15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
portwyn 3.4.2009 17:21

Ale fuj

Odletující zbytky těl by znečistily environment.

portwyn 3.4.2009 17:20

Ale kdepak

Fyzika existuje, ale spousta lidí víc předem, že ji určitě nikdy nebudou potřebovat ;-P

portwyn 3.4.2009 17:18

Dohnat a předehnat

Spotřeba pro spotřebu je IMHO blbost. Od USA si berme to dobré a neopičme se v plýtvání.

"První představují hranice růstu spotřeby. Evropa zaostává za Spojenými státy nejméně o polovinu, takže prostor tu zřejmě existuje."

Dovolil bych si připomenout, že cílem není růst spotřeby, ale zvýšení kvality života. Spotřeba je cenou za toto zvýšení. Efektivnější technologie a menší spotřeba jsou dobře, ne špatně. Žádné hranice růstu spotřeby dohánět nemusíme.

Jinak s článkem lze souhlasit, energie nebude zadarmo a budoucnost je v mixu jádro-úspory-obnovitelné zdroje, v tomto pořadí důležitosti.

LJG 3.4.2009 17:10

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

Jen stručně: energie tekoucí vody: u nás už na 100% od první republiky.

Energie větru : pro tu v našich podmínkách platí, že na stavbu a provoz větrné elektrárny se spotřebuje tolik, co vyprodukuje. Přičteme-li nutnost posílení přenosové soustavy  (riziko blackautů) a vyronávaní jinými zdroji jsme v mínusu.

Poněkud lépe vychází sluneční energie, zde není tak velké riziko blackautů, ale poropočteme li počet slunečných dnů, je použitelná tak na 20 %- 30% uzemí. Pokrytí enegie sluneční enrgií se může pohybovat cca na 4,75 %  celkové spotřeby.

Zbývají uhelky a Temelín.

i.h. 3.4.2009 17:01

Zapomnel's, Vojto,

na energii, ktera se da jednoduse ziskat z vakua, a na Sorxovy solenoidy. Musis se jeste vzdelavat.

Ladislav N :-))) 3.4.2009 17:00

Něco pro Para

Něco pro Para

LJG 3.4.2009 16:48

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

To už zrušili fyziku i na základce nebo jde o žáka zvláštní školy, který se naučil ovládat internet?

Honza42 3.4.2009 16:40

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

Totální melounistický blábol vložený na závěr dne!!!   (bez otazníku)

Ladislav N 3.4.2009 16:33

Něco pro Para

Už zase ty tvoje nesmyslné melounistické bláboly? Tohle ti nestačilo? Něco pro Para

Ladislav N 3.4.2009 16:26

Re: Doposud jste se choval jakž takž inteligentně,

A k tomu navíc Zimu známe jako totálně profláknutého blábolícího fanatika... ;-D

Ladislav N 3.4.2009 16:18

Re: Třesky plesky melouna s deficitem vzdělání

Totální melounistický blábol vložený na závěr dne? 8-o

Ladislav N :-))) 3.4.2009 16:15

Re: volební právo jen pro ty, kteří na daních za minulý rok zaplatili více než stanovená mez

 ;-PR^ A je vymalováno!! Zpětná vazba jako řemen... jenomže ta by výrazně změnila zastoupení rudých (melouny nevyjímaje) v politické sféře. A z rozhodování vyloučila ty největší blbce.

Míra 3.4.2009 16:13

Dnešní diskuse je velmi podnětná.

