30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ruda 20.1.2009 21:01

Re: plně s Vámi souhllasím, zelení jsou zlo

tohle muze napsat skutecne jenom moralni chudak, ktery se za cely zivot na nic nezmohl. Pane jestli vy povazujete 40 let promrhaneho zivota za odvahu a prukaz aktivni a pasivni rezistence, tak jste takovy  vul, ze je mi Vas az lito. A propos, ty miliony tam urcite zustaly proto aby zachovaly narod-jojo bachorky, to vam komancum vzdycky slo.(Y)

Jaromir Hromádka 20.1.2009 20:37

Také jsem emigroval

Pane Olaf  vaše názory na emigraci a emigranty mi případají, že jste chytrý jako tří dny starý pes.Zažil jsem na  VUT  Brno, fakulte elektrotechnické, jak se lezlo jakémusi ruskému potentátu na výroční schůzi v roce 1969 přímo do víte kam.

Jaromir Hromádka 20.1.2009 20:34

Také jsem emigrovat

olaf 20.1.2009 15:16

plně s Vámi souhllasím, zelení jsou zlo

Jen prosím laskavě prosím nexhibujte svoji emigraci, statisíce a miliony liddí zde musela zůstat (mj. aby národ nezanikl) a prokázaly svoji odvahu svojí pasivní i aktivní rezistencí. Emigrant, může být považován za slabocha a hamouna (z deseti emigrantů jich bylo devět za účelem zbohatnutí, ne záchrany státu). Tak si prosím svoje emigrntství strčte za klobouk a mj. to co píšete o atomové energii se tu snažíme prosadit již od bolševika a jen nám to demokracije a řev zelených kazí. Keynesyánci do boje!!!  (pro méně informované doporučuji četbu knih o ekonomii a podívavat se jak modrá neviditelná ruka trhu vše zreguluje (tolik teorie) - dle mne to může prohlásit jen imbecil, to už bychom byli bez elektriky, bez plynu, bez mléka, bez obilí a jen bychom nakupovali z Číny a prodávali těm blbům co té poučce věří)

Dědek 17.1.2009 14:30

Bez jádra to nepůde.

Musíme si uvědomit že jaderná energie je pro nás v podstatě nejpřístupnější. Stále jsou tady odborníci kteří umí vyrobit potřebné technologie. Stále je tu nějaký vytěžitelný uran. Vody využitelné pro energetické účely je už málo. Vítr fouká jenom když se mu chce. Fotovoltaické články jsou pouze chabá výpomoc. A jeho vyokoprevaschoditělstvo (blahorodí) může utáhnout plynové kohouty kdy ho napadne. Tak co nám zbývá?

Pepek 17.1.2009 14:12

Re: Zelený bludaři

R^R^R^R^R^R^

Ludva 17.1.2009 8:55

Re: Co jste četl v padesátých letech, netuším.

Tak si počtěte Vy. Už v 50tých letech byl zformulován princip ADTT reaktorů na přeměnu thoria na štěpitelný uran 233. A za množivé reaktory můžeme považovat ty, které přeměnují neštěpitelný materiál (třeba uran 238 nebo thorium) na štěpitelný. Kapišto ?

Ladislav N 17.1.2009 5:49

Pane Janouchu, díky za moudrá slova!

 ;-)R^

Jura Jurax 16.1.2009 23:48

Re: Zelený bludaři

R^R^R^

Jan Zeman 16.1.2009 21:55

Nějaké články

V češtině: Integrovaný rychlý reaktor: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008070003 ; rychlé reaktory: http://www.csvts.cz/cns/news05/matal05.htm

V angličtině: Reaktor s tekutým fluoridem thoria: http://rethinkingnuclearpower.googlepages.com/aimhigh  - tam jsou dole i nějaké odkazy, včetně odkazu na video ze skvělé prezentace thoriové jaderné energetiky s tekutým palivem Joe Bonomettiho, která v podstatě dokazuje, že thoriová jaderná energetika může být tím, co očekáváme od jaderné fúze (která je zatím hudbou vzdálené budoucnosti), ovšem s tím, že už je to v zásadě vymyšleno a částečně i odzkoušeno.

