25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Problémy s francouzskými jadernými reaktory

V letošním roce evropskou energetiku velmi silně ovlivňují problémy francouzské jaderné flotily. Podívejme se, jaké jsou jejich příčiny. Výměny paliva a další plánované odstávky jaderných bloků se většinou cílí na letní období, kdy je ve Francii nejnižší spotřeba. Ve Francii je hodně velký rozdíl mezi zimní a letní spotřebou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 12.11.2022 16:25

Zajímavé je, jak se už postupně všichni shodují na tom, že největší problém je přelidnění. A ačkoli je to to nejjednodušší, co lze regulovat, je to to jediné, kde ještě nikdo nenavrhl nějaké přijatelné řešení, přestože je na slunce jasnější, že právě tím je nutno začít.

S. Jelen 12.11.2022 21:04

Navrhuji už dlouho akci "plejstejšny pro Afriku" :-P

Jde o to najít tam lidem jinou závavu, než plození dalších a dalších hladových krků.

Jiné oblasti Země už se pomalu dostávají za zenit lidské plodnosti. Vizme https://en.wikipedia.org/wiki/Population_growth#/media/File:Countriesbyfertilityrate.svg

O. M. 12.11.2022 16:18

To jako, že jaderná elektrárna vydělá pětinásobek toho, co stála? No to je přece skvělé! Průšvih by byl, kdyby tomu bylo naopak.

R. Tichý 12.11.2022 19:33

Uz zase lzes, zeleny bolseviku.

Ten tvuj slavny EROEI, na ktery se odkazujes je dost chimericky.

Predne-i odbornici ho povazuji za velmi nepresny, protoze nevi, jake vstupy do nej pocitat.

Fosilum klesl, protoze v pocatcich jejich tezby se uplne kaslalo na tezare i ekologii. Tezba je dnes nasobne drazsi z ohledu na okoli.

Ty tvoje OZE se jeste fosilum neblizi a to jsou mohutne dotovany a protezovany. Treba i ignorovanim eko nakladu pri tezbe a zpracovani.

V. Novak 13.11.2022 10:34

Opět lžete nebo plácáte nesmysly jen vzdáleně připomínající informace.

O. Vašíček 14.11.2022 11:32

Na obdobné téma jsme již diskutovali v minulosti. Je nesmyslné bagatelizovat problémy v energetice na souboj pro a proti spalování uhlí, případně pro a proti jaderné elektrárně. Skupina, která má lepší PR nebo je hlasitější, tak je více vidět a tím i politicky úspěšnější. Bohužel, někdy se to zvrtne do ideologie (je politikům blíže :) ) na úkor pragmatickému přístupu.

Jak jsem mnohokrát psal. Kupředu se můžeme posouvat jen s prakticky využitelnou technologií, která zajistí dostatek zdrojů pro další vývoj a výzkum. Jakmile začneme masivně utrácet zdroje bez dostatečného "zisku", tak se ochuzujeme o ten technologický vývoj, který nám umožní vznik nových zdrojů.

Je to právě vidět nyní. Protijaderným snažením jsme zbrzdili vývoj nových reaktorů a zůstali jsme závislými na fosilních zdrojích. Doufejme, že jich bude dostatek k rozvoji dalších stabilních technologií, které nás někam posunou.

Civilizační konec mže nastat právě vyčerpáním současných zdrojů bez nalezení patřičné náhrady. Např. přesměrováním současných zdrojů na slepou kolej vývoje bez včasné sebereflexe.

Vývoj OZE byl celkem správný a našli jsme její limity, pro které nemáme řešení. Proto je čas se rychle odklonit od ideologie a pokračovat pragmaticky.

