24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
David 23.4.2008 15:31

Pohádka?

Cena ropy dosáhla novýho rekordu, téměř 120 dolarů za barel. Vážně ropný zlom nehrozí?

JC 18.4.2008 20:34

Re: Cena ropy je pořád stejná,na zdražování si jen hrajeme.

Pokud si do výpočtu dosadíte ještě průměrné mzdy tak vám i při současné ceně vyjde, že benín je

 levnější než dřív.

Marek 16.4.2008 13:48

Re: Je ropa opravdu neobnovitelná?

Pokud je pravdivá hypotéza Thomase Golda by neměly nastat vrcholy produkce ani v USA ani v Severním moři ani SA, ale nastaly... co platí pro jednu pumpu platí pro skupinu pump i pro všechny pumpy světa :-) I s abiotickou teorií.

Marek 16.4.2008 13:40

Re: Re: Re: Kde je chyba?

Ropa která se nezachytí v rezervoarech se dostane do moří a do půdy a je postupně odbourávana mikroorganismy které jí umí rozložit. V některých případech zůstane v podobě tenkého filmu na zrnkách písku (jako v Kanadě či Venezuele).

vita 13.4.2008 19:17

víte někdo

jaký odpad zůstává při výrobě benzínu z uhlí?

Ludva 12.4.2008 14:33

Naprostý souhlas

Postavit další jaderné elektrárny a ušetřit si uhlí na výrobu kapalných paliv. Konečně za války se v Hermann Goring Werke v Záluží u Litvínova benzín vyráběl. Škoda, že jsme v  tom nepokračovali, ani bychom ropu nepotřebovali a mohli jsme vyvážet zkapalňovací technologie.

Ludva 12.4.2008 14:29

Re: Pohadky byly a budou

Samozřejmě dolar klesá - USA se potřebují zbavit obrovského zahraničního dluhu. Nechcete koupit dolary ?

Tomas Jasny 11.4.2008 8:15

Re: Re: Pohadky byly a budou

Samozrejme, ze cena zlata v USD se od roku 2004 take podstatne zvedla, opravdu je ted dvojnasobna, jenze v roce 1980 byla jeste vyssi a svetu to moc nevadilo, protoze oproti rope

zlato se neprodava a nekupuje v stamilionech tun denne a ve stejnych milionech denne se neleje do nadrzi mnohych milionu vozidel a netopi se tim v elektranach a domacnostech a nepouziva se ve miliardach plastikovych a chemickych vyrobku, atd. A pochopitelne, neustaly pokles USD primo ovlivnuje cenu nafty a jsou to prave Americane, kteri zenou cenu nafty nahoru, protoze jedine tak mohou konkurovat zajemcum se silnejsimi menami, kteri by jinak vykoupili celou produkci nafty.

Ladislav N. 11.4.2008 7:37

Re: Pohadky byly a budou

No, a jakou hodnotu měl tehdejší dolar a jakou má dnešní? Poloviční? Třetinovoui? Jak je na tom ropa v porovnání např. s cenou zlata tehdy a dnes?

baltahsar 11.4.2008 1:23

Re: Re: Re: Auta by mohla jiste jezdit

Prostě tu fyziku furt ne a ne očurat .. ale určitě to nějakej padouch jenom drží v sejfech ;-D

baltahsar 11.4.2008 1:20

Re: proto by se měla podporovat veřejná doprava

Jo, podle vás ;-D ve skutečnosti dráhy nemaj čim jezdit, stačí když lehnou v kraji dvě lokomotivy a odříkaj se vlaky, pokud se nedá něco zrekvírovat z muzea. Ale zvonku to tak vyzerat möže ;-)

Tomas Jasny 11.4.2008 0:56

Pohadky byly a budou

Pohadky a proroctvi (v soucasne dobe chapane jako propaganda spojena s odbornymi prognostikami politiku, mezi kterymi vynika soucasny prezident CR) mely vzdy a budou mit i nadale dva zasadni ucely - uchlacholit deti, aby spaly bez obav ze zleho draka, a postrasit dospele k tomu, aby se dobrovolne podvolili rezimu, ktery jim nabizi ochranu pred zlym drakem at uz tim drakem bude kdokoliv ci cokoliv. Jen tak pro zasmani, v dobe kdy cena barelu ropy presahuje USD 110, uvadim jednu moderni pohadku z nedavne doby pred pouhymi ctyrmi lety, jak ji prednasel Svetovy odbornik na otazky naftove ekonomiky J. Bradford DeLong:

Mohou být vysoké ceny ropy dobré?