Střetávají se tu dva názory: (1) zvyšujme spotřebu energií, protože šetřit se nevyplatí, (2) energie pro lidstvo je vyčerpatelná, musíme šetřit, abychom přežili co nejdéle. Energetici, a zejména ti jaderní, vidí jedinou možnost ve stavbě dalších a dalších reaktorů pro pohánění dalších generátorů. Vždyť uranu je na Zemi tolik, že ho nevyčerpáme ani za tisíc let. Podstata problému je jinde: samotná stavba elektrárny, těžba surovin na její postavení, těžba a úprava uranu a likvidace jaderného odpadu  a hlavně doprava všeho souvisejícícho jsou energeticky stále náročnější.  Vyplatí se stavět elektrárnu, která za svůj život vyrobí sotva tolik energie, kolik jsme na její stavbu a provoz museli vynaložit? Odpověď zní: nevyplatí. Musíme tedy hledat jiné, technicky a hlavně ekonomicky dostupnější zdroje: energii slunečního záření, energii pohybujícího se vzduchu a energii tekoucí vody. Výzkum a vývoj způsobů získávání energie z "alternativních" zdrojů není an bloc financován státem jako jaderný výzkum. Je financován cestou dotací jen těm, kdož se vydávají na dosud neprošlapanou cestu. To je ten pravý smysl dotací. Je třeba vyřešit zásadní technický problém: jak uskladnit energii z doby přebytku na dobu nedostatku. Technické řešení není obtížné - přebytek energie ze Slunce, vody a vzduchu můžeme použít na eletrolýzu vody a vzniklý vodík používat v tepelných elektrárnách. Je to jen o bezpečnosti při manipulaci s vodíkem a o účinnosti takové elektrárny.

Druhou cestou jsou už zmíněné úspory. Nejde o to šetřit za každou cenu, ale rozumně hospodařit. Už jsem zmínil moderní kompaktní zářivky a zdroje tepla s velkým příkonem. Jsou i jiné možnosti úspor: postupné zavádění LED svítidel do veřejného osvětlení se zapínáním a vypínáním prostřednictvím pohybových čidel, postupné nahrazování kompaktních zářivek velmi úspornými LED svítidly atd. Chce to hlavně přemýšlení. A to, jak víme i ze zdejších příspěvků, bolí.

miroslav.vojta@volny.cz

Ladislav N 3.4.2009 16:08

Re: TAk co zase nevěříte, tu ledničku jako takovou, nebo její spotřebu. BTW: jednu takovou, na 220 V, mám i v Praze.

V 90. letech systém chlazení Peltierovými články nabízely i některé firmy v ČR, možná i dnes, ale s ohledem na láci kompresorových chladicích systémů na trhu spíše jenom živoří...

Ladislav N 3.4.2009 16:03

Re: Zamyšlení

A zvířatům se tam daří navzdory "radioaktivnímu zamoření". Žádná pozorovatelná poškození. Je o tom dokonce nedávno natočený film. Dá se najít ke stažení i na Internetu v HD kvalitě. :-)

Ladislav N 3.4.2009 16:00

Re: Zamyšlení

Na špičku niosu si nevidí melouni jako místni umanutec "para", blábolící stejné nesmysly stále dokola.... Jiný blábolivý zelený magor "Zephir" už se profláknul nedávno vkládanými citáty z údajného Marxe.... ;-P

Ladislav N :-))) 3.4.2009 15:57

Re: Zamyšlení

To neznáte soudruhy lidovce z Brna-Židenic! Tady je 30 v celé zóně (mimo hlavní tahy) a třicítkou nejezdí ani policejní auta... ;-P

Ladislav N 3.4.2009 15:51

Re: Vidím, že diskuze ujela poněkud stranou

Nejde jenom o zelené magory. Podívejte se, co Paroubkovi komunisti slibují, že vezmou peníze ze zisku u polostátního ČEZu a začnou je rozdávat lidem - tu na koupi nového automobilu, jinde zase na něco jiného...

Pokud nezodpovědní politici prošustrují vzácné zdroje na posílení vlastní politické kariéry a ještě nadělají dluhy a přenechají je ke splácení až dalším generacím, máme se do budoucna na co těšít!!

Honza42 3.4.2009 15:08

Vidím, že diskuze ujela poněkud stranou

Vrátím se ke svému příspěvku z 9:19. Podle článku pro dostatečné zainvestování energetiky postačí, abych každý rok zaplatil za energiii o 4200Kč více (pětičlenná rodina), což činí měsíčně 350 Kč. Teď platím měsíčně cca 2000Kč, takže po započtení výše uvedené částky to dělá  2350 Kč/měsíc. Takže se žádná katastrofa nekoná, pokud výstavbě nových zdrojů nebudou pomatené zelenkavé struktury bránit.

