16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Stavět, či nestavět?

Nebo snad jen prodloužit životnost stávajících jaderných bloků Dukovan a později i Temelína?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 17.12.2018 19:52

Magořina jde mimo mne

Magoři, dle anonyma L. Nováka 475kg, jsou Číňané, protože ti o tom vážně uvažují. Anonymovi ale nebudu poskytovat odkaz na patřičnou webovou stránku.

M. Pivoda 17.12.2018 19:47

Dodatek

Ješte jsem se vrátil k tomu podstatnému: Tak, jak investoval Paul Allen, tak nikdy neinvestuje tzv. Neviditelná ruka trhu.

Bankéři chtějí vždy kolaterál (tzn. jištění půjčených peněz např. nemovitostmi), investoři rizikového kapitálu mají časový horizont pro své investice 2-7 let (tj. doba očekávání ekonomické návratnosti). Investice s návratností delší než 10 let jsou velmi řídkou výjimkou.

M. Pivoda 17.12.2018 19:39

Pro Vítězslava Nováka

Německo řeší solární energii bez Afriky. Takže Afriku zde teď do větší hloubky řešit nebudeme.

Tak, jak uvažuje český důchodce Vítězslav Novák (tzn. "Zatím bych se radši spolehl na něco, co funguje bez kondicionálu"), neuvažují nebezpeční konkurenti české ekonomiky. A to je podstatné.

M. Pivoda 17.12.2018 19:33

Pro "gulášové" sdělení Vítězslava Nováka

Nelze reagovat stručně, takže zde raději nebudu reagovat vůbec.

M. Pivoda 17.12.2018 19:31

Pro Vítezslava Nováka

Vítězslav Novák není ochoten si přečíst vše, co jsem zde již napsal. Hlavně, že v Africe existuje politické riziko (riziko převratu a přerušení toku energie do Evropy).

Němci si uvědomili, že tempo zlepšování účinnosti solárních panelů jde rychleji, než je tempo snižování politického rizika v Africe, a proto staví v Německu své vlastní "sběrače" solání energie.

M. Pivoda 17.12.2018 19:24

Pro Vítězslava Nováka

Minulost: Ano. Vhledy do skvělé technologické budoucnosti existovaly již v dobách socialismu, ale neexistovalo podnikatelské prostředí, které by je mohlo realizovat a uspět v silném konkurenčním střetu s kapitalismem.

Současné technologické prognózy se opírají o pokračování vývoje alespoň v rámci toho dnešního podnikatelského prostředí (hlavně v USA a komunisticko-kapitalistické Číně). Důležité je neházet klacky pod nohy inovativním firmám, jakými jsou například Google (a jeho nadřazenou organizaci Alphabet), nebo firmám Elona Muska, ....

ITER je příkladem příkladné velké mezinárodní spolupráce, ale vyřešení jaderné fúze přinesou rychleji menší reaktory (např. na MIT v USA), se kterými lze poměrně rychle a levně experimentovat (což právě nelze s technologií ITER).

L. Novák 17.12.2018 19:19

Re: Důchodce Petr Vańura prosazuje jiný "mind-set"

Pivodo, vy jste vážně magor, kterému chybí základní technické vzdělání. Zasíťovaná zeměkoule a přenos elektřiny ze sluncem ozářených částí zemského povrchu na odvrácený? Tušíte vy vůbec, jaká je to kravina a proč? 8-O

L. Novák 17.12.2018 19:11

Zelená pionýrka s nacvičeným projevem jede do světa

"Nechováte se jako dospělí." Studentka zahanbila lídry na klimatické konferenci

http://jdem.cz/epu5a7

To je neuvěřitelné, jak se zelení komunisti ve svých metodách podobají těm rudým, co nás půl století dusili v totalitě...

Zneužili děcko, které není vůbec schopno posoudit obsah toho, co hlásá...

L. Novák 17.12.2018 19:07

Re: Rada žvaní nesmysly

"Rada" a jeho žvásty... To je neštěstí! :-|/

V. Novák 17.12.2018 19:04

Re: Pro Jana Sinreicha

Tak výborně - a to bude tak mi řekněte, ano?

Zatím bych se radši spolehl na něco, co funguje bez kondicionálu...

