18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xaver 82.117 6.3.2009 11:31

Krizi vyvolává chudoba, nebo nenažranost?

;-)

Xaver 82.117 6.3.2009 11:32

Mimochodem, zatím jsme ve fázi recese...

Skutečná krize a skutečná chudoba fakt vypadá jinak a doufám, že se jí nedožiju....

Hobo 6.3.2009 12:03

Re: Krizi vyvolává chudoba, nebo nenažranost?

Krizi vyvolává socialistická regulace.

M. Zima 6.3.2009 11:29

Pro Phoenix:

" transformovat a pote nastavit pravidla " míníte opravdu jako obhajitelnou a solidní alternativu? Já tvrdím, že to byla v Prognostickém Ústavu nacvičená metoda k rozkradení státu a to "správnými" lidmi. Patříte zřejmě mezi ty, kteří s kLausem pláčí nad Koženým a litují ho, že ho "česká závist" vyhnala ze země. Jenomže kLaus (spíše ta Laus) s tímto vlastním výrokem už nechce mít nic společného, měl byste se také přeorientovat, nebo ta šmelina ještě zústane na Vašem triku. (BTW: bez obav, '89 jsem proti Sametu a Privatisaci protestoval, proto mohu dnes říct, že nepokládám Čechy za extrémě inteligentní partu.)

Co se týká příčin krize, jsou to v Česku pořád stejné bláboly. Jde stále o výhradně o marginálie finančního průmyslu, protože čeští experti nemají se skutečným průmyslem vůbec žádné zkušenosti, a jejich chápací schopnosti na komplikovanější souvislosti nestačí. Já jenom opakuji: ty hypoteky samotné by odezněly, jako New Economy, nebo jiná krize poslední doby. Tato globální krize se ale od těch ostatních liší. A jeden tip k obědu: Zkuste brát ohled na nezpochybnitelná fakta.

Kolumbo 6.3.2009 11:54

Re: Pro Phoenix:

Rozkradení státu se nedalo zabránit ve světle "sametu", hesel jako "nejsme jako oni" a v neposlední řadě při bezcharakterním přístupu "vyspělého" západu, který odmítl rozlišovat a jehož firmy v zájmu rychlých zisků obsadily vedoucí posty svých nově vzniklých východoevropských sester bývalými bolševiky kvůli jejich kontaktům a znalostem reálií.  Ani vytvořit nejdřív právní rámec nešlo, jen by víc rozkradli právníci. Spousta tunelů zůstala nepotrestána právě kvůli přístupu soudů , policie a státních zástupců. jak jinak je možné, že zaměstnanec pošty je odsouzen k milionové náhradě škody vzniklé při loupeži, protože údajně zapomněl zavřít okno záchodu ve druhém patře a tytéž soudy propouštějí šíbry, kterým nejen pod rukama zkrachovaly firmy s miliardami nesplacených pohledávek, ale velká část těch ztracených peněz se objevila jakýmsi neuvěřitelným štěstím na privátních kontech a v jiných firmách těchto "zkrachovanců".  Krach firmy byl interpretován jako neuvěřitelné diletantství "manažera" či majitele, přesun majetku do jeho kapsy jako náhoda a štěstí. S takovou justicí a neochotou "lidu" se bolševické mafii postavit nešlo nic dělat. Kdo za těchto okolností spoléhá na stát je prostě blbec. Howgh.

M. Zima 6.3.2009 12:49

Jestliře Češi tohle věří, jsou to blbci. A pro to mluví mnoho, nejenom ten kLaus.

Nedochází Vám opravdu, že ty všechny výtečníky, (kterým kLaus říká, ti schopní, pracovití,) musel někdo krýt, někdo, koho si na to StBácká mafie vybrala, nenapadá Vás, že to musel být ten nahoře a že nese odpovědnost?

BTW: Právní rámec nemuseli ti diletanti tvořit, stačilo ho převzít. Byly konkrétní návrhy, ale Rychetský, kLaus, Parkanová, .. věděli, že by to byl konec kradení ve velkém.

H.K. 6.3.2009 12:12

Re: Pro Phoenix:

Biolíh, Kakaová aféra, komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt StanislavaGrosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl, Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB,

M. Zima 6.3.2009 12:53

No a co, 100000000 Kč od ČEZu vlastně zařídil kLausovi B. Sobotka. A kLausova volba? Šlouf.