Rubin 3.4.2009 15:07

Re: Zamyšlení

Jenomže tam patří zabedněnci typu honzaka, co si nevidej na špičku nosu.

Stoura 3.4.2009 15:02

Re: .

Třena by Bursík zboural svůj malostranský domeček, aby uvolnil místo pro takovou ekolibou stavbičku ... :-D

Stredocech 3.4.2009 14:57

"Rozežranost" současné civilizace NENÍ PROBLÉM

Problém je bezbřehé množení nerozežraných primitivů. Jsou dvě možnosti, buď se vyvraždí mezi sebou, nebo, pokud si je pustíme do Evropy, vyvraždí i nás.

Žádná jiná možnost reálně neexistuje, pomohlo by jen nastolení tvrdé koloniální nadvlády a to dost dobře nejde, je to méně pravděpodobné, než uvedené možnosti.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 3.4.2009 14:55

Re: .

S tim je potiz. Napriklad vedle Lidoveho domu v Praze pro biomasovou elektrarnu neni dost mista. To je sama pamatka, restaurace, butik ... ;-D

4mb15 3.4.2009 14:50

Re: Je v podstatě jedno, jestli jste tak mizerně informován, nebo, jestli jenom šaškujete, ale

jen v rychlosti zbytek později:

"vylučovat tím stavbu v Polsku je česká trucovitost, hloupost, jak ekonomická, tak energopolitická" - nemáte až tak prevdu, že je to hloupost, proti hovoří především obvyklé dosavadní trasy plynu a které je celá distribuční soustava uzpůsobena, a proto je napojení na jihu moravy podstatně výhodnější.

Jestliže jsou reservovány na roky všechny uzly plynovodu, chce někdo sám určovat, kdo bude dělat jaký kšeft.

Při Vaší naivitě, věříte dokonce ve funkčnost EEX. Na to nevěří ani bossové ČEZu.  ????? Nechápu co tím myslíte? jeko že se 80 procent elektřiny v DE prodá v bilaterárních kontraktech a na EEX jen 20? - to je naopak docela fungující trh (vzhledem k situaci v ostatních zemích).

"A k tomu česky "nezávislému" ČEPSu. Tihle budulínci za sebe dokonce musí nechat mluvit v ČT Kříže, aby "nic nespletli"." - Byl jste někdy na nějaké konferenci o české energetice? Kde mluvil Šolc, Vrba, Fantík, Solcová o Čeps? výte jaké opatření přijal ČEPS aby se neopakovala situace s PpS v roce 2007?  A víte jak se na celém stavu podílel ČEZ? Víte vůbec jaký má ČEPS rozvojový plán do budoucna? (Tady vám napovím: Vytvoření celoevropské přenosové soustavy nezávislé na jednotlivých státech) Ach... co bych se snažil, stejně nevíte:-(

Stredocech 3.4.2009 14:48

Stačí přejít na atom a není co řešit

A zelené je třeba pověsit na větrníky v rámci prostého fyzického přežití Evropanů.

M. Zima 3.4.2009 14:29

Je v podstatě jedno, jestli jste tak mizerně informován, nebo, jestli jenom šaškujete, ale

použití slova "panslavismus" při akci bez Rusů, nebo dokonce orientované proti Rusům je nesmysl.

k "pomluvám bez důkazu" : Balkánské aktivity ČEZu. Ve vší tichosti se ČEZ z Bosny stáhl a nikdo se nezeptal, kolik to dobrodružství státního podniku stálo a kolik tím kanálem z Česka uteklo a kam (Vycházím z toho, že jste o mafiánských praktikách ještě nikdy nic neslyšel).

