6.6.2024 | Svátek má Norbert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Soběstačnost kontra solidarita

České republice v současnosti stále do značné míry dominuje ve veřejném prostoru diskuse o riziku dalšího růstu cen elektřiny. Souvisí to s cenami regulovaných položek, které koncem listopadu po intenzívní veřejné debatě v definitivní podobě oznámí Energetický regulační úřad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 1.12.2023 12:38

Proč se snažíte vylamovat otevřené dveře? Je samozřejmé, že OZE postrádají možnost konstantního výkonu jako je tomu u klasických zdrojů energie. Ale vždy je něco za něco.

Proč by tyhle - pro vás občasné - zdroje energie nemohly koexistovat současně s těmi klasickými? Proč lidé jako vy tak zarputile bojují proti co jen zmínce o OZE? A proč je pro lidi jako vy nepřípustná myšlenka, že by se běžný občan mohl alespoň částečně nebo dokonce zcela osvobodit zpod jha monopolních výrobců a dodavatelů energie?

Čím dál tím víc si myslím, že lidé jako vy jsou nějakým způsobem napojeni na ČEZ, rafinerie a další firmy kolem toho. A pokud napojeni nejsou, tak to jsou "užiteční idioti" v jejich službách". A ti, jak je známo, pracují s větším nasazením než kdyby za to byli placeni.

Současný moderní človek je otrokem dodavatelů energie v různých jejich formách. Stačí, že se Rusko a několik ropných států dohodne o znížení produkce, a na druhý den člověk-milion platí u benzinky o 5 % víc. A neudělá s tím vůbec nic. To samé platí pro stát. Když se stát rozhodne zvýšit spotřební daně na energie, rovněž s tím občan neudělá nic.

Pokud by ovšem bylo možno získat částečnou nebo úplnou energetickou soběstačnost pro běžného člověka, byla by to pro ty monopoly a rovněž pro stát katastrofa. Firmy by se musely spokojit s menšími zisky, stát by musel zefektivnit provoz sebe sama. Nezávislost občana v jakékoli formě je nebezpečná. Zajímavé přitom je, že proti získání energetické nezávislosti nejvíc doslovně bojují pravicově orientovaní lidé. To jsou paradoxy...

J. Ganaur 1.12.2023 12:43

Pravicově orientovaní lidé vědí, že loupež je loupež!;-€

J. Kostelanský 1.12.2023 12:51

Všiml jste si, že se úmyslně vyhýbám slůvku "dotace"? Mluvím o OZE, které si částečné již teď dovedou na sebe vydělat.

Nebo snad za loupež považujete to, že běžný občan přestane státu platit DPH a spotřební daně z paliv? A že svým "sobectvím" sníží zisky energetických firem?

Inu, vůbec by mě to nepřekvapilo, kdyby jste to myslel přesně takhle. :-)

M. Kocián 1.12.2023 13:14

Že si na sebe dokáže vydělat poznám podle toho, že mi z účtu za elektřinu zmizí položka za OZE. Ale nic proti OZE - vývoj musí jít dál a v počátcích je třeba ho dotovat - ale ne takto a s tím, že se cíleně likviduji to, co funguje, dokud ještě nemám něco lepšího.

L. Novák 1.12.2023 13:51

Vysvětlovat tohle zelenému ;-O idiotovi Kostelanskému je marnost nad marnost... :-P

J. Kostelanský 1.12.2023 18:57

Pane Nováku, šetřete se. Neboť vás z toho jednou ...

https://www.youtube.com/watch?v=pIwmpvDxZx4&t=89s

P. Skřivan 1.12.2023 13:54

Problém je, že jsou OZE a OZE. Položka OZE se týká těch OZE, které dostávají dotaci. Když si dnes uděláte OZE, tuhle dotaci už nedostanete.

L. Novák 1.12.2023 14:05

Další žvanivý ZELENÝ MAGOR... ;-D Položka OZE a s ní i prudce rostoucí náklady na udržení stability elektrické soustavy jsou samozřejmě vyvolané VŠEMI Občasnými Zdroji Energie připojenými do systému, jejichž okamžitý výkon kolísá jak v krátkých, tak i dlouhých časových intervalech, a musí být zálohován, aby nedošlo k rozvrácení rovnováhy výroba=spotřeba v každém okamžiku provozu sítě... :-P

P. Skřivan 1.12.2023 20:55

Tak to ovšem nejsou. Mj. proto, že některé nesmí dodávat proud do sítě. :-)

P. Vychodil 1.12.2023 15:50

ty máš FVE a zmizela ti položka za OZE ? povídej, přeháněj. ano, položka tato je svázána s dodávkou energie. Neodebíráš ji, neplatíš. Ale , hlavně, neplatíš silovou elektřinu a distribuci !!!

