29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Ruské „jádro“ je nebezpečné. A co ruský plyn?

Jak si Česko dokáže ohlídat svou bezpečnost v oblasti energetiky? I v této sféře jeho přístup deformuje nátlak aktivistů, kterému politici bezdůvodně podléhají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pilny 30.11.2020 5:49

Problém je v tom, že naši čučkaři jsou řízeni Americkou CIA a ne vládou ČR. Proto poslušně promítají nepřítele USA do nepřátel ČR, přestože to nikdo jiný tak nevidí.

L. Novák 30.11.2020 4:16

Blbe zelený, už "by jsi" se konečně mohl doučit základům českého pravopisu!!!

K. Kovařovic 30.11.2020 4:11

Prosím vysvětlete, jak Francie "přišla o své znalosti v oboru". Podle mne je Francie stále na špici vývoje i provozu jaderných elektráren.

P. Hatina 30.11.2020 1:42

Kdyby se to mělo brát úplně vážně, tak potíž je v tom, že doba stavby a potom provozu jaderné elektrárny je mnohem delší, než doba vlivu řady politických systémů i doporučení tajných služeb. Když vezmeme třeba "staré a ještě sloužící" Dukovany, ty se začínaly stavět ještě za éry totalitního komunismu , a za významné pomoci sovětských (tehdy spřátelených) odborníků, dostavovaly se když v SSSR rozhodoval, Západem obdivovaný a přijímaný Gorbačov, za pár let se ten obávaný Sovětský svaz rozpadl, přežily éru Jelcina, a nyní /poměrně bezpečně/ dosud fungují i za obávaného Putina. Tož, v jejich případě co konkrétně tedy měly ty tajné služby a bůhví kdo radit, stavět či nestavět? Nebo jinak řečeno, v různých dobách, vypnout a kvůli teoretickému riziku zabetonovat jako Černobyl?

No a když si uvědomíme, že ty posudky nyní dává pracovní skupina na ministerstvu vnitra, kterou tvoří rovněž zástupci tajných služeb, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a resortu zahraničí." (Před pár lety nějaký nahonem spíchnutý NÚKID ani neexistoval, a za pár let třeba ani nebude, jako že dnešní zamini radší žádný názor nemá), tak je to otázka skutečně zajímavá..

Btw, a že by nyní po porážce Trumpa jsme měli jistotu, že v UeSeJ bude pořád hej, a tu jaderku nám spíchnou na požádání že bude šlapat jako švýcarské hodinky, po desítky let, to taky nemáme...

M. Grundmann 30.11.2020 1:10

Tajné služby by měly aspoň naznačit, čím jsou v tomto případě Rusko a Čína nebezpečné. Nebezpečí u Číny bych viděl hlavně v nízké kvalitě jejich výrobků. U jaderné elektrárny to je určitě daleko větší riziko než zmlácení lidé v Hong Kongu nebo utlačovaní Ujguři či něco podobného. Rizikem je rovněž Francie, která přišla o své znalosti v oboru. Ruskou jadernou technologii již u nás máme a určitě jsou dnes Rusové lepší než v dobách Černobylu.

P. Rada 30.11.2020 1:05

Pane Součku mohl by jste - aby bylo alespon trochu jasněji - jmenovat konkrétní zelené lobisty /aktivisty i konkrétní sdělení bezpečnostní?

Pokud toto není uvedeno (podle i Vašeho odkazu jde o tajný dokument) - pak totiž lze obecně spíše tvrdit, že nebezpečný je společnosti, spohodlnělý život na surovinový dluh při poklesu efektivit těžby energií (EROEI) a produkci nerecyklovatelných externalit.

Procesy narušující rovnováhu a podmínky, které k život navodily, přeci už s principu vedou v uzavřeném planetárním systému při dostatečné dlouhodobosti a intenzitě ke kolapsu. (Přitom dokonce nezáleží o jaký druh života jde.)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Úvodem nadhozená "ne-bezpečnost" je tedy otázkou času a poměřování vlivů na prostředí. Měřitelným faktům jste se ale v textu (kdo ví proč?) zcela vyhnul.