4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
KNS 24.1.2007 14:46

Re: Re: Tady zadni kapitani jaderneho prumyslu nejsou

Jenze nesmirne investicni naklady, statni regulace a konkurenci zaplaceni kazisuci, tzv eko-aktiviste, zpusobuji znacne neelastickou nabidku jaderne energetiky. Proste budeme spalovat vic plynu, protoze turbina se postavi hned. SPD to ma jako oficialni politiku.

KNS 24.1.2007 15:08

Re: Re: Re: Tady zadni kapitani jaderneho prumyslu nejsou

A narust ceny plynu je samozrejme nezajima, protoze to zvedne cenu elektriny v celem odvetvi, takze na tom paradoxne vsichni producenti vydelaji. Ze se tu upeceme a ze to vysaje veskere nase penize smeremm k ruskemu medvedovi nikoho moc netrapi. Docela pruser, ovsem oficialni politika  Zelenych i SPD. Ted po Litvinenkovi se navic tezko bude hledat nejaky odvazny jaderny kapitan ...

Jiří Tyc 24.1.2007 15:26

Re: Pan Tyc by mohl vědět, jak to vlastně je?

Plzáku, zájem ČEZu dostavět Temelín je velký. To VÍM. Pokud by byla v podstatě jakákoliv jiná vláda bez zelených, už se s tím vyšlo ven. Uvidíme, jak to bude dál. Pokud sledujete tisk, různá jednání včetně zasedání Bezpečnostní rady státu, tak je Bursík pod větším a větším tlakem. Otázka je, jak dlouho budou zelení hájit své pozice a kdy řeknou, že teda musí couvnout. Čím déle to bude, tím hůř pro republiku...

KNS 24.1.2007 17:30

trivilani pocty; 2015 - 12 = 2003

Pan Tyc, rad bych Vam v tomto veril, ale obavam se, jestli se nejedna o prani otcem myslenky. Vzdyt ty oficialni (!!) zpravy o nedostatku kapacit v letech po 2015 jsou temer 7 let stare. Prece vsichni vime, jaka je zivotnost tech postavenych bloku, vsichni vime ze se nove zdroje v Evrope moc nestavi a ze spotreba roste.

Zeleni jsou ve v parlamentu pul roku. Rok predtim o nich ani nestekl pes. "Jakákoliv jiná vláda bez zelených" tu byla mnoho let, zcela jiste poslednich temer 7, kdy uz byly tyto poblemy zjevne i lidem mimo obor, protoze byly v onech oficilanich zpravach. Urcite si toho problemu byli vedomi ve vedeni CEZu, ne? Tak proc nerozhodli? Proc ted resime nejake Zelene co haji sve pozice?

Dalsi bloky se mely stavet uz od roku 2003, kdyz jak sam pisete, stavba vcetne vsech povoleni trva alespon 12 let, abychom meli novy blok v roce 2015. 

Jaktoze s tim CEZ "nesel ven" pred 4mi roky nejspozdeji?

Jiří Tyc 24.1.2007 17:53

Re: trivilani pocty; 2015 - 12 = 2003

Asi se mohlo mluvit o dostavbě Temelína dřív. O stavbě nových bloků se začalo jasně mluvit ve Státní energetické koncepci. Tam se ale také počítalo s prolomením limitů na hnědé uhlí. Dnes je SEK cárem papíru a je otázka, jestli by se pokračovalo v povolovacích řízeních okolo nových jaderných bloků, kdyby se s tím před čtyřmi roky začalo.

V SEK, pokud se nemýlím, se píše o nasazení nových jaderných bloků kolem 2020. Zvýšení spotřeby se mělo hradit převážně novými klasikami. Dnes ale nemá smysl stavět víc klasik, než je volně těžitelného uhlí.

V každém případě to bude v energetice v přištích letech velmi velmi zajímavé.

Hezký večer!

Antonín Hrbek 24.1.2007 13:42

BoA Niederaussen

www.rwe.com/generator.aspx/rwe-power-icw/presse/downloads/property=Data/id=135278/broschuere-kraftwerk-niederaussem-pdf.pdf

Jde sice o propagační materiál RWE, ale výsledek je velmi slušný. Při přepočtu na vstupní energii v uhlí je tepelná účinnost cca 41 %, přičemž před technickými úpravami byla účinnost obdobných zařízení cca 35 %. Parametry páry tlak 265 bar a teplota 580 C jsou úctyhodné a vyžádaly si značný materiálový výzkuma samozřejmě vyšší investiční náklady.  Ale i tak 59% energie vyletí komínem a chladící věží.

