16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Babák 10.4.2008 9:57

Re: Re: Je ropa opravdu neobnovitelná?

Vesmír č. 5/2000

PiláT 10.4.2008 9:51

miliardy a bilióny

Úvahy nad tím, jestli živičných břidlic náhodou není 1000x víc, vznikly skoro určitě při překladu z angličtiny, kde "bilion" značí českou miliardu

Machi 10.4.2008 9:42

Re: Je ropa opravdu neobnovitelná?

Obávám se, že i když na teorii T. Golda asi něco bude (zejména vznik života v hlubinách (ale ne 300 km, tomu se říká přestřelit)), problémy s vysokou cenou a v budoucnu horší dostupností to nevyřeší.

Mimo jiné uhlovodíků je zatím habaděj problém je, že na jiných kosmických tělesech (třeba Titan).

JJ 10.4.2008 9:31

Nejak se tam mu tam vytratil jakykoli argument proti ropnemu zlomu

Takze je to akorat placani o nicem.

Pavel 10.4.2008 9:30

pár drobností

Výroba pohonných hmot z uhlí skutečně probíhala v Litvínově už za II. světové války a nějako dobu i po ní, než se postavil ropovod Družba. Jihoafrická Republika s ní má velké zkušenosti, protože většina producentů ropy odmítala dodávat ropu do JAR z důvodu apartheidu a tak jim nic jiného nezbylo. Taková výroba je totiž strašně neekonomická (je dražší než biopaliva) a zoufale sviní životní prostředí (ropa je narozdíl od uhlí velmi čistá kombinace uhlíku a vodíku).

Ač se to vnějšímu pozorovateli nezdá, funguje v oblasti ropy i produktů z ní velmi dokonalý trh. Například ceny benzínu nebo nafty na našich pumpách jsou přímo odvislé od cen poh. hmot na Rotterdamské burze, která reflektuje nabídku a poptávku v celé Evropě. Pohyb cen na trhu s benzínem nemusí a taky většinou nekopíruje pohyby cen ropy. Proto jsou období, kdy zpracovatelé a prodejci poh. hmot královsky vydělávají a naopak kdy jsou v hluboké ztrátě bez možnosti to ovlivnit.

Akcel 10.4.2008 9:23

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Promiňte, který že klasik to pravil ?

Mira 10.4.2008 9:04

Zplyňování

Zplyňování je budoucnost, Tlaková plynárna Ústí nad Labem před odstavením prováděla zkušební provoz s různými odpady - od plastů přes papíry, usně, pneumatiky a všechno další a funguje to. Navíc z plynu lze pak vyrobit metanol. Metanol je jed, ale pouze pokud ho někdo "vychlastá". Takže není problém akorát jediné omezení které máme je spekulace s cenou ropy, je uměle vyhnaná. V Čechách umímne lecos, ale není o to zájem. Naopak jdeme cestou bioplynu - to je hezké, ale plyn ze skládek není nijak čištěn - to znamená, že vše co obsahuje jde pak po spálení do vzduchu a to musí být teda pocuc, ale to ani zelení neřeší. Například i rostliny ze země vytahují těžké kovy a ty pak letí po spálení do vduchu.  Pokud se plyn vyrábí ve velkém je vždycky čištěn a pak teprve spalová. Kvalitu a složení hlídají laboratoře, u malých producentů bioplynu to nedělá nikdo  a to je na pováženou. Nechtěl bych žít blízko producenta bioplynu ze skládky a slašíte tu hrůzu - BIO.;-O?!!!

K. Babák 10.4.2008 8:59

Re: Je ropa opravdu neobnovitelná?

Goldově teorii byl před několika lety věnován článek ve Vesmíru. Uvádí se tam, že ve Švédsku byl uskutečněn pokusný vrt do žulového masivu a po nějaké době se v něm nashromáždilo několik litrů ropy.

Teorie Thomase Golda (Goulda?) je vůbec zajímavá. Tvrdí totiž, že život vznikl a prosperuje právě v ve vysokých tlacích a teplotách v zemských hlubinách. To co známe jako život (včetně nás) jsou formy, vytlačené z původního prostředí a přizpůsobené extrémním podmínkám na zemském povrchu.

ZK 10.4.2008 8:17

Je ropa opravdu neobnovitelná?

Zatím nikdo nedokázal, a ani asi nedokáže, že ropa vznikla ze zbytků fosilních organizmů. Pokud však je prvdivá hypotéza Thomase Golda, že ropa vzniká působením bakterií v hloubkách do 300 km pod povrchem Země, pak by to bylo dokazatelné. Jen to zatím nikdo nezkusil dokázat. A žádný ropný zlom by se nekonal. Naopak. I my bychom mohli být ropným státem.

www racek 10.4.2008 7:54

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

jo, opočlověk stát neměl. byl svobodný a žilo se mu dobře. nebo ne?

Chosé 10.4.2008 7:50

Jak dlouho ještě bude ropa?