Jinak ten Bursík stačil za poslední dva dni 2x obrátit vzhledem JE o 180 stupňů  viz. http://domaci.ihned.cz/2-32786590-002000_d-0e a http://domaci.ihned.cz/1-10070930-32817580-002000_d-b2 ...to tak nějak už zase svědčí o jeho charakteru...

loiz 16.1.2009 21:49

Re: Vládíku, díky za snad jediný rozumný příspěvek. Ale antiplynoví fanatici žijí v zajetí sovětských představ

"V 50. letech se dokonce v socialistickém bloku psalo, že elektřina z

jádra bude tak levná, že se ani nevyplatí instalovat elektroměry."

to jste si ted vymyslel, nebo si to s necim (jako obvykle) spletl, nebo snad mate nejaky doklad?

ps- Temelin je druhym nejlevnejsim energetickym zdrojem CEZu (po Dukovanech), krome starych prehrad.

Jirka Jindra 16.1.2009 21:43

....proč mít klapky na očích, raději myslet a srovnávat.

Tak jsem prošel tu diskuzi a nevím proč se vztekáte a zaujímáte extrémní stanoviska "vlevo či vpravo". Energetika musí jet se základním velkým výkonem (nejčastěji v uhlí nebo také v jádru) a je dobré když může špičky operativně rychle přidávat a ubírat. Na to jsou plynové zdroje optimální, ale když v nich jede většina i toho základu, je to velmi drahé a ohrozitelné. Že to někde dobře fachčí, to je jen proto, že berou plyn z piliticky a technicky stabilního zdroje (např. Norsko). Až to tam začne slábnout, budou bud proud kupovat od sousedů z jejich atomovek a uhelných el. a nebo si je sami postaví. A to uhlí je bezva surovina, jeho pálení je přitom ekologický problém - Evropa i Čína s kvantem nových uhelných el. A uranu je zatím dost a stále je možno ho těžit, popř. dál i z méně přístupných ložisek. To zvýší cenu, ale ne 10x nebo 100x. A exhalace nulové. Tak co chcete...??

Jan Zeman 16.1.2009 21:31

Zelený bludaři

Zelená kocourkovská kutálka (patřčně podmazaná), co u nás v důsledku účinně rozhoduje o jaderné energetice.

No posuďte sami: Ti nejvyšší: Bursík (obor hydrologie, specializace na znečištění podzemních vod); Liška (politologie a religionistika); Jaques (politologie a překladatelství); Rabas (veterinární lékařství); Jakubková (SŠ vzdělání); Zubová (filosofie, zkušenosti z cestovní kanceláře a provozování galerie); Stehlíková (psychiatr); Kuchtová (PedF, učitelka němčiny)

V zastupitelstvu hl.m. Prahy: Drhová (VŠ zemědělská); Kolínská (Filosofická fakulta); Kotvová (geografie); Štěpánek (PřF UK, učí politologii, zabývá se prevencí korupce a budováním cyklostezek); Jech (vedoucí oddělení vzdělávání a osvěty MŽP, účast akcích na Greenpeace); Tylová (jediná sice absolvovala fyzikálně inženýrskou fakultu ČVUT, ale v oboru nikdy nepracovala)... (převzato z jiné diskuse)

Co myslíte, mají tito lidé dostatečné vzdělání a odbornost vyjadřovat se vůbec k tak zásadním věcem jako je jaderná energetika a vůbec energetická koncepce státu?A když už se k tomu leta a tak laicky - zato o to víc vehementně vyjadřují (a škodí tím, kde mohou, protože jim to bohužel dovolují naše demokratické principy) mohou ještě kdy tito lidé požívat morálního kreditu demokratických zástupců? Není na čase, aby se k nim volič - disponující když nic jiného alespoň tím selským rozumem - a vidí, kam to vede - obrátil zády?

