6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 1.12.2007 20:28

bankovní poplatky

V celé diskuzi o vstupu do Eurozony chybi aspekt bankovnich poplatku. Bylo by zajimave vedet kolik subjektu ma  u nas vedle korunoveho uctu u banky take ucet v euru  u nasi nebo u zahranicni banky. U verejnosti chybi povedomi o tom, ze v eurozone jsou poplatky za prevod penez do jine zeme v ramci eurozony rozhodnutim Evropske komise omezeny. Podle mych zkusenosti s vysi poplatku za zahranicni prevody bych se divil, kdyby se banky na Euro tesili a dovedu si predstavit jejich loby proti Euru.

GJ 26.11.2007 22:39

euro

Myslím, že na zavedení Eura vydělají všichni, exportéři jako první a potom ti ostatní, žádná "bída" nehrozí. Je to dnes, už  čistě politické rozhodnutí, odborníci.

Radim 26.11.2007 21:12

Vážená paní Hybášková

nevím zdali jste placena exportéry nebo eurohujery. Co nejstručněji: koruna posiluje = zhodnocuje úspory, nutí exportéry inovovat a přemýšlet, brání importu inflace a nízkého růstu. Euro = naprosto šílený projekt kolektivistů, socialistů a vůbec lidí, kteří si myslí, že velké je dobré (velké pole, sochy, památníky, přehrady...). Euro je podvod tisíciletí organizovaný Francií a Německem a který jim má pomoci financovat sociální stát  a tzv. zemědělce. V důsledku je to pád do temné bažiny prosycené jedovatými plyny :-/ Ať EU přejde na korunu. A že jsme se k EURU zavázali? FUKC YUO EU! Vivat Uri, Schwyz a Unterwalden!

Dr. Trenkie Nemenil 26.11.2007 22:00

Re: Vážená paní Hybášková

Jo radimku, prvni pulka prispevku byl rozumna, ale pak jste si to pokazil.

Btw. kladl jste si nekdy jednoduchou, ale zajimavou otazku proc treba Iowa nema svuj Iowsky dolar?

www racek 26.11.2007 23:29

Re: Vážená paní Hybášková

no jo, a když koruna oslabuje, což bude již brzo ... co pak? honem do eura? ale to nejde, holenku, to trvá 4 roky ...

petr 30.11.2007 19:24

Re: Re: Vážená paní Hybášková

Teda nechcete jít spekulovat na burzu s měnama?Určitě byste vydělal,kdyžtak všechno víte...

petr 30.11.2007 19:22

Re: Vážená paní Hybášková

To je zajímavý,že to komunistický euro vzhledem k dolaru posiluje....Jinak jsem pro to,ještě s eurem počkat,dokud bude koruna posilovat,je to takové inteligentnější zvyšování reálných mezd.

bara 30.11.2007 19:56

Re: dokud bude koruna posilovat,je to takové inteligentnější zvyšování reálných mezd.

Zato úspory klesaj v ceně ;-P

kdokoli 26.11.2007 18:07

krááááááááááva

RvRvRv(Y)(Y)(Y)

dragon 26.11.2007 17:03

eurovýplach ....

Šerlok Homeless 26.11.2007 16:17

Vývozci by tedy na rychlém zavedení eura vydělali. Kdo jsou ale ti, kteří by mohli prodělat?

Všichni ostatní.

Corsini 26.11.2007 16:42

Re: Vývozci by tedy na rychlém zavedení eura vydělali. Kdo jsou ale ti, kteří by mohli prodělat?

Například těch pár jedinců, co nakupují takové nepotřebnosti, jako jsou ropné produkty nebo zemní plyn. Ale na ty není třeba brát ohled, jelikož budování tisícileté Euroříše je v zájmu všech Hybáškových, že.

www racek 26.11.2007 17:41

Re: Re: Vývozci by tedy na rychlém zavedení eura vydělali. Kdo jsou ale ti, kteří by mohli prodělat?

corsini, ale to jen za předpokladu, že se kurs bude zpevňovat. ale ony trhy začínaj tušit obrat ... a pak je to náhle naopak. to je velice krátkozraký argument. podívej se jen na vývij dolaru. byl 35, pak 27, pak 42, dnes 18 ...zítra?