Když jsem byl na večeři se členem managementu firmy ÖMV, přišla řeč i na ropu. Situaci neviděl příliš kriticky, problém je zatím jen v rozdílech v ceně. Ropa se dobývá čím dál obtížněji a těží se i tam, kde o ni dříve nebyl zájem, byla příliš drahá. A alternativní způsoby výroby ropy z biomasy, uhlí tedy obecně z uhlovodíků je také dražší. Odhadl, že až se cena ropy vyšplhá na cca 170 – 180 $US za barel, tak pak se cenová hladina ustálí, nastane rovnováha a bude jedno jestli se bude vyrábět z břidlic, těžit z moře nebo vyrábět z uhlí či biomasy a tím bude problém s ropou vyřešen na téměř neomezenou dobu, pokud ji nepřeválcuje jiná energie.

Netřeba 10.4.2008 7:47

Re: Těžba dehtových písků a živičných břidlic.

Nejsem si jist,  jestli např. těžba uhlí, železné rudy, zlata, bauxitu . . . .  nějak napomáhá životnímu prostředí.

Vladan 10.4.2008 7:27

Re: Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Ano, demokratikcké, protože ty demokratické na to nestačí.

gill 10.4.2008 7:21

Re: Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Když to vezmete kolem a kolem, tak si nevyberete, že? Možná snad nějaké kontrolní mechanismy - demokratikcké;-)

Tomáš 10.4.2008 7:03

Těžba dehtových písků a živičných břidlic.

Někde jsem četl, že těžba dehtových písků a živičných břidlic je spojena s obrovskými škodami na životní prostředí v oblasti těžby. Je to pravda ? Neví o tom zde někdo více ?

JINC 10.4.2008 7:03

Jaké to jsou dolary?

"Dehtové písky ... 30 dolarů za barel ... živičné břidlice 90 ..."

V jakých dolarech jsou tyto náklady těžby? V těch dnešních nebo v těch před deseti, dvaceti, třiceti lety?

Netřeba 10.4.2008 6:50

Re: z čeho autor soudí, že

Myslím že je úplně jedno rozkladem čeho (a jestli vůbec rozkladem) ropa vznikla. Měl jsem spíš dojem, že se článek zabývá odkud nebo z čeho budeme ropu těžit, vyrábět a pod.

Ale hlavně, opravdu hlavně, za kolik se bude prodávat žejdlík čehosi do nádrže auta.

doxtan 10.4.2008 6:33

Re: Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Ano, takový Sovětský svaz byl velmi zodpovědný stát, hlavně navenek. Zimbabwe zase překypuje odpovědností dovnitř, vůči vlastním občanům. Kam se na ně hrabe Ford nebo Shell.

Aneb, jak pravil klasik, zažil jste někdy, že někdo zazvonil a přišel stát?

bruner 10.4.2008 2:15

z čeho autor soudí, že

vznikla rozkladem převážně mořských organizmů. Kde lze nalézt důkaz?

Minutus 10.4.2008 1:04

Re: Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Souhlasím. Stát nemůže jen tak zkrachovat, nebo se přejmenovat. Je tedy zodpovědnější. Velké monopolní firmy typy ČEZ si mohou dovolit být velmi neefektivní, prostě jen proto, že nemají konkurenci. A taky neefektivní jsou.

gill 10.4.2008 0:46

Re: Pohádkami živ (živený) je člověk

Soukromý kapitál si nemůže dovolit být nezodpovědný? Jejda, ale ta je hezká, skoro jako o Karkulce. Vůči komu zodpovědný? Farmaceutické firmy, například, které po Evropě - dokonce i u nás - prodávaly léky s prošlou lhůtou spotřeby nebo s nepříznivými vedlejšími účinky (tetrackylin, např.) - případně propagovaly krmení sušeným kravským mlékem v oblastech, kde bylo jasné, že pro to nejsou podmínky a u nemluvňat vzniknou vážné zdravotní problémy ?

Nebo firmy, kterí těží v jižní Americe a bez skrupulí vypouštějí jedovaté odpady do řek? Firma Mittal, kterou až výrazný odpor Ostraváků donutil trochu zapracovat na ochraně životního prostředí, když před tím vesele zamořovala vzduch široko daleko?

Opravdu, pohádkami živ jest člověk :-/

František Heczko 10.4.2008 0:29

Pohádkami živ (živený) je člověk

Děkuji Vám za stručný a v podstatném pravdivý příspěvek, nezbývá než souhlasit, hlavně s tvrzením, že ropa jako komodita  je v zajetí komoditních / finančních trhů, dovolil bych si oponovat pouze tvrzení, že velké energetické projekty (včetně jaderných) jsou především v silách jednotlivých států, situace se významně změnila a o energetickou budoucnost se budou starat silné soukromé společnosti, kormidelníci velkých soukromých konglomerátů si uvědomují, že stát se může chovat nezodpovědně a to si soukromý kapitál nemůže dovolit.