29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
portwyn 6.4.2009 10:49

Pozdě, ale přece

děkuji za odkaz, ten článek znám - je zajímavý.

4mb15 4.4.2009 21:39

Re: Je v podstatě jedno, jestli jste tak mizerně informován, nebo, jestli jenom šaškujete, ale

"Jestliže jsou reservovány na roky všechny uzly plynovodu, chce někdo sám určovat, kdo bude dělat jaký kšeft." - Značná většina kapacit je vázána dlouhodobými smlouvami z doby před liberalizací, ale žádné temné síly bych v tom nehledal. Doporučuji ke čtení dokument: Šetření podle článku 17 nařízení (ES) č. 1/2003 v odvětvích zemního plynu a elektrické

energie v Evropě (závěrečná zpráva). Zde je vysvětlena celá situace. Mimochodem tahle zpráva je už dva roky stará a veřejně dostupná - takže najaká reportáž nějakého "investigativce" je teda opravdu objev. A věřte mi, že se EU snaží tento stav změnit, ale musí to probíhat podle práva a s ohledem na dosut uzavřené smlouvy!!!!

Stoura 4.4.2009 14:55

Autor

Pro neznalé připomínám, že výše uvedený citát je lamentace pračlověka Janečka z Čapkovy knihy apokryfů. Chtěl jsem jím naznačit, že lamentování některých lidí nad zkažeností světa a neúctě k tradicím, jalé tu prezentuje třeba para a všude kolem Zelení, má velmi velmi dlouhou tradici.;-)

Stoura 4.4.2009 8:39

Re: .

Bioplynu je ale především málo. Jak už jsem psal výše: ani bioplyn z toho, co vyprodukuje milion lidí, nestačí pokrýt energii na vlastní výrobu toho plynu.

Stoura 4.4.2009 8:36

Naprosto bezpečné?

Naprosto bezpečné? to jste vzal kde? V Evropě například zahynulo od války prokazatelně více lidí na následky havárií alternativních zdrojů, než na následky havárií zdrojů jaderných.O fosilních zdrojích ani nemluvím - tam je počet mrtvých na vyrobený terajoule možná ještě horší, než u už dost smrtících alternativ.

Stoura 4.4.2009 8:31

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

V Kněžicích to funguje, protože svážejí odpad ze širokého okolí. S místní produkcí by nevystačili. A kdokoliv jiný v okolí desítek kilometrů by podobný projekt také nemohl provozovat, protože by se s nimi přetahoval o ten odpad. Navíc v nákladech nemajíi svoz - to si platí ti, kteří se chtějí zbavit odpadu. Dělají takovou lokální spalovnu. Proti spalovnám v jiných případech různí Zelení hlasitě brojí, takže se i v tomto případě chovají poněkud schizofrenicky.

Jiným příkladem může být Praha, kde bioplyn z exkrementů milionu lidí nestačí ani z poloviny pokrýt energetickou spotřebu čistící stanice, která jej vyrábí.

Karel 4.4.2009 7:19

Re: .

Poblíž hnoje musí být bioplynové stanice. Bioplynové stanice však mají jednu velmi výhodnou vlastnost, likvidují jinak nepříjemný odpad. Bioplyn se může použít pro výrobu elektrické energie a odpadní teplo např. pro přípravu teplé užitkové vody. Nebo také jako palivo pro automobily s plynovým pohonem. Bioplyn má totiž podobné složení jako zemní plyn.

Karel 4.4.2009 7:15

Re: .

Větrná energie je dnes nákladově srovnatelná s energií z fosilních zdrojů. Ve Spojených státech existuje fotovoltaický článek (zatím ve fázi zkoušek), který vyrábí proud za (v přepočtu) 1 Kč za 1 kWh.

Karel 4.4.2009 7:02

Re: Malé zdroje

Ve včerejším Libereckém deníku paní Drábová (ředitelka ústavu pro bezepečnost jaderné energetiky) řekla, že takové reaktory přicházejí do úvahy někdy za 20-30 let. Tyto reaktory jsou při současných cenách energie neekonocmické. Ekonomické budou, až se zvýší cena energie zhruba na dvojnásobek. Pak budou ovšem ekonomické i obnovitelné zdroje, které však budou i naprosto bezpečné!

Karel 4.4.2009 6:48

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

Zbývá také ještě (současná) výroba elektrické energie a tepla z bioplynu a biomasy. Příklad Kněžice (okr. Nymburk), kde to funguje!

M.S. 3.4.2009 23:01

Re: Dnešní diskuse je velmi podnětná.

Zase jeden "vizionář" se svatým nadšením. Doposud se ukázalo, že "alternativní" zdroje jsou pouze jakýmsi zaklinadlem "zelených" ideologů. Nejzářnějším případem jsou biopaliva kde získaná energie je menší než energie (klasická) potřebná na jejich výrobu. Plroplácení "alternativní" elektrické energie až 10násobkem oproti klasické je "zločinem" a nejen ekonomickým.

