29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 18.3.2008 17:09

Re: Ropu nemáme, plyn nemáme, uhlí mizerné a to už dojíždíme.

Přesně, jen ten plyn a ještě benzín se dá vyrábět lépe z uhlí.

LaRosse 18.3.2008 8:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: radši dostavme temelín

Z každé vyrobené kWh se u jaderek odvádí 6 haléřů na jaderný účet. A např. Temelín již vyrobil 70 TWh a Dukovany nějakých 150 TWh. TWh = 1e9 kWh, tzn. zatím nějakých 13 miliard korun, počítám-li dobře.

LaRosse 18.3.2008 7:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: radši dostavme temelín

Tomu se mi nechce věřit. To spíš ekonomická návratnost, ne?

Že by se nám ty panely tak rychle vrátily? To by je přeci každý stavěl.

Ladislav N. 13.3.2008 2:56

Re: Re: Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Co to blábolíš, člověče? Jakýpak "prospěch ČR"? Proti jaderkám jsou Zelení magoři i někteří další - a drží "pod krkem" ODS, resp. celou vládu. Až se voliči Zelených zase vrátí k rudým, tak v koalici KSČSSD další bloky JETE určitě dostavět nechají. ;-P

Kdyby ČEZ byla čistě privátní společnost bez účasti státu, měla by rozhodování jednodušší. Takhle je to s vlastnictvím firem v rukou státu pokaždé...Rv

A. 12.3.2008 21:57

Re: Re: Re: Energetická bezpečnost

Djóóó pane Kekule. Tomu se říká přirozený výběr. Než se ňouma rozkouká, je čipera už bohatší. Proto jsou v rybníce štiky, aby kapři netloustli :-D

AH 11.3.2008 23:27

Re: Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Čez by na to  peníze asi měl. Ale je to polostátní firma a pokud nebude ctít koaliční politiku, generál ČEZu přijde o chleba. To je tak, když ODS potřebuje vládní koryta. Prospěch ČR musé počkat, až si slepice s jednou koulí nahrabou a získají/upevní si pozice. Ale to nic. Občané to zaplatí.

AH 11.3.2008 23:21

Re: Re: Re: Re: jo

Westinghouse to bohužel ještě nespravil. Mimochodem - v řadě hlav je takové schema - Amíci jsou super, Rusové jsou (a teď nejaká nadávka). V některých rovněž popletených hlavách to může být i naopak. Někdy to může být dost drahé, než se v hlavičce rozbřeskne poznáním, že kšeft je kšeft a fanatismus je pro voly. Někomu se nerozbřeskne nikdy. Ale to už je tak osud blbečků.

mik 11.3.2008 22:51

Re: Ale...

Ale vždyť to je dávno jasné - ti samí co platili po léta boj proti jádru.

Pametnik starejch dob 11.3.2008 22:07

No, vemte si náš vztah k Němcům a Rusům r. 1945

U Estonců byl poměr k oboum národnostem právě obrácený. Prostě to bylo dáno historickým vývojem, ač Hitler a Stalin byli jeden za 18, druhý za 20 bez dvou. Mimochodem, pro sudetské Němce byl "osvoboditelem" Hitler a zůstal by jím pořád, pokud by neprohrál válku.

Možná to nevíte, ale estonský parlament se v období před WW2 zabýval návrhem na zbožení chrámu Alexandra Něvského v Tallinu, on byl pro ně nepřítelem a Petr I Veliký agresorem.

NevericiTomas 11.3.2008 22:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

No jiste ono kobercove bombardovani vzdy zabije min lidi...vy jste osel...

Pametnik starejch dob 11.3.2008 21:55

Re: Re: Re: Re: jo

Připomínám, že Francie má strategické zásoby jaderného paliva, tuším na několilk let, při 78% elektřiny z atomu je prostě mít musí. My bychom měli udělat totéž, další řešení je koupit licence a zařízení a vyrábět palivo sami (nevím, jak by to vyšlo ekonomicky).

Pametnik starejch dob 11.3.2008 21:51

hoši z Wehrmachtu a pár divizí SS si zuby v Jugoslávii nevylámali,

nakonec se Tito, přes leteckou podporu Spojenců a hrdinství svých vojáků, musel přesunout y pevniny na ostrov Vis. Nicméně, mnoha zemím NATO se nebude chtít za dnešní situace válčit proti Srbům. Možná ani Amíkům ne. Nezapomeňte, že "humanitární bombardování" bylo před 11.9.2001.

A 11.3.2008 20:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Já vás nepoznávám, roztomilé pbla!  Tak svobodomyslné názory?! Jak vás již delší dobu pozoruji, obsah vaší lebeční dutiny je tak přeplněn instantními názory z Economistu, že už vám tam nezbývá místo pro vlastní myšlenky.

