21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Goro Bílý Pes 16.1.2009 13:05

Re: Janouchu, co to blábolíte ? Proč by měla být výroba elektřiny ze zemního plynu zločinem ?

Chvála odvážným! Ani já, odhodlaný a vzteklý ekočokl si tu netroufám vystoupit bez krycího nicku.:-)

Lada 16.1.2009 13:03

Re: Jo, a jak jste na to přišel ?

Mejlem.

Raff 16.1.2009 12:44

Re: Janouchu, co to blábolíte ? Proč by měla být výroba elektřiny ze zemního plynu zločinem ?

Ale na Mejlu ten zelený vypatlanec sedne. A to nejen s ohledem na tento příspěvek, ale na všechny jeho diskuze.

Marat 16.1.2009 12:42

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

On jakobydemokrat  vita, je zuříví rusofil a nedá na Rusko dopustit. Rusko nemůže být nikdy vino absolutně ničím.Tak je přesvědčen vita.Proto je také kovaným bolševikem i když si dává demokratický nátěr.

Jenže ono i v Rusku je to s bolševismem vachrlatý.Rusové jen chtějí vládnout světu a bolševismus může jít stranou.

Schumacher 16.1.2009 12:34

Já si dovedu představit jedno rozumné využití produkce biolihu....

Čepovat ho zdarma (bezplatně), aby se blbci brzy uchlastali. Třeba z cisteren jako při poruše vodivodního potrubí. Tím by se i zemědělci zbavili přebytků. Problém vidím v tom, že takový chvályhodný projekt, třeba by na něj šly vyrazit dotace z EU, by skončil na spoustě nezodpovědných, kteří místo aby špiritus řádně prohnali svými játry, užívali by ho k otopu a pro pohon přibližovadel. I já bych se s kyblíkem postavil do frony, ba i barel bych přistavil....

bp 16.1.2009 12:31

Pane M. Zimo...

...s panem Janouchem jste se tedy vypořádal. A Mendělejev se Sacharovem jsou podle vás co?

Jura Jurax 16.1.2009 11:49

Re: Ještě něco pane Janouch, co opravdu nevíte :

Jojo - a na jak dlouho přežijí jenom z těch zásobníků?

Nobel 16.1.2009 11:41

Re: Autor

Von ten náš nejlepší "nukleární" vědec nikdy nic vědeckého nevykoumal, neudělal, nevymyslel. Ale s jeho názory a závěry se v tomto případě dá skutečně jen souhlasit.

vita 16.1.2009 11:15

Vážený pane,

Škodovku rozkulačili a zprivatizovali naši politici - politici, které jsme si my zvolili a udělali to za našeho nadšeného potlesku. je tedy nevolil a netleskal, ale přebírám svůj díl odpovědnosti jednoho z 8M voličů. To je demokracie.

Protože jsme ji rozprodali, ztratil český stát vliv na to, co se s ní stane později - například že bude část prodána gruzínské firmě, jež ji dále prodala ruskému konsorciu...

Vyrobí Škoda JS pro ruského majitele. To píšu nahoře.

huhu 16.1.2009 11:14

ano vývoz energie

ta myšlenka, že bychom se ČR stala ještě většími vývozci elektřiny je naprosto správná. Z výsledků ČEZ je to jasné. Jen je třeba udržet zisky z toho v českých rukách.

A taky to předpokládá podpořit rakouské a německé zelené (tak jako oni si tady platí Kuchtovou), aby neustali ve svém úsilí mařit výstavbu JE ve svých zemích ! ;-P

vita 16.1.2009 11:09

Re: Nepopraskal plynovod ?

Ano, TO může být problém. Ty roury jsou v zemi cca 30 let, za tu dobu určitě pracovala koroze a stárnutí materiálu, byly pod stálým tlakem - a teď najednou Naftohaz odčerpal plyn na tlak, který odmítá prozradit. Protože by tím prozradil, kolik ho ukradl...

Kdo ví, jestli se tranzitní trubka někde nezbortila...

Ale Naftohaz už přiznal, že přinejmenším jižní větev na Balkán je schopen zprovoznit okamžitě a čeká na politický pokyn.

vita 16.1.2009 11:05

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

Tak znova - existovala smlouva o tranzitu mezi polostátním Gazpromem a čertvíjakým Naftohazem (zkratka - mezi Ruskem a Ukrajinou) o tranzitu plynu. Tuto smlouvu vypověděl (zkratka za "nařídil vypovědět") ukrajinský president Juščenko.

V současné době Naftohaz přiznává, že je schopen přepravit skoro 100M m3 denně na Balkán přes Sudžu  a čeká se na povolení z Kyjeva. Juščenko povolení podmínil tím, že Rusko bude dodávat 320M m3 do vnitřní sítě Ukrajiny plus 8% technologického plynu. Denně. A to bez smlouvy, bez dohody o ceně - ba o ceně nebyla řeč vůbec, kromě technologického plynu, ten má dodat Rusko bezplatně.