Richard III. 26.11.2007 12:48

Přiznat barvu

Paní europoslankyně by se měla věnovat, čemu rozumí, nebo přiznat barvu. Euro je jistě výhodné pro velké exportní firmy, ale ty se s jeho nepřijetím vyrovnávají mnohem lépe, než by se malé a střední vyrovnávaly s přijetím. A největší dopad by to mělo na životní úroveň zejména těch ekonomicky slabších jedinců a rodin. Nemíním to tady rozebrat, každý si může najít literaturu i na internetu (doporučuji třeba Párala, má velmi srozumitelné vyjadřování).

Paní Hybášková by si měla ujasnit, za koho kope. Jestli, podobně jako celá evropská levice, za velké firmy tíhnoucí přirozeně k monopolizaci a centralizaci (podobně jako levice), nebo za drobné a střední podnikatele, kteří vždy a všude tvořili a tvoří základ prosperity.

MaR 26.11.2007 13:08

Re: Přiznat barvu

Pokud je česká ekonomika silně závislá na exportu, pak přijetí eura ekonomice jako CELKU pomůže a časem se ztráta životní úrovně těch *slabších* dorovná. Aby ale šok nebyl příliš velký, je samozřejmě rozumné chvíli počkat. Za druhé: na globálním trhu netvoří základ prosperity malí podnikatelé, ale právě vámi zatracované mamutí koncerny :o) Malí a střední podnikatelé jsou důležití pro lokální trh, ale sami růst HDP neutáhnou ;o)

ok 26.11.2007 13:19

Re: Re: Přiznat barvu

Za jak dlouho je to "časem", kdy se propad životní úrovně po přijetí Eura vyrovná?

Za kolik let , prosím? Co moje celoživotní úspory? Co se s nimi stane? Já jen jestli se to vyplatí mě osobně. Mě růst HDP zajímá je jako indikátor "zdraví" ekonomiky, víc ne. Proces zhodnocování koruny běží už teď, letos, a je pro mě prospěšný právě teď. Je to přirozený ekonomický proces. Přijetí Eura je jednorázový "šok"- proto by k němu mělo dojít v ekonomicky optimálním okamžiku.

www racek 26.11.2007 17:43

Re: Re: Re: Přiznat barvu

no, experti mimo oblast klause se domnívají, že optimální okamžik je právě teď ... ovšem, chtělo by to zlepšit disciplínu, rozpočtovou ... a to se vládě rozhodně nehodí. ona každá vláda ráda utrácí ... natož parlament.

GORO 28.11.2007 12:18

Re: Re: Přiznat barvu

Myslíte ty mamutí společnosti, které vyfasují investiční pobídky, mají daňové prázdniny a pak až tyto brebendy skončí, tak odtáhnou s klidem jinam za mnohem levnější pracovní silou?

www racek 26.11.2007 13:34

Re: Přiznat barvu

richarde, právě naopak. velká firma si s kursem nějak poradí, pro malou je to likvidační ... ostatně, není mi naprosto jasné jak by přijetí eura mělo vliv na životní úrovenň ... no a pan páral ... zatím se mýlí v 60= případů ...

jirka.s. 26.11.2007 18:15

Re: Re: "není mi naprosto jasné jak by přijetí eura mělo vliv na životní úrovenň"

No, zwratku, na tvou životní úroveň na tom EGAPském hnojišti přijetí eura rozhodně vliv mít nebude! Horší, jak se s tím popasují třeba důchodci, až jim přijde na účet něco kolem 350 euro a jenom za náklady na bydlení vypláznou 200 euro!