Parametry páry v Temelínu jsou nižší a tomu odpovídá i nižší tepelná účinnost cca 30 až 33%. Mohla by být vyšší, kdy např. České Budějovice a Tábor přistoupily na ekologické vytápění odpadovým teplem z Temelína.

honzak 24.1.2007 14:05

Re: BoA Niederaussen

takové informace pohladí duši technokrata (i když to je Braunkohle). Budějovice vytápěné teplem z Temelína by mohly konečně zahubit kuchtu, to by paní učitelka neskousla!

emp 24.1.2007 14:08

Re: Re: BoA Niederaussen

Hlavně by to asi nezkosla Budějovická teplárna...  hned by přibylo Kuchet

Psí vrah Čumil 24.1.2007 13:35

No, já nevím, ale co jste proboha čekali od zelených ve vládě?

Že přestanou být zelenými?  Koho si Topol vybral, toho má...;-D

I.M. 24.1.2007 13:47

Re: No, já nevím, ale co jste proboha čekali od zelených ve vládě?

Zcela rudých je sto. Postavit proti nim druhou stovku šlo jenom za tu cenu, že se vzali další rudí, pokrytí nahoře slabou vrstvou zelené (též melouni, to je výstižné). Jihoafrická republika prý kdysi vydala zákon, kterým byli Japonci prohlášeni pro účely rasové segregace za bílé, protože hospodářské styky s nimi byly pro zemi důležité. U nás bylo dohodou stanoveno, že pro účely vládnutí se zelená prohlašuje za modrou.

vita 24.1.2007 14:06

Re: Re: No, já nevím, ale co jste proboha čekali od zelených ve vládě?

Ne - u nás bylo dovoleno zeleným ovlivňovat politiku svým brčálným způsobem.

Pokud bude vládní program plněn, tedy pokud nebude na tento bod tiše zapomenuto (a to nevěřím, to by byla Bursíkova politická sebevražda mezi spolustraníky) - tak zaplať Gott za rudou vládu...

Pane Tyc, 24.1.2007 13:30

Ignacy M.

nechte si prosím své intelektuálské řeči o účinnostech a Megavatách, beztak tím vaše jaderná lobby jenom balamutí široké masy. Pamatujte si, že všechno jde, když se chce. Chce to jen se k tomu správně politicky postavit. Pára má přece vysokou účinnost, když utáhne parní lokomotivu. Kromě toho máme přece větrníky a Rakušané nám budou prodávat elektřinu z alpských řek. Také je možno šetřit, k tomu bych podotkl, že v bytech bývá často nadměrné množství elektrických zásuvek,  v každé místnosti v kdejakém koutě a to není třeba. To znamená, že jestli nevyřešíte nedostatek elektřiny zvýšením účinnosti elektráren metodou sec. Bursík, tak budete Vy i Vám podobní vyměněni. Stínovou ředitelkou Temelína za Stranu zelených je paní Jelenová.

emp 24.1.2007 13:34

Re: Ignacy M.

;-D;-DR^ ... Po Vašem silně působivém projevu se zavazuji, že si vyhlásím závazek pro nadcházející pětiletku, a to takový, že zmenším počet zásuvek v mém bytě o celé dvě. Dosáhnu tak úspory více jak 15%. ;-D

Delfin 24.1.2007 13:45

Re: Re: Ignacy M.

Take o tom uvazuji - ale jak to je s dvojzasuvkou? Ma vetsi spotrebu nez jednozasuvka? Je lepsi mit pouze jednozasuvky? Jeste planuji zrusit 16A "flasku" - to budou uspory ...

emp 24.1.2007 13:53

Re: Re: Re: Ignacy M.

Nesmíte složitě uvažovat jakousi spotřebu dvoj či jednozásuvky... Podívejte se na to tak nějak "zeleně ideologicky" :-) Dvojzásuvka je na tom stejně jako dvě jednozásuvky.  Tady zde platí "zelené" cokoli se dá zjednodušit, zjednoduší se. Viz Bursíkova konstanta

Delfin 24.1.2007 14:12

Re: Re: Re: Re: Ignacy M.

Jeste jsem uvazoval o nahrade power LEDky u sveho kompu za blikaci - snizeni doby sviceni na polovinu = uspora 50% nakladu. Dale jsem provedl snizeni spotreby (ztraty na vedeni + snizeni poctu zasuvek) prepojenim me osamocene lampicky ze "psa" primo do zasuvky. "Pes" byl odpojen a ekologicky zlikvidovan.

emp 24.1.2007 14:19

Re: Re: Re: Re: Re: Ignacy M.

"Psy" bych zakázal pod trestem strovek hodin prací při údržbě fofrníků

bp 24.1.2007 14:12

Re: Re: Re: Ignacy M.

Nejvyšších úspor dosáhnete, když všem zeleným připojíte na kolík i obě dutinky fázi. Přestanou elektřinu používat úplně. ;-)

olaf 24.1.2007 15:22

Re: Ignacy M.

No já si to zjednoduším, do každé dvojzásuvky šoupnu jeden dětský zámek a do druhé dám rozdojku. To by podle Vás mělo zabrat, ne?

Ivan 24.1.2007 13:18

Že si nikdo nevšiml.

