8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Nebezpečné žonglování s termíny

Konec využívání uhlí pro účely výroby elektřiny a tepla už v roce 2033 navrhuje po některých dalších ministrech také ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Pavel 5.3.2021 5:54

Existuje také bioplyn, který se nechá vtláčet do plynárenské sítě (bioplynová stanice Rapotín). Potencionál bioplynu v Česku je údajně asi 25 % současné spotřeby. Do plynárenské sítě se může vtláčet také vodík (asi 2 %) a zelený metan (bez omezení), vyrobený v letní polovině roku z OZE.

K potencionálu fotovoltaiky:

Pokud by stát dospěl k rozhodnutí, že solární panely zajistí nejen dopravu, ale veškerou elektřinu v Česku, stačila by k tomu ani ne polovina výměry, kterou dnes zabírá řepka a spol. Panely na ploše o něco málo větší, než je rozloha Prahy, by tedy čistě teoreticky dokázaly nahradit veškeré jaderné, uhelné a plynové elektrárny, stejně jako veškeré čerpací stanice v Česku.

F. Kusák 5.3.2021 8:08

No, to by vám zemědělci poděkovali, právě řepka je dnes významným zdrojem příjmů, a samozřejmě nejen Agrofertu, a nejen v Česku vy chytrolíne. A zapomněl jste na jednu věc, že výstavba paroplynových elektráren nějak zaostává za těmito smělými plány. I tyto stavby čeká náročný schvalovací proces včetně EIA. I tyto elektrárny potřebují chladící věže a dostatek vody na chlazení a vytvářejí mikroklima. Vaše bláboly o fotovoltaických panelech, tak to snad nestojí ani za komentář.

P. Rada 5.3.2021 9:14

Paroplynové elektrárny čeká náročný schvalovací proces? Proč "náročný"? Vždyt se vesměs umistují do bývalých uhelek - jako jsou Počerady a mohly by být Tušimice, Mělník, Prunéřov...

Náročnější by to mohlo být uvnitř nebo poblíž velkých aglomerací - kde by ale šlo o malé turbínové jednotky omezující dopady případných black-outů.

V obojím případě je to o především finančních návratnostech pro podnikavce a tak se nedivím, že i náhrada uhlí paroplynem vázne.

F. Kusák 5.3.2021 9:33

Vy jste někdy řídil a projektoval složité průmyslové stavby, že o tom tak mluvíte. Já jsem se tim živil dost dlouho, takže vím, o čem mluvím. Představa, že tady budou růst plynové elektrárny a blokové výtopny jako houby po dešti, je více než idiotská. A to se vůbec nezabývám, kde že ten plyn zajistíme, jak ho rozvedené k těm velkoodběrateli a jak se vypořádáme s emisemi, které jeho spalování vznikají. No a závěrem, energetici vám řeknou, že nejblbější varianta je, šroubovat kogenerační paroplynové technologie na stávající uhelné elektrárny, resp. že to ani nelze.

P. Rada 5.3.2021 9:50

"Idiotsky" Vy tvdíte: ..."tady budou růst plynové elektrárny a blokové výtopny jako houby po dešti"...

Já jsem uvedl odkaz na jedinou reálnou paroplynku, uvedel jsem názor, že pro případ blackoutu nemá ekonomiky vybudovány adekvátní záložní zdroje - viz výše.

Věřím Vám ale, že jste se na takové energetické situaci přiživoval hodně dlouho.

L. Novák 5.3.2021 10:08

Už sis našel pořádnou větev a provaz? Klimatická EU katastrofa je za dveřmi a nebudeš mít kam utéct! Odejdi dobrovolně, bez utrpení z přehřátí klimatu! :-P

J. Novotny 5.3.2021 11:52

Náročné je na nich to, že se nové plynovky tržně nevyplatí a po konci uhlí se po nich půjde úplně stejně, jako po uhelkách.

