10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Bursík cenzorem

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel 28.2.2007 6:43

Ten pořad jsem na radiožurnálu

také slyšel a dojem z pana ministra byl velmi žalostný. Redaktor - p. Veselovský byl docela dobře připraven a dával otázky zcela konkrétní a na"tělo", Bursík blekotal, byl očividně vykolejený a neměl prostor uplatnit své předem připravené, naučené klišé. Je až neuvěřitelné, jak se za 20 minut dokáží naši politici ztrapnit.

omega 28.2.2007 8:16

Re: Ten pořad jsem na radiožurnálu

ano a všichni bez rozdílů,hlavně,že si přidávají peníze po tisících a důchodcům přidají několik stovek

honzak 28.2.2007 6:40

ukuchtěný bursík

je neuvěřitelný trotl. Ze zprávy, na kterou upozornil Šumavák jasně plyne,že hrátky s obnovitelnými zdroji jsou OBROVSKÝ ŠVINDL! V GWh představuje jejich výroba  zlomek procenta celkové výroby. Je nejvyšší čas tuto melounistickou sebranku vykopat do rezervace i s jejich větrníky a fotovoltaikou. Jsou ekvivalentem nedšených a nablblých svazáků z padesátých let a dělají i stejnou škodu.

Kavana jsem včera sledoval v televizoru. Divím se soudruhům z BAE, že si vybrali něco takového, jako je kavan. Vždyť je to jen shluk drzých proteinů! A velmi mě zajímá, kam až aféra dojde a kdo si to odnese.

fox 28.2.2007 9:54

Re: ukuchtěný bursík

Jediná dosavadní zásluha Bursíka je, že zablokoval Paroubka.Je to veliká zásluha,ale cena za to bude vysoká.Kdyby hlasy pro zelené dali voliči ODS nebo KDU(-to je horší řešení.)neřešili bychom teď zbytečně energetiku a bude to ještě p.rů.se.r.Nakonec za všechno může Paroubek,ale to nikoho snad nepřekvapuje.Na dvacet let je vystaráno.Blbec s dvacetiletým tělem......a rozumem pětiletého.

Ladislav N. 28.2.2007 2:50

Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

"... A nevypořádává se s tím, že od roku 2010 tady budeme mít monopol na dodávky jaderného paliva z Ruska, což je samozřejmě také bezpečnostní riziko," řekl Bursík...

Jenomže ve vládní zprávě právě na toto riziko upozorňováno je.

Jirka 28.2.2007 10:24

Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Rentabilních (těžitelných) zásob uranu je při dnešních cenách zhruba na 70 let. Při zvýšení ceny na dvojnásobek to bude přibližně desetkrát tolik. Dvojnásobná cena uranu znamená pro reaktory Temelínského typu nárůst ceny elektřiny zhruba o 10%. Takový je totiž podíl ceny paliva na celkových nákladech. Uranu je prostě na světě (Všude na světě) dost. Například v mořské vodě jsou ho miliardy tun (chtěl jsem říci nevyčerpatelné množství). Tam se ale těžba vyplatí zhruba až při desetinásobné ceně oproti dnešku. Taková katastrofa by ale znamenala nárůst ceny za KW jen zhruba na dvojnásobek, čili na výrazně méně než třeba u větrníků. U moderních tzv "Rychlích" reaktorů je podíl ceny uranu na celkových nákladech ještě menší (asi 5%). Při pranepatrném přepravním objemu je prakticky jedno s kým se na dodávkách dohodneme.

Tož asi tolik internetem mírně poučený laik.

Přeji hezký den a jsem s pozdravem.

kdokoli 28.2.2007 19:00

Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Je třeba upřesnit. Uran je domácím zdrojem, protože je ho v ČR dostatek. Existují tu mnohá neodkrytá ložiska, jejichž otevření se s rostoucí cenou uranu stává rentabilní. Bursík zřejmě mluvil o dodávkách hotových palivových souborů, které dnes kupujeme z Ruska a USA. Po roce 2010 to bude jen z Ruska, přičemž alternativa zřejmě nebude existovat. To je nebezpečné.

Radek J. 28.2.2007 19:50

Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Alernativa bude existovat. Po roce 2010 budeme kupovat z Ruska, to nastesti neznamena, ze Westinghouse nebude mit technickou moznost vyroby pro Cesko. Dnes jsou na jihoukrajinske JE zavezeny americke testovaci soubory (LTA) do VVER-1000 a pocita se pravdepodobne s prechodem jednoho bloku(nebo elektrarny) na americke palivo, pokud se osvedci. Design clanku je oproti palivu pro ETE vylepseny, jsem zvedavy, jak bude dlouhodobe slapat. Dosavadni vysledky jsou udajne dobre.

Emp 28.2.2007 20:16

Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

u té Ukrajiny si jistý nejsem.. mám pocit, že se WEC s nimi pře, že neplatí a hrozí přerušením dodávek.  Nevíte v čem je desdign vylepšený oproti ETE? O tom nemám žádné info... zajimave....

