23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 22.2.2006 13:07

Re: Re: Re: Zisky ČEZu

Tak to se omlouvam.
 
Priznam se, ze dividendovou politiku CEZu nesleduji, ale souper CEZu muze z penezenky vytahnout 25 mld na koupi Endesy (+ prevezme dluhy Endesy). Jenom silni preziji a CEZ musi investovat. Asi se v konecnem dusledku bude muset stejne s nekym spojit, ale je urcita sance, ze dosahne kriticke velikosti. Tu zatim v kolbisti EU nema.
Kdo ví... 21.2.2006 21:26

Re: Re: Zisky ČEZu

Pane, omlouvám Vaši nepozornost množstvím balastu, který jste musel přečíst, ale věta zní opravdu přesně a to takto: Stát dostane minimální daň (z příjmu myšleno), (dostane) DPH a utře hubu....Chápu, že se nakupuje ze zisku, ale odpisy jsou odpisy a nejsou zanedbatelné.Navíc existuje další spousta ekonomických fíglů, které nebudu veřejně prozrazovat. Jinak jako zaměstnanec ČEZu a stoupenec politiky maximální dividendy nejsem úplně proti nynější politice vedení společnosti, i když jako člověk se sociálním cítěním nesouhlasím se vším jednoznačně. Bohužel peníze jsou až na prvním místě.
JJ 21.2.2006 19:51

Re: Re: Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

 
Jde o situaci, kdy by stat vyuzil sve ucasti k tomu, aby ovlivnoval cenovou politiku CEZu - tj, kdyby podle naznaku autora clanku chtel z titulu sveho vlastnictvi akcii po CEZu snizeni cen na ukor zisku.
 
A kdyby se rozhodl pro jasne ztratovou akvizici - napriklad, kdyby nad cenou kopil doly od statu apod, tak si to analitici taky u mi spocitat. U zahranicnich akvizic se zajmy statu a CEZu shoduji, takze tam je to bez diskuze.
 
Jde o to, ze stat sve vlastnictvi zneuzivat nemuze, pokud by poskodil ostatni akcionare. Ti by se mohli soudne branit (prirozene by muselo jit o vyrazny dopad, protoze CEZ ma prirozene z ucasti statu i vyhody).
 
 
Vládík 21.2.2006 18:53

Re: Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

Rád bych věděl, jak u akciových společností s množstvím akcionářů většina z nich získá ten ekonomický podklad.  A kdo rozhodne, zda je ekonomičtější koupit staré verky, nebo začít stavět moderní doma. Jaká je ekonomická návratnost akvizic ČEZu (a tedy mých, neboť jsem prostřednictvím státu spoluakcionářem).
JJ 21.2.2006 18:51

Re: Energetika

Kde jste tohle v clanku nasel? A tvrzeni, ze by se daly postavit za ty investice dve JETE si mi taky moc nezda.
Technik 21.2.2006 17:12

Energetika

Je to správný článek. Pisatel má pravdu. Všichni rozumní lidé, ekologové hlavně, a snad i politici by měli být pro omezení výroby energie spalováním fosilních paliv i biomasy.
Nechme si uhlí i naftu přednostně jako chemické suroviny.  Nezvyšujme zbytečně emise skleníkových plynů!  ZATÍM NEJČISTŠÍM ZDROJEM ENERGIE JSOU JADERNÉ ELEKTRÁRNY.
Další blok v Temelíně už měl být dávno ve výstavbě!
 
 
rezy 21.2.2006 16:28

s linkama se netrapte

stav skotu a vůbec hospodářských zvířat je nejnižší za posledních 80let, tak co se slámou. To topení není zrovna dobrej nápad, neb na to musíte mít upravený kotle a pak musíte dohnojovat.
JJ 21.2.2006 16:01

Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

Silovou elektrinu jsem shrnul v bode 1. Titulek "svitite draz" ovsem indikuje cenu pro  domacnosti a tam by mohl CEZ zneuzit sveho dominantniho postaveni --- zde se prirozene ERU muze vyjadrit.
 
