29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Stavět, či nestavět?

Nebo snad jen prodloužit životnost stávajících jaderných bloků Dukovan a později i Temelína?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.12.2018 19:11

Zelená pionýrka s nacvičeným projevem jede do světa

"Nechováte se jako dospělí." Studentka zahanbila lídry na klimatické konferenci

http://jdem.cz/epu5a7

To je neuvěřitelné, jak se zelení komunisti ve svých metodách podobají těm rudým, co nás půl století dusili v totalitě...

Zneužili děcko, které není vůbec schopno posoudit obsah toho, co hlásá...

J. Sinnreich 17.12.2018 17:55

Otazky

Zasadni otazkou zustava, jak je mozne, ze Nemecko v ramci Energiewende zavira atomove elektrarny a soucasne rozsiruje povrchovou tezbu hnedeho uhli pro tepelne elektrarny. Dale ze buduje plynovod Nordstream 2, plati miliardy za plyn a a tim podkopava energetickou nezavislost cele Evropy na Rusku.

Š. Hašek 17.12.2018 15:15

Stavět.

A nejblíž jsou Rusové. Švýcaři, Němci umějí vyrobit Voltmetr ....... A my taky.

Já nějak tu elektřtinu fakt "někdy, furt" potřebuji - na povel, kdykoliv, definovaně, ...... . Když jsme byli závislí na Slunci, tak se kupovali svíčky. To bych ostatně doporučil rodině všezachránce Bursíka.

P. Rada 17.12.2018 16:28

Re: Stavět?

Pokud potřebujete jen nějakou elektřinuve skromné dávce ale "na povel" postačí si uvědomit, že ji lze akumulovat, kde je vypínač .... Vlastně podobně jak je tomu u té svíčky. Právě poznání na základě uvědomování si souvislostí - a nikoliv jen ukvapené rozhodování - by mohlo ledacos zachránit.

Jsou ale lidé kterým je vechno málo a potřebují co nejvíce energie a za každou cenu mít stále "na povel"... a těm je pak málo i jaderná puma.

V. Petr 17.12.2018 16:35

Říkám, měsíc veslování na galéře (abychom nepálili

fosilní paliva a neznečišťovali atmosféru CO2) a ono by Vás to přešlo!

Nebo snad chcete následovat soudruha Ceausesca s jeho omezením teploty v bytech na 14 stupňů a příkonu žárovek na 40W?

Elektřinu NELZE akumulovat v dostatečném množství a už vůbec ne lacino!

P. Rada 17.12.2018 18:11

Re: Říkám, měsíc veslování na galéře ???

Pokuste se zklidnit v afektech ohledně toho co údajně chci. Jde totiž nejspíše právě jen o vaší fantazii a její projekci na někoho o němž málo co víte. Připouštím ale, že na těch "galejích" něco může být. Naprostá většina života je totiž zažívá průběžně už stamiliony let. Novinky posledních let ohledně reálné akumulace energie lidmi o které píšete že "NELZE akumulovat". http://oenergetice.cz/akumulace-energie/velky-prehled-vyuzivane-i-perspektivni-technologie-akumulace-energie/

Opakuji, že podstatou udržitelného života je technologičnost - třeba i akumulační - která systému zajištuje nulovou či lépe zápornou entropii. To je zřejmé už s definice toho co život je.. S tohoto obecného hlediska nemá druh homo při pokračování dnešních růstových trendů spotřeby všeho možného praktické šance na civilizační přežití.

Právě stabilita životního prostředí je podmínkou pro civilizační život. Ta je ale nyní až krajně nebezpečně narušena a to dokonce s několika důvodů které se ve výsledku vzájemě posilují. (http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html) Pokračováním extenzifikace se lidstvo nutně dostává do situace kdy mu zbude jen sotva století a některé studie hovoří jen o 30letech do hladomoru. Hrozí tedy, že pro přílišnou extenzivitu dnešních procesů vytěžování zdrojů planety kdy průměrný člověk spotřebovává už stonásobek primírních energeticjkých zdrojů oproti své biologické podstatě nebude využit jak biologický čas pro rozvoj našeho druhu tak poklesnou surovinové předpoklady pro vymanění se života s planetárního uvěznění. Planeta se posléze může stát vedle kolébky i hrobem a vysvětlením pro Fermiho paradox.

Pokud odmítáte zateplený dům - vaše volba / hloupost. Ekonomické optimum je zdůvodnitelná a odzkoušená realita. Podobně tomu i osvětlení "žárovkami" se spotřebou řádově menší než dříve. To jsou ale jen jednotlivosti dokreslující reálnost cest k nerůstové ekonomice:......http://denikreferendum.cz/clanek/28295-je-cas-ukoncit-zavislost-evropy-na-rustu

L. Novák 17.12.2018 19:07

Re: Rada žvaní nesmysly

"Rada" a jeho žvásty... To je neštěstí! :-|/

Š. Hašek 17.12.2018 17:51

Re: Stavět?