H.K. 6.3.2009 13:00

Re: No a co, 100000000 Kč od ČEZu vlastně zařídil kLausovi B. Sobotka. A kLausova volba? Šlouf.

Pokud V.K. dostal úplatek 100000000 Kč od ČEZu, tak ať jde do tepláků. Nevím jak pan Šlouf ovlivnil volbu prezidenta.

Němek 6.3.2009 11:24

příčiny a důsledky

Na těchto diskusích, stejně jako za řečnickými pulty vlády a parlamentu, stejně jako v řečech všech vlád a parlamentů se pořád mlátí prázdná sláma. Hledají se způsoby, jak někde nějakou maličkost trochu zlepšit. Hledají se způsoby, jak zjemnit dopady krize. Nikdo se nesnaží řešit její příčiny. Pomoc se nabízí především těm, kteří krizi zavinili, ne těm, kteří na ni doplácí. Velmi by pomohlo nastavit přesná pravidla pro všechny bankovní a tzv. podnikatelské šejdíře. Jenže to by prý ochromilo volnou ruku trhu. Jenže ta už je dávno zlámaná, a to právě díky těm neexistujícím nebo nerespektovaným pravidlům.

S článkem V. Klause v mnohém souhlasím, jen ten počátek krize je v Americe už v roce 1980. V době, kdy se rušila morální pravidla volného trhu.

j 6.3.2009 11:30

Re: příčiny a důsledky

Zkus si článek přečíst znovu a na pochopení stačí IQ 90 možná potom nebudeš plácat takový nesmysly

nerv 6.3.2009 11:37

Re: příčiny a důsledky / lidé ohrožení chudobou

Lidé ohrožení chudobou:  ČR 6 %,  Německo 11 %,  USA 18 %.

  

Phoenix 6.3.2009 11:46

Re: příčiny a důsledky / lidé ohrožení chudobou

Jak je definovana chudoba a kde jste ta cisla vzal? Vetsinou se za chudobu povazuje $1 na den.

Phoenix 6.3.2009 11:36

Re: příčiny a důsledky

Pocatek krize je daleko drive. Velmi by pomohlo, aby uz nekdo konecne lidem vysvetlil, ze zit na dluh se nevyplaci a aby uz nekdo konecne prestal narizovat bankam, komu vsemu musi pujcovat.

HONZA 6.3.2009 11:16

Přesné

Přesné a výstižné. Bravo.

Lotras 6.3.2009 11:11

Už jste VK s bankoestebakem Tošenovským uhradili těch 40 mld

...z poslední krize před 11 roky ???? -  z fatálního čachrování s korunou.....nebo je to už promlčené ????

Kolumbo 6.3.2009 11:23

Re: Už jste VK s bankoestebakem Tošenovským uhradili těch 40 mld

Vy nejste jen lotras, ale též blbas! ;-D ;-P ;-D

Jiří 6.3.2009 10:37

Děkuji

Rád bych touto cestou panu prezidentovi poděkoval za tento článek. Obdivuji jak perfektně dokázal s využitím běžného a neodborníkům přístupného slovníku vyložit řadu ekonomických pojmů. Ještě jednou děkuji. Na závěr bych jen tak malinko doporučil všem diskutujícím, aby před zahájením psaní alespoň trochu zhodnotili své ekonomické znalosti, a pak se teprve rozhodovali zda psán nebo nepsat!

nerv 6.3.2009 10:44

Re: Děkuji / příčiny krize

Zkušenost ze světa.

Bezpečná cesta do hospodářské krize:

rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými.

Někdy to končí válkou.

Phoenix 6.3.2009 10:55

Re: Děkuji / příčiny krize

Ano, rozevirani nuzek mezi "bohatymi" a "chudymi" nekdy konci valkou. Zejmena husti-li se "chudym" neustale do palic, ze "bohati" jen kradou a "chude" vykoristuji. Rika se tomu tridni boj. Jak pomoci tridniho boje zfanatizovat dav vedel uz ekonomicky negramot Marx. Zkoncilo to sto miliony mrtvych.