Pryč se zelenobolšány !

ijn 16.1.2009 21:02

Máme neodpovědnou lůzu u moci bez jakékoli vize a předvídavosti!

Krátkozraká snaha za každou cenu přežít, nakrást a zmizet na Floridu, to jsou mety českých politiků, za nečinného souhlasu veřejnosti!!! Krize nás vyžene do ulic a s vidlema!!!

ijn 16.1.2009 20:57

Re: Koaliční prohlášení Vlády prohlubuje energetickou krizi, nikdo z PSP neprotestuje

neodpovědní tlachavci by měli v zimě potmě hladoví zmrznout, nebo jít někam(Y)

Yarda 16.1.2009 20:43

O čem se bude jednat na summitu v Moskvě?

Nepůjde náhodou o to přimět Rusko aby ochránilo svými ozbrojenými silami transfer plynu přes Ukrajinu a tím podpořilo mír a demokracii v Evropě?

káma 16.1.2009 20:42

Re: krátká paměť

Havel také prohlásil,že válka je vůl a zlikvidoval značnou část zbrojovek na Slovensku a odbytišť zbraní

westík 16.1.2009 19:46

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

jednak se ve Stráži pod Ralskem již netěží ( jediný  činný uranový důl je v Rožínce). Zatím ve Stráži  se  likviduje ekologická zátěž po těžbě loužením .viz www.diamo.cz -jsou tam ostatně popsány veškeré (zatím) zavřené lokality ,které se teď sanují.  Ložisek uranu je v ČR hafo - jen najít způsob, jak je šetrně vytěžit .

Mejla 16.1.2009 19:42

Vládíku, díky za snad jediný rozumný příspěvek. Ale antiplynoví fanatici žijí v zajetí sovětských představ

o levné elektřině z jaderných zdrojů. V 50. letech se dokonce v socialistickém bloku psalo, že elektřina z jádra bude tak levná, že se ani nevyplatí instalovat elektroměry.

BJ von Wolfenstein 16.1.2009 19:38

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Co je to za hovadinu? Rusáci nám platili převoditelnými rublíky, za které jsme si ve světě mohli koupit tak leda starou bačkoru.

Mejla 16.1.2009 19:36

Tak vidím, že jsem rudé soudruhy dosti poškádlil. Bohužel nikdo neukázal jediný argument,

který by podpořil Janouchova slova. Diskutující se zcela vyhnuli energetické politice Švédska, Dánska, Holandska aj., která je podle nich zřejmě zcela chybná. Taktéž jsem očekával popis toho, jak chtějí pokrýt energetické špičky atd. Také si dovolím tvrdit, že na rozdíl od mých kritiků jsem jediný, kdo spokojeně vyrábí a prodává teplo a elektřinu ze zemního plynu a se Zelenými nemám opravdu, ale opravdu nic společného. Bohužel jaderní fanatici jsou jen obrácenou kartou fanatiků zelených.

tatina 16.1.2009 19:14

Stokrát ano jaderné energii.

Tak toto nám v učebních letech 1971-74 vtloukal do hlav prof. ing.Kuča DrSC.Kdo ví,kde je mu dnes konec,ale jeho nadhled,obrovská trpělivost při vysvětlování učiva a lidskost aspoň mně přesvědčila,že bez jádra to v dohledné době nikdy a nikde nepůjde.Proto se divím lidem,kteří volili,a snad chtějí opět volit zelené,že je to veliký omyl.Jsem proto,abychom si tuto naši planetu chránily,ale způsobem,který je co nejlacinější,nejracionálnější a hlavně "ekologická".Každý občan může začít u sebe a u své rodiny.Jak?Na to se musí zeptat sám sebe,co je pro něj nejlepší řešení.