J. Kostelanský 1.12.2023 18:48

Čtěte prosím pozorněji, než něco napíšete. Cituji mou pasáž, na kterou vy reagujete:

"Mluvím o OZE, které si částečné již teď dovedou na sebe vydělat."

Aneb rozumíte slůvku "částečně"? Nebo jste ho snad přehlédl? :-)

Náš problém je v tom, jak se "zelená politika" dělá. Němci preferují umísťovat fotovoltaiku v místě její spotřeby - na střechy rodinných domů, firem, zemědělských firem. U nás se upřednostňují velké projekty "na zelené louce" pro vybrané "podnikatele" s dostatečným politickým krytím. Pak se nelze divit, že efektivita je nic moc. Protože tu vyrobenou elektřinu ze solárů je třeba ještě někam dodat po rozvodních sítích, je třeba zaplatit zisk panu podnikateli i provizi státním úředníkům. A celé to třeba ještě zkoordinovat, aby se poptávka rovnala s nabídkou elektřiny.

Když se fotovoltaika staví v místě spotřeby, tak gro její výroby nikam netřeba posílat po drátech, protože se spotřebuje na tom samém místě. Logicky nedochází k ztrátám během přenosu. Není zastavěna "zelená louka", ale střechy budov. Atd.

Že se to u nás dělá blbě, za to ty obnovitelné zdroje nemohou. Za to si můžeme sami. Jak se říká, každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. :-)

R. Langer 2.12.2023 6:11

Ne že "u nás se to dělá blbě", VŠUDE se to dělá blbě. :-P

P. Brich 1.12.2023 13:33

Proti Občasným Zdrojům Energie nic nemám. Ať si je pořizují ti, kteří si myslí, že mají energii zadarmo, ale ať nejsou přisáti jako pijavice na ostatních odběratelích ze stabilních zdrojů (pomocí zákonů na podporu OZE) - přednostní odběr, když OZE náhodnou zrovna něco dávají, zvýšená cena výkupu a to i v době, kdy jsou odpojeny z důvodu bezpečnosti el. sítě, atd. Zatím OZE slouží především k rabování peněz pro ty kdo jich stále mají "málo".

Rozhodováním technických analfabetů přírodními vědami nepolíbených (typu Timmermans, Niedermajer) je násilně nejen ztrácena konkurenceschopnost ale přímo ohrožována energetická bezpečnost států EUhnije. Zvýšení distribučních poplatků o 70% (podle ERÚ) je toho přímým důsledkem.

Koexistence občasných a stabilních zdrojů by samozřejmě mohla být možná. Ovšem v případech, kdy je to technicky proveditelné a ekonomicky výhodné. Nikoliv plánováním a prosazováním "pětiletek", jak se děje v EUhniji. Poručíme větru, dešti máme dávno za sebou a nyní to musíme v EUhniji absolvovat znovu.

P. Skřivan 1.12.2023 13:58

Zákony nejsou pro OZE, ale proti drancování fosilních zdrojů/vypouštění fosilního CO2 a zbytečnému pálení superfosilního paliva Uranu tím, že nepřepracováváte palivo vyhořelé.

L. Novák 1.12.2023 14:07

Meleš TOTÁLNÍ ;-O KRAVINY jako pokaždé. Rv!!

P. Diviš 1.12.2023 16:10

Zákony nahrazují, povinně, "drancování" levných a spolehlivých zdrojů drahými a nespolehlivými OZE.

V. Petr 1.12.2023 20:32

Dokonce i uhlí můžeme dovážet, je levnější, než plyn!

P. Brich 1.12.2023 13:41

Na "něco za něco" si můžete hrát doma na dvorku, pane Kostelanský. Jsou ale provozy, které musí pracovat nepřetržitě a stabilně. a ne podle rozmaru počasí!!;-€

J. Kostelanský 1.12.2023 18:53

Zdá se, že z mého příspěvku jste si přečetl jen první odsek. Zkuste vždy dočíst až do konce, jinak přicházíte o pointu. :-)

P. Diviš 1.12.2023 16:07

Ať si klidně existují, ale na trhu, bez dotací a povinných výkupů.

