8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jkotek 14.12.2007 17:38

Re: Re: Re: No trochu se musím janoryna zastat.

A co delnik? Ten snad nemysli? Je to jen tupy nastroj?

Delnik se TAKE rozhoduje. Delnik je TAKE SVOBODNY! (ac se socialiste snazi zavest opak). Delnik se TAKE rozhoduje, zda mu prace pro kapitalistu prinese zisk.

Neprinese MNE zamestnani pozadovany zisk? Kolik MNE za praci zaplati? Pokud mene, nez pozaduji, tak nebudu tam pracovat a budu delat NECO JINEHO.

zdeněk 14.12.2007 13:09

Re: janoryno - máte to zásadně špatně

má to jednu nevýhodu, v současnosti banky bohatnou protože přesvědčili spoustu lidí aby se zadlužili a ti pak musí pořádně makat. Peníze z více jak poloviny nejsou ničím kryty a zdá se že ti dlužníci nejsou schopni na náš růst vydělávat. Podle tohoto schématu je nutné k ekonomickému růstu zadlužování a opravdu nevím jestli se nejedná o pyramidovou hru. Rv

zdeněk 14.12.2007 13:17

Re: janoryno - máte to zásadně špatně

ještě poněkud jednodušší vysvětlení - v 90 letech si bankéři u nás stěžovali že lidé jsou málo zadlužení. Proč? Protože zadlužený člověk musí pracovat více, aby splácel svoje dluhy. Takže všude jsou reklamy, jsou placeni nejlepší psychologové a sociální inženýři aby si lidé půjčovali. Vždyť to znáte rozesmáte tváře, lži které byste vy sám nebyl schopen na veřejnosti říci. Možná řeknete že rozumný člověk nepodlehne a máte pravdu. Jestliže ale ekonomický růst země závisí na tom aby se lidé zadlužovali a kupovali výrobky které by si jinak nekoupili, jedná se tedy o stabilní systém? Podobně je tomu snad ve všech státech světa. Od té doby co se lichváři přejmenovali na bankéře.

Honza42 14.12.2007 13:25

Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Ona totiž Marxova teorie nadhodnoty stále platí. Takže pokud vyplatíte dělníkům méně peněz než za kolik vyrobí zboží, tak si namastíte sice kapsu, ale přijdete o trh. Nemá kdo (hlavně za co) kupovat. Takže máte na krku krizi jako řemen. Takže jediné řešení jsou dluhy a tisknout prachy. Nakonec to zaplatí ti hlupáci co se nezadlužili (buď inflací nebo přes daně a státní intervence do bank.)  No vlastně je to letadlo a dnes již vlastně nikdo ani neví kam letí.

jkotek 14.12.2007 13:44

Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

No zejmena ten Bill gates, to je sfine nejvetsi. Ten i zere deti a prsti psy. Tisice programatoru sedrel do krve jen aby z nich vyzdimal sve miliardy.

To je blbost, co? ODKUD BERE BILL GATES TU NADHODNOTU?

Pytel 14.12.2007 14:07

Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Mícháte věci, které nelze směšovat. Přece víte, že Microsoft je faktickým monopolem v oblasti domácího i firemního software. Bill Gates byl první u nového zdroje užitku - psaní operačních systémů. Podepsal smlouvu s kým? IBM?

To co, bere Bill Gates, jak říkáte, je pochopitelně také "nadhodnota", ovšem je to "globalizovaná" nadhodnota, kdy globální monopol využívá zdroje, kterého se zmocnil jako první.

Trotl 14.12.2007 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Microsoft by nebyl monopolem nebýt lenosti uživatelů se učit. Nikdo vás nenutí používat SW Microsoft. Je spousta SW za mnohem méně peněz a mnohdy kvalitnějšího.

Pytel 14.12.2007 14:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Nenutí? :-) To zní, jako kdybyste věřil na svobodnou vůli. Mám pro vás filosofickou otázku: Má Bůh svobodnou vůli? Jestli ano, tak čím se tato projevuje? A jestli ne, tak ... jak může mít svobodnou vůli člověk? ;-)

jkotek 14.12.2007 17:28

Re: Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

A co Steve Jobs? Ten byl take prvni u jablek?

Honza42 14.12.2007 14:18

Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Zbytečně šílíte. Já to těm kapitalistům nezávidím, beru to jako fakt. Buď můžete dělat "na někoho" a nebo "na sebe".  Já si zvolil práci "na sebe", protože kapitalista mně tolik nedá. A proč by měl? Každý  z toho chce něco mít. Kapitalista vyplácející celou hodnotu práce a prodávající za výrobní náklady není kapitalista ale vůl.

zdeněk 14.12.2007 14:14

Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

myslím že kapitalismus může fungovat ale nesmí se povolit přesun pracovních sil a kapitálu. Pak by se zadlužení omezilo....

Jinak nadhodnota může být přeci vytvořena díky novým znalostem , automatizaci a levné energii bez něčího vykořisťování ne? Jinak by se přeci lidé dnes neměli lépe jak před 200 lety.

