18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vobčan 14.12.2007 23:45

předběhli EU

Nic závažného se neděje. Město pouze anticipovalo direktivu EU, která by ty klobásy, jako karcinogenně závadné potraviny, stejně do roka tak jako tak zakázala. :-/;-)

vobčan 14.12.2007 23:48

Re: předběhli EU

Omluva - příspěvek patří k jinému článku - spletl jsem si Wokno. :-/

Standa 14.12.2007 16:11

Facku ne, raději pěstí

Kdo viděl toto video, určitě zastává stejný názor

http://www.youtube.com/watch?v=sykkmYmNW00

janabok 14.12.2007 14:33

komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

určeno nešťastníkům, kteří se zadarmo vzdělávat odmítají, tedy pravidelně Ekonomické nepravidelníky nečtou a vynechávají nebo také těm, jež zapomínají a o nabyté vědomosti tak k radosti socialistů přicházejí...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomie-ekonomicky-nepravidelnik-ii-d8g-/p_ekonomika.asp?c=A060813_171529_p_ekonomika_wag

Honza42 14.12.2007 14:50

Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Já to pořád říkám, že ekonomie není věda. Panebože, takhle složitě vysvětlovat elementární zákonitosti páté obecné a ještě to po sobě (nebo po někom) pojmenovat a říkat tomu zákon. Tak ona je dělba práce výhodná? Hm. Podivuhodné.

Pytel 14.12.2007 15:28

Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Pravda.

Je fyzika respektive mechanika věda? Asi jo. Když se navrhuje a staví most, tak se tloušťka nosného lana prostě spočítá a je to.

Ne tak dnešní ekonomie. Představte si, že bankovní rada naší krásné národní banky, jejíž zákonnou povinností je kompenzovat inflaci (tak to však v zákonu není napsáno) o způsobu použití svého hlavního nástroje - operací na volném peněžním trhu - HLASUJE! Slyšel někdy někdo o tom, že by konsorcium konstruktérů mostů hlasovalo o tloušťce nosných lan? :-)

Je pak příznačné, že ekonomickému ignorantovi Klausovi, kterému se pomocí umné propagandy podařilo přesvědčit národ o své ekonomické kvalifikaci, zatímco hrál tenis s apologetou kapitálu hňu pem Miltonem, vadí, že se hlasuje o vlivu člověka na změny globálního klimatu, avšak hlasování EKONOMŮ mu vůbec nevadí. Jaká hanba, na to se nedá dívat.

Oteplovač 14.12.2007 15:59

Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Když jsou tak elementární, tak proč je nechápete, a tvrdíte, že komparativní výhoda neexistuje ? Že Vy si jen tak z nudy cintáte pentli ?

Honza42 14.12.2007 16:04

Re: Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Tvrdím, že ten termín je nešťastně zvolený, protože je jazykově nesmyslný. A jestli popisuje takové triviality jak jsem si přečetl v odkazu, tak je i zbytečný.

Oteplovač 14.12.2007 17:37

Re: Re: Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Hm, to je zajímavé, že i ten Váš Marx ten pojem znal a rozuměl mu, na rozdíl od Vás. Budete si to muset přečíst ještě víckrát, než to pochopíte. A dále, budete se asi divit, ale Marxova teorie nadhodnoty neplatí a nikdo se jí v ekonomii nezabývá. Neposkytla totiž ani jediné vodítko či vysvětlení toho, co se dělo, děje či bude dít. Na rozdíl od teorie komparativní výhody.  Ta platí.  Že to Vy nevidíte, na tom nic nemění.  Fígl je totiž v tom, že při té výhodné směně vydělají oba. To vůbec není triviální  . Ano, jeden vydělá víc a druhý méně, ale  oba jsou bohatší než bez směny. To ovšem nabourává Vaše schéma o nulovém součtu (jeden okraden a druhý se napakoval) a řeči o letadle.  Nic si z toho nedělejte, nechápe to spousta lidí.  Zkuste ten test, na který jsem dal odkaz  janorynovi.

Pytel 14.12.2007 17:58

Re: Re: Re: Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Vy jste skutečně zábavný. Nejdřív mluvíte o Ricardovi jako o vynálezci teorie komparitvní výhody. Už však nevíte, že pan Ricardo také rozvíjel pracovní teorii hodnoty. Proč to dělal?

1) Protože blábol o mezním užitku měl příjít až za sto let

2) Protože nabídka a poptávka vysvětluje pouze kolísání cen. Pokud ceny stojí, tak už nevysvětluje vůbec nic, což bylo pochopitelně Ricardovi jasné. Snažil se proto hledat a rozvíjet racionální vysvětlení původu hodnoty.

Marxova teorie nadhodnoty, jak říkáte, vychází přímo z Marxovy teorie hodnoty. Tu Marx právě kritikou Ricarda završil a dal ji jasnou a srozumitelnou formu. Bohužel, jestliže máme prezidenta, který byl z akademie vyhozen za nemarxistické názory (spíše tvrdošíjnou ignoranci), tak se nemůžete divit, že ani vy, ani většina ostatních lidí v této zemi, nezná pojmy vědecké ekonomie.