J. Bradford DeLong

Světové ceny ropy překročily 40 USD za barel uľ vprostřed léta a teď se vyąplhaly několik dolarů nad 50 USD za barel. Dneąní ceny ropy stále představují jen dvě třetiny skutečného vrcholu z doby íránské revoluce roku 1979 a budoucí trhy předpokládají, ľe cena ropy opět klesne a ustálí se asi na 45 USD za barel. Současná vysoká úroveň cen ropy vąak přiměla prognostiky mírnit své předpovědi hospodářského růstu.

JJ 10.4.2008 22:20

Re: Cena ropy je pořád stejná,na zdražování si jen hrajeme.

Co nesebere na danich spotrebitelsky stat, to jde do kapsy tezarskych zemi .. Rovnovaha mezi nabidkou a poptavkou je jen jedna.

JJ 10.4.2008 22:18

Re: Re: Nejak se tam mu tam vytratil jakykoli argument proti ropnemu zlomu

Taky pamatuju ropu za 11 dolaru za barel.

albertan_bear 10.4.2008 21:43

Re: Re: miliardy a bilióny

UofA - to myslis University of Alberta? It sucks - UofC rulez.

Anděla 10.4.2008 21:00

Re: Re: Re: Kde je chyba?

Chyba je bohužel ve vás. Přečtěte si něco o koloběhu uhlíku. Vám bude stačit úroveň základní školy, možná i jen první stupeň.

Anděla 10.4.2008 20:53

Re: diskuse o úplně něčem jiném

Takže pokud je tam ropy na 100 let dopředu (v těch píscích), pak se k vytěžení spotřebuje 80 letá spotřeba, takže nám to dojde už za 20 let.

Martin Přeček 10.4.2008 19:19

nepropustné podloží a rozklad ropy

Poněvadž ropa vzniká v mase stlačených sedimentů obsahujících organickou hmotu ve formě malých kapiček, které poté po velmi dlouhé časy migrují  vlivem hydrostatických sil vzhůru, v místech kde bylo nepropustné podloží tvořící "kapsu" se nakonec tyto kapičky sjednotily a vytvořily ropné ložisko. Na většině místech zemské kůry však takové podmínky nevznikly a ropné kapičky se nakonec dostaly do provzdušněné svrchní vrstvy půdy / popř mořského dna - tam byly poměrně rychle působením bakterií a jiných organismů za oxidujících podmínek provzdušněné vody zoxidovány či začleněny do živé organické hmoty (ostatně za jeden z hlavních argumentů pro organickou hypotézu vzniku ropy je právě strukturální chemická podobnost mezi vysokomolekulárními sloučeninami v ropě a huminovými látkami v půdě). Procesy oxidující ropu jsou podstatně rychlejší, než v představách selského rozumu - příkladem jsou třeba právě úniky ropy z tankerů - po několika letech není v postižených oblastech (i bez přičinění likvidátorů havárie) po ropě ani památky.

Pro zájemce o geologickou stránku problematiky ropného zlomu doporučuji k přečtení a doplnění přehledu možných názorů na problematiku ropného zlomu obecně v loňském roce vydanou českou knihu Nejistý plamen od autorů Cílka a Kašíka, z této publikace převážně pochází i mé znalosti. Publikace je v podstatě rešerší převážně anglosaské literatury k tomuto problému, takže obsahuje řadu odkazů k primárním zdrojům.

k 10.4.2008 19:03

diskuse o úplně něčem jiném

autor nepochopil problém, ale vášnivě ho vyvrátil, a diskutujicí se k němu vášnivě přidali. Problém ropného píku není problémem nedostatku suroviny, ale ztráty energetického zdroje. Dnes se ropa v arabii těží s energetickou bilancí 10 barelů ropy - jako energetického ekvivalentu na zisk 100 barelů. Na sibiři je poměr nákladů 30 barelů na 100 barelů. Na zisk 100 barelů ropy z živičných břidlic musíte vynaložit 80 barelů ropy jako energetický vstup. Tedy ropa nezmizí, je se stane stejně jako vodík přenašečem energie, nikoliv zdrojem energie.

podrobněji a velmi přehledně viz

" Nejistý plamen

Průvodce ropným světem

CÍLEK, Václav; KAŠÍK, Martin"  

SelskýRozum 10.4.2008 18:00

Re: Re: proto by se měla podporovat veřejná doprava

A jste si jistej, že vlak spotřebuje méně energie na provoz a na jeho výrobu v přepočtu na pasažára v porovnáním s autem? Ještě musíte připočítat, že se nějak člověk musí dostat na nádraží a z nádraží na místo a že když tuhle část povolíte autem, tak že na krátší vzdálenosti je vždy doprava dražší a spotřeba paliva vyšší.