Jojo 16.1.2009 18:34

Lidé jsou nepoučitelní

o čemž například svědčí názor autora, že evropské země začínají chápat nezbytnost jaderných elektráren. Přece výzkum technologie jaderných eleketráren a jejich výstavba se v minulosti zahájila jenom proto že to byl nevyhnutelný krok v dějinách lidstva. Nicméně v dalších letech zelení a jiní žvanitelé přesvědčili o opaku obyvatele tzv. vyspělého západu o kterých by člověk řekl, že takový blábol nespolknou. Jestliže malé dítě začne chápat, že se nesmí dotýkat trouby, protože se muže spálit tak je to fajn, no ale u dospělého člověka je předpoklad že v této věci má jasno. Druhá  exemplární ukázka lidské nepoučitelnosti je domněnka, že Rusum lze věřit natolik, že téměř celá evropa je závislá na jejích dodávkách plynu. Přitom po dlouhá desetiletí studené války rusové přesvědčili dokonale celý demokratický svět, že jim věřit rozhodně nelze a závislost na nich je nejjistější cesta jak pozbýt svobodu atd.

Určitě by se našly další desítky příkladu, jak relativní blahobyt dané země málo souvisí se selským rozumem obyvatel této země (pokud ho ještě mají). Jenže je to ztráta času.

vita 16.1.2009 18:33

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

Ceny přece nesouvisí s náklady.

A že to byly ceny světové, to jsem si nevymyslel já, na to je publikovaná studie - včetně toho, že Štrougal to chtěl zarazit - a Brežněv mu to zakázal. Takže těžba pokračovala, i když se nerentovala, protože ceny spadly.

Dneska jsou zase ceny nahoře, takže by se vyplatilo těžit i tam, kde se v 90. letech skončilo.

Nový 16.1.2009 18:24

díky, plný souhlas

Za  pozornost stojí  porovnat rozdílné postoje  zralých ( nebo nekorektně - starých osobností )  a   mladých  dynamických  zelených  revolucionářů  ( například   Beránek ).

Všeobecně   prosazovaný názor, že  ze  staříků  už  nic  rozumného  nevypadne,  evidentně  neplatí !

Naopak.

Nový 16.1.2009 18:18

Re: Atom ano, ale odkud uran

Buď můžeke  těžit doma  nebo si  ho  nakoupit (  a  předzásobit  se )  od   některého ze  světových dodavatelů.

Schumacher 16.1.2009 18:16

A aby to šlo rychleji tak to střídat.

Cisterna s etylalkoholem, cisterna s metylalkoholem, cistena s etylalkoholem, cisterna s metylalkoholem.... Já bych si na to pořídil testovadlo, protože do motoru je lepší meťák. A do palivových článků. Ty zatím nemám, ale pro případ, že budou, pár sudů by bodlo.

Schumacher 16.1.2009 18:12

A na silnicích by bylo volněji,

a auta by nebylo třeba zamykat. Jenže než by k tomu došlo, tak by byl tuze ošklivý nepořádek.

Schumacher 16.1.2009 18:09

Re: Využitelné zásoby uranu máme.

To jo, když na to přijde máme i thorium. Vezměte geigra a jděte si změřit odkaliště  u Stráže pod Ralskem. A Ploučnici. A například jeden navedený trouba na popud dalších troubů, nebo dobře zaplacených  rozhodnul, že v se tam přestane s hornickou těžbou a bude se pokračovat loužením. Tak štoly zafoukali pískem. Do vrtů tlačejí kyselinu, výtěžnost je nižší než při horní těžbě a krom toho celé pole je pak pro případnou těžbu nepoužitelné.

chk 16.1.2009 17:56

Re: Argumentace zastánců jádra

S tím byznysem máte bohužel pravdu. A až se soukromý německý RWE rozhodne prodat plyn z našich zásobníků třeba do Německa.... co budete dělat pak? !