Jestliže jsou reservovány na roky všechny uzly plynovodu, chce někdo sám určovat, kdo bude dělat jaký kšeft. Při Vaší naivitě, věříte dokonce ve funkčnost EEX. Na to nevěří ani bossové ČEZu. A k tomu česky "nezávislému" ČEPSu. Tihle budulínci za sebe dokonce musí nechat mluvit v ČT Kříže, aby "nic nespletli".

Proti podílu na LNG terminalu v Rjece nic nemluví, ale vylučovat tím stavbu v Polsku je česká trucovitost, hloupost, jak ekonomická, tak energopolitická. Z jihu je mnohem zajímavější a důležitější jiný projekt, stejnosměrná vysokonapěťová trasa, jakou teď dokončují Číňani. A teď se na mě nezlobte, máme tu krásné počasí a hodně práce.

K. Babák 3.4.2009 14:29

Re: Zamyšlení

Něco podobného platí pro Kutnou Horu.

honzak 3.4.2009 14:11

Re: obnovitelné zdroje ano, ale za své.

jak je ctěná libost - volební právo jen pro ty, kteří na daních za minulý rok zaplatili více než stanovená mez. Stejná podmínka pro umístění na kandidátce.

Melouni by se nedostali....

4mb15 3.4.2009 14:02

Re: Zajímejte se odkud dostávají LNG např. Belgičani, jakou mají diversifikaci zdrojů

Poznámka k:"Ještě na okraj, ten Váš panslovanismus" - s formulaci "slovanský Hoover Damu" jste se vytasil Vy.

Dál k výroku:" ČEZ s jeho kriminelním holdingem a aktivitami, na které se v Česku neodváží nikdo zeptat." - Doložte to, nebo nějak vysvětlete, tahle jsou to jen pomluvy bez důkazu.

K výroku: "Před pár dny vyšťoural nějaký TV reportér, že jsou v Německu všechny uzly reservovány do 2012, není volná minuta, (natočil obrazovku dispečinku)." - to je zcela normální, energetika je běh na dlouhou trať a smlouvy na 30 až 30 let jsou zcela normální, nikdo nebude stavět jakoukoliv elektrárnu bez zajištěných (smluvně) PZE. Jo a co je na tom tak objevného? tohle všichni v oboru vědí.

4mb15 3.4.2009 14:01

Re: Zajímejte se odkud dostávají LNG např. Belgičani, jakou mají diversifikaci zdrojů

Myslím, že se pletete v samotné podstatě problému oddělení PS (unbundling), čemuž nasvědčuje váš výrok: "Právě v době, kdy RWE oznámila, že se sítí vzdá (jde o deal, jinak ji hrozí kartelové pokuty), spustili přitroublí čeští ČEZem koupení politici známý atomový gramofon." - V tomto případě se jednalo o vyčlenění a prodeji přenosových sítí (PS) všech velkých energetických společností v Německu s E.ON v čele. V české republice je však tato přenosová soustava již 9 let vyčleněná do samostatného podniku 100% vlastněného státem - ČEPS, který nemá z ČEZem zhola nic společného (Naopak na chování ČEZu v červenci 2007vedlo ke změně a zprísnění kodexu ČEPS pro provoz přenosových sítí a pro subjekty které do těchto sítí přistupují). Dá se tedy z úspěchem říci, že zdá evropa oproti ČR co dohánět. Takže veškeré akce jakéhokoliv subjektu energetiky ES ČR se jen ztěží můžou týkat problému unbundlingu PS.

Poznámka: po přenosové síti - 400 a 220 kV se elektřina přenáší, po distribuční síti 110 kV se distribuuje ke koncovým spotřebitelům. Sítě 400kV a 220kV jsou celoevropsky propojené a po nich se obchoduje. Sítě 110kV jsou regionálně (po krajích) oddělenéa souží jen pro lokální přenos.

Jinak o vybudování terminálu na LNG ja nutné se zasazovat, ovšem ne v Polsku, ale v Chorvatsku/Slovinsku a výstavbě pipelines na jih moravy, kde jsou hlavní podzemní zásobníky plynu v ČR. Do projektu by bylo zapojeno ještě maďarsko prípadně rakousko.