28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 21.2.2006 8:50

Re: Problem JE

Jmenujte mi jednoho "inzenyra na veline JETE", který prohlašuje, co vy projhlašujete, že prohlašuje.
Jednoho jediného člověka, který se jadernou energetikou zabývá - tím myslím jadernou energetikou, ne výrobou strašáků proti ní - který toto prohlašuje.
A jmenujte mi jediného (viz výše), který dává přednost uložení jaderného "odpadu" před přepracováním a znovavyužitím.
R 21.2.2006 8:41

Re: male opravy, zdroje biomasy

No biomasa umožňuje majitelům soukromých menších polí řádu do jednotek hektarů být více nezávislý na diktátu nájmu zemědělských podniků. Pronájem hektaru zemědělcům za cca 500 Kč za rok je dost směšný. Takže když takový majitel osadí svých pár hektarů rychlerostoucími vrbami nebo topoly, jednou za několik let je pořeže a tudíž nemusí v ten rok kupovat pevná paliva, získá z hektaru mnohem víc než těch 500 za rok, přitom dneska je motorová pila  prakticky v každé venkovské domácnosti.
Jinak velké rezervy v biomase jsou u majitelů neobdělávaných pozemků, stačí se rozhlédnou kolem cest, na kolika pozemcích už roky roste jen plevel a sem tam nějaká vrba jíva.
Taky silníční a železniční náspy a všechny nutné plochy uprostřed křižovatek, silničních a dálničních nadjezdů a podjezdů, tam všude v lepším případě rostou jen nějaké pseudookrasné keříky, které se jednou za pár let proberou, aby vypadaly rozumně, nebo v horším případě se to nechá zarůst plevelnými stromy a keři a řeší se jen nutná viditelnost a pád kmenů do trasy, jak to dělá už 150 let železnice.
To všechni jsou obrovské nevyužité rezervy biomasy.
Jura 21.2.2006 8:06

Re: Re: Problem JE

Z radioaktivního popílku neuděláš bombu. Z radioaktivního odpadu ano (i když  jen "špinavou").
Stát není schopný opravovat silnice postavené před 10-20 lety. Nedovedu si představit, kdo a za co bude opravovat jaderné mezisklady a úložiště za 200 000 let.
 
Jura 21.2.2006 7:59

Energetici slibují 10% zvýšení ceny každý rok v příštích 5-ti letech

Při minulém zdražení o 10% říkali na tomto zdražení zainteresovaní, že se na tuto rychlost zdražování máme připravit v příštích 5-ti letech... tj. 5x  po 10%. Všichni by měli akceptovat, že doba "levné" energie skončila. To, že ČEZ je monopolní a částečně státní firma, která svému vlastníku (státní aparát v moci vlády - nyní ČSSD) dává příjemý pocit velkého hráče na globální úrovni, situaci jenom zhorší. Důležitejší ale je postupné vyčerpávání jednoduše dostupných paliv.
Ludva 21.2.2006 7:50

Re: Problem JE

Mýtus jaderného odpadu je vynikající strašák. Slouží k tomu, aby elektrárny vyprodukovaly miliony tun radioaktivního popílku, který je ovšem zaručeně neškodný.
certik 21.2.2006 2:16

Re: jednu věc by pan autor mohl dovysvětlit

Jeden z duvodu proc nektere firmy delaji objektivne nevyhodne veci je ten, ze jsou pro osoby ucastne toho rozhodnuti tyto veci vyhodne. Vitejte do Ceske republiky, do teto doby jste spal ve sve dire?
 
Krom toho autor netvrdil ze skupovani uhelek CEZem je nevyhodne pro CEZ. On zda se tvrdil ze je to nevyhodne pro nej, a potazmo mozna pro vas. Utuzeni monopolu CEZu muze opravdu jen prospet, tedy CEZu, nikoliv vam.
Honza Hruza 21.2.2006 2:13

Problem JE

Nechci resit, zda je nakladnejsi zasit a sklidit nebo vykopat obrovskou diru a pak jeste resit co s ni potom. Proc jsou ale vlastne nekteri lide proti JE? Predstavte si, ze nekteri inzenyri na veline JETE prohlasuji o jadernem odpadu: "Za 200000 let ho muzem vyhodit jako normalni komunalni odpad." Zaroven si staci uvedomit, jak se s jadernym palivem zachazi v jinych demokracii tolik nedotcenych zemich. A ted mi reknete, dokazete mi zajistit, aby se udrzela stejna politicka situace 200000 let? Nebo se sklady pri nezajmu panovnika budou opravovat samy? Nehlede na to, ze pres principialni bezpecnost za velke chyby muze clovek. Staci se podivat na pana Burnse ze Simpsonovych a touhu CEZu po penezich. ;)
jezevec 21.2.2006 1:52

jednu věc by pan autor mohl dovysvětlit

čez je soukromá firma
o strategických rozhodnutích soukromé firmy rozhodují její majitelé - akcionáři.
firma chce zisk - akcionáři chtěji zisk.
pokud je skupování uhelných elektráren tak objektivně nevýhodné - proč to ten čez dělá???
ve sjednocující-se evropě nemůže ani čez existovat ve vzduchoprázdnu, postupuje libaralizace přenosové soustavy a konkurenmce dodavatelů elektřiny.
a pro neznalé - evropa se rozšiřuje i směrem k chudému východu, nejen k pověstným německým platům.
tak kde je chyba?
certik 21.2.2006 1:17

male opravy

Spalovanim biomasy sice vznika CO2 ale jak vam kazdy ekolog rekne, je to kyslicnik ktery byl uz pred tim v atmosfere obsazeny, na rozdil od CO2 z uhli.  Co se efektivnosti tyce, biomasa je v podnebi CR velice neefektivni pokud ji chcete za ucelem spalovani pestovat. Vtip spociva v tom, ze muzete vyuzit biomasu ktere se dnes namahave zbavujeme--odpadni produkt zemedelstvi nebo odpady ze zahrad, staveb, udrzby parku apod.
 
Samozrejme jaderne elektrarny jsou dulezitejsi vec.
zdeněk 21.2.2006 0:59

Snahy ČEZU obnovit uhelné elektrárny jsou špatné,

ale na druhou stranu když postaví 10 uhelných bude méně protestů než u jedné jaderné. Už by se měl konečně někdo postavit takzvaným aktivistům a novinářským hyenám a prostitutům kteří za mrzký peníz napíší co kdo chce. Stát by se měl zasadit o vybudování dalších JE(dokud jsou schopni ve Škodovce něco vyrobit) a nasměrovat ČEZ trochu jinam. Jinak se dostaneme zase tam kde jsme v 80 letech skončili.
Kdo neví o čem mluvím ať se jede podívat co udělali Chvaletice a Opatovice v Orlických horách. A Krušné hory to už je extrém.