8.6.2024 | Svátek má Medard


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hoffman 17.1.2009 12:03

Re: Re:No,

Nemate pravdu. Situacia sa zacala zlepsovat az  s New Dealom, pocas Hooverovej (ne)cinnosti padla ekonomika na kolena a nezamestnanost dosiahla 25%. A v Holandsku, kde stat ziadny New Deal z principu nezaviedol trvala kriza o dost dlhsie /a bola o DOST prudsia ako v inych krajinach/.  Hoover to za 4 roky pokaslal, Roosevelt za 7 rokov vytiahol na predkrizove hodnoty. Nie je ziadny dokaz, ze pokracovanim v Hooverovom pristupe by doslo k zlepsieniu.     

V. Hoffman 17.1.2009 11:55

Re: Když ono podnikání může být různé

Ale ja nemam pocit, ze by zivotna uroven Europanov od 80-tych rokov plynule klesala.;-D Pravda, zivotna uroven Americanov bola podstatne vyssia, ale teraz sa skor zda, ze to bolo vsetko na dlh.   

janoryna 17.1.2009 11:53

Re: skutečný kapitalismus byl

a zapomněl jsem také na tehdejší požavek zákazu dětské práce. je jasné, že je to požadavek levicový. pravice tudíž má co napravovat...

janoryna 17.1.2009 11:50

skutečný kapitalismus byl

v evropě a v usa tak do roku 1860. pak ho začali různí levičáci jako chartisté(v UK v 19. století), odboráři a socialisté(nikoliv komunisti ti tehdy nebyli) kazit. začalo takovými neslýchanými požadavky jako všeobecné volební právo a pokračovalo tažením za 8 hodinovou pracovní dobu, placenou dovolenou, pak požadavky na bezpečnost práce a provozu vůbec atd. a dneska vidíme výsledky....

V. Hoffman 17.1.2009 11:50

Re: Když ono podnikání může být různé

Starý dobrý ukazatel kvality  ( renomé výrobce = značka ) je hodnota o řád vyšší - Prepacte, ale vasa naivita je az dojimava. Vy sa snad pohybujete niekde v prvorepublikovom prostredi, aj to este v maloobchode.

Madoff mal uzasnu reputaciu,  Enron mal uzasnu reputaciu, Lehman Brothers bola banka so 120 rocnou tradiciou.

cb 17.1.2009 11:50

Re: Re:No,

New deal prodlouzil krizi o nekolik let.

Didi 17.1.2009 11:46

Re: Sarka blouzní jako utopičí socialisté

Přesně tak. Snad by se slušelo to rovnou přiznat a říci "Ten socialismus nastolíme i kdyby jsme mu měli říkat kapitalismus." Na to soudruhům odpovídám "Tak to tedy v žádném případě podporovat nebudu a berte na vědomí, že se podle toho zachovám u každých voleb."

V. Hoffman 17.1.2009 11:46

Re: Na krach regulace

Mate ho vidiet, ze krach regulacie, To su len rozpravky, sekuritizacny trh a ratingove agentury boli takmer uplne neregulovane. To bol krach v dosledku NEDOSTATOCNEJ regulacie.

V. Hoffman 17.1.2009 11:44

Re: Este taka velmi jednoducha,

No, ale to popisujete len idealny stav, v pripade ze by vsetci jednali slusne a poctivo. Co taka moznost byt poskodeny na zdravi /hygienicke regulacie/, byt podvedeny podvodnou bankou /obchodnym partnerom  /uctovne regulacie a registracne regulacie/, byt oklamany pri kupe tovaru /regulaciu v suvislosti s kvalitou vyrobkov/, zomriet pri zruteni zle skolaudovanej/postavenej budovy atakdalej atakdalej? To si necucam z prsta, take pripady sa v menej regulovanych dobach skutocne diali, prave  PRETO sa tie regulacie zaviedli! Kde beriete vieru, ze na uplne neregulovanom trhu sa nepresadia prave ti co maju najvacsie zuby a najostrejsie lakte? 

koul 17.1.2009 11:37

dějinné zvraty....

prostě svět jak fungoval 1918-1988 již skončil,permanentní válka 1918-1945 nic nevyřešila,pouze to že následujících 40 se všichni vlivní udržovali ve vzájemném repektu z totálního zničení,jenže vše došlo do chvíle,kdy bylo třeba s tím skončit a hledat "novou cestu" jako první začali rusové a říkali tomu "pěrestrojka",pa přišli čínané se svou cestou "komunistického kapitalismu".poté se zmobilizovala evropa do eu,avšak nikdo neví co dál,no a poslední koho to čeká jsou usa,jejich pěrestrojka spojovaná s obamou může naznačit další cestu světového vývoje........klasický kapitalismus(imperialismus) je pasé......co dál?