A 11.3.2008 20:14

Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

V Grozném se válčilo za vámi tak milovaného demokrata Jelcina - Vodkina. Starý kořala nezvládnul akci na potlačení čečenských teroristů podporovaných profíky z Al Kajdy a pustil ze řetězu armádu. Tak to neházejte na současnou vládní garnituru. To mi totiž připadá, jako kdybych současné české vládě vyčítal rabování a znásilňování části legionářů na Sibiři. A vybíjet si komplexy z toho, že ruští vojáci porazili ve druhé světové válce estonské divize SS, likvidací náhrobků padlých, ve mně moc velké sympatie také nevzbuzuje. Připouštím, že vám v Economistu napsali jiný závazný výklad historie.

I. L. 11.3.2008 19:07

Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Tak tak... a  nezapomenme na  treti, byt nevysloveny bod takoveho programu:

anihilace hypertrofovane moci malych, vyderacskych stran plnych   silencu ci v lepsim pripade vychcanych prospecharu  a pozivajicich naprosto neumerne  obliby u  nasich "nezavislych"

medii ;-P

Tokamak 11.3.2008 19:07

Re: Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

PS: ještě mě napadá, že když se píše o ČEZu, tak většinou v souvislosti s tím, že neví, kam všechny ty vydělané peníze vrazit :-)

I. L. 11.3.2008 19:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Odpovidam "nevim"  Nevim,  co znamena "demokracie"  pro Rusko,  tak tak jsem (po zkusenostech s mistni svobodnou politickou scenou u nas i v Bruseli) ochoten uznat, ze tento ideal je snad stale spravny pro CR. Rozhodne vyvoj v Rusku asi  smeruje  k prosperite vic, nez driv a to je dulezite...  On  totiz z  mnoha hledisek (vyboje divadelni a vytvarne  kultury apod.)  smeroval vyvoj Nemecka koncem 20 let  take k vetsi demokracii  a svobode tvorby - a jak to dopadlo. 

Civilistu v Bagdade zahynulo  vic, nez v Cecne a kvuli tomu ja jeste zemi Jiriho Krovaka nebudu  demonizovat. Ve vztahu k Cecencum, Albancum a podobnym si nekladu abstraktni otazku "co je spravedlnost" nybrz prizemnejsi "jake jsou moje zajmy" A ty jsou proste trochu  jine nez zajmy typickeho  ctenare Economistu na zapad od nasich hranic.

Tokamak 11.3.2008 18:59

Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Zrovna dneska byl ČEZ vyřazen z tendru na koupi rozestavěné bulharské jaderné elektrárny o výkonu 2000 MW, myslím, že má stavět JE v Rumunsku ..., takže v penězích to nebude, vítr vane od melounů ;-O

pbla4024 11.3.2008 18:48

Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Ovšem pro Estonce to byla okupace, n'ce-est pas?

Otázka nezněla "Byl jste v Čečensku", ale "Kolik civilistů zahynulo při obsazování Grozného ruskou armádou".

Tedy jednoduchá otázka: Směřoval vývoj Ruska v posledních osmi letech k demokracii? Odpovězte ano/ne.

I. L. 11.3.2008 18:40

Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Pro  Rusy a Zidy (tech uz tedy moc po spojenem usili Estoncu a Nemcu nezbylo,  mozna jednotlivci...)  v te zemi zijici to bylo  osvobozeni, ne okupace. V Cecne jste byl? Ja ne,  ale je mi blizsi rusky pohled na tamni pomery, nez pohled Petry Prochazkove, Stetiny ci anglickych "ochrancu lidskych prav" kteri problemu rozumi ne lepe, nez  pred 70 lety v Mnichove

a jejich zajmy (cim slabsi Rusko, tim lepe pro nas) NEjsou mymi zajmy

pbla4024 11.3.2008 18:20

Re: Re: Re: Co navrhujete?

Kolik civilistů (převážně ruského původu) zabila ruská armáda v Grozném? Třicet tisíc?

A co napadení estonského velvyslanectví poté, co se Estonci rozhodli přesunout na méně nápadné místo památník oslavující okupaci Estonska Rudou armádou?

pbla4024 11.3.2008 18:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Kdy Putin vystoupil z komunistické strany? Stačí mi rok.

Ps.: Nápověda. Nikdy. Je to tedy komunista a dlouholetý člen ruské obdoby gestapa. Popírat tento fakt znamená opakovat blbosti, jak zde tedy opakovaně činíte.

Beldor 11.3.2008 18:06

Re: Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

:) nic proti vam,ale podle me je to presne naopak.Pro cez by nebyl nejmensi problem zaplatit dostavbu temelina a dalsi jaderku navic.Jen to chce protlacit povoleni politicky...