V. Novák 17.12.2018 19:03

Re: Pro Vítězslava Nováka o Neviditelné ruce trhu

jakto, ho neviditelná ruka trhu ignorovala?

On měl Allen od někoho dotace? Požadoval od stát/ů peníze na rozvoj něčeho, co bylo jeho zábavou? Ne - použil svoje peníze. Ty, které mu dodala neviditelná ruka trhu, když prodal Microsoft.

Jak ten projekt dopadne, nikdo netuší. Pokud se prosadí - pak ho prosadí neviditelná ruka trhu. A když ne - tak halt ne...

V. Novák 17.12.2018 18:56

Re: Německá Evropská Unie hlásá, že je třeba vypnout

Když se ty levně produkující musí zavřít - tak se halt musí použít ty draho produkující.

Němci na to mají.

A nebo je tady alternativa pomření... Ne že bych ji preferoval, ale ZK ano.

V. Novák 17.12.2018 18:53

Re: Důchodce Petr Vańura prosazuje jiný "mind-set"

No, pokud si vzpomínám, tak nesci-fi s fúzní elektřinou se mělo v 50. letech splnit za 20 let, v 70. za 30let, kolem roku 2000 za 50 let - a dnes víme, že kolem r 2050 bude pokusný ITER. Sice už vytábějící jakési množství elektřiny - ale pořád pokusný...

A jak je to s létajícími auty pro každého? S trvalým pobytem nejen na LEO, ale s turistikou na Měsíc a Mars?

V. Novák 17.12.2018 18:50

Re: Pro nevidícího důchodce Petra Vaňuru

Takže s výrobou elektřiny se staneme závislými na zemích "na jih od EU" - třeba na Libyi, Alžírsku, Maroku,, Egyptě,... nebo táčíte hledět ještě dále - do Čadu, Nigeru, Mauretánie,...?

Úžasné.

M. Pivoda 17.12.2018 18:14

Pro Jana Sinreicha

Zametání písku africkou populací bude asi jen dobrovolnou činností, aby se tamní lid nenudil.

Při stávajícím technologickém tempu by do 20-30 let univerzální minimální nepodmíněný příjem (UBI) měl již pokrývat celou planetu Zemi.

Umělá inteligence, vtělená do robotiky, by takové činnosti (jako je zametání) měla tou dobou již bezpečně zvládat. Pozor: Pohyb uklízečky ve 3D prostoru je totiž složitější činnost, než činnost dnešních mnohých (lépe placených) právníků.

P. Rada 17.12.2018 18:11

Re: Říkám, měsíc veslování na galéře ???

Pokuste se zklidnit v afektech ohledně toho co údajně chci. Jde totiž nejspíše právě jen o vaší fantazii a její projekci na někoho o němž málo co víte. Připouštím ale, že na těch "galejích" něco může být. Naprostá většina života je totiž zažívá průběžně už stamiliony let. Novinky posledních let ohledně reálné akumulace energie lidmi o které píšete že "NELZE akumulovat". http://oenergetice.cz/akumulace-energie/velky-prehled-vyuzivane-i-perspektivni-technologie-akumulace-energie/

Opakuji, že podstatou udržitelného života je technologičnost - třeba i akumulační - která systému zajištuje nulovou či lépe zápornou entropii. To je zřejmé už s definice toho co život je.. S tohoto obecného hlediska nemá druh homo při pokračování dnešních růstových trendů spotřeby všeho možného praktické šance na civilizační přežití.

Právě stabilita životního prostředí je podmínkou pro civilizační život. Ta je ale nyní až krajně nebezpečně narušena a to dokonce s několika důvodů které se ve výsledku vzájemě posilují. (http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html) Pokračováním extenzifikace se lidstvo nutně dostává do situace kdy mu zbude jen sotva století a některé studie hovoří jen o 30letech do hladomoru. Hrozí tedy, že pro přílišnou extenzivitu dnešních procesů vytěžování zdrojů planety kdy průměrný člověk spotřebovává už stonásobek primírních energeticjkých zdrojů oproti své biologické podstatě nebude využit jak biologický čas pro rozvoj našeho druhu tak poklesnou surovinové předpoklady pro vymanění se života s planetárního uvěznění. Planeta se posléze může stát vedle kolébky i hrobem a vysvětlením pro Fermiho paradox.

