26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
conqueror 26.11.2007 1:44

???

A o čem nás bude paní poslankyně, zřejmě odbornice na všechno, poučovat příště?

Vlasta.on 26.11.2007 1:31

Paní Hybášková

dospěl jsem k názoru, že svoji hloupost v zájmu zvolení nepředstíráte. Vy prostě hloupá jste.

Šumavák 26.11.2007 1:22

znamená vstup do Hospodářské a měnové unie bezprecedentní a jedinečnou možnost spoluovlivňovat monetární politiku velkého celku,

:-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D;-D

úplně vidím, jak se Německo a Francie bude podřizovat  monetárním potřebám České republiky.O hospodářství ani nemluvě!

Hybášková..., Hybášková....

nosál 26.11.2007 1:34

Re: znamená vstup do Hospodářské a měnové unie bezprecedentní a jedinečnou možnost spoluovlivňovat monetární politiku velkého celku,

Hi, hi :-(:-/;-((Y)

Vlado 26.11.2007 1:19

České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

a nevyvážejí jen giganti, jakým je mladoboleslavká škodovka. Ale ani takový podnik vyrábějící na špičkové úrovni neustojí případné zvyšování dosavadních cen v EUR jen proto, že kurz CZK k EUR neustále stoupá a tak nyní na vývozech do eurozóny prodělává. Do eurozóny vyváží kdejaký střední a často i malý český výrobce a na vývozech je přímo či nepřímo závislá většina české populace. Jestliže naše firma dostane za totožnou dubnovou fakturu vystavenou v EUR 170... Kč a v listopadu téhož roku 162...Kč, zbývá míň nejen na rozvoj technologií, ale i na mzdy zaměstnanců. Rovněž na dani ze zisku se odvede méně, takže příspěvek firmy na školství, policii a další služby státu jsou menší. Zaměstnanci (tím označením myslím obecně lidi, kteří se nemusí zabývat podnikatelskou strategií firem) jásají, že díky kurzu koruny mohou v Chorvatsku o dovolené koupit dětem o zmrzlinu víc, ale zapomínají, že jim nízký nárůst platů doma zavinila právě ona přiliš mohutnějící koruna. A to hovořím jen o ziskových výrobních podnicích se slušnou technologickou úrovní, ne o těch, které stále ještě potřebují zásadní technologické inovace. A až klesne EUR z 26,50 CZK na 18 korun, jak o tom kvůli svým úsporám 200 tis. sní jeden z diskutujících, tak popadá řada českých firem dnes ziskových, zavře brány a pošle zaměstnance domů. Za jak dlouho projí rodina nezaměstnaného diskutéra svoje úspory? Ke správné podnikatelské strategii patří také ocenění možností odporu, a vůči euru jsou možnosti české koruny nepatrné. Takže moje stanovisko je : neztrácet síly marným odporem a v konkurečním boji napřít síly jinam.

   

Vlasta.on 26.11.2007 1:30

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Správně! Ať ta vaše podělaná firma s tak pitomejma zaměstnancema zavře brány. Budete moci nastoupit jako přidavač na stavbu továrny která dokáže vydělávat i při kurzu 15,- Kč za Euro.

Nebo běžte žrát trávu. Ale na svoji louku. Jak vás chytím na mojí, tak vám urazím sanici.

Vlado 26.11.2007 10:26

Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Děkuji za názor, pane Vlasto. Nějaký argument místo výlevů třídní nenávisti by ale nebyl na skladě?

nosál 26.11.2007 1:36

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

A za silné rakouzské zlatky a silné československé koruny ničily expotréry  a byla bída a svrab a neštovice a země České  upadaly- pane vy jste trouba a nebo bývalý soudruh náměstek

Vlado 26.11.2007 10:52

Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Za časů silné rakouské zlatky a silné československé koruny byla průmyslová výroba Českých zemí technologicky na slušné evropské úrovni nebo jen o celkem přijatelný kousek vzadu za nejvyspělejšími ekonomikami Anglie a Německa. Nebyl tady ohromný kvalitativní propad jako výsledek vývoje v letech 1948 - 1989. Totéž platí o pracovních, tvůrčích a např. i o jazykových znalostech a dovednostech české populace. Podle mého skromného mínění až nastupující mladá generace dokáže ČR dostat opět mezi špičku vyspělých států. Jako ateista milující biblické příběhy bych se chtěl zmínit o bouřících se židech vyvedených z egyptského otroctví, kterým se přejedla a znechutila mana nebeská. A tak židé namísto pochodu do zaslíbené země museli i dále bloudit po poušti, dokud nevymřela generace, co měla v krvi egyptské otroctví.  Převedeno do současné doby - jde o to, abychom dosavadní slibný vývoj české ekonomiky neprojedli ve škubánkách, nedali přednost levnější zmrzlině na dovolené v Chorvatsku před budováním české ekonomiky. 

ok 26.11.2007 13:29

Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Plkáte. Tady nejde o generační výměnu, ale o přirozené ekonomické procesy, které mají svoji setrvačnost. Než začneme namísto hi-tech aut vyrábět hi-tech letadla, bude to prostě ještě nějakou dobu trvat.