Fico dohodl s Putinem, že pokud Naftohaz dodá Slovensku plyn ze západosibiřských zásobníků (slovenský, neb Slovenskem zaplacený plyn) a otevře kohouty na hranici s Ruskem, stejné množství plynu, jaké dostane Slovensko, se dostane z Ruska na Ukrajinu. Reakce? NIC! Ukrajina drží hubu. Fico už začal hrozit, že Ukrajina bude mít problémy při jednáních s EU. Ale co to Juščenka zajímá? Stejně stříhá metr a jeho popularita je na hranici měřitelnosti, takže skončí...

KDE je špunt? KDO vydírá? Co myslíte?

Ludva 16.1.2009 11:04

Nepopraskal plynovod ?

Jak slyším o haváriích vodovodních řadů, tak bych se nedivil, kdyby odstavené plynovody popraskaly. Kdoví, jestli se v dohledné době vůbec dají zprovoznit.

Homolka tobolka 16.1.2009 11:02

Re: Rakouští spotřebitelé mají takové politiky,

 z Maďarska moc proudu na Slovensko tedy nejde viz:  www.mavir.hu

M. Zima 16.1.2009 11:00

O to "krátkodobě" přeci teď jde! O špičkové zatížení. Vidíte to jako komunisté (a Topolánek) a možná si vzpomenete, jak s tím oni uspěli.

M. Zima 16.1.2009 10:55

To třetí je

stejně jak to bylo v Bělorusku rozhodující, Rusové se snaží to celé dostat v Evropě pod kontrolu, v severovýchodním Německu začínají společně s Němci budovat největší zásobník Evropy, je to technicky vysoce zajímavá věc.

Vy mluvíte jak Topolánek kecá. U správných smluv nejde o to, kdo co chce, ale co říká smlouva. Já se s Vámi vsadím, že typy jako Vondra, Topolánek, Říman vůbec nevědí, co vlastně diletanti, jako Potužník vyjednali. Kvůli tomuto fiasku dnes mluví Merkel s Putinem v Berlíně a Topolánek je nezajímá, on jeho šanci měl a promarnil ji. Je to stejné, jako Hrabě na BV, atd. jsou to povrchní čeští šumaři zafixovaní na komunistická hesla o atomu a pod. Opakuji, jsou to blbci, to mi můžete věřit bez vyjímky.

vládík 16.1.2009 10:48

Škoda

Bagatelizace problematické regulovatelnosti výkonu jaderných zdrojů snížila validitu celého blogu.  Problém totiž existuje - jak z hlediska regulace výkonu v rámci dne a týdne, tak z hlediska (částečně mizejícího) propadu výkonu v letních měsících. O regulaci kmitočtu nemluvě.

MLOK1 16.1.2009 10:47

Re: Pane Janouch,

M.Zimo, při vší úctě - to přepnutí z plynu na diesel by energetickou situaci na Slovensku řešilo, ale opravdu jen velmi krátkodobě.

        Ptám se Vás! Odkud pochází většina ropy??? Takže orientace na jadernou energii je opravdu jedinou cestou k postupnému získání energetické (a tím i politické) nezávislosti na nepříliš spolehlivém východním dodavateli plynu/ropy. Topolánek není žádný blb a ví co dělá.

M. Zima 16.1.2009 10:46

Ještě něco pane Janouch, co opravdu nevíte :

Ceny plynu jsou teď zásluhou skluzu proti naftě nahoře. Němci mají 46 funkčních zásobníků, které je potřeba při těchto cenách vyprázdnit, protože je jasné, že ceny padnou. Proto zásobují např. Sarajevo a rádi by, jak včera prohlásili u zásobníku v solných kavernách u Grohnde (u holandských hranic) zásobovali i Bulharsko, kdyby se tam dostali, čerpání ze zásobníků jede jenom na 50%, chápete teď problém? A Vy blábolíte o nedostatku.

vládík 16.1.2009 10:46

Re: Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

Vážně. Ona není smlouva uzavřena? A ono by nešlo prodávat plyn jen na základě smluv mezi podniky? Jistěže: šlo. Ale když někdo nechce..... (nerad bych rozhodoval, zda Rusko, nebo Ukrajina - oběma jde a/ o cenu plynu b/ o tranzitní poplatky c/ o případný vstup Ruska do přenosové soustavy Ukrajiny).

M. Zima 16.1.2009 10:33

Za současné problémy může také český diletantismus, neschopnost uzavřít smlouvu. Říman, Topolánek, Vondra, ... jsou to blbci.

Berkowitz 16.1.2009 10:28

Rekvalifikace

samozvaného předsedy SZ, Bursíka je na obzoru, proslýchá se, že se bude přeškolovat na topiče v Kernkraftwerke !

palis 16.1.2009 10:27

Re: Drobátko vás opravím.