Pokud odmítáte zateplený dům - vaše volba / hloupost. Ekonomické optimum je zdůvodnitelná a odzkoušená realita. Podobně tomu i osvětlení "žárovkami" se spotřebou řádově menší než dříve. To jsou ale jen jednotlivosti dokreslující reálnost cest k nerůstové ekonomice:......http://denikreferendum.cz/clanek/28295-je-cas-ukoncit-zavislost-evropy-na-rustu

M. Pivoda 17.12.2018 18:06

Důchodce Petr Vańura prosazuje jiný "mind-set"

V dnešní době se "sci-fi" naplňují v průběhu cca 20 let a poskytují silnou konkurenční výhodu tomu, kdo je ochoten jednat v předstihu podnikatelsky (tzn. kdo je ochoten podstoupit kalkulované riziko, nikoliv hazard).

Mind-set = stav mysli

J. Sinnreich 17.12.2018 18:05

Re: Pro nevidícího důchodce Petra Vaňuru

Ano. Miliony akru solarnich panelu na Sahare.Tam Slunce sviti vice nez v Nemecku. A africkou populace zaamestnat zametanim pisku z techto panelu. Nato netreba umele inteligence.

J. Sinnreich 17.12.2018 17:55

Otazky

Zasadni otazkou zustava, jak je mozne, ze Nemecko v ramci Energiewende zavira atomove elektrarny a soucasne rozsiruje povrchovou tezbu hnedeho uhli pro tepelne elektrarny. Dale ze buduje plynovod Nordstream 2, plati miliardy za plyn a a tim podkopava energetickou nezavislost cele Evropy na Rusku.

Š. Hašek 17.12.2018 17:51

Re: Stavět?

Děkuji pane Rado,

všady mám Klimaanlage, v garáži tři automobily, do Wroclavi na vánoční trh jsem letěl letadlem, na horách mám čtyřkolku, .......... štípat dříví na chalupě ..... ani náhodou! Kotel na saudskou naftu, to víte ........ .

Nějak jste se nemohl sledovat měřicí přístroje, které snímají, že "chodím dost pěšky". Zas ale vyrábím CO2 výrobou nových podrážek, že. Mám dojem, že spotřebovávám tak 0.18Bursíka, pokud rozumíte. A budu do toho kecat dál, mám nabito. fest.

Měl jsem Vás za lepšího. No nic.

V. Petr 17.12.2018 17:20

Mýlíte se, řešení je zaplavit celý reaktor roztokem

kyseliny borité v množství několika tisíc kubíků (je v elektrárně už připravena). Tak to nakonec dopadlo v TMI-2 a proto se tam nic neroztavilo.

Mimochodem, chladicí věže k tomu nejsou potřeba.

P. Rada 17.12.2018 17:14

Re: To křehnutí se sakra sleduje!

"Ponětí" o tom mám. Podstatnější je, že se takové únavové procesy mají už ze zákona sledovat. Mají ale jak se ukázalo v případě podvodů s falšováním RTG snímků s Dukovan má takový proces i vážné ekonomicko- politické háčky kterým se provozovatel snaží vyhnout.. Pro chytračení kolem nich bývá mnoho významných motivů a řada okolností se dokonce před veřejností tají.

Ohledně tohonejhoršího scénáře v případě JETE se nejspíše zásadně mýlíte. Pokud by došlo k roztavení jádra např s důvodu přerušení chlazení pádem letadla do strojovny a zároven zničením chladicích věží ... tak JETE podobně jak všechny předcházející typy nemá zabudivaný žádný mechanismus aby se dál zahřívající se tavernina neuvolnila s kontejnmentu, Ten brání jen proti ataku zvenčí.

Fyzikálně navozená zbytková štěpná reakce by zahřívala dál několika megawaty objem jen několik metrů kubických s následným růstem teplot na několik tisíc stupnů a propálil by se tak ochranný obal s důsledky úniku radiace do okolí.

Takovéto havárie jader reaktorů zvládnou jen civilní reaktory 3+ generace třeba tím, že se rozžhavené zničené jádro reaktoru rozlije na speciální od okolí izolovamou desku do dostatečně tenké a dochlazované plochy která pak ale musí zůstat hermetická velmi dlouhou dobu jak sarkofág.