Ale nahradit přirozený vývoj ekonomiky skokem do Eura, to může jen nezkušený naivka. Buďme rádi, že ten proces běží bezbolestně a výhodně pro všechny Čechy.

Vlado 26.11.2007 15:22

Re: Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Ano, s těmi židy jsem se zakecal. Opravdu je lépe říci, že jde o přirozené ekonomické procesy, které mají svoji setrvačnost. Na optimistické perspektivě až pro příští generaci, která toho bude vědět, znát a umět mnohem víc než generace současná, však stále trvám. 

Trvám ale i na tom, že tzv. skok do eura je nutno udělat co nejdřív, jakmile to státní rozpočty dovolí. Už přípravná fáze s vyrovnaností rozpočtů je pozitivní, na dluh se věčně žít nedá, jen Paroubek si myslí, že státní dluh není potřeba zaplatit.  A oni Estonci, Litevci i Slováci, kteří měli startovací čáru mnohem níže než my a přesto usilují o euro, jsou nezkušení naivové? Chudáci malí, takhle chtít zruinovat své zemičky. Nebo si to naopak lépe rozmysleli? A jestlipak jste zaznamenal, že při většině obchodů se středovýchodně evropskými zeměmi se dohody o cenách určují v eurech, nikoli v místních měnách? Obávám se, že sílící koruna láká pouze ten druh lidí, jejichž rozhled je omezen na velikost mísy škubánků. Škubánky se ale snědí a co pak?  

ok 26.11.2007 15:41

Re: Re: Re: Re: Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

No nevím, řekl bych, že Češi v bezprostřední blízkosti Saska a Bavorska mají mnohem silnější "vyjednávací pozici" než Litevci v sousedství Polska a Běloruska.

Ta sílicí koruna není umělá, koruna se jen vrací ke své reálné hodnotě dané celkovou úrovní české společnosti - k pochopení tohoto faktu stačí turistický výlet do Polska, Maďarska nebo Chorvatska - my jsme MNOHEM dál (navíc ta "úroveň české společnosti" v současné době stoupá). Až na koruna na té reálné hodnotě bude, pak skočme do Eura.

třetí 26.11.2007 10:13

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Vlado má pravdu. Za deset posledních let poklesl kurz z 37 na 26,50, to je asi 30%. Firma exportující všechno zboží do eurozóny tak utrží o 30% méně. Mzdy ale musíte vyplácet v Kč, nikoli v €, zaměstnanci chtějí za těch deset let navýšit plat alespoň o 50%. Tak si to vážení spočítejte, máte-li alespoň základní počtářské schopnosti. Fenomén " tvrdé" měny je nesmysl. Americký dolar oslabil programově proti € o 50% při vzrůstající ekonomice. Proč asi ? Zkuste si dnes něco do USA vyvézt. Dostanete za dolar 19 Kč, nikoli 41 jako před deseti lety. Počty jsou jednoduché.

Karel 26.11.2007 10:31

Re: České země byly vždy exportérem, z exportu žily už za dob monarchie

Inflaci zdarRv

tris 26.11.2007 0:56

Restrikce?

Mohla by autorka uvést, kde přišla na to, že ECB provádí měnovou restrikci? Ať dělám co dělám, tak vidím jenom expanzi, agregát m0 jsem bohužel na internetu nenašel.

mrak 26.11.2007 0:54

nekomentujte Euro ani blizky vychod nerozumite ani jednomu

vase upenliva snaha o pripomenuti sama sebe, protoze potrebujete byt znovu zvolena je smesna. Radim vam rejzujte dokud to jde, Havel uz neni tak silny aby se kvuli vam angazoval.

