27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 25.9.2009 11:29

Re: detailní rozpočty staveb.

Potom se dá říct, že sice žijeme kapitalisticky, ale dálnice stavíme stále socialisticky.

Chris Kelvin 25.9.2009 10:13

Re: detailní rozpočty staveb.

Kdyby pan Vlk napsal o tom, že všechny smlouvy státu se soukromými subjekty jsou tajné, což je zřejmě unikum na západ od Karpat, bylo by to mnohem užitečnější.

chv 25.9.2009 9:56

Pane Vlku, možná by stačilo méně poslouchat pana Klause

a jeho poradce, a trochu otevřít oči a pokusit se pochopit, jaká je u nás v liniovém stavebnictví praxe:

1/peníze z našich daní odejdou na Ministerstvo dopravy, odtud na Fond dopravní infrastruktury, dále putují k ŘSD a tak se vypisují zakázky na dodavatele jednotlivých úseků

2/tendry užléta vyhrávají stále ty samé firmy, kterým bylo, např. na Slovensku, díky prokázanému kartelu, na čas zakázáno se podobných tendrů zůčastnit.

3/ergo kladívko - každý mezistupeň znamená pouze prostor pro neefektivitu, to platí v západních demokraciích, u nás je to úžasný potenciál korupce, vyvolenou sortou politiků hojně využívaný. Jak bylo řečeno, mezistupně jsou 3. O kolik to prodražuje tyto stavby víc, než uvedené peripetie s ekoaktivisty a jejich pozemkový teror, nechť si každý udělá úsudek sám.

Historik 25.9.2009 9:40

Absolutní souhlas

Je u té Havránkové bych dodal na její obranu, že problém mohl být dávno vyřešen, kdby stát splnil, co už vícejkrát s ní dohodl. Tady jde patrně o to, že by ty peníze neskončily ve "správných" rukách, i když by to měl stát fakticky zadarmo (měnil by stavební pozemky za ornou půdu ve výhodnějším poměru, než odpovídá tržním cenám).

Poloněmec 25.9.2009 10:32

Re: Absolutní souhlas

V normálním světě, tedy západně linie dotyku spojeneckých vojsk v roce 1945, stát potřebný pozemek vykoupí za průměrnou cenu typu pozemku, a když to nejde tak vyvlastní za náhradu, která je stejně velká jako výkupní cena. Rozhodně se o ceně s nikým nedohaduje.

gerontusinza 25.9.2009 9:31

Pane Vlku, hezky napsáno ......

když už jste to napsal, tak si to znovu  přečtěte a sám zjistíte, proč je tedy stavba silnice a dálnice v Česku dražší......  prostě mluví to o systému  ve všech podobách ale všimněte si, v tomto článku se od profesionálních "novinářů" příliš nelišíte.... nechápete ani své vlastní vývody, natož objektivní skutečnost.....;-D

Chris Kelvin 25.9.2009 9:30

Za tohle si někdo autora...

...zaplatil, nebo to píše z vlastní hlouposti? 8-o

Těžko polemizovat s takovou snůškou demagogie, ale je tam špatně úplně všechno. Autor je asi zcela odtržen od reality.

Historik 25.9.2009 9:41

Re: Za tohle si někdo autora...

Prosím pěkně, ve kterém státě žijete???

Chris Kelvin 25.9.2009 10:11

Re: Za tohle si někdo autora...

Zkuste hádat.... :-/

Honza II 25.9.2009 10:30

Re: Za tohle si někdo autora...

že byste byl jeden z těch vyděračů ??

Chris Kelvin 25.9.2009 10:50

Re: Za tohle si někdo autora...

????? 8-o

žaba(k) na prameni 25.9.2009 9:28

Je velmi roztomilé a poučné,

Jak se na stránkách téhle diskuse zelení khmérové rozčilují.

Zřejmě se autor strefil.

A potrefené husy se ozvaly.

hank bukowsky 25.9.2009 9:36

Re: Je velmi roztomilé a poučné,

Řeknu to jednoduše: Pán autor o stavbách pozemních komunikací ví zhola nic. Čistý zisk 100 - 250 % je pravidlem, čistý zisk 50 % spíše výjimkou. Samozřejmě u 4 firem, které si rozdělili trh. Drobné úpravy a pravidelná údržba - tam je to naopak, tam jsou spíše ztráty z podfinancování. Autor zřejmě ještě nikdy nezastavil u stavby silnice, aby viděl, kolik obyčejných dělníků se tam pohybuje a kolik manuální ručné práce se tam dělá. Prostě PR pro lobby dopravně stavebních firem.