A nakonec úniky methanu při těžbě jsou takové, že to "boji" proti klimatickýcm změnám pomůže pouze na papíře.

P. Dvořák 5.3.2021 8:19

Jak by vám solární panely frčely konkrétně dnes ráno? Víc jak půl republiky je pod mrakem.

P. Rada 5.3.2021 9:16

Ten kdo solární panely koncipuje jako zdroj bez souvislostí a návazností - a pak čeká že budou "frčet" ve dne v noci - bude zlamán nejen dnes ráno.

L. Novák 5.3.2021 9:34

No jasně, ty tvoje ;-O prdy, co roznášíš po Internetu, by se mohly do plynojemu taky přidat, ne? ;-D Alespoň bys byl něčím trošku užitečný...

P. Dvořák 5.3.2021 10:39

Jaké souvislosti? Jaké návaznosti?

Nejspíš to bude tak, že pojednou normální zdroje a když náhodou vysvitne slunce (nebo se rozfouká vítr), tak "obnovitelné" zdroje začnou dodávat energii navíc, kterou nikdo nepotřebuje.

V. Novák 5.3.2021 9:30

Co je "potencionál"?

Znám potenciál, potenciometr, potenci - ale potencionál ne. Poučte mě.

L. Novák 5.3.2021 9:36

Třeba si to spletl s kancionálem... :-P

J. Jurax 5.3.2021 15:04

Čistě teoreticky ano.

Ale v noci by nejezdily šablony ani metro a na elektrifikovaných tratích by cvrlikali cvrčci. Fabriky by se zastavily. Svítilo by se loučemi, případně romanticky svíčkami. Nejspíš by netekla voda a nešel plyn, protože čerpadla a kompresory jsou na elektriku. Vypadly by mobilní sítě. A nedaly by se dobít mobily!

Ale na TV se nakonec dá dívat i potmě ... :-)

L. Novák 5.3.2021 2:58

Snad byste nechtěl, autore, po současné ministryni financí Aleně Schillerové, aby se KOMPETENTNĚ vyjadřovala k problémům energetiky, když je nekompetentní i ve financích? ;-D

F. Kusák 5.3.2021 8:16

No, pokud tam sedí takoví experti, jako je diskutér Pavel, vůbec bych se nedivil. Možná, že současná vláda není úplně podle mých představ, ale slysim-li názory expertů Pirátské strany, jímá mě hrůza. Vedení ODS zase nemá názor žádný, resp. takový univerzální. A jak se budoucí politická reprezentace dohodne na nějakém reálném řešení, tak na to jsem také zvědav.

J. Plzák 5.3.2021 8:45

Vedení ODS zase nemá názor žádný....

...a k čemu by taky měli, když se z toho nedá, pro ně, nic vyrazit?

F. Kusák 5.3.2021 9:16

No budiž, to bych snad z jejich pozice pochopil, ale nechápu tu naivní a bezmeznou důvěru ve změnu. Minimálně bych se svých potenciálních politických reprezentantů ptal, jak chtějí stěžejní problémy řešit. A sem bezesporu energetika patří. Ale třeba jak se postupně vracet k vyrovnanému státnímu rozpočtu, jak to bude s daněmi nebo jaký typ průmyslového rozvoje bude stát podporovat, hlavně jak a v čase. Obecných řeči jsme slyšeli už tolik a výsledkem je zaostávání naší ekonomiky.

P. Rada 5.3.2021 9:27

Ona ta kompetentnost finančníka vzhledem k energetice může mít větší a rafinovanější opodstatnění jak kompetentnost politruka L.Nováka donedávna pochybujícího o možnostech přenosu energie elektromagnetickým polem.