derik 26.11.2007 0:22

Nerozumim proc neekomom pise ekonomicke analyzy

milá paní Hybášková 26.11.2007 0:15

Dneska Euro-zítra bída

vy jste fakt ma..gor . Je jasné, že exportéři chtějí převzít Euro. je to pro ně výhodné. Možná. Protože jim pak zdraží energie a další. Ale možná jim vyhovuje, že zůstanete dále chudí. Tedy my Češi a Moraváci. Nízké platy, vysoké ceny. Protože když si vyměním vklad -úspory 200 000 Kč v poměru -1 Euro  :27 Kč , zůstane mi na kontě 7407, 40 Eura. Pokud vydržíme a bude Euro při dnešním tempu   zhodnocování koruny na 18 korun,zbyde mi 11 111, 11 Euro . Tedy rozdíl  3703, Euro. Takže nebudu třeba jako zaměstnaec a nebo důchodce zase tak úplný evropský žebrák jako by tomu bylo ,kdyby sjsme přešli na Euro dneska. Dnešní přechod na Euro je jen konzervování naší nízké kupní síly "na věčné časy". Soudruh Hitler to věděl,když vyměňoval tvrdou českou korunu za říšské marky. Z Bruselu, to jistě vypadá nádrehně . Z Prahy ovšem už tak ne..

strejda 26.11.2007 2:18

Re: Dneska Euro-zítra bída

Kolik let je vám? Pokud nejste v plínkách, tak se Eura za 18 Kč nedočkáte. A co budete dělat, až se trend obrátí a Euro bude ke koruně posilovat? No, ještě se nasmějeme!

No... 26.11.2007 8:46

Euro bude posilovat?A tu o Karkulce znáte?

A říkat něco o stabilitě v době, kdy některé země v pudu sebezáchovy(GB,DNK) zůstávají na svém a euro berou jako zatím platidlo....neberte to špatně, ale ohady na dolar zněly, že do roku 2010 klekne na čtvrtinu, teď je na polovině, nemám důvod se domnívat, že euro bude extrémně lepší, pokud "velcí" budou mít volnější pravidla, než "malí"....a prozatím to vypadá tak, že malí mají ceny velkých, ale platy na 20% a slouží jako levný živitel "velkých"...

F2 26.11.2007 8:51

Re: Dneska Euro-zítra bída

Česká koruna je jen třtina vě větru se klátící, stačí až stát přestane pumpovat peníze do ekonomiky (investiční pobídky) a velcí spekulanti přesunou svůj zájem jinam, a budeme mít Euro za 35 Korun ... možná ... možná, že bude i za těch vašich 18... ale to nikdo neví.

Mard 26.11.2007 9:06

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

S ohledem na to, že státy Eurozóny mají HDP velmi nízké, tak lze předpokládat další posilování koruny.

F2 26.11.2007 9:15

Re: Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

Takže investujete do koruny a budete boháč? Kolik jste již investoval? V USA HDP roste a je vyšší než v Eurozoně, ale dolar klesá. HDP české ekonomiky je taženo spotřebou, investicemi a vývozem. Všeho dočasu.

HI 26.11.2007 9:44

Re: Dneska Euro-zítra bída

Vážený pane se jménem "Milá paní Hybášková" nenapadlo Vás někdy. že když máte Vašich 200000Kč v naší bance na termínovaném vkladě dostanete něco kolem 1% úroků. Kdybychom byli v eurozoně, tak by Vám naše banky musely vyplatit něco kolem 3% úroků tj. běžný úrok v Evropě. Ty dvě procenta rozdílu  představují pro naše banky,přesněji pro několik akcionářů těchto bank, ztrátu v desítkách neli stovkách miliard korun ročně. To už stojí za to "přemluvit " Toplolánka, aby s eurem nepospíchal.

Jenda 26.11.2007 10:30

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

A proc to cpete na terminak s 1%, kdyz na podstatne pohodlnejsim INGkontu mate 2.5%?

HI 26.11.2007 14:41

Re: Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

Protože to je po zdanění jenom asi 2%  a to je pořád pod inflací. To nic nemění na skutečnosti, že na termínovaných vkladech mají lidé kromě mne a asi Vás spoustu peněz.

ˇbalu 26.11.2007 16:00

Re: Re: Dneska Euro-zítra bída

  Chm, chm s těma úrokovýma sazbami se krapet mýlíte, průměrný úrok v eurozoně je něco kolem 3-4 % ale inflace je o něco výš.

 

šakal 26.11.2007 0:08

Hybášková, drž už klapačku!...

...Takovýhle propagátory "tisíciletejch říší", jako jseš ty, věšeli po válce na kandelábry na rezavým drátě ;-P 

THX 26.11.2007 1:00

Re: Hybášková, drž už klapačku!...

Tak to je zcela přesné R^

šakal 26.11.2007 7:16

...Mimochodem...

...včera jsem viděl "THX 1138" od George Lucase - dobrý nick! :-)