Hledajíci 6.3.2009 11:06

Re: Děkuji / příčiny krize

Říká vám něco pojem Working Poor. To je člověk pracuje jako mezek, 10-12 hodin denně, 7 dní v týdnu, má několik zaměstnání, a stejně si nevydělá na zaplacení nájemného, a na skromný život.  Jak ukazují rozbory v BRD, tak hodně těch bohatých pouze a pouze kradlo. A když všechno rozkradli, tak nyní žebrají u státu. A státu nic jiného nezbývá než platit, jestli nechce mít na krku desítky milionů nezaměstnaných.

 Přeji Vám aby jste ztratil zaměstnání, banka a pojišťovna kde máte uloženy peníze na staří zkrachovala, a vy jste měl možnost si na svě kůže plně ochutnat to rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými. A doufám, že za to budete děkovat těm bohatým, že jim nebudete nadávat. 

FP 1.ČSR 6.3.2009 11:23

Re: Děkuji / příčiny krize

"Vezměte jen burzu, tuto Carmen našeho hodpodářského života, které není žádný zákon dán. Před jejími zlými účinky, jež nemohou být popírány, stojíme až dosud jako hlupáci a čekáme pokorně na nejbližší zlý kousek, který nám provede. "(Ferdinand Peroutka)

A ještě: "Jedna z Marxových povídek se stává skutečností."

Xaver 82.117 6.3.2009 11:29

Re: Děkuji / příčiny krize

R^!!

j 6.3.2009 11:34

Re: Děkuji / příčiny krize

Když už se všechno rozkradlo a nebylo už co krást tak přišel listopad :-D89

Phoenix 6.3.2009 11:34

Re: Děkuji / příčiny krize

Prumerna mzda v CR v roce 2008 je asi 23 000 hrubeho. Medianova mzda byla asi 18 000 hrubeho (kdyztam me opravte, nechce se mi to hledat). To mate ve dvou lidech neco okolo triceti tisic. V cem je problem?

Vami popisovany styl prace odpovida zemim tretiho sveta. Tam je lidi moc (jak uz jsem psal take v dusledku humanitarni pomoci, za normalnich okolnosti by jich byla ctvrtina a vsichni by se meli ctyrikrat lepe, o volnych pracovnich mistech ani nemluve).

Hodne bohatych pouze kradlo je tvrzeni jak vystrizene z Komunisticke internacionaly. Muzete je nejak dokazat nebo se jedna o placnuti do vody? A chudi nekradou?

Je od Vas krasne, ze jste tak prejicny. Ja Vam sice nic podobneho nepreji (ani nikomu jinemu), ale zamestnani jsem ted menil, bylo to pomerne poucne. Sve penize mam rozlozeny asi ve trech ruznych ustavech a i investice mam rozdeleny na tri rozdilne produkty. Tim samozrejme netvrdim, ze se nic nemuze stat, ale mohl jsem je nacpat do slamniku, bylo to me rozhodnuti. Jinak jsem byvaly statni zamestnanec aka ucitel, takze Vase implikace o mem bohatstvi jsou dost mimo misu. Jen nezavidim lidem, kteri byli schopni si vlastnim usilim vydelat hodne penez. Ani manazerum, ani treba sportovcum nebo umelcum.

j 6.3.2009 11:36

Re: Děkuji / příčiny krize

Working Poor se Hledajícího asi netýká ale žvanit umí přesvědčivě

Phoenix 6.3.2009 11:37

Re: Děkuji / příčiny krize

Chtel jsem se prave Hledajiciho pozeptat, jestli je take Working Poor nebo jen podobne jako ted "Kdo z Vas na to ma" haji "prava chudiny". 