P. Sura 12.11.2022 11:01

Jako se vším - " .... Je třeba zjistit, jaký je původ trhlinek a jestli se vyvíjejí nebo jsou stále stejné a jejich objev umožnilo zlepšení nedestrukčních metod analýzy svarů. .... "

Takže dokud byly ty metody méně dokonalé, nenamená to, že tam trhlinky nebyly, ale nevědělo se o nich. a v klidu jsme fungovali .... Totéž nám teď servírujou u životního prostředí. Čím dál dokonalejšími metodami lze odhalit a změřit čím dál zanedbatelnější "škodliviny". Ale ta technika a obsluha přístrojů se musí z něčeho zaplatit. Takže se straší a straší a vypisuje se čím dál víc zákazů a pokut ....

L. Novák 12.11.2022 13:19

Pro zelenou mafii je to dobrý byznys. Stačí se podívat, jaký humbuk dělají kolem mikroplastů... Pak se toho chytně komerce a přes reklamu provede brainwashing širokých mas. Dorazí to až do Parlamentu, kde to tupci většinově schválí podle dodané předlohy...:-P

P. Sura 12.11.2022 16:30

Jo, to jste mi připomněl. S těmi plasty - není problém v tom, že "se neví co s nimi", ale v tom, že lidi (zejména někde) jsou prasata a trousí všude kolem sebe. A místo aby se hledaly cesty, jak to prasení lidi odnaučit, budou se vyvíjet hmoty, které když prasata po sobě budou trousit, se samy v přírodě rozpustí. A ostatní "Zelené" projekty jsou v zásadě totéž.

L. Novák 12.11.2022 17:24

Ono je to složitější, ale sem to nepatří.

Z. Lapil 13.11.2022 11:06

Je to ještě horší. Ne-li polovina mikroplastu je z otěru pneumatik.

A úplně nejhur: byla obává, že PET flašky a podobné začali zemí, jsouce přírodně nerozlozitelne. Proto se do nich začal přidávat nějaký sajrajt, že aby byly rozlozitelne (slunecnim) UV zářením. Takže teď máme místo flaškoplastů problém s mikroplasty.

L. Novák 14.11.2022 10:43

Žádná problém s mikroplasty nemáme. Jenom ;-O propaganda tvrdí, že ano. Nepotrvá dlouho, a začnou vykřikovat, že jsou i v novorozeňatech. Bude další velký tunel do našich kapes vedle "boje proti klimatu"... :-P

P. Pepax 12.11.2022 8:41

S tou Ukrajinou má asi p. Wagner pravdu, ale primární to byly zájmy US, které rozbily domeček z karet, které si Německo tak pečlivě budovalo. Podpora Francie jaderné energii je pozoruhodná a zaslouží si velkou pochvalu na rozdíl od Německa. A moje kdyby je že kdyby Německo zálohovalo ty svoje OZE jadernými el. , nemělo by s el. energií problémy.

R. Tichý 12.11.2022 8:56

Jake zajmy US rozbily jaky domecek z karet?

P. Pepax 12.11.2022 9:11

Myslím že primární zájem US bylo rozbít vztah Německo-Rusko.

L. Novák 12.11.2022 9:28

Koukat na to, jak Německo leze ruskému medvědu rovnou do chřtánu, nejspíš nebylo pro spojence Německa s větším rozhledem nic povzbudivého. Schopnosti vládnoucích zelených (a) socialistů v Německu reálně vyhodnotit rizika, do nichž vedou svou zemi, jsou zjevně velmi omezené. Pak se dá postoj (nejenom) USA snadno pochopit.

R. Polášek 12.11.2022 10:18

No, podle mne kdyby Putin Ukrajinu letos v únoru nenapadl nebo by válčil s Ukrajinou jen akových 14 dnů a zabral jen to, co by během té dob stihl zabrat, tak by Evropa a hlavně Německo byli doteď závislí na ruském plynu .

Proti Putinovi by vystoupili jenom tradičně protiruští Poláci, Pobaltské země a u nás jen lidi, kteří ještě pamatují okupaci 1968. Ostatní, než by se rozhoupali, válku by Putin ukončil. Žádné sankce proti Rusku ani odpojení od ruského plynu by se nestihly. A Putin by mohl Evropu dodnes vodit na otěži závislosti na ruském plynu.

