14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Nejedlý 11.3.2008 10:56

Re: V článku to je - a le málo zdůrazněno.

R^ Souhlas. Musel jsem resp. chtěl jsem to ale zjednodušit a zkrátit, aby to četli a vyznali se v tom i čtenáři, kteří mají jiné priority svého čtenářského zájmu. To jsou ta zmiňovaná "zákoutí vzájemných ekonomických a politických vztahů mezi Turkmenistánem, Ukrajinou a Ruskem".

Roman 11.3.2008 10:55

Re: Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Škoda JS ještě existuje?

klobouk 11.3.2008 10:54

Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

prominte, ale nepamatuji dobu, kdy by ekonomika nemela problemy. Volne podle pana Dlouheho, ktery pravil ze vstoupil do KSC aby "mohl delat povolani, ktere vystudoval" se domnivam, ze ekonomika ma problemy porad, protoze by ekonomove jinak nemeli co delat.

Roman 11.3.2008 10:52

Re: V článku to je - a le málo zdůrazněno.

To co popisujete ukazuje akorát naši celkovou zranitelnost v dodávkách plynu. A to je jen plynárenství.

Jura Jurax 11.3.2008 10:52

Re: Re: Re: No ono je to trochu jinak.

R^R^R^ politiků máme až moc, ale státníka žádného ... ;-(

Jura Jurax 11.3.2008 10:51

Re: Re: Roman IP: 217.112.175.xxx

No, naprostá privatizace taky ne ;-) ... ono je optimum nejspíš někde mezi ... a kde, o tom nechť se přou odborníci ...

Jura Jurax 11.3.2008 10:49

Re: znova a znova

R^R^R^

vita 11.3.2008 10:47

Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Technologie mají Rusové. Není vůbec vyloučeno, že kapacitu Škody JS vyčerpají na dodávky pro sebe - chtějí do r. 2020 postavit 26 nových bloků. Plus 12 jinde po světě - ale ČR v tom není. Započítávají eigentlich jen skutečné zájemce a ne takové "já nevím, žádný spěch, ještě počkáme..."

Jura Jurax 11.3.2008 10:46

Re: Re: Re: Re: Francouzský stát skupuje energetické a distribuční společnosti aby je měl pod kontrolou

Protože nějaké firmě z Honkongu či Kajmanských ostrovů případně vlastnící naši energetiku je šumafuk, jak to u nás s energií vypadá - potřebuje jen, aby to sypalo. Z bezpečnostních důvodů by se tady volná ruka trhu měla patřičně omezit. A moudří státníci tak také činí, kdežto blbí politikaříčkové nikoliv.

vita 11.3.2008 10:43

ODKUD chcete dovážet elektřinu,

ze Švýcarska nebo Francie? Plnou volnou kapacitu Polska skupuje Rakousko - a jinak máme v okolí čisté spotřebitele.

Petr Nejedlý 11.3.2008 10:42

Re: S nedostatkem elektřiny strašíte zbytečně, stejně jako zelení s oteplováním

V energetice je problém s dlouhými časovými lhůtami výstavby nových zdrojů. Např. plynovou elektrárnu nejsme v ČR schopni postavit dříve než za 6 a půl roku, počítaje v to poměrně konzervativní odhad doby trvání legislativní anabáze, kterou musí investor projít, než může vůbec poprvé kopnout do země. A mohu vás ubezpečit, že legislativní příprava velkého energetického zdroje je prosekávání velmi hustou džunglí, mimo jiné i předpisů na ochranu životního prostředí ale samozřejmě i jiných. Tvrzení o možnosti výstavby plynové el. ze dva roky (uvedené článku v Ekonomu) je pokus o vtip a matení veřejnosti.

Jura Jurax 11.3.2008 10:41

Re: Energetická bezpečnost

Souhlas - ovšem co taky chcete po našich politických garniturách odleva doprava - jde jim hlavně o koryta a zisk (jich osobně a jejich stran) a zájem státu, vlasti, národa je jim naprosto u zadele. A prodejem se jednak zalepí díry v rozpočtu, druhak se kolem toho točí velké prachy, které lze usměrnit do správných kapes.

vita 11.3.2008 10:40

V článku to je - a le málo zdůrazněno.