Tož sa ukaž, ekonóme!

www racek 26.11.2007 23:28

Re: Re: Re: "není mi naprosto jasné jak by přijetí eura mělo vliv na životní úrovenň"

tedy, já bych diskutoval, ale ty ses nechal zapírat ... tedy, když přestaneš s invektivami, docela rád bych ti odpověděl. nebo napovím ... dnes se paltí za byt 6000 a důchod je kolem 10 ... není to stejné?

Jean 26.11.2007 12:26

Jiný názor.

Rád bych aby Česko počkalo se zavedením eura, alespoň do doby než se situace a příjmy Čechů vyrovnají západním měřítkům. Jinak to dopadne jak píše Malý Aston.

Paní Hybášková by se měla plést do toho co je její specializace (jestli nějakou má) a nebo se podívat např. do Francie a zeptat se tam co se stalo po zavedení eura. Jestli jste hádali, odpověď zní : nejdříve dušování vlády že naprosto nic nezdraží a potom samozřejmě naprostý opak. Jsem Francouz a tudíž vím jak zavedení eura "obralo" Francouze. Nepřeji si aby se to samé stalo v ČR.

www racek 26.11.2007 13:57

Re: Jiný názor.

jeane, vypadá to, ža zůstaneme úplně poslední měnou kromě švýcarska ... víš co s námi udělj spekulanti?

Vlasta.on 26.11.2007 15:04

Re: Re: Jiný názor.

A copa tedy s námi provedou, experte? To co se stalo v Anglii, bylo něčím způsobeno. Hádej punťo.

www racek 26.11.2007 17:40

Re: Re: Re: Jiný názor.

vlastíku, jmenovalo se to söros. teď si představ, ťuňťo, že se jeho zrak obrátí na naás ... tedy, na to by stačil nějakej jeho poskok ... při našich rozměrech. konc konců, i to dánsko svůj kurs váže na euro ... oni to ví velmi dobře.

koruna je pro srandu králíkům, hoši. nic víc.

chetgar 26.11.2007 12:19

Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

Pěkně vyjmenovala, kdo na zavedení eura vydělá (sice to nemá domyšlené, ale budiž). Ale že by někdo mohl prodělat, to ne, mlží Hybášková - euro je přece z EU a tudíž od povahy dobré, pozitivní...

Takže, paní europoslankyně, to máte tak. Za posledních 7 let rostla naše ekonomika (vyjádřeno v korunách) v průměru o nějaké 4% ročně (reálně, bez zohlednění inflace). Za stejné období se koruna proti euru posunula z kurzu 36 CZK/EUR na 27 CZK/EUR, to jest o třetinu, ročně v průměru o 4%. Ve srovnání s eurozónou, která roste o cca 2% ročně,  tak ČR bohatla čtyřikrát rychleji (ač nejčastěji vykazovala pouze dvojnásobné tempo). Posilující měna každoročně tlumila přenos inflace ze zahraničí - růst cen eurového zboží (stejně jako dolarového - třeba ropy) se nás rok co rok týkal méně než naše okolí, protože koruna sílila. 

Za tu dobu český export (který tak táhne ekonomiku) rostl o 106, dokonce objemem překonal dovoz a z ČR se stal čistý vývozce - tolik k tomu, jak vývozci doplácejí na samostatnou měnu. Český turista se v zahraničí může rok od roku cítit bohatší a bohatší (a půlku z toho pocitu mu zaručuje posilování domácí měny).

Je nevyhnutelné, aby v jednotném ekonomickém prostoru trend "dohánění" úrovně eurozóny pokračoval. Po přijetí eura však zbude jen jeden způsob, jak toho docílit - růstem cen, neboli inflací. Zjednodušeně si zkuste představit, co se stane, pokud se vliv posilování koruny cele přenese do inflace a ta nám hupsne o 4% ročně. Co se pak asi stane s úrokovými sazbami? Lidé s hypotékou to při nejbližším refixu jistě ocení...

