do auta, ale ani o té jsem vůbec nepsal.

V radioizotopových generátorech, jaké jsou například na sondách k Jupiteru, se používá termoelektrický jev. Seebeckův jev je opačnou stránkou téhož. Oba mají společnou velmi mizernou energetickou účinnost. Výhodou naopak je vynikající spolehlivost. Ale tu Zimovu ledničku bych chtěl vidět (a hlavně její spotřebu)

M. Zima 3.4.2009 13:10

TAk co zase nevěříte, tu ledničku jako takovou, nebo její spotřebu. BTW: jednu takovou, na 220 V, mám i v Praze.

Klidně buďte nedůvěřivý, to Vás jistě naučil socialismus, ale pozor, někteří v tom komunistickém ráji pořádně zblbli.

Stoura 3.4.2009 13:13

Re: TAk co zase nevěříte, tu ledničku jako takovou, nebo její spotřebu. BTW: jednu takovou, na 220 V, mám i v Praze.

Dejte sem typ té ledničky pro ověření. Máte-li ji doma, zabere to méně času, než vykrucování. Pokud typ neuvedete, nejspíš nic takového nemáte.

honzak 3.4.2009 13:23

Re: TAk co zase nevěříte, tu ledničku jako takovou, nebo její spotřebu. BTW: jednu takovou, na 220 V, mám i v Praze.

Peltierovy články se průmyslově používají k chlazení např. počítačů, které pracují 24/7 a to v místnosti s obsluhou. Jsou pravda energeticky náročné, ale jsou tiché a spolehlivé - nic se tam netočí. Na stejném principu lze vyrobit i ledničku. Ale bude čertovsky drahá investičně i provozně.

PseudoTeuton bude mít patrně absorpční, která je "poháněna" topným odporem v řádu desítek wattů. Nebude veliká a žádnou velkou Zimu neudělá, ale taky to funguje.

Stoura 3.4.2009 13:36

Re: TAk co zase nevěříte, tu ledničku jako takovou, nebo její spotřebu. BTW: jednu takovou, na 220 V, mám i v Praze.

jojo - adbsorbční ledničky jsou prima. jednu na plyn jsme doma měli. Proti kompresorové naprosté ticho - jen občas zabublala.