Děkuji pane Rado,

všady mám Klimaanlage, v garáži tři automobily, do Wroclavi na vánoční trh jsem letěl letadlem, na horách mám čtyřkolku, .......... štípat dříví na chalupě ..... ani náhodou! Kotel na saudskou naftu, to víte ........ .

Nějak jste se nemohl sledovat měřicí přístroje, které snímají, že "chodím dost pěšky". Zas ale vyrábím CO2 výrobou nových podrážek, že. Mám dojem, že spotřebovávám tak 0.18Bursíka, pokud rozumíte. A budu do toho kecat dál, mám nabito. fest.

Měl jsem Vás za lepšího. No nic.

M. Valenta 17.12.2018 13:10

Kauce pro právníky

je tak hloupý nápad jako je hloupý celý článek. Největší překážkou dostavby jsou politické tlaky (zeman chce ruskou za každou cenu) a kromě toho cenu za KWh nikdo na delší dobu nezaručí a také příprava projektu je tak dlouhá, že se během ní zaručeně změní okolní podmínky.

R. Langer 17.12.2018 13:37

Re: Kauce pro právníky

Elektřina právě skokem podražila o cca 25 %. Už jste si toho stačil všimnout?

M. Valenta 17.12.2018 13:41

Re: Kauce pro právníky

Vždyť o tom píšu.

M. Prokop 17.12.2018 14:56

Re: Kauce pro právníky

Největší překážkou dostavby je bordel na energetickém trhu, zaviněný zelenými fantasmagoriemi a dotacemi.

Vinou těch se nejlevnější elektrická energie zdá nejdražší a obráceně.

Pak je dost obtížné stavět tvrdé, nezbytně nutné zdroje, ať už by je stavěli Rusáci nebo někdo jiný.

P. Rada 17.12.2018 16:40

Re: Kauce pro právníky

Dotace skutečně ledacos deformují. Nejmasivněji se ale doposud dotují fosilní zdroje. Obvykle už nikoli tak přímo jak ještě před pár desetiletími ale na druhou stanu velmi masivně třeba tím, že se rozvinuté těžbě s masivní transformací na energie prakticky odpouští většina dopadů takových externalit jako jsou kyselé deště, prach či klimatické dopady.

http://denikreferendum.cz/clanek/23077-staty-g7-se-dohodly-na-ukonceni-podpory-fosilniho-prumyslu-do-deseti-let

R. Tichý 17.12.2018 17:07

Mala fotovoltaicka elektrarna s akumulatory pro RD stoji 250 kKc. Vyrobi 3.2 MWh/rok, tj. 12kKc/rok. Prosta navratnost je 20 let, behem kterych vymenite 3x akumulatory á100 kKc.

Z dotace muzete dostat 100 kKc.

Byt jsou vypocty zaokrouhlovany, je zjevne, ze to absolutne nedava smysl. Tedy dokud se k moci nedostane nejaky ekofasista, ktery si vycuca z prstu dan na nezelene zdroje energie.

R. Tichý 17.12.2018 17:10

Stavet

Palivo i odpad z JE jsou zalezitosti 1 nakladniho vlaku rocne. Odpad v budoucnu jiste nekdo znovu pouzije.

Zbytek republiky muze byt zeleny, ze i Bursikovi a jeho Biomase budou prechazet oci.

Uhli si schovame pro chemicky prumysl.

M. Pivoda 17.12.2018 12:35

Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

První odstavec

"... Energie nebude nikdy dost... " To je chybný předpoklad. Nikdy nebude dost jen lásky boží a lásky bližního tvého. Energie bude dostatek. Již brzy.

Poslední odstavec

"... Čím jsou lidé línější a pohodlnější, tím více budou potřebovat elektrické energie. Česká republika jim ji dodá. ..." Omyl. Dodá ji snadněji Neviditelná ruka trhu. Komodita elektrická energie bude možno levně nakoupit ze zahraničí. Již brzy. Přemýšlejte proto raději nad tuzemskými konkurenceschopnými výrobky, kterými Česká republika zaplatí za budoucí nákup komodity "elektřina" ze zahraničí.

R. Langer 17.12.2018 12:38

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

A kdepak se asi ta elektřina ze zahraničí vezme, když si tam energetický průmysl prakticky totálně zdevastovali, pane Pivodo, a my jim prodáváme elektřinu jen to sviští? Tu vaši věšteckou kouli bych raději nechtěl vidět, evidentně bude vadná. :-D

M. Foltyn 17.12.2018 13:08

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

Viz Špidla : Zdroje jsou.

Pokračování pak Sobotka : Očekávání nebylo postaveno na reálných základech . . .

Pak už jen Brusel...

R. Langer 17.12.2018 13:38

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

Ano, to je celkem odpovídající...

V. Novák 17.12.2018 14:36

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

Neviditelná ruka trhu tam zatočí klikou... Nebo potře ebonitovou tyč ohonem z lišky...