Oteplovač 14.12.2007 18:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: komparativní výhoda nebo také Ricardův sdružovací zákon

Přečtěte si po sobě , co jste napsal.:-D:-D:-D

janabok 14.12.2007 19:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: tedy, Oteplovači, Vy máte ale výdrž...:-)

já to vzdala...

janabok 14.12.2007 16:37

Re: Re: Jene, ekonomie je opravdu věda

konkrétně nauka o lidském jednání; viz L. von Mises - Human Action ...

Oteplovač 14.12.2007 10:45

janoryno - máte to zásadně špatně

Napsal jste :

Autor: janoryna IP: 80.95.112.xxx Datum: 14.12.2007 09:59

"skobo, bohužel všichni nemohou být tak úspěšný jako vy. na úspěch jednoho musí být někdo, kdo naopak v jeho prospěch tratil. jinak by to bylo "letadlo" a i společnost úspěšných potřebuje někoho kdo bude muset u toho pásu dělat.   máš asi kliku, že k tomu pásu zapadl někdo jinej."

Je vidět, že jste přesvědčen, že každý obchod znamená, že někdo někoho okrade a že je to hra s nulovým součtem. Tak to ale není.  A není to žádné letadlo. Přišel na to už David Ricardo někdy kolem roku 1800 . Nazývá se to "komparativní výhoda" Chápu, že je to docela těžké pochopit, ale pokuste se. Dodám  hezký interaktivní vzdělávací link www.desertislandgame.com

Pytel 14.12.2007 11:08

Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Pochopit říkáte. Tak to tedy pochopme.

Mějme zemi, kde ze země tryská ropa (Arábie). Pak mějme zemi, kde kromě země nic není (Japonsko). Arabové mají v současnosti komparativní výhodu že? Nepracují, žijí v palácích, mají luxusní auta, koně, všechno. Co mají Japonci? Japonci dřou jako koně a bydlí v příšerných podmínkách, ze kterých byste utekl. Ty jejich levné elektronické pi čo vin ky jim kvalitu života nezvednou.

Nyní mějme imaginární arabsko-japoskou unii se společnou vládou, společným parlamentem, společnými volbami, a tak dále. Co se asi tak stane?

jirka.s. 14.12.2007 11:35

Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Hezké, pytle, mohu i souhlasit, ale už běž raději na oběd a nezapomeň se stavit v té kantýně! ;-D

Oteplovač 14.12.2007 11:37

Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Ó nikoliv. Vy jste to fakt nepochopil. Ono je to skutečně netriviální. A věřte, že to odmítá pochopit velká část, i vzdělaných lidí. Komparativní výhoda není absolutní výhoda. Dokonce i stát a jedinec, který je v úplně všech parametrech horší , má komparativní výhodu. Asistentka advokáta, která umí právo i psaní na stroji hůře než ten právník, má přesto komparitivní výhodu a vyplatí se jim oběma (!!!!) spolupracovat (obchodovat).  A nerostné zdroje s tím opravdu nemají nic společného. Naopak jsem přesvědčen, že nerostné zdroje jsou brzdou rychlosti posunu země od chudoby k bohatství. Jinak by totiž musely být třeba Rusko nebo Nigérie nejbohatšími zeměmi. I s těmi Araby to máte špatně. To, co popisujete se týká v Saudské Arábii asi 500 lidí a jejich rodin.

Většina těch ostatních neumí pracovat, číst a psát a žije v chudobě.

Pytel 14.12.2007 11:55

Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Co je to prosím pěkně absolutní výhoda?

Já jsem velice dobře pochopil, kam směřujete: Někdo, kdo má dědičný majetek nebo kdo se i čerstvě vyskytnul a zabral si nový zdroj užitku, ten má komparativní výhodu - má "kapitál". Naopak ten zbytek lidí, kteří ani nic nezdědili, ani se k ničemu nenachomejtli, ti mají tu komparativní výhodu, že nemají nic, kromě schopnosti pracovat. Na tomto základě u vás dochází k "obchodu". Oběma se vyplatí "spolupracovat". Bodeť by ne. Při nespolupráci by ten první musel pracovat, což je strašný průser, a ten druhý by musel chcípnout hlady, což je taky průser. Tomu se vskutku u liberálů říká "obchod".

Jestli nerostné zdroje a podnebí nemají nic společného s komparativní výhodou, tak skočím z okna.

Honza42 14.12.2007 12:08

Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Buďte v klidu. On totiž pojem komparativní výhoda je hlavně úplný nesmysl. Nejsem latiník, ale "compare" má význam "v porovnání s něčím". Jenže to už v sobě samozřejmě zahrnuje české slovo výhoda (ta může být vždy jen ve vztahu k něčemu, samotná =  absolutní výhoda neexistuje).

Je to stejný nesmysl jako "tragické neštěstí", "lidová demokracie", "odborný termín".

Takže mít uhlí nebo ropu je samozřejmě výhoda a mít holou řiť je nevýhoda.