Stoura 3.4.2009 22:52

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

jen jestli ale nejvíc neškodí právě tím stálým pendlováním sem a tam. Nějak se asi musí přepravovat a pěšky to nejspíš nebude. Podobně jako vrchní Zelený Bursík, přispívající GO pálením kerosenu po tunách při letu na dovolenou za věčným ledem.

Stoura 3.4.2009 22:19

Re: Vidím, že diskuze ujela poněkud stranou

Dnes už se nikomu nechce opracovat pořádně kus pazourku, to je to! Pohodlní jsou! To se ví, takový kostěný hrot je udělán jedna dvě, ale taky se ti každou chvíli zlomí. A to prý je jedno, říká syn, tak se dá nový a je to. No ja, ale kam to takhle přivedou? Každou chvíli nový oštěp! Řekni sama, kdo tohle jakživ viděl? Holenku, to takový pořádný pazourkový hrot musel vydržet léta letoucí! Ale já říkám, ono dojde na má slova: však oni se jednou ještě rádi vrátí k těm našim poctivým kamenným zbraním! Proto já schovávám, kde co najdu: staré šípy a mlaty a pazourkové nože - A to prý je haraburdí! ;-P

Honza42 3.4.2009 21:08

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Blbost, asi jste nikdy na venkově nebyl. Na umělá hnojiva nejsou peníze. U nás chlévská mrva a prášku "jen tak trochu".

Kdybych bydlel v Praze (včera jsem tam byl a stačilo), třeba bych měl dneska taky "ekologicky propláchnutej mozek".  Já to vyřešil před 15 lety opuštěním Prahy a jsem zcela spokojen. Zejména proto, že jsem nechtěl dvojí domácnost (byt-chalupa). Nikdo přece nikoho nenutí žít ve víru velkoměsta.

Rubin 3.4.2009 21:06

Re: Zamyšlení

Jsi dobry, ty si nevidíš ani na kořen nosu. nejsi ty náhodou bývalý příslušník VB z Brna?

para 3.4.2009 20:58

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Jo za to město se často stydím - už jak se k němu blížím bývá nad ním zdálky vidět smogová čepička. Ono na vekově je to jiné - tam když zemědělec rozpusí do řeky tuny dosičnanů a pesticidů - nikdo  ho nenařkne že dělá svinčík....Ve městě na ulici je ta špína víc vidět.  - asi tak;-)

Honza42 3.4.2009 20:33

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Snad se nestydíte žít ve městě - sídle ekozločinů všeho druhu. Nevymlouvejte se a pojďte bydlet k nám na venkov.

A že byste jel na dovolenou do Albánie, to mně ani neříkejte. To máte ...km, to je ...nafty, .......FUJ. Já si v létě sednu na lavičku před barák a ženě říkám, že jsem na dovolené a tam za tím kopcem, tam že už je moře.

Honza42 3.4.2009 20:28

Re: To jsou zase kecy.

Světový vývoj je celkem jasný. Za sto let bude Čína vyvážet práci do svých poboček v USA, aby ušetřila na výrobních nákladech. Komu se odsud podaří utéci, bude smět v Číně mýt záchody nebo kopat kanály. Ostatní budou mít již od kůží právo šaria a kulturní zvyky Arabů. Ale nebude to vadit. Díky GO se totiž lejno vydělané v Praze doprostřed chodníku rozkročmo s povyhrnutou sutanou rozpadne stejně rachle jako je tomu dnes v Bejrůtu. Úspora toaletního papíru a ČOV sníží naši ekostopu. O vše se ekologicky postará Slunce a vítr, nejvěrnější kamarádi našich současných Zelených. Takže Zelení vlastně taky zvítězí. Zkrátka Ráj.

para 3.4.2009 20:25

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Prosím neplést "Zelené"jako stranu či "Zelené" jako ekologosty či "Zelené" jako biology, klimatology, hydrology, botaniky....  - ke kterým se hlásím. Ti všichni profesní i bytostní  ekologové v pravém slova smyslu se rádi v neděli z města vyjedou nadýchat a rekreaci tráví i třeba v té Albánii - když už jim jejich rodnou hroudu konzumem, exhalacemi i odpadem zaneřídili další spoluobčané..... Naopak by rádi třeba doma zůstali a to své bydliště k obývání celoročnímu uspůsobily - pokud by to bylo jen v jejich silách. Např to GO určitě nezvrátí jen možná zmírní nějaké dopady.  Nepochybují ale  - na rozdíl od MilanůR - nejen o své Svobodě ale ani o své odpovědnosti za své konání a Svět  ve kterém žijí.;-)

Honza42 3.4.2009 20:15

Re: To jsou zase kecy.