A koneckoncu i u silove elektriny muze ERU dat podnet uradu pro hospodarskou soutez, i kdyz si myslim, ze je to dnes neni potreba.
jakovy 21.2.2006 16:00

a taky jaký komentátor (blbý), takový příspěvek

že, žán ?
JJ 21.2.2006 15:55

Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

Rozhodnuti vsak musi byt ekonomicky podlozena, jinak by stat spolecnost tuleloval a poskozoval ostatni akcionare.
Kolt 21.2.2006 15:38

Re: asi sem Mysche poplet a myslí si že to fouká do oblak

Jenze vykladejte to Myschovi, ktery ma pocit ze takova necivilizovanost neni v okoli Mnichova mozna. Dokonce ty hruzy nabizi i nemecky Claas. Link opet rucne spojit: http://www.claas-ersatzteile.de/produktseiten/produkte/ maehdrescher/de/lexion/lexion560_strohmanagement.php
certik 21.2.2006 15:37

Re: Re: Re: jednu věc by pan autor mohl dovysvětlit

No to je zvlastni. Vam CEZ sdira kuzi z tela. Kdyz ja porovnam ceny za elektriku co platim ja (floridska vesnice) s cenami co plati moji rodice (ceske malomesto) tak se mi protaci panenky--muj prijem desetkrat vyssi nez jejich, moje ucty trikrat nizsi. Samozrejme ze je za tim neexistujici regulace monopolu CEZu. Presto vy tedy budete ten samej CEZ kerej vam i vasim sousedum sdira kuzi z tela hajit, ze to dela dobre. Na to se da jen rict--dobre vam tak.
rezy 21.2.2006 15:23

asi sem Mysche poplet a myslí si že to fouká do oblak

ten kombajn to fouká k zemi, sice to práší o něco víc, ale o žních se snese dost :-), tímhle má ten zemědělec uklizenou slámu lehce pohnojíno a může hned podmítat nebo, pokud je na to zařízen, tak do toho pere meziplodinu
jean 21.2.2006 15:14

je to dráž?

Tak to je hodně zajimavý článek ale co si o něm myslet?Samozřejmě že lidská chamtivost nezná mezí ale atomové elektrárny to snad pisatel žertoval né?To by si neviděl na špičku nosu a nebo je to srandista,ale jaký lid taková vláda.
Vládík 21.2.2006 15:03

Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

V dozorčí radě není stát, ale fyzické osoby. Ty ovšem mohou být za špatná rozhodnutí postihovány. Kdo nemůže být postižen je akcionář (stát), který jako většinový vlastník může plně a bez jakýchkoliv omezení určovat strategii firmy. Rozhodnutí valné hromady pak musí orgány společnosti respektovat.
Vládík 21.2.2006 14:59

Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

Ale pane kolego. Tady byla řeč o silové elektřině. K té nemůže říct ERÚ ani ň.
fllkhjg 21.2.2006 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: konkurence

Samozřejmě že existuje svobodný trh s elektřinou - teoreticky. Ovšem konečná cena pro spořebitele se bude vždy odvíjet od toho, zda je ještě schopen tuto cenu bez větších protestů akceptovat, nikoli od soutěžení energetických firem v konkurenčním prostředí. Tyto nikdy do opravdových cenových válek mezi sebou nepůjdou, protože by škodily samy sobě.
olaf 21.2.2006 14:45

doplněk: nu vo tý elektrice

a když jsem telefonoval na EON tak darmo mluvit. Odpověď něco o tom jak nejsem stragicky (či co) důležitá oblast a že mám svítit loučema a Olympiádu sledovat v hospodě, nebudu snad ani popisovat.
olaf 21.2.2006 14:42

nu vo tý elektrice

bych moh říct svoje. Minulý týden - výpadek na 5h. Víkend - od soboty večera mi UPS k počitadlu  tikala jak metronom (po hodině to vzdala a smutně zapískala). Neděle - výpadek úhrnem cca 4h (lehce rozděleno na 5-28min výpadky). Noc z Po na Út mi běží jen jedna fáze (jedna další nejde vůbec a další kolísá mezi 70-150V - super na zničení spotřebičů). Úterý - 1 fáze jde,a dvě se někde schovávají pod hranicí 100V.  Nevíte někdo o laciném dodavateli obohaceného uranu - asi si postavím vlastmí atomku.
Kolt 21.2.2006 14:29

Re: no v tom prispevku bylo sice kulovy,

V obou lincich (oba si musite slozit dohromady) je text i obrazek ukazujici rozmetani rozdrcene slamy. Ten druhy odkaz je specialne pro nemecke zakazniky.
Mysch 21.2.2006 14:16

no v tom prispevku bylo sice kulovy,

jen link na john deer, kde jsou dalsi linky na distributory. pokud jste tam neco vycet o technice, jste opravdu zazrak.
pokud vam opravdu jde o techniku, mohu vam poslat link na serii 9680i, 9780i, 9880i, pripadne na 1450 a 1550, kde naopak chvali vynikajici kvalitu neposkozene slamy.
övsem o to vam urcite nejde, vy jste se prisel hadat.
muzete sam se sebou,
tentokrat uz definitivne lmaa!
vita 21.2.2006 14:11