čtenář zdrojů 14.12.2007 12:36

komparativní....

i holá řiť se může stát komparativní výhodou ve chvíli, kdy sedíte na trunu zvaném WC. Na tom místě se totiž natažené kalhoty stávají absolutní nevýhodou.;-)

Honza42 14.12.2007 13:09

Re: komparativní....

Nestačí napsat, že je prostě výhodné (bez jakýchkoliv přívlastků) si na záchodě stáhnout gatě? Je to zřejmě pro vás málo vědecké, že.

Jinak to slovo absolutně je opět nesmysl. Máto výhodu jen proti situaci s kalhotami staženými, a to ještě pouze za předpokladu vykonávání činnosti obvyklé. V případě, že z mísy právě vyleze hladový potkan se může situace lehce obrátit ve prospěch kvalitní džínoviny.

Oteplovač 14.12.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

A proč tedy Nigérie a Rusko, které těch zdrojů mají hafo nejsou bohaté země a naproti tomu Švýcarsko, Singapur a Japonsko, které mají prd, bohaté jsou ? Nějak se Vám ta Vaše "výhoda" ne a ne někde projevit.  Slovo "komparativní výhoda" je terminus technikus z ekonomie a je všeobecně uznávána. Někteří lidé to nejsou schopni pochopit, jiní to nechtějí pochopit - rozbilo by jim to jejich primitivní schémata - bohatý, mající majetek je lump, který někoho okradl a chudý je ten podvedený. Tato primitivní schémata umožňují nemyslet a jen opakovat svou mantru. Nazval bych to infekčním hlupáctvím.

Honza42 14.12.2007 13:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

A proč by se měla každá výhoda projevit? Třeba se koukněte na tenis a přemýšlejte, proč ten hráč co měl advantage nevyhrál zápas. Inu nevyužil ji. Toť vše.

Oteplovač 14.12.2007 15:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Ahá, takže podle Vás je charakteristickým znakem výhody to, že ji nikdo nikdy nevyužil.  Ukažte mi jeden, jediný stát na světě, který má obrovské nerostné bohatství a zároveň rychle roste jeho bohatství. Všechny takové státy rostou pomalu, nebo vůbec.

Pytel 14.12.2007 13:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Vaše definice "bohaté země" se velmi blíží té pana Párala - bohatá je taková země, kde se značný počet lidí hodně dře - podle něj například Irsko, které se stalo centrem vytěžování práce Poláků, Čechů atd. Podle vás také Japonsko a Singapur patří mezi bohaté země. Jeďte tam žít a pak mluvte o bohatství, které jste viděl. Naopak Rusko řadíte mezi chudé země, ačkoli víte, že po světě běhá milion Rusů, kteří utrácejí jako blázni.

Pokud jde o primitivní schemata, tak to máte pravdu, ta se dneska běžně používají všude, vy jste toho dokladem. Na závěr jeden přiléhavý citát od koho jiného než od Marxe:

Ale čert je vem, národní bohatství je přece od přírody totožné s chudobou lidu.

Oteplovač 14.12.2007 13:04

Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Nepochopil jste vůbec nic. Zkuste ten odkaz, co jsem dal nahoře. Doufám, že máte okno v přízemí. Jinak Vás čeká nejspíš úraz. Ano, nerostné zdroje a podnebí nemají opravdu nic společného s teorií komparativní výhody.

zdeněk 14.12.2007 13:04

Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

v saudské arábii je asi 30000 princů kteří jsou pohádkově bohatí. 8-o

Honza42 14.12.2007 11:44

No trochu se musím janoryna zastat.

Všichni nemohou být tak úspěšní jako někdo, protože na to prostě fyzicky či duševně nemají. A přitom se mohou snažit a nejsou to žádní nemakačenkové. A těchto lidí je čím dál více, protože technický pokrok je umí nahradit. Jsou jaksi navíc a jejich cena na trhu práce jde k nule.

Navíc teorie o "vykořisťování" stále platí.  Kapitalista zaplatí každému jen co musí, to je snad jasné. Zkrátka když máte podnik o sto lidech a každému dáte o 1000 Kč méně než by "odpovídalo" tak jste na 100.000 Kč měsíčně. Zkuste to vydělat sám. Jenže s tím se nic nedá dělat. Každý pokus to nějak změnit skončil ( a v budoucnu skončí) vždy ještě mnohem větší katastrofou.

jkotek 14.12.2007 14:04

Re: No trochu se musím janoryna zastat.

Ale blbost. Budete mit kulove. Delnik neni blby a odejde do jineho podniku, kde mu zaplati o tu 1000,- vice - tak, jak odpovida jeho praci.

Nebo snad chcete kazdeho delnika prikovat retezem k soustruhu?

Honza42 14.12.2007 14:30

Re: Re: No trochu se musím janoryna zastat.

Doufám že nepodnikáte. To byste hodně rychle zkrachoval. Základní úvaha kapitalisty:  Mám přijmout nového zaměstnance? Kolik MNĚ po zaplacení nákladů z  jeho práce zbyde? Kolik MNĚ vyprodukuje zisku? Nic? Potom nemám přijmout nového pracovníka.