Tato konstrukční opatření ale něco stojí a to je vlastní příčinou až neekonomické investiční nákladovosti dnešní už daleko bezpečnější 3+ generace.

V. Petr 17.12.2018 17:14

Není jednodušší postavit pár jaderek?

To je totiž realita, ne sci-fi. Ač uznávám, že v principu jsou dálková vedení realizovatená, ač zatím ne na takovou vzdálenost!

R. Tichý 17.12.2018 17:10

Stavet

Palivo i odpad z JE jsou zalezitosti 1 nakladniho vlaku rocne. Odpad v budoucnu jiste nekdo znovu pouzije.

Zbytek republiky muze byt zeleny, ze i Bursikovi a jeho Biomase budou prechazet oci.

Uhli si schovame pro chemicky prumysl.

V. Petr 17.12.2018 17:08

Levná solární energie a hlavně 17 prosince je vtip roku

A skladovat ji budete v termosce???

V Německu je ostatně, díky nepověšení zelených na větrníky, problémem i transport elektřiny od Severního moře do Bavorska!

R. Tichý 17.12.2018 17:07

Mala fotovoltaicka elektrarna s akumulatory pro RD stoji 250 kKc. Vyrobi 3.2 MWh/rok, tj. 12kKc/rok. Prosta navratnost je 20 let, behem kterych vymenite 3x akumulatory á100 kKc.

Z dotace muzete dostat 100 kKc.

Byt jsou vypocty zaokrouhlovany, je zjevne, ze to absolutne nedava smysl. Tedy dokud se k moci nedostane nejaky ekofasista, ktery si vycuca z prstu dan na nezelene zdroje energie.

M. Pivoda 17.12.2018 17:04

Pro Petra Vaňuru

Jedna z možných alternativ: Do 15 let by se snad mohlo Číňanům podařit zrealizovat (alespoň podstatnou část jejich megazáměru) propojit celou zeměkouli vysokonapěťovým vedením, aby tak vygenerovaná elektřina mohla z míst vzniku (tj. tam, kde právě svítí slunce) přetéci tam, kde slunce právě nesvítí.

M. Pivoda 17.12.2018 16:58

Pro nevidícího důchodce Petra Vaňuru

Geograficky nejvýhodnější podmínky pro výrobu levné solární energie jsou na jih od EU, nebo i v její jižní části, tj. ve Španělsku. Důležitá je ale také politická stabilita regionu - viz málo politicky stabilní státy Sahary.

S Ruskem se v tomto směru nepočítá.

Poznámka: Poskytuji své konzultace zcela zdarma, a tedy v omezené míře, abych nezlikvidoval poradenské firmy, které z toho dnes žijí.

M. Pivoda 17.12.2018 16:49

Pro Vítězslava Nováka o Neviditelné ruce trhu

Málo inteligentní Neviditelná ruka trhu, od dob Adama Smith, 1776, funguje poměrně dobře při obchodování s nemovitostmi. Ale technologicky sofistikované výrobky (které by poskytovaly významnou konkurenční výhodu), bohužel, sama nevyvine.

Inteligentní zakladatel firmy Microsoft Paul Allen (který v USA zemřel před cca 2 měsíci) ještě letos ze svých miliard přispěl na pokračování specifického projektu umělé inteligence (viz Dough Lenat, projekt Cyc), který byl započat v roce 1984. Tento významný projekt by Neviditelná ruka trhu určitě ignorovala. Inteligentní lidé, ale vidí dlouhodobou prospěšnost toho směru pro celé lidstvo, nejen pro privatizační firmu, a jsou proto ochotni financovat projekty i po dobu 34 let (a možná i déle). !!!

P. Rada 17.12.2018 16:40

Re: Kauce pro právníky

Dotace skutečně ledacos deformují. Nejmasivněji se ale doposud dotují fosilní zdroje. Obvykle už nikoli tak přímo jak ještě před pár desetiletími ale na druhou stanu velmi masivně třeba tím, že se rozvinuté těžbě s masivní transformací na energie prakticky odpouští většina dopadů takových externalit jako jsou kyselé deště, prach či klimatické dopady.

http://denikreferendum.cz/clanek/23077-staty-g7-se-dohodly-na-ukonceni-podpory-fosilniho-prumyslu-do-deseti-let