Raff 25.9.2009 15:50

Re: Je velmi roztomilé a poučné,

Zato hank je opravdu informovaný. A jaký specialista. Ten ví i o zisku 250%. Klobouk dolů!

Kropáček 25.9.2009 9:14

Čtete si to po sobě?

Člověče, vždyť vy  v jedné větě tvrdíte, že naše dálnice nejsou dražší a v jiné že jsou (tedy byly by, pokud by na "západě" stavěli stejné).

ad korupce: Tvrzení, že korupce je jen údajná, protože za ni ještě nikoho neodsoudili, snad nemůžete myslet vážně. Zeptejte se někoho, kdo Vám důvěřuje (na rozdíl od Vás) ví, o čem je řeč. Měl byste se to dozvědět i s čísly.

Házení všech zelených aktivistů do jednoho pytle je nefér a vy to určitě víte (nemám s nimi nic společného). Úplným vrcholem arogance a zároveň neznalosti  věci je pak snaha nacpat do téže škatulky paní (tuším) Havránkovou, tedy tu farmářku od HK. Víte o té kauze něco, nebo postupujete jako vámi kritizovaní "investigativci"?

Raff 25.9.2009 15:46

Re: Čtete si to po sobě?

Neví někdo, má-li paní Havránková nějaké právní zastoupení nebo právní poradce?

občanka 25.9.2009 9:10

Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

České středohoří je mnohonásobně cennější, než tisíce kilometrů dálnic. To jen stavitelé rozdělili stavbu tak, aby dálnice končila a začínala nesmyslně právě u této krajinné oblasti. Kdyby plánovači to Středohoří obešli (a nepotřebovalo by to mnoho), tak ta dálnice mohla už dávno stát. Taktéž u Plzně, pokud mne paměť neklame, začaly problémy tehdy, když původní trasa byla změněna, zřejmě proto, aby si spekulanti užili. Potom se ovšem začali občané bránit, no a vzhledem k tomu, že stavitelé porušili několik zákonů, tak jim soudy oprávněně dávali za pravdu. O paní Havránkové ani nemluvit. Ta neschopnost státu vyjednat dohodu je opravdu tristní. Už na paní Regeczové jsme viděli, čeho jsou úředníci schopni, když jí jel vyhrožovat ten chlap z BISky. To bylo nechutné a paní zvítězila. Totéž přeji paní Havránkové. Mám přání, aby takových lidí bylo v téhle zemi více. Více Havránkových a méně Vlků.  Nepřeji vám, aby se někdo z ouřadů rozhodl postavit silnici-dálnici vám za humny. Ale byla by to rozhodně zkouška, zda jste schopen i prakticky dokázat svoje názory. Myslím, že bychom viděli názorový veletoč, že by i Paroubek záviděl. Jo a dávat za vzor Čínu, to je opravdu silné kafe.

MF 25.9.2009 9:21

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Vážená občanko, každá stavba se vždycky někoho nebo něčeho dotkne. Vždycky bude někdo protestovat. Těď je to vidět na plánování trasy komunikace Liberec-HK-Olomouc. Už jsou ve hře 3 varianty a u každé se intenzivně protestuje. Přitom už 30 let ta dálnice hrozně chybí. Já si myslím, že lidé, usnadnění a zrychlení dopravy je důležitější než např. nějací brouci. Nakonec dálnici nepovažuji za stavbu, která by dělala krajinu ošklivější. Myslím, že pohled na ni nevadí ani v Alpách.

Chris Kelvin 25.9.2009 9:34

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Proti Středohoří jsou Alpy fádní krajinka, které dálnice jen prospěje. U Středohoří by stačilo jenom malinko připlatit a mohli jsme mít kratší a bezpečnější dálnici, než tam teď roste. Hlavně už mohla dávno stát. Trasa se mohla plánovat mnoho let dopředu, ale i to se dělalo salámovou metodou. Jednoznačně se tady nadstandardně vycházelo vsříc konkrétním českým stavebním firmám, jejichž kapacity by ani na samotnou stavbu v reálném termínu nestačily, i proto se volilo ono rozkouskování.

Historik 25.9.2009 9:48

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Když jse poprvé projížděl po novém kusu dálnice do Hradce králové, pořád jsem koukal a hledal tu cennou krajinu, kde se nemohlo tolik let stavět. Připomínalo mi to spíše nějakou pražskou periférii, než cennou přírodní oblast.