A protože se také musí počítat cena času, který lidé dopravou stráví, tak ten celý argument s veřejnou dopravou na střední vzdálenosti je pochybný.

jiri 10.4.2008 17:55

Cena ropy

je podminena nabidkou a poptavkou. Indove a Cinani si kupuji auta, poptavka tudiz roste. U vas v Evrope to jeste zhorsuji nesmyslne vysoke dane...

Pametnik starejch dob 10.4.2008 17:47

Re: proto by se měla podporovat veřejná doprava

Jde o to, zda má vládě záležet na "životním prostředí" nebo na LIDECH. Lidé potřebují lidské životní prostředí, ale to je něco jiného, než co pod tímto pojmem míní i ti nejrozumnější ze zelených.

Pametnik starejch dob 10.4.2008 17:45

Re: Re: Re: Jak dlouho bude ropa nikdo doopravdy neví.

Jo, plánované hospodářství zajistí potřeby lidu ekonomicky a bez krizí. To jsme se učili už v druhé obecné. jenomže to v praxi jaksi nefungovalo.

V Americe dojíždějící v řit..i nebudou, v krajním případě to zajistí i domácí zdroje.

zdeněk 10.4.2008 17:39

jenže právě kvůli rozhádaným krajům nebo nekompetentnosti

spoje často na sebe nenavazují. Já moho do Brna jet buďto 2 honidy 45 minut když spoje navazují, nebo 3,5 hodiny když to není navázané. Autem trvá cesta asi 3 hodiny.

Jura Jurax 10.4.2008 17:19

Re: Biopaliva

To je právě to - jen když nespotřebujeme obilí - a polí ekonomicky využitelných moc ladem není ;-)

Jura Jurax 10.4.2008 17:16

Re: Re: Re: Kde je chyba?

No, v řádu těch miliónů let se mohlo stát leccos ... ale nevím, nejsem přes to guru.

Jura Jurax 10.4.2008 17:15

Re: Re: Re: Re: Re: Jak dlouho bude ropa nikdo doopravdy neví.

No, asi si nerozumíme - dvě hodiny mi trvá veřejnými dopravními prostředky, pokud spoje nenavazují, což je večer pravidlem - autem tak slabé třičtvrtě hodiny.

A s těmi výpočty máte pravdu - nicméně autobusy holt všude nejezdí v hodinu, kdy by to jeden potřeboval; případně nejezdí vůbec. A při obsazení auta třemi osobami jsou i drahé. Pochopte, Vám v té Líšni jede šalina či autobus co deset minut, ve špičce i častěji - ale někde z dědiny jede autobus o pěti - dělníci, v sedm - děcka do školy a dost - pak zpátky přijede ve dvě - děcka ze školy - a ve čtyři - dělníci. Jinak víceméně nic. Když se do toho nevejdete, máte smůlu. A ještě párkrát přesedáte, protože IDS - autobus, zase autobus nebo vlak, šalina, případně další šalina a zpátky to samé. Takže z nezbytí, taky někdy z jisté pohodlnosti jezdíte autem - někdy to ani nevyjde o moc dráž.  Šedivá je teorie, zato košatý strom života ... ;-)

SelskýRozum 10.4.2008 17:14

Re: Re: Kde je chyba?

Chápu, unikla, ale co se s ní stalo potom. Mluvíme o nejméně tak velkém množství jaké je pod zemí. Kde je všechen ten uhlík z ní? Určitě není v atmosféře v podobě CO2, protože jeho množství bude brzo zdvojnásobeno jenom lidským spalováním fosilních paliv. Takže tam ho bylo málo.

Jura Jurax 10.4.2008 17:02

Re: Kde je chyba?

No, ono ropa ani tak nemá tu inteligenci, ale spíš tam, kde bylo nadloží propustné, už dávno unikla - mluvíme o řádu miliónů let :-D

Jura Jurax 10.4.2008 16:59

Re: proto by se měla podporovat veřejná doprava

Ale jistě - lze zbudovat dokonalou veřejnou dopravu, ale kdo to zacáluje, kudy to povede a bude konkurenceschopná s autem? Třeba vlakem z Brna do Prahy se pro tři už nevyplatí - levnější je auto.

A MHD musí taky myslet ekonomicky ... dokonalost je drahá; když bude MHD stát 30 korun a víc, tak na trasu do 10 km je levnější auto - a v zácpě stojí  autobus i auto a nezřídka i tramvaj. Ono to asi není tak prosté, jak si malujete. I když snaha kupodivu je občas patrná.

A v místech s menší hustotou obyvatelstva - typicky venkov - je auto bohužel nezastupitelné.