V situaci covidově rostoucí inflace totiž S. možná uvažuje o záchranu měny i rozpočtu... kryptoměnou:-P:

https://www.e15.cz/kryptomeny/bitcoin-jako-energeticky-zrout-rocne-spotrebuje-dvakrat-vice-elektriny-nez-cele-cesko-1377849

https://www.e15.cz/ethereum-kurz-tezba

L. Novák 5.3.2021 9:59

Idiote rudozelený, věděl jsem, že zase vytáhneš nesmysly o přenosu energie na dálku, mám pro tebe přichystaný odkaz na čerstvou novinářskou kachnu k této problematice... Určitě si počteš! ;-D

https://www.lidovky.cz/relax/veda/pentagon-testuje-solarni-panel-ve-vesmiru-v-budoucnu-by-lidstvo-mohlo-vyuzivat-vesmirnou-slunecni-en.A210227_112823_ln_veda_lihav

Ostatním (s technickou gramotností) k pobavení včetně komentářů... :-P

P. Rada 5.3.2021 0:46

Autor nedomyšleně tvrdí: ... " v první řadě zabezpečit domácnostem i firmám spolehlivé dodávky elektřiny a tepla" ...

Nedomyšlenost spočívá v upnutí se k jednomu okamžiku. Neuvádí také co je/bude kdy na dalších místech a tedy k jakému časovému horizontu převažuje jeho kalkulace.

V pozdějším období jen o několik desetiletí, se totiž při pokračování trendu může snadno stát, že převáží kladné zpětnovazební vlivy sycení atmosféry přírodním uhlíkem s rozpadajícího se permafrostu, degradované půdy a oceánů. Člověk pak může ztratit svůj nynější dominantní vliv na klima.

Teplotu v interierech i za takové situace snad bude člověk schopen ještě udržet - to ostatně lze už dnes alternativně k uhlí izolací, rekuperací, tepelným čerpadlem ... - ale rozhodně už nepůjde takto zajistit teplotu a další podmínky pro efektivitu života v exteriérech. Důsledkem toho pak nutně bude, klesající možnost až neschopnost lidstva vyrábět potraviny.

Egoistickým ponás-potopářům kterým jde v příštích několika letech o zajištění té momentálně nejpohodlnější cesty k teplu ale vyhladovění civilizace do budoucna zřejmě nevadí.

L. Novák 5.3.2021 2:56

Blbe komunistický, už zase ;-O meleš kraviny?

P. Rada 5.3.2021 6:44

"Kraviny" o ideologickém důvodu spíše opakují jednostranně zahledění politruci.

O realitě v "exteriéru" naopak vypovídají velikosti ploch ohrožených erozí až spálených požáry které rozsahem nemají obdoby. Ceny potravin proto celosvětoově průběžně rostou.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3020447-bezprecedentni-mobilizace-australie-vysila-do-boje-s-pozary-tisice-lidi-z-armadnich

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/fao-svetove-ceny-potravin-stouply-nejvyse-od-cervence-2014/1991728?

Většina populace ale zatím za ně vydává minimum s příjmů nebo žije s klapkami na očích - tak ji trend žel příliš neznepokojuje. Cestu k nápravě nikdo nezná a nebo věří, že se zas jak v minulosti za průmyslovou produkci v montovnách vše odněkud vykope nebo odkudsi doveze. V situaci, že čechy nejsou potravinově zcela soběstačné je zdejší populace prakticky už století a tak se to všem klamě jeví jako norma platná odjakživa.

https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-michal-hejcman-cely-zaznam.V200825_140257_idnestv_krr

J. Plzák 5.3.2021 8:48

To není jinak možné. Ten chlap to dělá schválně, aby provokoval.

Copak, asi tak, má za vzdělání?

V. Novák 5.3.2021 9:45

Ony jaksi ty zlé domácnosti sobecky požadují, aby jim byly zabezpečena dodávka tepla, teplé vody a elektřiny pokud možno v každém okamžiku.

Budete muset vést velkou přesvědčovací kampaň, aby se jejich členové svého sobectví vzdali a pokorně potmě mrzli, neb zrovna nastal domyšlený okamžik (dlouhý i několik let) kdy jim topeno a elektrizováno nebude...