Chris Kelvin 25.9.2009 10:11

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

O Hradci Králové jsem nepsal ani slovo. Jestli byla Vaše poznámka míněna na mou adresu, tak se nestrefila :-)

Volodya 25.9.2009 12:19

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Středohoří je sice pěkné, ale zkuste si trochu procestovat aspoň Evropu. Sand vám pak možná dojde, že nijak vyjímečné není. Co se týče komunikací tak vlastně o jejich potřebě už dávno rozhodli naši předkové, když založili města jako Ústí, Teplice, Lovosice, Litoměřice, umístili do nich významný průmysl a to ještě na spojnici velkých měst Praha Drážďany. Realitu nezměníte, jen po určitou dobu budete hodně lidem otravovat život - jak hezky české.

Chris Kelvin 25.9.2009 13:20

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Vaše rady o procestování Evropy jsou docela liché. Zkuste se podívat třeba do Itálie, kolika tunely jejich dálnice vedou. Ve Středohoří by stačil jenom relativné krátký tunel a bylo by po potížích. Nemluvě o tom, že by se cesta výrazně zkrátila.

Ve Středohoří jsem vyrůstal a mohu Vás ujistit, že přinejmenším ve střední Evropě nemá obdobu. A je výjimečné i z hlediska Evropy celé. Geologicky, krajinným reliéfem, množstvím endemických, hlavně rostlinných druhů.

P.S. Pokud jste se mi pokoušel podsunout myšlenku na trasování dálnice přes Most, Chomutov, jako navrhovala jedna skupina zelených, tak jste se opět netrefil.

Poloněmec 25.9.2009 10:14

Re: Pane Vlku, st. myslela jsem, že jste na straně práva, ale vy jste se projevil jako komunista

Bolševici, ještě dříve než stačili zavraždit M. Horákovou, zastavovali stavby dálnic. Nejlepší, podle určitých skupin,  je svět bez dálnic a silnic, kde sedí za humny na zadku.

Občanko, když vlastním nemovitost, tak si prověřím, zda tam nějaká silnice/dálnice tam vůbec může stát. Není to tak těžké, ale vyžaduje to pečlivost. Například, rozhodnu-li se bydlet u letiště (podle mě to je blbost, ale jsou tam tak levné pozemky, že?), kde se čeká rozvoj letového provozu, tak si nemohu stěžovat na rostoucí hluk.

občanka 25.9.2009 12:18

Pochybuji, že paní Havránková plánovala koupi pozemku u dálnice. Ty pozemky jsou pokud vím

zděděné po předcích a konkrétně na problém upozorňoval již před 20ti lety otec paní Havránkové. Ona pozemky i problém zdědila. Neschopnost úředníků státu jednat s občanem, který se chce dohodnout, je strašlivá a měla by být trestná, protože škody způsobené neschopností úřadů jsou vysoké a jsou jistě do miliard.

Minutus 25.9.2009 9:06

Pane Vlku

proč jste ten článek nedoložil čísly o cenách dálnic u nás a v Německu? Jak můžete tvrdit, že jsou u nás levnější bez jediného odkazu? S tím jděte do háje!

Co se týče ekologistů a různých soukromníků, kteří si koupili pozemky až když věděli, kudy povede dálnice, aby pak mohli vydírat stát, jde o nedostatek legislativy, která ve jménu absolutizaci ekologie a modly ochrany soukromého vlastnictví umožňuje podvody nejvyššího kalibru. Jsou naši poslanci takové blbé stádo, nebo jen vychcaní, protože jim někde něco "kápne"?

Historik 25.9.2009 9:45

Podotýkám, že ten zrůdný zákon, umožňující obstrukce ze strany

lidí, kteří v daném regionu vůbec nebydlí nám vnutila EU. Tam by to chtělo defenestraci.

Minutus 25.9.2009 11:51

Re: Podotýkám, že ten zrůdný zákon, umožňující obstrukce ze strany

Možná ano, ale určitě tomu pomohli naši hujeři.

Robin 25.9.2009 12:14

Re: Podotýkám, že ten zrůdný zákon, umožňující obstrukce ze strany

Je zajímavé, že v Německu, které je v té samé unii podobné problémy nemají. Tam snad platí jiné zákony EU? Nebo u nás spíš platí, že Poturčenec horší Turka?

Defenestraci by to chtělo, ale ne v Bruselu, ale v Praze.

poiuyt 25.9.2009 14:57

Re: Pane Vlku

Dolozit cisly o cenach dalnic ? co autor ma pak,aby zvanil dal?