26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sago 17.1.2009 8:27

ideál

to co pan autor napsal by byl ideál, který nikdy nefungoval a nemůže fugovat,protože lidé jsou takoví jací jsou a bohužel ,aby uspělo lidstvo jako druh, muselo být takové jako je - dravé, sobecké ,bezohledné vúči sobě navzájem i vůči přírodě a ostatním druhům,  a kolektivní, jen když hrozilo vnější nebezpečí  rodině,kmeni, národu,státu

Hubený 17.1.2009 6:05

Re: Spasitel.

R^:-D

důchodce 17.1.2009 4:08

Re: Pane Zlamal ...

Máte pravdu! To, co tady pan Zálom předvádí, je v době vlády bank, nadnárodních korporací, automatizace, robotizace, nadbytku, technologického kouzelnictví ap. skutečně nějakým pošetilým sestupem do dob, kdy v každém městečku mohly být tři cukrovary a na jedné ulici se užilvili čtyři hospodští. A kdy rozšafného pana podnikatele uchránil s přehledem před zločinci a násilníky všeho druhu jeden obecní policajt a ve společnosti navíc fungovala jakási jednotící morálka, ve školách a rodině pořádně žáčkům do hlav a srdcí vštípená a týmiž aspoň zčásti přijatá. 

Proč se nazývá sebeobětováním něco, co je v jistém a možná hlavním smyslu jaksi odvodem z daru talentu, jejž  jsem dostal a jejž jsem nezahodil a který mi rozvinout umožní skutečnost, že žiju ve společenství s ostatními? Z principu přirozené nerovnosti mezi lidmi, jenž je nezpochybnitelný, v první řadě vyplývá, že ten silný, lepší, úspěšnější má  výsadu  vzít na sebe starost o ty, kteří znamenitými vlastnostmi byli obdaření v menší míře. Atd.

Přeju všem kapitalistům, aby se  v tísni dočkali pomocné ruky.

Cowboy 17.1.2009 3:20

Sarkozyho lepsia pasca na mysi

Problem je, ze Sarkozy chce preadzovat moralny kapitalizmus cez brachialnu moc statu. Well, nie je to nic nove, cosi take uz zavadzal zakladatel "Tretej cesty" fasista Musollini.

V. Hoffman 17.1.2009 3:20

Este taka velmi jednoducha,

cisto sebecka otazka. Dajme tomu, ze by sme skutocne odburali vsetky regulacie zavedene povedzme za poslednych 150 rokov.  Aky prospech by mi to prinieslo v porovnani so sucasnym stavom?

(Podotykam, ze ako OSVC uz teraz posobim na flexibilnom neregulovanom trhu). 

V. Hoffman 17.1.2009 3:04

No,

pán Zálom, toto sa vam fakt podarilo. V tom vami ospevovanom 19. storoci sa kriza prepukla asi raz za desat rokov a  "bezskrupulózní zneužívání lidí kolem sebe" bolo celkom bezne.  Dokonca vam uniklo, ze neregulovany trh produkoval javy, ktore ho neskutocne deformovali, vratane monopolov, kartelovych dohod, skresleneho uctovnictva, podvodov na investoroch (pozor, to falsovanie a podvody boli v danej dobe LEGALNE) a ze k regulaciam doslo V DOSLEDKU toho, ze trh sa nedokazal ocistit sam. Povedzte, ako chcete bez regulacii zariadit, ze hraci na trhu nebudu sutazit  cenou a kvalitou, ale netrhovymi sposobmi?  

Slobodny trh, vazeny pane, si NUTNE vyzaduje moznost slobodneho vstupu novych hracov a slobodny pristup zakaznikov k uplnym a pravdivym informaciam. Bez toho nemozete o slobodnom trhu vobec hovorit. Na uvedenych prvkoch vsak cisto sebecky uvazujuci jedinec nemoze mat ziadny zaujem, je predsa logicke, ze z hladiska vlastneho prospechu je najlepsia nulova konkurencia a maximalne oblbnutie zakaznikov.  

V ramci spolocenstva je vsak taketo jednanie kontraproduktivne /co mozeme demonstrovat celym radom posobivych prikladov prave z doby lasse-faire/, takze sa mu spolocenstvo musi branit. Napriklad vami spominanymi regulaciami.

BTW: Flexibilny trh na ktorom jedinci sutazia cenou a kvalitou plne vitam. Ale sam od seba existovat nedokaze. To uz sa zistilo priamo v praxi.

  

Jiří K. 17.1.2009 1:50

Spasitel.

...V žádném státě na světě nefunguje skutečný kapitalismus, a nikdy ani neexistoval...

To je rána! Celá staletí řídí svět úplní pitomci. Až dnes, až v Česku, konečně svítá pro Zeměkouli naděje v podobě lidí, kteří, tak jako autor, přesně vědí jak konečně na to jít a kteří to světu předvedou, jak se to má dělat.

Pane autore, obávám se, že ten Vámi vybájený kapitalismus je reálný asi tak, jako království Boží na Zemi a nebo beztřídní komunistická společnost. Na ten se načekáte.

Křesťané a Židé čekají již tisice let. Komunisté o dost méně, ale tam se zdá, že se už asi definitivně nedočkali...

NobodyWasHere 17.1.2009 0:55

rozumný politik ?

to je v současné době oxymoron .....

Pierre 17.1.2009 0:51

Opravdový kapitalismus?

To je něco jako "socialismus s lidskou tváří". Opravdu.

conqueror 17.1.2009 0:50

Sarkozy

musí sehnat prostředky pro svých skoro 10% muslimských spoluobčanů a nakrmit odboráře proslavené svou nataženou rukou. Po zlém to vzít úspěšným nelze tak vymyslí "morální kapitalizmus". Obyčejná zlodějna ze zbabělosti.

Tutovka 17.1.2009 0:45

Politici v Evropě

už si osouhlasili,že jsou vyborní a nejlepší a teď ten cirkus uvidíme.Ani do důchodu nepůjdou,aby tu Evropu zachránili..............:-D:-D:-D:-D.

janabok 17.1.2009 0:36

2 autor:

super článek! ...

a velké díky i za naději, že podobně smýšlejících lidí zde žije více...

M 17.1.2009 0:33

Pane Zlamal ...

..nebojte se, skutecneho kapitalismu se jeste dockate a budete brecet a vzpominat se slzou v oku na dnesni doby. Skutecny kapitalismus totiz takove nepotrebne tluchuby, jako jste vy, totiz  nepotrebuje. 

Drát 17.1.2009 0:31

Re: Sarkozy

Jsou zadlužení,neví jak s dotacemi zemědělců-tak plánují "novou cestu".Asi jim to chvíli u nich budou papat.............

JaS 17.1.2009 0:27

Sarkozy

chtějí zavádět socialismus, jak ho dobře známe (Francouzi k němu taky vždycky měli dost blízko), a budou mu říkat "morální kapitalismus".

Antonín I. 17.1.2009 0:23

Sarkozyho "morální" kapitalismus.

Pane Zálome, Vy to ale schytáte ode všech - zleva, zprava, shora, zdola a asi i se strany. A už se těším, jaké nálepky si nasbíráte - proč - inu jenom proto, že máte moc pravdy, která se nerada slyší. Děkuju za článek, jenom se bojím, že voláte na pušti.

Socka 17.1.2009 0:22

Bohužel v Evropě

kapitalismus nemá na růžích ustláno a nyní tahají za ekonomiku spíše politici a podle toho to s Evropou tak dopadne..................