Pytel 14.12.2007 14:48

Re: Re: Re: Re: janoryno - máte to zásadně špatně

Ano, na to je již zaveden termín: relativní nadhodnota. Vykořisťování nejen zůstává, ale ještě se zvyšuje, neboť pracovník vždy dostane jen tolik, aby přežil. Výsledkem zvyšování produktivity práce (a relativní nadhodnoty) je obrovské množství pracujících v neproduktivních sektorech. Například státní byrokracie. Šéfové úřadů šlapou po svých úředníčcích a ti se cítí jako vykořisťovaní proletáři. Fakt je však ten, že jejich prací je zpotřebovávání výsledků práce produktivních pracujících. Když se oboříte na úředníka, že "žije z daní", tak vám odpoví: "já taky platím daně" aniž by si uvědomil, že platí daně z daní produktivních lidí.

Navíc, já nemám pocit, že bych se měl lépe než před dvěma sty lety.

Opravdický kapitalismus přestal fungovat po druhé světové válce. Ten kapitalismus, o kterém tady všichni diskutujeme, je legrací proti tomu, co se dělo dříve.

Pytel 14.12.2007 10:12

pár poznámek

nejlepší okamžiky české ekonomiky máme za sebou:  privatizace,  banky půjčují svým vlastníkům - jejich krachy, měnová krize

výkon zpomaluje? - zpomaluje zvyšování výkonu!; česku něco chybí - že by vyšší míra vykořisťování?; napodobit estonce - chce kapitalista, napodobit němce - chce pracovník; Irsko - jedna z nejbohatších ekonomik? - krávy se rou na blátěných silnicích!; východoasijský tygr - dětská práce! - sen kapitalisty; nedostatek pracovních sil v Česku - a co kur va nabídka a poptávka? - kapitalista nechce platit!; byrokracie - tak to má pravdu, ale liberál tohle nevyřeší, protože jen žvaní; slovenský dráteník padá na hubu ty vo le

jirka.s. 14.12.2007 10:39

Re: pár poznámek

Á, obal na brambory zase "pracuje"! Máš ale zřejmě honičku a píšeš to jenom tak v poklusu ve zkratkách, co? Nebo že by to byl jenom výlev tvého, tobě vlastního, myšlení? Takhle nějaká věta holá, nedej bože rozvitá, by k mání nebyla? ;-D

Pytel 14.12.2007 11:00

Re: Re: pár poznámek

Najdi nějaké lepší forum. Tady je každé rozvité věty škoda. (Vlastně ti to ani nedovolí rozvitý komentář vložit. Napoprvé mi to napsalo, abych prý komentář zkrátil o sedm odstavců! :-)

jirka.s. 14.12.2007 11:30

Re: Re: Re: pár poznámek

Hm, jsi opravdu otrlý! Ještě se chlubíš, že jsi stihl v pracovní době napsat komentář o 12 odstavcích! Jakpak, už se chystáš na oběd? No, pak si skočíš do kantýny pro zákuseček, dáš si kafíčko, napíšeš tady pár odstavců a pak už to docela uteče, ne? ;-D

Kiki 14.12.2007 10:49

Re: pár poznámek

 Nejlepší okamžiky máme za sebou ?  Měnová krize?  Sháněl jsi už někdy někoho na práci? Tak to zkus !  A běž se občas podívat ke kasám do obchodů na ty narvané nákupní koše!!:-P

Pytel 14.12.2007 12:07

Re: Re: pár poznámek

Máme přece zkušenosti s kapitalistickým sháněním lidí na práci. Jen se podívejme do minulosti Francie, Nizozemí, Německa a třeba dnešní Anglie a Irska.

Jak takovéto shánění pracovníků ochotných příjmout lokálně substandardní životní podmínky končí, je zcela zřejmé. Za následky už však kapitalisti odmítají nést zodpovědnost, ty nechají na státních úřednících, aby je řešili z daní pracujících lidí. Pak ještě nadávají na vysoké daně.

V Německu jsou čtyři miliony negramotných lidí. Kolik si myslíte, že je tam Turků? A kde si myslíte, že se dneska v Německu berou největší sociální problémy?

Po nás potopa. To je hlavní heslo liberálního kapitalismu. Přivlečou sem kohokoli, kdo je pod lokálním životním standardem, aby si mohli namastit vlastní kapsu a pak zmizet. Hlavně, aby nepřišli o to svoje - vily, mercedesy, tropické ostrovy, kur vy, a tak dále.

zdeněk 14.12.2007 13:02

Re: Re: Re: pár poznámek

Hodně pravdivé. Je ale třeba dodat že jedině kapitalistické hospodářství funguje. Řešením je omezit kapitalismus hranicemi národního státu, pak nemůže dovážet levné dělníky ani přesunovat výrobu do jiných zemí.

ok 14.12.2007 9:20

Irsko je bohaté jen papírově!!!