Radek J. 28.2.2007 21:30

Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Z hlavy: vylepseni byla ciste strojarska zalezitost v konstrukci horni hlavice(?).  Zkusim prohrabat materialy, info mam z podzimu 2006. Ostatne tusim, ze se brzy sejdeme pod dalsim clankem na tema zeleni a jadro.

Emp 28.2.2007 21:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

aha, zajímalo by mě, kolik tam mají distančních mřížek, 9? 15? .. a jestli jsou tam pružiny klasicky westinghouse konvexni bodove (jako u Temoše) A jestli je povlakový material Zirlo či Zry-4. Jinak určo se sejdem

Radek J. 28.2.2007 22:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

WEC dela 16-mrizkovy soubor VVER-1000, ktery by mel byt pouzitelny pro smesne zony. Detaily jeste zkusim najit na CD - jestli ho najdu.

Emp 28.2.2007 23:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

16mrizek... VVER 1000? to slysim snad prvně.Rusové mají u klasického TVSA 15. - ale je to logický, počet Temelínských mřížek (9) je u těch pružin WEC dost málo. Když najdete, budu rád. díky každopádně

kdokoli 1.3.2007 15:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Měla by být úplně stejná jako na ETE před modifikací Phase 0, až na těch 15 mřížek.

kdokoli 1.3.2007 15:04

Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Ukrajinský projekt skončil na nedostatek peněz. Moc bych se divil, kdyby WEC udržoval kapacity projektu VVANTAGE-6, když nebude mít jediného zákazníka. Navíc WEC nemá lidi a před sebou 4+ objednávky na AP-1000. Návrat od rusů k WEC (pokud by ovšem WEC měl zájem) odhaduji tak na 5 let.

Jirka 28.2.2007 21:42

Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Promiňte, ale nechce se mi tomu věřit. Obohacení uranem 235 na těch potřebných cca 3,5% zcela jistě není technologie monopolně vlastněná Ruskem. Vytvarovat z hotového materiálu potřebnou podobu palivového článku mi taky nepřipadá jako problém. Problém by snad mohl být s tvarovou stálostí. S tím se ostatně potýká Temelín už nyní. Přiznávám, že tady už bruslím po hodně tenkém ledě, ale nevěřím, že bude nákup od Ruska existenční nutnost. Ekonomická dejme tomu. Že bude palivo z Ameriky dražžší, to asi bude. Každopádně díky za upřesnění.

Emp 28.2.2007 21:52

Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Jirko, není to tak uplně jednoduché. Jedna věc je výroba paliva fyzicky.. druhá věc jsou výrobní kapacity, které se plánují poměrně dlouho dopředu. To samé je přestavba zony (mix zona sloéžená z paliva  více výrobců není zas tak jednoduchá záležitost) Nemáte problém zas takový vyrobit palivový soubor.. horší je přenastavovat systém řízení na nové soubory a především legislativní - licennční- proces. I když WEC palivo již bylo (je) používáno, v případě, že by se vracelo, bude nutné znovu licencovat, což zabírá čas. Existenční nutnost nakupovat z Ruska není, ale výpadek dodávek - neplánovaný - by problém byl. Proto je lepší nakupovat palivo dopředu, samozrejmě poté, co bude nový soubor úspěšně odzkoušen.

Jirka 28.2.2007 22:35

Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Díky. Je jasné, že tady už se se selským rozumem nevystačí. Asi se ale shodneme na tom, že zavrhovat jadernou energetiku s poukazováním na závislost na Rusku je konina.

Emp 28.2.2007 22:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

to stoprocentně.

kdokoli 1.3.2007 15:12

Re: Re: Re: Re: Bursík v ČRo: "Ta celá zpráva považuje paradoxně jako domácí energetický zdroj jádro...."

Výroba jaderného paliva v podstatě sestává ze 3 základních fází - těžba a zpracování uranové rudy, obohacení izotopem 235U a konečně samotná výroba palivových článků. U prvních 2 existují alternativy, ale konstrukce, testování a licencování palivových článků (kazet) je dlouhý a drahý proces. Palivový systém JE je docela high-tech a technicko-legislativní nároky jsou velmi vysoké.

Šumavák 28.2.2007 0:25

Autore, nebuďte měkkej a když něco komentujete, tak to uveďte!

Rozhovor s Bursíkem je ZDE

a zde je v .pdf ta "špatná zpráva" (zvl pro zelené!).

Ale je to marný, je to marný, je to marný... v prvních zprávách které prosákly z třetí zprávy IPPC je návrh řešení globálního oteplování též postaven mimo jiné na jaderné energetice....

Šumavák 28.2.2007 0:41

Re: Autore, nebuďte měkkej a když něco komentujete, tak to uveďte!

a pro ty, co neumějí číst je ZDE stream k poslechu

Ladislav N. 28.2.2007 2:05

Re: Autore, nebuďte měkkej a když něco komentujete, tak to uveďte!

A tady jsem odkazoval na zprávu IPCC v plném vydání (anglicky). ;-P

kdokoli 28.2.2007 19:05

Re: Autore, nebuďte měkkej a když něco komentujete, tak to uveďte!

Děkuji za link ...