Problémy máme s Ukrajinou - ne s Ruskem. Rusko pohrozilo Ukrajině (po mnoha obratech, které autor pomíjí a které se dají popsat jako "Juščenko dnes nějak - Tymošenková zítra jinak", "Juščenko jó, Tymošenková neé") snížením dodávek pro Ukrajinu. Nejdřív o čtvrtinu, pak o polovinu - a Ukrajina hrozila, že si nedodaný, nenasmlouvaný a nezaplacený plyn prostě ukradne!

Tedy problémy jsou s tranzitní zemí. Tedy by ČR měla mocně podporovat plynovod Nord Stream a plynovody na něj navazující - OPAL a Gazela v ČR.

Nevšímám si, že by tak ČR činila ani že by novináři ukázali na toho, kdo čerpá plyn za ceny hluboko pod cenami, které platí odběratelé v ČR - a vydírá, aby nemusel platit více. Vlastně neplatí ani ty nízké ceny - nebo platí pozdě a až na základě snížení dodávek.

BTW - Turkmenistán navedla na zvýšení cen právě EU. To EU přesvědčovala Turkmenbašiho i Berdymuhamedova, že Turkmenistán dostává od Ruska málo a měl by ceny zvýšit. A že až bude Nabucco, tak taky víc dostane. Jenže milý Berdymuhamedov usoudil, že čekat na holuba na hodně vysoké střeše se mu nevyplatí a radši podepsal smlouvu o novém přikaspickém plynovodu s Ruskem - ten totiž bude mnohem dřív. A podle návodu EU zvedl ceny... A nejspíš bude zvedat ceny - což postihne zejména Ukrajinu.

Jura Jurax 11.3.2008 10:37

Re: Re: Re: Re: Vidím to úplně stejně. Akorát Rakušákům z toho jebne, ale žádná škoda.

No, každé referendum se dá zmanipulovat, máte-li dostatek prostředků a dobrou PR agenturu a trochu času; lidi se nechají zblbnout jen to fikne, najmě jde-li o odborné věci, o nichž 99,9 procent obyvatelstvá ví naprosté kulové ... spoléhat na rozum všeholidu v referendech o závažných a odborných otázkách je monumentální kravinium.

Jura Jurax 11.3.2008 10:33

Re: Re: Samozřejmě budeme energii vyrábět v jaderných elektrárnách, jak jinak.

Po něm. Rozhodují přece politikové :-(

Jura Jurax 11.3.2008 10:32

Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Jakou to má logiku? Zelenou ... ;-€;-O

Jura Jurax 11.3.2008 10:30

Re: S nedostatkem elektřiny strašíte zbytečně, stejně jako zelení s oteplováním

ad 1 - na to by byly lepší (a taky ekologičtější) přečerpávačky

ad 2 - ono aby bylo odkud dovést - zelenou blbostí jsou zamořeny i Německo a Rakousko - taky čím dovést

ad 3 - jaderka se staví 10 až 15 let od rozhodnutí stavět; a toto svrchovaně nutné rozhodnutí dosud nebylo učiněno - pochopitelně kvůli zeleným vládním vyděračům (mj. i proto je důsledně nazývám zemskými škůdci).

Václav 11.3.2008 10:28

Re: Re: Re: Re: Francouzský stát skupuje energetické a distribuční společnosti aby je měl pod kontrolou

Nevidíte, protože o výrobě elektřiny, její distribuci a zejména pak problémech s tím spojených víte kulové. Jinak se to bohužel říct nedá.

Jura Jurax 11.3.2008 10:26

No,

jakž i z citací pana ministra přes životní prostředí plyne, Zelení jsou prostě a jednoduše zemští škůdci.

A plynové elektrárny - v zemi, která má uhlí i uran - to je vítězství ideologie nad rozumem. Urputně blbé ideologie ovšem. Skoro by jeden citoval V+W ... dělá to částečně z blbosti, částečně za cizí peníze ... ;-€

vita 11.3.2008 10:23

Re: Re: Re: Vidím to úplně stejně. Akorát Rakušákům z toho jebne, ale žádná škoda.

Víte velmi dobře, že tohle referendum bylo zmanipulované - rakouská vláda se postarala, aby se hlasovalo o něčem jiném než byla otázka referenda.

A výsledek? No - občané, kteří nějak rozhodli, nesou důsledky svého rozhodnutí. Na rozdíl od politiků, kteří mohou vybrat jakoukoli hovadinu a odpovědnost nenesou nikdy.

jasan 11.3.2008 10:18

Re: S nedostatkem elektřiny strašíte zbytečně, stejně jako zelení s oteplováním

nemate bohuzel pravdu.

elektrina zacina chybet v cele Evrope,  prusvih bude zahy v Nemecku.