Vážený pane,

Rusům jsme je neprodali MY, ale pan Roman, nynější ředitel ČEZu. Nejen reaktorovou halu, ale i turbinku. Takže MY si již nevyrobíme nic.

vita 16.1.2009 10:26

Nic proti budování dalších JE a energetické bezpečnosti,

ale dovolím si připomenout, že za současné problémy s plynem může jednoznačně Ukrajina - jak nedohodou o cenách, tak vypovězením tranzitní smlouvy (porušila jí podepsanou Energetickou chartu EU), tak hlavně vytvořením špuntu a nepouštěním ruského plynu. Navzdory tomu, že i Naftohaz přiznává, že s otevřením "kohoutů" čeka jen na pokyn z Kyjeva.

Ruský plyn proudí bez problémů všude, kde nesedí na potrubí Juščenko s Tymošenkovou. Plynovodem Ja-Evropa do Polska, Německa a přes Horu Sv. Kateřiny i k nám, Blue Streamem do Turecka, do Pobaltí i Finska... Všude mimo zem Nikoly Šuhaje.

M. Zima 16.1.2009 10:25

Pane Janouch,

opakujete stále stejné hovadiny přesně tak, jak to dělali komunisté.

Skutečně věříte v nedostatek el. energie v Evropě? A ty Vaše bláboly o krizi. To Vás zcela minula skutečnost, že slovenský problém má dvě jednoduché příčiny: Nemají na rozdíl od Čechů (Němců) bidirektionální pipeline a ještě se k nim nedoneslo, že existují hybridní hořáky, které umožňují přepnutí paliva (plyn, diesel, ...) během provozu? Tu šaškárnu s atomovými 200 MW berete vážně?

Přesto, že se chováte, jako placený atomový šašek, Vám patří dík, že tak trefně zobrazujete české, až do detailu v podstatě komunistické "myšlení". Takovýmihle soudruhy naplnil Topolánek tu pochybnou atomovou komisi i její oponenturu. Ještě socialističtěji to už nešlo.

Ludva 16.1.2009 10:21

Jediná, skutečně vážná nehoda

JE v Černobylu přece nemohla vytvořit takový odpor. Zvláště, když se jednalo o diletanství obsluhy ve spojení se špatnou technologií. Muselo za tím být něco jiného - ohrožené zisky těžařských lobby. Ty jsou hlavní příčinou protijaderných aktivit.

vita 16.1.2009 10:19

Re: Naše jaderné elektrárny mají reaktory, které vyrobila Škodovka podle

A Škodovku mají Rusové. Dokonce konsorcium ovládané Gazprombank...

vita 16.1.2009 10:18

Drobátko vás opravím.

Reaktorovou nádobu VVER-1000 neumíme "my", ale Škoda JS, resp. odborníci tamže. Ty jsme - i se Škodou JS - prodali nastojatě Rusům. Nic proti, jinak by nejspíš už dopadla jak české sklárny.

Na druhou stranu se může snadno stát, že Škoda JS pojede na plný výkon a bude vyrábět jednu veverku za druhou - ovšem pro Rusy, kteří jich v dohledné době hodlají upotřebit desítky. Jak doma, tak v Číně i jinde po světě.

O vodíku se dá říct ledacos, ale že by se dobře skladoval lze říct jen s notnou dávkou "nadhledu".

rdu 16.1.2009 10:12

jádro

S autorem článku bezvýhradně souhlasím. Podle mého názoru by se měla co nejdříve dokončit stavba JE Temelín (původně porojektovaná se čtyřmi bloky) a začít připravovat stavba další podobné v již vytipované lokalitě u Hranic na Moravě. JE dokážeme stavět víceméně sami, máme na to lidi i zkušenosti. Suroviny na palivo máme ve vlastní zemi. Mnoho věcí musíme dovážet, proč bychom si z elektřiny nevytvořili něco, co bychom mohli exportovat. Máme k tomu všechny předpoklady, jen je využít.

Debata o možnosti / nemožnosti regulace JE je bezpředmětná. Nic se regulovat nemusí, elektrárna pojede vždy v optimálním režimu, na plný výkon. Přebytečnou levnou elektřinu je možno použít k výrobě naprosto čistého paliva - vodíku. Ten se dá snadno skladovat, dá se jím topit nebo pohánět auta. To je cesta k energetické soběstačnosti. Proveditelná, technicky řešitelná, ekologická.

Jarkovský 16.1.2009 10:03

Re: Zbytečně se namáháš, takovému zelenému vypatlanci to vysvětlit nelze. I kdybys mu snesl sebevíc argumentů, on tě prostě neposlouchá, protože věří pouze svému zelenému náboženství.

Tichá dohoda má pěkný příspěvek, ale ještě lepší by byl, kdyby byl zdvořilejší. Větší hulvát nemívá větší pravdu.