Kolumbo 6.3.2009 11:40

Re: Děkuji / příčiny krize

Hledající, mám dotaz. Třeba najdete odpověď. Socialistů a nejrůznějších jejich levičáckých klonů je jen v Evropě většina. Vzhledem ke skutečnosti, že ještě před 100 lety byla na Zemi méně než miliardy obyvatel , jenom v Evropě bylo méně lidí než dnes jen levičáků a svět fungoval soudím, že by si levice mohla komplet vystačit sama. Organizovat si vlastní ekonomiku,  socialisté mohou založit "družstva" jejímiž členy bude většina levičáků, převézt své úspory, penzijní fondy a jiná aktiva do socanských finančních institucí /jsou to obrovské peníze, různé penzijní fondy jsou vlastníky cenných papírů převážné většiny globálníéch firem/ a na pravicově orientované občany se mohou vykašlat. Pokud chce pravicový občan raději spoléhat na sebe a trh bez levičácké "solidarity", proč mu to nedopřát? vzhledem na nedávnou zkušenost, jak budovatelé "světlých zítřků" dokázali bez špetky lítosti zničit životy desítkám milionů nevinných lidí se mi jeví jako směšný argument týchž, že "solidarita" je povinná , protože bez ní by pravičáci umírali bez pomoci a oni, levičáci, by jim v zájmu "lidskosti" nakonec stejně museli pomoct. Tohle je chucpe. Konečně i v ČR měla levice možnost chopit se "kuponové privatizace" a pod vedením svých expertů zprivatizovat tu část ekonomiky, kterou považovali za hodnotnou a perspektivní. Mohli trvat na zprivatizování většiny státního majetku a se svýn "spravedlivým" podílem hospodařit. Mohli dál pokračovat v "perspektivním" rozvoji spolupráce s partnery z doby socialismu. O nic podobného se ani nepokusili. Jejich strategií je a vždy bylo vecpat se do podniků vedených "pravičáky" a tam, ačkoliv je tam nikdo násilím nenahnal, řvát a vymáhat jakási "práva". Kdyby  levice dokázala cokoliv jiného než kořistit, rozeštvávat a krást, bylo by dávno po "vykořisťování". Prostě, kdo by se cítil nedoceněn, šel by dělat k socanům, stal by se členem jejich "solidární" komunity. Se všemi právy a povinnostmi. I bytový problém by zmizel, kdyby levice stavěla levněji. Howgh.

JR/03/09 6.3.2009 11:45

Re: Děkuji / příčiny krize

Reportér: Zdá se, že Británie začíná používat kvantitativní ulehčování, bude kupovat vládní obligace. To je přece rozumná strategie. Snažit se rozjet ekonomiku tištěním peněz.

Rogers: Já jsem prodal všechny své libry před půl rokem. Navrhuju, abyste udělal totéž. Tištění peněz nikdy nefunguje.

Reportér: Takže nejde už jenom o ekonomiku. Tyto hlubinné hospodářské změny a tento hospodářský – ano, kolaps – ovlivní i politiku a sociální stabilitu.

Rogers: Už začínají občanské nepokoje. Podívejte se na Island. Podívejte se na Lotyšsko. Podívejte se na Řecko. A to jsou země, které jsou často dost rozvinuté a bohaté. Buďte na to připraveni. Nejste-li připraveni, doplatíte na to.

 Rogers: Já vám řeknu něco pozitivního. Spousta lidí v Asii bude nesmírně úspěšných. V období, o němž hovoříme, bude spousta příležitostí. Zemědělci, například. Zemědělství bude v následujících deseti letech nesmírně úspěšná profese. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, ale teď budou vydělávat obrovské peníze. Jiní lidé, kteří dosud trpěli, budou velmi úspěšní. Mnoho lidí z tohoto všeho vyjde nesmírně úspěšně. Nevím, kdo to jsou, kdybych to věděl, tak bych do nich investoval. Možná vás práce v televizi nebaví. Doporučuju, vystudujte zemědělství. Protože zemědělci budou jezdit v autech Lamborghini. Finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Chytří z nich se naučí jezdit s traktorem, aby mohli v příští generaci pracovat pro chytré farmáře.

František 6.3.2009 12:32

Re: Neděkuji

Pan VK je chytrý člověk, ale nezáleží jemu na morálce, spíše na penězích. Jen když jsou peníze, zda špinavé či jiné, to je jedno.

On si možná váží podnikatelů Viktora Koženého, Tomáše Pitra, Rad. Krejčíře a jim podobných, kteří se zmohli ke krásným penězům. Zda také oni pomohli k té krizi anebo ne, to já nevím a ani mne to nezajímá. Já pouze vím, že mnoho bohatých advokátů také točí nečisté peníze, ale jen když jim to kape, to je to hlavní.

Když slyším v televizi vyprávět podnikatele, že on na morálku nehledí, tak potom již televizi vypínám. Ne, nechci kázat o morálce, to nechtěl ani TGM, ale když mu již nedali pokoj, tak aspoň stručně řekl: "Nebát se a nekrást". Tím samozřejmě nemyslel "Nebát se krást", jak to vidíme dnes často ve větším měřítku.