U nas to  dle vladni studie vypada tak, ze okolo roku  2013  zacne chybet i u nas....  a dovest nebude odkud a kdyz tak velice draho.

Dostavba  dalsich bloku se odhaduje na 10 let...

takze uz zadny cas nemame.

jasan 11.3.2008 10:15

vrabci stebetaji

ze Bursikuv zajem o plyn neni zcela nevinny....  pres jeho dobre konexe s nemeckymi zelenymi  a pres byvaleho nemeckeho kanclere co ma ted skvelou bokovku....

"business as usual"

VladaPing 11.3.2008 10:09

Re: Re: Vidím to úplně stejně. Akorát Rakušákům z toho jebne, ale žádná škoda.

Také by se oni různí vyvolávači referend mohli poučit z toho, jak to může dopadnout, když o ryze odborných otázkách má rozhodnout stádo nepoučených laiků.

Roman 11.3.2008 10:08

Re: Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Naprostá a nefalšovaná vyděšenost. Prostě tak jak má správný panikář vypadat

blblbl 11.3.2008 10:07

S nedostatkem elektřiny strašíte zbytečně, stejně jako zelení s oteplováním

Názor laika:

1/ plynová elektrárna je dobrá spíš kvůli tomu, že je flexibilní (dá se poměrně rychle nahodit a bez extra velkých nákladů utlumit/odstavit). Stavět ji kvůli silové elektřině 24h/7 je blbost, a doufám, že nikdo to tak nezamýšlí.

2/Dovoz energie je samozřejmě omezen dráty. Předpokládám, že proud vedou oběma směry. Pokud tč. cca výkon Temelína vyvážíme (1/5 naší spotřeby), stejně dobře můžeme stejné množství dovážet. To znamená, že tč. máme rezervu dvou Temelínů (2/5 současné spotřeby, to už je skoro jedna polovina, že?). A pokud by se kvůli nedostatku energie ve špičkách staly nějaké extrémní a nečekané energetické problémy, můžeme relativně rychle postavit tu plynovou elektrárnu, viz výše.

Stejně jako zelení s globálním oteplováním, vidíte problémy, kde nejsou, a zbytečně bijete na poplach. Volné místo vedle Temelína je třeba držet co nejdéle volné, aby se tam jaderná elektrátrna dala postavit co nejlepší (časem se technologie JE ještě podstatně zlepší, je jasné, že cesta vede jedině tudy, a je otázkou pěti let, než se na ni vyspělý svět zaměří - nebude zbytí). Parcela na JE se bude zhodnocovat rozhodně lépe, než JE samotná. Není, kam spěchat, a nevím, proč se to snažíte urychlovat. Snažte se urychlovat výzkum, ne stavbu.

Bl.

klobouk 11.3.2008 10:03

Re: Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

moc se mi libi vyraz "dobre panikarit". Jak se to dela ?

NP 11.3.2008 10:00

Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Nejde o žádnou nervozitu. Rusové budou za ty stoupající ceny prodávat vesele dál. Důležitá je koncepce. Máme zásoby uranu, máme technologie, stavbařské kapacity, souhlas EU a budeme preferovat výrobu ze zemního plynu. Jakou to má logiku.

Honza42 11.3.2008 9:58

Re: Re: Re: Re: Francouzský stát skupuje energetické a distribuční společnosti aby je měl pod kontrolou

Můj názor je, že trubky, dráty... a jiné přirozeně monopolní technologie by neměly být privatizovány.

Roman 11.3.2008 9:55

Re: myslim, ze si delate zcela zbytecne starosti

Nemluvil pravdu. V roce 1990 tekla ropa velmi omezeně z tehdejšího SSSR po dobu 10 - 14 dnů. Lidi docela dobře panikařili. Nekonečné fronty u těch několika málo benzínek a někteří "dobráci" skladovali benzín i doma ve vaně. Při dnešním počtu aut v identické situaci, by už asi ekonomika začínala mít problémy.

optimistický skeptik 11.3.2008 9:51

Re: znova a znova

Bohužel těch idiotů, kteří si myslí, že "tihle mají aspoň rádi kytičky", bude spíš víc než míň.