Hybáškovou protežovaní exportéři na tom také nevydělají, protože jednak neušetří na dovozech (posilující koruna je zlevňuje), druhak jim porostou domácí náklady (zaměstnancům budou muset o růst inflace zvednout platy, máme nízkou nezaměstnanost...)

Pytel 26.11.2007 13:55

Re: Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

Růst cenové hladiny není to samé jako inflace. Inflace je nafukování měny, jednoduše řečeno, zvětší se počet symbolů pro zboží a služby, avšak počet zboží a služeb zůstává stejný. Je to čistě finanční jev bezprostředně způsobovaný bankami, nikoli výrobci, nikoli státem.

Růst cenové hladiny je logickým důsledkem inflace. Nikoli však obráceně. Pokud roste inflace, roste také celková cenová hladina na nějakém tom spotřebním koši. Nikoli však obráceně. Pokud roste jedna komodita ze spotřebního koše, nebo dokonce celý koš, tak to samo o sobě o inflaci nic neříká, neboť mohla být neúroda, válka či jiná událost, která snížila produktivitu práce.

Nyní co se u nás stane po přijetí Eura. Naše banky už nebudou moci provádět vlastní inflaci (zadlužovat kdekoho, i toho, kdo nepracuje a ani nemá nikoho, kdo by pracoval za něj). Inflace už bude pouze záležitostí konsorcia centrálních evropských bank. Či-li u nás cenová hladina elektřiny, benzínu, plynu, aut, elektroniky, dovážených potravin a tak dále zůstane stejná. Jediné dramatické zvýšení cenové hladiny, které můžeme očekávat, bude postupné zvýšování ceny pracovní síly až na západoevropský standard.

Modrý pták 26.11.2007 14:20

Pytle,

mám 2 drobné poznámečky - text v závorce v třetím odstavci není dobře. Naše centrální banka nebude moci zvyšovat "počet symbolů pro zboží a služby" při stejném objemu zboží a služeb (jak jste naprosto přesně popsal v prvním odstavci). Takže nebude moci znehodnocovat kupní sílu peněz.

Druhá je poslednímu souvětí - nejprve poroste cenová hladina u zboží a služeb a teprve následně poroste cena práce. Důvody pro moje tvrzení jsou, že zboží se pohybuje volně, zatímco pracovní trh je nepružný: A) z důvodu velkých jazykových bariér, B) platné pracovně-právní legislativy a C) většinovou nechutí Evropanů se za prací stěhovat.

Pytel 26.11.2007 14:58

Re: Pytle,

Ono to je dobře. Nebude moci zvyšovat ... atd. pochopitelně, a to v závorce - to je faktická procedura toho zvyšování. Normální banka nikdy nepřipíše dotyčné osobě číslo na účet bez toho, aby si ověřila, že dotyčný pracuje nebo (v případě podniku) že na něj někdo pracuje (že má zakázky, takže se tam bude pracovat a budou se prodávat výsledky práce). V dnešní době měnu znehodnocují úvěry, které nikdo nesplácí.

Ty důvody pro vaše tvrzení jsou dost měkké. Argumentace chutí nebo nechutí je idealistická. Lidé jsou všude stejní - z masa a kostí. Strčte Čecha do amerických materiálních podmínek a bude se chovat jako Američan.

Modrý pták 26.11.2007 15:24

Pytle,

úvěry komerčních bank, které nikdo nesplácí mají vliv na hospodaření komerčních bank. V extrémním případě to může vést k nedostatku likvidity a bankrotu. S kupní sílou peněz to však nijak nesouvisí. Tedy za předpokladu, že centrální banka těm komerční nedodá nějaké peníze :-))

V tom jsem s Vámi zajedno - jenže my nejsme v Americe, ale v Evropě, kde se lidé za prací nestěhují. Dokonce v rámci jedné země je to spíše výjimkou. Takže nejprve půjdou nahoru ceny zboží a teprve následně cena práce.