Irsko je bohaté jen papírově!!! Ve skutečnosti je to stále chudá země tak na úrovni Slovenska - v případě Irska se jedná o raketový růst z nízké základny. Jenom než dostanou svoje silnice na úroveň České republiky, bude to několik let "raketového růstu". Fronty na poště jak u nás za komunistů atd. Chudoba některých irských vrstev je dobře vidět ve filmu Once - to je irská realita.

enderv 14.12.2007 9:34

Re: Irsko je bohaté jen papírově!!!

stejnou chudobu, i vetsi najdete i v Londyne, nemluve o Skotsku nebo castech severu anglie (kde je to systemovejsi nez v Londyne).

Pomineme-li dalnice a cesty typu A, tak vetsine neznacenych, a i dost Bcek je tak na jeden a pul auta (i kdyz s docela dobrym povrchem, rozhodne lepsim nez v Cechach). Na druhou stranu, nektere dalkove vlaky  si "kvalitou" nezadaji s tim co jezdi (ted) v Cechach.

Znamena to ze je Spojene Kralovstvi chude, tak na urovni (rekneme) Cech?

ok 14.12.2007 11:21

Re: Re: Irsko je bohaté jen papírově!!!

Irsko jsem docela projezdil, tak mi prosím prozraďte, kde se to bohatství skrývá - já jsem ho prostě neviděl. Je to země s nulovou infrastrukturou, lidé žijí v domech, které jsou na nižší úrovni, než byla česká výstavba v roce 1900. Ne že bych to považoval za problém, irské silničky a vesnice se mi líbí, Irové jsou hodní lidé od kterých bychom se laskavost měli učit, ale Česká republika je prostě mnohem vyspělejší země. Nesrovnatelně. Z pohledu Irů jsme na tom vpodstatě stejně jako Němci nebo Francouzi.

Jan 14.12.2007 8:07

Jedinym vychodoasijskym tygrem,

ktery v HDP na obyvatele predstihl Nemecko, Parale, je malicky Singapur. Tak nac ten plural?

Zámek 14.12.2007 8:01

Čína.to je jiný kafe....

Já myslím, že je načase zařídit  aby se vůbec nemuseli podnikatelé otravovat se zaměstnanci a jejich právy, tzn. zrušit zákoník práce odbourat odvody z mezd, zrušit zdravotní a důchodové pojištění. To je nejdůležitější protože to zvyšuje mzdové náklady a na výkonnost pracovníků to má spíš negativní vliv. Podívejte se na Čínu ! Odboráře bych vykopal a kdo má nějaké problémy ať táhne do h..zlu. Zajímavé je, že v Číně to vedeou komunisti a vědí jak na to a ti naši komunisti co to vedou teď neví nic a nevěděli to ani před převratem ani po něm.

janoryna 14.12.2007 9:51

Re: Čína.to je jiný kafe....

no já bych ještě zrušil mzdy a pracovalo by se jen za svčinu. a skutčně rovnou daň a to daň z hlavy. ale na to se naše pravicová vláda bohužel nezmůže. a jako úlitbu zeleným bzch zavedl povinný organizovaný sběr odpadků. 

janoryna 14.12.2007 9:53

Re: Re: Čína.to je jiný kafe....

ještě k tomu zákoníku práce. jsou tam zavedenz takové nesmysly jako 8 hodinová pracpovní doba a nárok na příplatek za práci přesčas. nebo dokonce placená dovolená.

F2 14.12.2007 11:43

Re: Re: Re: Čína.to je jiný kafe....

Zjevně jste zaměstanec, možná i ve státním sektoru

janoryna 14.12.2007 12:13

Re: Re: Re: Re: Čína.to je jiný kafe....souhlasíte s tím,

že 8 hodinová pracovní doba a placená dovolená je levičácký výmysl, který je třeba zrušit ? jako státní zaměstnanec bych jako dráb dával pozor, zda všichni makaj.

Kiki 14.12.2007 11:03

Re: Čína.to je jiný kafe....

No vidíte asi to  ti Cíňani dělají správně vždyť se jim celý svět klaní. Dokonce i ti Američani před nimi smekají  a občas jim lezou do(Y)  !!

Xaver 14.12.2007 7:12

Takže bič říkáš, Párale?

Postavit tě k montážní lince, Párale a toho pradědečka s bičem k tobě.  Psát bláboly do novin na tvé úrovni by svedl kdokoliv od toho pásu. Jenže můj pradědeček by spíš koukal, jak bídně jsme placeni. On si jako zedník vydělal v roce 1912 1000 c.k. rakouských korun ročně. Prostý řadový dělnický domek stál 1900 korun. A teď se podívej jak dlouho by ten pracovník od pásu vydělával na miniaturní domeček, který se v mém městě prodává za 1,6 milionu Kč.  10 let! A to by nesměl jíst a musel by bydlet pod mostem. (Tu osmihodinovou pracovní dobu měl můj pradědeček už také a vydělal víc než já jako technik s vysokoškolskou kvalifikací - alespoň vzhledem k ceně bydlení). Takže zkus to u té montážní linky, Párale, to tvé psaní stejně stojí za p*d. Ještě pro pořádek, vykám jen slušným lidem, nikdy ne asociálním neumětelům. Te bič mě opravdu nas***.