V. Hoffman 17.1.2009 11:33

Re:No,

Pre cb: No, a kde je ta priama korelacia medzi postupnym zavadzanim regulacii a rastom/poklesom zivotnej urovne /a teraz myslim median, nie priemer/?  Aby ste dokazali tezu "menej regulacii, vacsi prospech pre vsetkych", museli by ste  tu korelaciu najst. Lebo viete, aj komunisti argumentovali rastom zivotnej urovne, ku ktoremu za ich vlady objektivne doslo (rozhodne v krajinach, ktore boli predtym orientovane skor na polnohospodarstvo).

Pre Honzu: Nehnevajte sa, ale to je dost ciernobiely pohlad. Kde sa zacne ten socializmus, ktory sposobi nedostatok?  A preco sa ten nedostatok nezacal uz predchadzajucimi regulaciami. Preco sa americka ekonomika po Rooseveltovom New Deale utesene spamatala a dalej rastla, napriek tomu, ze sa mimoriadne posilnili socialne istoty /teda naklady statu/?  

Viete, ja mam z tychto diskusii vseobecne pocit, ze ide o mieru ochoty prijimat riziko na ukor bezpecnosti. A osobne som ochotny prijimat riziko v suvislosti s mojou pracou, tam je to funguj alebo padni, ale v oblastiach, ktore nemam cas, chut ani schopnosti sledovat tuto povinnost velmi rad delegujem. Aj za cenu, ze ma to bude nieco stat.    

cb 17.1.2009 11:10

Na krach regulace

odpovime dalsim hrdinnym zvysenim regulace.

V. Hoffman 17.1.2009 11:09

Re: No,

Ale no tak, ja predsa nehovorim o predavacoch hadich masti, ale o vazenych pilieroch spolocnosti ako Rockefeller alebo Morgan. Obidvaja /a samozrejme nielen oni/ uvedeni pani sa dopustili vo svojej dobe ciastocne alebo uplne legalnych praktik, ktore by dnes spadali do kolonky podvod na investoroch, uctovny podvod, verejne ohrozenie a podobne.

A samozrejme, ze clovek sa musi spoliehat primarne sam na seba, ale som uz dost stary, aby som si priznal, ze su oblasti a otazky, na ktore jednoducho nemam. Takze sa pre svoju vlastnu ochranu radsej spojim s ludmi s obdobnym problemom a presadim poistky a bezpecnostne opatrenia. Moze to mat rozlicnu formu, statna  moc je jedna z nich, ale mne vcelku vyhovuje.    

Jan Daniel 17.1.2009 11:06

Sarka není schopen nabídnout funkční řešení, jen blábolí

Sarkozy jako všichni socani zapomíná vysvětlit jak morálku do kapitalismu vnesou nemorální politici a státní úředníci. Tím, že se jim dá rukou více peněz aby jich mohli více rozkrást? Takto naivní koncepty jsou dobré leda pro pitomce.

Honza42 17.1.2009 11:04

Re: Když ono podnikání může být různé

Mně osobně vyhovuje volnější pojetí trhu. Výrobek, opatřený padesáti různými certifikáty kvality, který nakonec stejně nefunguje, mne nemůže uchvátit.

Starý dobrý ukazatel kvality  ( renomé výrobce = značka ) je hodnota o řád vyšší.

Všechny ty banky co jsou teraz v riti měly právě ty "registrace, státní souhlasy, certifikace".

Takže co? Vybavíme je další nástěnkou ve vstupní hale, kde budou "viset vysvědčení o jejich dokonalosti"? Budou Vaše peníze bezpečnější?

Honza42 17.1.2009 10:56

Re: Upadek spolecnosti

Bohužel pravdivé.

Jan Daniel 17.1.2009 10:56

Sarka blouzní jako utopičí socialisté

Sarkozyho žvatlání je ukázkou toho, že socialistická propaganda je něco jako perpetuum mobile. Politici svými idiotskými zásahy do ekonomiky způsobí těžké defekty, a pak prohlásí, že trh nefunguje a je třeba více státních zásahů (rozuměj penězovodů, ze kterých je možno si nakrást).

cb 17.1.2009 10:56

Re: Když ono podnikání může být různé

Zapomnel jste jeste na jednu evropskou specialitu, prijatelnou miru zisku. Nikdo mi nikdy nevysvetlil, co to vlastne je. Diky temhle evropskym specialitam je evropska ekonomika uz nekolik desitek let v (Y), dodnes se nevzpamatovala z krize 80. let a ma dalsi krizi na krku.