Ten zbytek jsou nesmyslné kecy.

P. Vychodil 1.12.2023 16:49

synku, opět ukazuješ svoji debilitu. Výkupy od malovýrobců (dříve do 10kWp, dnes do 50kWp) nejsou povinné. Najdeš výkupce, bingo, nenajdeš, máš peška.

Až nebudou dotace na pořízení FVE, cena o tyto dotace okamžitě klesne. Můžeš si to spočítat...

V. Petr 1.12.2023 17:08

Úplně stačí položka "příspěvek na podporované zdroje energie" na faktuře. Toto nechci. Dále chci, aby provozovatelé OZE sami platili náklady na nutnou rekonstrukci přenosové sítě, protože ja tu rekonstrukci k nočemu nepotřebuji a nevím proč to mám platit!

V. Petr 1.12.2023 17:10

... rovněž s tím občan neudělá nic

To si soudruh Ceausescu myslel také...

J. Jurax 1.12.2023 19:02

Ehm ... pokud by ovšem bylo možno získat částečnou nebo úplnou energetickou soběstačnost pro běžného člověka - a ono to samozřejmě lze - tak to ten běžný člověk za stávajícího stavu techniky bez dotací nezaplatí.

Navíc částečná soběstačnost je v energetice celkem vachrlatý termín. Když jste částečně soběstačný, tak k Vám musí vést dráty, musíte mít jistič a někdo musí mit pro Vás vytvořenou a rezervovanou kapacitu, kterou sice řekněme v létě nevyužijete, ale ona musí existovat furt, a to je drahé, takže to podražuje elektřinu pro všechny. I klasická elektrárna musí vyrábět se ziskem. A když v létě vydělá míň, musí přirazit na ceně, protože fixní náklady jí zůstávají. To máte jak s vodou, čím víc se šetří, tim je cena za kubík vyšší.

Ono je to podobné, jako kdybyste byl částečně soběstačný, a tu částečnost kompenzoval vlastním dieselgenerátorem, za své penize pořízeným a provozovaným. Přes léto to bude mrtvá investice, ale odpisy na ni poběží.

P. Vychodil 1.12.2023 16:37

mě připadá, jako soukromníkovi, co chce FVE pro svůj barák, když si spočtu náklady na FVE komponenty, přidám k tomu nějakou práci,tak se dostávám celkem přesně na cenu dotovanou...

J. Klauda 1.12.2023 11:45

Krásně vyrovnaná výroba OZE např. v ročním grafu je způsobena agregací pomocí aritmetického průměru. Jestlipak si patřiční politici uvědomují, že tento průměr lze v praxi realizovat pouze akumulací této výroby po dobu minimálně půl roku?

J. Kostelanský 1.12.2023 9:56

Dávám do pozornosti dva dny starý článek o tom, jak společnost Google postupně realizuje svůj záměr pohánět svá obrovská data centra pomocí geotermální energie. Nemusím snad říkat, že geotermální energie je - ve srovnání s předpokládanou délkou lidské civilizace - nekonečné množství. Mimo jiné i proto, že zemské jádro je z kovu a nepřetržitě se pomalu otáčí, čímž pořád vzniká gigantické množství tepla.

https://techpedia.ta3.com/technologie-pre-biznis/novinky/energetika/12384/google-spusta-prvy-pokrocily-geotermalny-projekt-svojho-druhu

Proč by v budoucnu na podobné báze nemohly být energii zásobovány obytné čtvrtě nebo i celá města?

L. Novák 1.12.2023 10:08

;-D IDIOTE ZELENÝ, slyšel jsi něco o tzv. GREENWASHINGu? Ne?? Použij Google!!!;-D

Své FANTASMAGORIE si nacpi do (_,_)!!!

J. Kostelanský 1.12.2023 12:20

Už jste se pro dnešek odbavil nebo mám pro vás ještě něco pěkného připravit? ;-D

P. Kubáč 1.12.2023 11:27

Tuhle blbost s teplem otáčejícího se kovového jádra jste našel kde ? Proč Mars který se točí skoro stejně rychle jako ZeměKoule má jádro vychladlé ??

Skutečné důvody proč je zemské jádro už 5 miliard let roztavené je totiž rozpad radioaktivních prvků - Draslíku 40, Thoria 232 a Uranu 235, o kterých Zelení tvrdí, že jsou to "neobnovitelné zdroje", kterých je na ZeměKouli příliš málo, než aby mohly pohánět naši energetiku další tisíce let.