M. Pivoda 17.12.2018 16:49

Pro Vítězslava Nováka o Neviditelné ruce trhu

Málo inteligentní Neviditelná ruka trhu, od dob Adama Smith, 1776, funguje poměrně dobře při obchodování s nemovitostmi. Ale technologicky sofistikované výrobky (které by poskytovaly významnou konkurenční výhodu), bohužel, sama nevyvine.

Inteligentní zakladatel firmy Microsoft Paul Allen (který v USA zemřel před cca 2 měsíci) ještě letos ze svých miliard přispěl na pokračování specifického projektu umělé inteligence (viz Dough Lenat, projekt Cyc), který byl započat v roce 1984. Tento významný projekt by Neviditelná ruka trhu určitě ignorovala. Inteligentní lidé, ale vidí dlouhodobou prospěšnost toho směru pro celé lidstvo, nejen pro privatizační firmu, a jsou proto ochotni financovat projekty i po dobu 34 let (a možná i déle). !!!

V. Novák 17.12.2018 19:03

Re: Pro Vítězslava Nováka o Neviditelné ruce trhu

jakto, ho neviditelná ruka trhu ignorovala?

On měl Allen od někoho dotace? Požadoval od stát/ů peníze na rozvoj něčeho, co bylo jeho zábavou? Ne - použil svoje peníze. Ty, které mu dodala neviditelná ruka trhu, když prodal Microsoft.

Jak ten projekt dopadne, nikdo netuší. Pokud se prosadí - pak ho prosadí neviditelná ruka trhu. A když ne - tak halt ne...

M. Pivoda 17.12.2018 19:33

Pro "gulášové" sdělení Vítězslava Nováka

Nelze reagovat stručně, takže zde raději nebudu reagovat vůbec.

M. Pivoda 17.12.2018 19:47

Dodatek

Ješte jsem se vrátil k tomu podstatnému: Tak, jak investoval Paul Allen, tak nikdy neinvestuje tzv. Neviditelná ruka trhu.

Bankéři chtějí vždy kolaterál (tzn. jištění půjčených peněz např. nemovitostmi), investoři rizikového kapitálu mají časový horizont pro své investice 2-7 let (tj. doba očekávání ekonomické návratnosti). Investice s návratností delší než 10 let jsou velmi řídkou výjimkou.

M. Prokop 17.12.2018 14:57

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

Ptáte se správně, ale evidentně na špatné adrese. Tohle je na umělou inteligenci zatím moc. :-P

J. Tachovsky 17.12.2018 13:07

Re: Četl jsem jen první a poslední odstavec článku

No a kdyz se zahranici rozhodne, ze mu vadi, tak elektrinu prestane dodavat. Proto je lepe ji mit nadbytek a spis vyvazet. je to strategicka komodita.

M. Pivoda 17.12.2018 16:26

Pro Jaroslava Tachovského

V minulosti bylo pro zemi strategicky důležité vlastnit koně, svíčky a petrolejky. Já ale hovořím o budoucnosti, nikoliv o současnosti. O relativně blízké budoucnosti.

Nákup levné energie vyjedná za své členské státy právě EU. ČR je platným státem EU. A větší celek, jakým je EU, má při obchodním jednání větší vyjednávací sílu, než ji má malý stát ČR.

Závěrečná rada zdarma: Poměrně dobře předpověditelným hojným zdrojem energie budoucnosti (do cca 15 let) je solární energie. Ale může to být už i jaderná fúze. Ke kritickému problému jaderné fúze (tj. kde a kdy rychle magneticky odtlačit horké plasma od stěny reaktoru, aby ho plama nepropálilo), může přispět i umělá inteligence (tj. programy strojového učení - machine learning).

V. Petr 17.12.2018 16:38

A od koho bude EU tu elektřinu jako kupovat, když

všechny rozumné zdroje z ideologických důvodů zlikviduje???

Pokud od Ruska, to vyšponuje cenu hooodně vysoko, pokud nebude v Evropě jiný zdroj. A nikoho jiného nevidím...

M. Pivoda 17.12.2018 16:58

Pro nevidícího důchodce Petra Vaňuru

Geograficky nejvýhodnější podmínky pro výrobu levné solární energie jsou na jih od EU, nebo i v její jižní části, tj. ve Španělsku. Důležitá je ale také politická stabilita regionu - viz málo politicky stabilní státy Sahary.

S Ruskem se v tomto směru nepočítá.

Poznámka: Poskytuji své konzultace zcela zdarma, a tedy v omezené míře, abych nezlikvidoval poradenské firmy, které z toho dnes žijí.

V. Petr 17.12.2018 17:08

Levná solární energie a hlavně 17 prosince je vtip roku

A skladovat ji budete v termosce???

V Německu je ostatně, díky nepověšení zelených na větrníky, problémem i transport elektřiny od Severního moře do Bavorska!