L. Novák 12.11.2022 10:22

Jenomže Putin se přepočítal a všechno dopadlo jinak. Rusko prodělá kalhoty a Putina možná jednou pověsí sami Rusové. Pokud ho nevydají mezinárodnímu soudnímu tribunálu pro válečné zločiny. ;-)

J. Kalíšek 12.11.2022 13:51

Můžeme děkovat Ukrajincům, že obětují své životy za záchranu Evropy před Ruskem.

J. Kalíšek 12.11.2022 13:51

Můžeme děkovat Ukrajincům, že obětují své životy za záchranu Evropy před Ruskem.

V. Chrastina 12.11.2022 12:50

Německo podala Rusku, to jest Putinovi do chřtánu východoněmecká mládežnická funkcionářka Merkel. Ti dva si hrají do noty už z dob, kdy Putin působil v NDR jako sovětský agent KGB. Hle, jak je parlamentní demokracie snadno zneužitelná, když navzdory Merkelové minulosti takřka 20 let kormidlovala Německo Putinovi do chřtánu tím, že zlikvidovala skoro všechny jejich jaderné elektrárny, a také vysoce produktivní uhelné elektrárny. Demagogickým tvrzením, že je snadno nahradí ruským zemním plynem uvedla Německo do tvrdé závislosti na Putinovi.:-/

L. Novák 12.11.2022 13:08

Zapomněl jste na socialistu Gerharda Schrödera, Putinova přítele, který je v Kremlu jako doma. :-P

https://cs.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schr%C3%B6der

R. Langer 13.11.2022 5:44

Spolu se soudružkou Merkelovou z NDR. :-P

J. Lukavsky 14.11.2022 12:10

Ano, USA zřejmě nemají chuť čekat až senilní a dementní Německo vleze ruskému medvědovi do zadele a stáhne sebou Evropu. Poučení ze 2 sv. válek je to, že agresorovi a hlupákovi není radno ustupovat a čekat co to dá, později to stojí mnoho peněz a životů US chlapců. Mnichov! J.L. end

P. Diviš 12.11.2022 9:38

Myšlení bych tomu neříkal, spíš papouškování ruských lží.

P. Pepax 12.11.2022 10:05

Na papouška si tady hrajete pouze vy a tz ruské lři je cokoliv co se vám nevleze do bedny.

L. Novák 12.11.2022 11:34

Podle mé zkušenosti rád přitakáváte dezinformacím šířeným Putinovou pátou kolonou na NP. Takže... :-P

P. Diviš 12.11.2022 15:39

To máte docela pravdu. Ruské lži mi "do bedny nelezly" ani když se ještě jmenovaly sovětské a byly zde šířeny státem a povinně. Vám to zřejmě zůstalo, to šíření.

R. Tichý 12.11.2022 12:57

Pakt Molotov-Ribbentrop? Takove pakty nikdy neprinasi nic dobreho.

Ony si holt velke staty mysli, ze maji pravdu.

Nemcum uz nejmene 10 let rikali, ze obejiti Polska a Ukrajiny plynovodem povede k narustu ruske agresivity a vystavi Ukrajinu nebezpeci.

Nemcum to bylo uplne lhostejne, slo jim jen o jejich prospech. V tuto chvili by meli jit Nemci do kouta EU a jen soupat nohama a poslouchat, co jim rikaji ostatni.

Treba, ze jejich Merkelova byla pohroma a ji nadiktovany konec JE a prichod migrantu chyby strategicka chyba celoplanetarniho dosahu.

P. Diviš 12.11.2022 9:37

Němci blbnou sami od sebe, kdykoliv je něco vyblázní. Zájmy USA to občas napraví, viz první i druhá světová a NATO, které zadrželo Rusáky, tehdy sověty.

Jaderné elektrárny se nehodí jako záložní, příliš pomalá změna výkonu.