Je zajímavé, jak si nikdo z diskutujících nějak nevšimnul, že Bursík a Kuchtová jsou ve vládě jen kvůli tomu, že Topolánek, potažmo ODS, tu vládu takto sestavili. Tedy ne zelení, ale ODS. Když někdo řekne, že "zelení soudruzi", tak se asi mýlí. "Modří soudruzi" jsou za všemi těmi energetickými blbostmi. Kdyby za nimi nebyli, tak by přece Bursíka do vlády nebrali. Jak prosté, milý Watsone.

Stredocech 24.1.2007 13:39

Modří soudruzi by měli vyměnit zelené soudruhy za oranžové soudruhy

Kdyby byl u nás většinový voplební systém, takovéto problémy bychom patrně neměli.

olaf 24.1.2007 15:30

Re: Že si nikdo nevšiml.

No já bych to klidně řekl (potažmo napsal), ale byl bych zván rudou zrůdou, nenávistným utlačovatelem modrých podnikatelů, bráchou Paroubka a já nevím čím ještě. Tak to raději neřeknu.

MS 24.1.2007 13:08

Vládní komise pro energetiku

Nevíte někdo jestli se už začala vybírat vládní komise pro, jestli už bude předem zmanipulovaná, jestli její výsledky budou přísně tajné "k dopracování" nebo veřejné k vyjádření odborné veřejnosti. Jestli se výsledky z ideologických důvodů stanou cárem papíru jako SEK  - MPO z r. 2004.

Ministr Říman se včera na iHned.cz k energetice odmítal vyjadřovat s tím, že doufá, že zelení budou výsledkiy komise respektovat, hlavně si je moc nepozlobit, protože ti budou mít poslední slovo.

t7 24.1.2007 13:05

Bursik se patrne plete i v cislech

30% je tepelna ucinnost jaderek s teplotou pary cca 320 C, pan Tyc ma urcite presna cisla.

Normalni uhelky maji teplotu pary cca 510 C, tepelnou ucinnost majitedy vyssi, 35-40%. Jejich ucinnost snizuje pridavani vapence na odsireni, ale to by bylo potreba i u tech modernich.

Je tu nejaky energetik, co by mel relevatni data za ruzne typy elektraren v CR? Moc by mne to zajimalo...

honzak 24.1.2007 13:27

Re: Bursik se patrne plete i v cislech

jistě správný postřeh, nicméně pro POROVNÁNÍ musíme mít shodnou metodiku výpočtu pro oba případy. Tedy vědět, jakou účinnost počítáme. Jako slaboproudař si tu metodiku netroufnu stanovit. Vím proč, kdysi mi při výpočtu teploty plynu vytékajícího z Lavalovy trysky vyšlo - 283 stupňů Kelvina;-D

míša mýval 24.1.2007 13:37

Re: Bursik se patrne plete i v cislech

Účinnost tepelných elektráren není dána jen carnotovým cyklem - tedy závislá na entalpii vstupní a výstupní páry na turbině, ale i účinností kotle - ztráta do komína, chemická účinnost atd. Naopak u jaderky v utáleném režimu je komínová ztráta  0 a další ztráty menší než 1%. Takže nakonec nám vyjde účinnost stejně velká.

Bursíkovy chiméry o moderních elektrárnách vyplývají z jeho nulové znalosti energetiky.  Vyšší účinnost můžeme získat pouze u elektráren pracujících v paroplynovém cyklu, i  nad 50%. Ty sanozřejmě nemohou spalovat uhlí, ale  plyn nebo přečištěné kapalné palivo. Pokud chceme zplynovat uhlí, dostaneme se ve výsledku k účinnosti někde kolem 20% takž nakonec zjistíme, že to je pouze nahrávka ruské plynové loby.

PS. co to mají Lidovky za blbý systém, že text nejde vůbec opravovat?

KNS 24.1.2007 15:26

Re: Re: Bursik se patrne plete i v cislech

Nevite o nejakem relevantnim zdroji techto informaci pro ruzne typy nasich elektraren? Take by  mne to zajimalo...

Harwey 24.1.2007 12:48

hmmm.

Dobré postřehy. Jinak v podstatě neřekl že výstavbu JE zakáže - jen nebude podporovat což  mi jako daňovému poplatníku přijde správné.  Ty cinty s účinností  - je to holt politik.

míša mýval 24.1.2007 12:27

Bursík je exaktní vědec

A jako takový umí vše spočítat. Prostě patří mezi lidi, kteří spočítají, že pokud jeden parník  pluje přes Atlantik deset dnů, deset parníků tedy pluje jeden den.

Enik 24.1.2007 12:33

Re: Bursík je exaktní vědec

To je nápad! Takže když postavíme ještě devět Titaniků, tak ten potopenej v Atlantiku vypluje na hladinu a ti mrtví budou zachránění. To je aspoň vědec. To je kapacita! :-D:-D:-D