Schumacher 11.3.2008 17:59

Zkuste např. párou zprovoznit počítač. Proč ne ?

Stačí ji natlačit do válzů aby rozpohybovala písty nebo prohnat turbínou. Připojit generátor a jedem. Problém není jak  páru přeměnit na elektřinu. Problém je jak získat tu páru.

Pumprlidentlich 11.3.2008 17:59

Re: Re: ODKUD chcete dovážet elektřinu,

V ekologickém Německu rostou desítky nových tepelných elektráren, zelené Rakousko v nejbližší době překročí Kjótský protokol a po nějakém stavu jste zjistil, že spotřeba energie nestoupá. Zkuste nějaké jednodušší úlohy....

Blábol, který jste nejspíš zkopíroval z nějakých stránek pro děti a jednodušší jedince je nesmysl.

Opravdu jste přesvědčený, že jste odborník na energetiku nebo je to jenom přechodný stav?

Schumacher 11.3.2008 17:55

Není technický problém postavit další bloky JE. problém je, že na to nejsou "prachy".

Není technický problém postavit další JE. Není problém to politicky protlačit. Problém je kdo to zaplatí, přestože v budoucnu se to vyplatí. Problém je, že pro nynějšího akcionáře je investice s dlouhodobou návratností nepřitažlivá. Přišel by o zisk rozdělovaný do dividendy. A státje natolik zadlužený, má natolik děravý rozpočet, že má co dělat, aby látal největší díry a udržel "sociální smír". Problém je, že na tohle nejsou "prachy". Kdyby byly, nebyl by problém nakopat Bruslíka do brusele.

A 11.3.2008 17:55

Re: Re: Re: Co navrhujete?

Čína nabídla Rusku financování ropovodu i plynovodu, případně i jeho kompletní realizaci. Naštěstí majíPutin i Medveděv dostatek předvídavosti, aby se do téhle akce příliš nehrnuli.  A oba jsou proevropsky orientovaní. Zatím. Proto jsem také psal o tom kontraproduktivním okopávání ruských kotníků. Pokud by to překročilo rozumnou mez, může to donutit Putina i Medveděva ke změně orientace na Asii. A to z ryze vnitropolitických důvodů. USA a vedení NATO to pochopilo. S Kosovem poněkud přestřelili. Následovalo prohlášení vlád Jižní Osetie a Abcházie o úmyslu osamotnit se podle vzoru Kosova. Tím by ovšem byly výrazně ohroženy americké plány na vybudování ropovodu AMBO z kaspického regionu. V Srbsku budou předčasné volby, které jednoznačně vyhrají nacionalisté. Srbové zrušili víza pro Rusko a tak už se tam začínají přesouvat dobře vycvičení dobrovolníci, kteří přinejmenším v Kosovu dokáží eliminovat profíky z Al Kajdy. Nová nacionalistická vláda Srbska se Kosova dobrovolně nevzdá a nepomůže ani nové humanitární bombardování. Spíš naopak. Srbové nejsou poserové. A do pozemních bojů v terénu Kosova se armádě USA ani NATO moc chtít nebude. Je tam málo klimatizovaných kasáren, sprch a špatně tam vaří.  A hlavně si na těchto místech vylámali zuby hoši z Wehrmachtu a pár divizí SS. A to byli jinačí řízci.  V tom případě bude ohrožen plán amerického ropného koncernu, Kellogg, Brown & Root company na výstavbu ropovodu AMBO a ztratí smysl i čerstvě vybudovaná největší základna USA, Camp Bondsteel v Kosovu. Amíci tam budou nějaký čas sedět za plotem a budou zásobováni letecky. NATO se lehce z těchto perspektiv orosilo a pro usmíření Ruska prohlásilo, že přistoupení Gruzie a Ukrajiny se zatím odkládá na neurčito.

Inu, Budeme uvídat. Může to být ještě napínavé.

Schumacher 11.3.2008 17:46

Jo.

R^

Schumacher 11.3.2008 17:45

Ropu nemáme, plyn nemáme, uhlí mizerné a to už dojíždíme.

Závislost na dovozu  může být tragická. Co nám zbývá než jaderné elektrárny a vyrábět si plyn sami z vody ?

vita 11.3.2008 17:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co navrhujete?

Presidentem RF není komunista, komunistický kandidát a komunista Zjuganov skončil na druhém místě. Vzpomínám-li dobře, tak i v předešlých volbách.

Presidentem RF je bezpartijní a budoucí je, tuším, členem strany Jednotné Rusko. Ale jistý si tím budoucím nejsem.