Re: Re: Re: Re: Re: konkurence

Ptám se, odkud berete, že nefunguje svobodný trh elektřinou. když jsou v Evropě desítky výrobců (několik nezávislých na ČEZu máme i u nás) a desítky, možná stovky obchodníků elektřinou. Ptám se, čím to můžete dokladovat.
Váš krok stranou k mléku považuji za implicitní přiznání, že plácáte.
V jediném směru skutečně nefunguje svobodný trh elektřinou - v nuceném výkupu nepotřebné, nepravidelně dodávané, nespolehlivé a dokonce nepředpověditelné elektřiny z OZE. Za nadsazené ceny. Na volném trhu by se taková elektřina neprosadila ani zadarmo - a to myslím vážně.
Kolt 21.2.2006 14:10

Re: aje zase kolt,

No v tom oriznutem prispevku jsem vam psal, ze slama se drti a rozfoukava i v civilizovanem Nemecku. Lepsi dukaz, nez ze tu technologii JD pro Nemecko nabizi, vam poskytnout neumim. Jestli se to dela i v nejcivilizovanejsim Bavorsku, to netusim.
Mysch 21.2.2006 14:01

aje zase kolt,

normalne zemedelci taky vyvazej blato na silnici. ale ne v civilizovanem svete.
s pozdravem lmaa
JJ 21.2.2006 13:52

Re: Re: Re: Re: Pisete nesmysly

Ze stejnych zdroju, ale za jinou cenu.
JJ 21.2.2006 13:50

Re: Re: Re: Re: Pisete nesmysly

Myslim, ze povinny vykup nejde pres trh. A naklady na povinny odkup se promitaji az do konecne ceny, ne do ceny velkoobchodni.
 
Co se tyce zbytku, tak napriklad dotace na spalovani biomasy dokonce snizuji marginalni naklady uhlenych elektraren (maji snizujici vliv na velkoobchod), i kdyz je stejne konecny uzivatel zaplati v jinych poplatcich.
 
Rezervni zdroje - pusobi na trhu se systemovymi sluzbami. Ucet za tyto sluzby nejde do velkoobchodni ceny elektriny, ale zase spise na ucet koncoveho spotrebitele. Uhelna elektrarna si tak privydela a muze dotovat sve marginalni naklady aby si udrzela "availability" (neznam cesky ekvivalent).
 
Trh, kterem CEZ prodava je velkoobchodni trah, ne trh se systemovymi sluzbami.
 
Vitr v Nemecku neovlivnuje prumerne rocni ceny u nas nijak dramaticky, a pokud tak spise tlaci cenu dolu. Obchodovani s CO2 kredity a cena ropy/ uhli maji radove vetsi dopad.
Kolt 21.2.2006 13:48

Re: Re: no ,kazdopadne jsem neco takoveho na john deere

Budete si ty linky muset slozit: http://www.deere.com/en_US/ProductCatalog /FR/series/combine_wts.html a druhy: http://www.deere.com/de_DE/products_ag/ combines/9880i_sts/sts_residue.html
Kolt 21.2.2006 13:47

Re: no ,kazdopadne jsem neco takoveho na john deere

http://www.deere.com/en_US/ProductCatalog/FR/series/combine_wts.html http://www.deere.com/de_DE/products_ag/combines/9880i_sts/sts_residue.html Tak se tady podivejte, ze JDcka to umi taky, jako vsechny moderni kombajny. Jestli je to ausgerechnet v okoli Mnichova zakazany to nevim, ale v Nemecku obecne se to normalne dela. Nevim jak casto a bezne, ale dela se to.
JJ 21.2.2006 13:40

Re: Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

ad 1 - a schvalena dozorci radou .. Nevyplatou dividend se penize neztraci, ale promitnou se do cen akcii.
JJ 21.2.2006 13:39

Re: Re: Nema smysl se poustet do detailu, jenom bodove

1) politika dividend je stanovena predstavenstvem, v tomto pripade majoritnim vlastnikem. To je v poradku. Ovlivnovani cen energie, ci vyuzivani CEZu pro neekonomicke investice by v poradku nebylo.
2) Bursik potrebuje vecneho oponenta. Navic "zeleni" nejsou jedna organizace, nektere skupiny ekologistu mohou mit vyrazne protichudne nazory
3) Pro CEZ jako a.s. je to ekonomicky nejvyhodnejsi, vyjde to z ekonomickych analyz. Jediny, kdo muze tezbu omezit je stat tim, ze nepovoli dalsi tezbu (a bude si to drzet jako strategickou rezervu).