Honza42 17.1.2009 10:55

Re: No,

19 století bylo ještě dobou nedostatku - tudíž chudí strádali stejně jak kdykoliv předtím.

20-21 století je obdobím obrovských přebytků. To je ta zásadní změna, kterou právě kapitalismus přinesl. Dobře se mají všichni (základní živobytí), akorát se handrkujeme o to, kdo urve víc z nadstavby.

Pokud umožníte vznik režimu, který opět způsobí NEDOSTATEK, odnesou to chudí úplně stejně jako v 19 století. Žádný socialismus je nezachrání.

ranbow 17.1.2009 10:52

Když ono podnikání může být různé

Podnikat můžeme po evropském způsobu - když podnikatel je registrován, ze zákona odpovídá za kvalitu zboží, za to že klienta pravdivě informuje o vlastnostech a kvalitě výrobku, o ceně, že je povinnen při podnikání dodržovat zákonem stanovené podmínky - a nebo můžeme podnikat po balkánském způsobu, kdy se snaží jeden druhého podvést a utrhnout na něm co nejvíc. Záleží na tom, na co se jako klienti cítíme. Právě v případě současné bankovní krize bychom totiž mohli dojít k výsledku - hloupí klienti bank kteří zapůjčili své peníze bankám v bláhové představě ža tam jsou bezpečně uloženy - a chytří bankéři co s nima spekulovali na burze - jen měli trochu smůlu tak ať jim to stát zaplatí...

Honza42 17.1.2009 10:49

Re: Este taka velmi jednoducha,

Snížení počtu státních úředníku na 1/3, zásadní snížení daňové zátěže, nasazení skutečných cen zboží a služeb. (služby žijící z ropočtů - divadla, koncerty, sportovní utkání, veřejná doprava - by zásadně zdražily. Výrobky by podstatně zlevnili.)

cb 17.1.2009 10:46

Upadek spolecnosti

zacal zavedenim vseobecneho volebniho prava.

cb 17.1.2009 10:43

Re: No,

19. stoleti bylo obdobi nejdelsiho nepretrziteho rustu ekonomik a zivotni urovne vsech vrstev. I tech chudych. Skoncilo to az 1. sv. valkou.

cb 17.1.2009 10:41

Re: před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

Smankote.

ijn 17.1.2009 10:38

před rozpadem ještě jeden pokus si umanul S. a věří o odddálení konce kdyby 30 let

aby se do smrti nemusel smířit a přesvědčit o neperspektivním systému upřednustňující až sobecké zájmy v kap.silně i protispolečenské (viz.google duch doby). Nastupuje prostor pro demokratický socializovaný systém, s jasně definovanými cíli!!!=přijatelný národní program=vliv státu přes státní penzijní fond(=strategické odvětví) a doplněné o další národohospodářské programy. Přirozená aktivita vzdělané části obyvatel získá podporu většiny a zmírní se dopady krize!!! Jediné řešení!!! Transparentost řešení=základní předpoklad.

cb 17.1.2009 10:04

Ano

ceka nas konec kapitalismu, ale jen v Evrope. Chystalo se to dlouho, financni krize je jen zaminka.

Anton 17.1.2009 9:36

Re: Spasitel.

Kapitalismus není ideologie, jak si zřejmě spousta lidí myslí. Existují velké rozdíly mezi společenským a hospodářským systémem "kapitalistických" zemí. Například podle názoru některých amerických senátorů není Francie kapitalistická země.

david 17.1.2009 9:34

Re: No,

V 19. století nebyl Internet, tudíž mohl podvodník postupně podvádět v různých městech nebo zemích a nikdo nemohl být před ním varován. V době Internetu je Vámi zmiňovaný přístup k informacím daleko snažší.

Jak současné zkušenosti ukazují, člověk musí stejně při sběru informací spoléhat hlavně na sebe. Protože "renomované auditorské a ratingové agentury" zklamaly na celé čáře. Ty měly být první kdo bude varovat před průšvihem, a ne brát neskutečné peníze za nepravdivé informace.

david 17.1.2009 9:27

Re: Pane Zlamal ...

Oprava posledního odstavce "ve skutečném kapitalismu"

david 17.1.2009 9:26

Re: Pane Zlamal ...

Zčásti máte pravdu. Jenže valná většina (soudím podle výsledků voleb) má za to, že na takovou "pomoc" mají automaticky nárok.

Ten komu je pomoženo si má pomoci vážit a umět za ni poděkovat.

Nemá smysl sociálními dávkami "pomáhat" jedincům, kteří vás stejně nakonec vykradou.

Ano, parazitům, ať to jsou nemakačenkové nebo NGo organizace, by nikdo rozumný ve skutečném nepomáhal.