Jsem ekonomický realista. Peníze budou vždy fungovat. Občas se sice vyskytne stát, kde se bez peněz hodlají obejít, ale je to vždy jen na chviličku.;-D

Strašný výčet nemocí v poslední větě. Doufám, že žádnou z nich netrpím.;-P

para 3.4.2009 20:07

Re: To jsou zase kecy.

A není pan Honza 42 ekonomický snílek? Ti se vyznačují používání peněz na místo fyzikálních pojmů ve víře, že pokud to nebude fungovat upravíme kurs k dolaru.... event nějaké natisknem či vydáme dluhopisy, obligace... Takoví lidé neobědvají gulášovou polévku ale chtějí předkrm za dolar a při denním výděleku  Xdolarů si mohou měsíčně kupovat nové auto za Ydolarů.......

Takže doporučuji prostudovat základy biofyziky, etologie, psychologie a řady přírodních věd než se pustíte do odhadu co nás čeká za století.;-)

Honza42 3.4.2009 19:59

Re: sustainable

V Evropě máme tradici projektovat Říše na 1000 let, které se vždy podělají za pár let. Trvale udržitelný  EUristán projde pravděpodobně přesně tímto klasickým vývojem.

MilanR 3.4.2009 19:57

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Vzornou ekostopu má ve světovém měřítku Bangladéš, Namibie a Sierra Leone, dále Burundi, Čad a Mozambik. V Evropě je vzorem Albánie. Ale zelení se do těch ekologických rájů nějak nehrnou ...

Pokud by zelení netorpédovali rozumná řešení ekologických problémů, obavu bych neměl. Zelení ale z problémů žijí, takže je pokud možno eskalují a nastolují jiné, pokud možno nedokazatelné (globální oteplování vinou člověka).

Honza42 3.4.2009 19:54

No a uhlí už pomalu dochází, takže si můžeme vybrat

buď JE nebo nic.

Honza42 3.4.2009 19:50

To jsou zase kecy.

Pán bude zřejmě filosof. Ti se vyznačují především používáním pojmů bez definice. Pak si mohou kecat co chtějí bez rizika zesměšnění.

Takže prostudovat nákladovost výroby energií podle typů primárního zdroje (prosím v peněžní jednotce, nikoliv filosofický blábol), zapomenout na neuvěřitelně pitomou poučku, že nejlevnější je ta nevyrobená energie (to už opakuje opravdu každý vůl).......atd.atd.

A hlavně filosofické úvahu si nechat jinam, do energetiky opravdu nepatří.

josef krouman 3.4.2009 19:45

sustainable

trvalý - tzn. 10 let, 1000 let, 10000 let?

para 3.4.2009 19:18

Re: Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

Sebevraždou lidstva je především závoděním rozvoji spotřební společnosti s cílem získání mocenské nadvlády. V důsledku toho již došlo k překročení limitů Ekostopy a schodku energetické bilance kterou provází schodek finanční - /viz dnešní stagnace/ Až tato droga lidské povýšenosti nad biofyzikální přírodní podstatou lidstvu dojde, bude to patrně bez adekvátní náhrady. Vystřízlivění do realityy bude neúprosné a neúplatné. Počátky jsou už dnes znát jak vzdálené hřmění. Oteplovač by rád tu bouřku na někoho svalil - leč jedeme v tom prakticky všichni.;-)

para 3.4.2009 18:55

Re: Dohnat a předehnat? - ano ale v míře efektivity!

To pořadí si určí realita umístění podle geografických podmínek a vývoje s časem. Dnes bych to pro Čechy viděl asi podobně ale úspory se stanou nutností pro  všechny a to nutností velmi zásadní už dnes a alespon do té doby než se najde zdroj s energetickou výtěžností adekvátní fosilům v období let 1950 až 2000. I tak budou úspory už z důvodů překročení Ekostopy muset dosáhnout několikanásobku dnešní spotřeby a to nelze dosáhnout jinak jak zásadní restruktulizací společnosti. Viz bublinový graf C. Halla ... od Kašíka ve Vesmíru 9/2008 nebo http://www.esf.edu/EFB/hall/

Oteplovač 3.4.2009 18:51

Udržitelný rozvoj a Princip předběžné opatrnosti

(Sustainable development a precautionary principle) jsou dvě hlavní mantry EU a odráží program zelených - "Asistovaná sebevražda lidstva".

Karel 3.4.2009 18:27

Re: Ne na mém dvorku

Částečně mám energii z Temelína, částečně třeba z Opatovic, částečně dnes už i z obnovitelných zdrojů. Nechte si laskavě toho trotla, já si to jak vidíte nedovolím.