26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
www racek 26.11.2007 17:45

Re: Pytle,

hmm, o tom asi není sporu ... všude to tak bylo.

Pytel 26.11.2007 18:04

Re: Pytle,

Pokud někdo dostane úvěr, tak může okamžitě z účtu převádět peníze a platit za zboží a služby. Z ničeho nic, jenom díky tomu, že mu v bance připsali na účet číslo. Stačí jen, aby banku před tím přesvědčil, že bude splácet.

V době divoké privatizace nemusel ani to. Stačilo, aby se s pány bankéři znal, nebo aby dokonce banku spoluvlastnil.

Inflace skutečně bezprostředně vzniká v bankách v okamžiku, kdy je někomu zvýšeno číslo na účtu za slib, že bude produkovat zboží a služby. Inflace je dokonce nezbytným důsledkem dávání úvěrů, neboť ten dlužník začne vždy splácet až se zpožděním přičemž nakupuje už dned, jakmile ty peníze má.

Pokud zadluženost roste konstantním tempem, tak to vždy znamená stabilní konstantní  inflaci přímo úměrnou konstantě růstu té zadluženosti. Kdyby tedy banky přestaly nově půjčovat (například i do státního rozpočtu), tak by v podstatě se zpožděním inflace zcela zmizela.

Modrý pták 26.11.2007 21:18

Pytle,

aby mohl nastat Vámi popisovaný případ (a já to nevylučuji), tak je možné zvyšovat konstantně zadluženost pouze dodáním dodatečných peněz, které nejsou kryté úsporami. Viníkem je banka centrální. Ta je jediná oprávněná emitovat peníze. V komerční bance by se stoupající úroveň poskytovaných úvěrů projevila ve zvýšení úrokové míry. Pro komerční banku by Váš případ platil, kdyby mohla tisknout vlastní peníze bez 100% krytí.

Každopádně to byla hezká debata. Dík

 

chetgar 26.11.2007 18:06

Re: Re: Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

"Inflace je ekonomický jev, který označuje všeobecný růst cenové hladiny, neboli snížení kupní síly peněz." říká wikipedie...

inflaci také nezpůsobují banky, je to přirozený ekonomický proces, který lze brzdit nebo podporovat, ale ne zastavit či kontrolovat. ČNB má kupříkladu za úkol držet inflaci na uzdě, proto ji "cíluje" - snaží se ji udržet v předem stanovených (=nízkých, přijatelných) mezích. Ne vždy se to povede, protože nástroje jsou omezené (měnová báze, úrokové sazby...), kdežto působitelů je mnoho (odbory tlačící na růst mezd a potažmo růst cen produkce, šejkové v OPEC ovlivňující ceny ropy, spekulanti s měnou, investiční pobídky a vůbec výdaje vlády...). Národní banka v Zimbabwe je zcela v područí diktátora a tudíž tiskne bankovky jako o život, aby měl Mugabe z čeho platit své pohůnky. Že měna každých pár dní ztratí půlku své hodnoty diktátora nezajímá (stejně jako ho nezajímá, že v důsledku jeho rozhodnutí lidi chcípají hlady).

Pytel 26.11.2007 18:22

Re: Re: Re: Hybášková opět kecá o něčem, o čem nemá páru

Wikipedie je stejně chytrá, jako ta masa idiotů, kteří ji tvoří.

Vaše ideologicky zabarvené názory na původ inflace a papouškování liberálně konzervativní propagandy prozrazují faktickou neznalost jevu inflace. Inflace má s cenami společné asi tolik, jako nákladní auto s nákladní dopravou.

Klička 26.11.2007 11:47

Nejste ekonom?

Nejste-li ekonom, jak o sobě sama píšete, tak proč hodnotíte ekonomické problémy? Nebo si myslíte, že europoslanec, přestože věci nerozumí má na rozum patent? Také nejsem ekonom a proto o ekonomických otázkách mlčím. Zde mám pouze otázky: 1. proč Itálie by ráda od Eura odešla? 2.Proč v Británii euro nechtějí? 3. Bude o zavedení eura v ČR rozhodováno referendem? Pakliže odpovíte na otázku 3. ano, proč se Česká republika k něčemu takovému zavázala, když nezná vůli svých občanů?

Modrý pták 26.11.2007 12:19

Ad 1.

Zjednodušeně řečeno, protože nemohou vykonávat vlastní měnovou politiku např. určování úrokových měr. Veškeré možná opatření jsou tedy na rozpočtové politice, ale zase ve stanovených mantinelech. A tamní vláda má (zřejmě) pocit, že jí nevyhovují. Ad 2. Británie má více než 65% zahraničního obchodu s dolarovými zeměmi. Nic by tím tedy nezískala. Ad 3. Občané se k Euru vyjádřili kladně. Byla to jedna z podmínek v Přístupové smlouvě (nebo jak se to jmenovalo). Takže schválením vstupu do EU občané také schválili přistoupení do měnové zóny.

Klička 26.11.2007 13:51

Re: Ad 1.

Díky za odpovědi ad 1 a 2. V ad 3 se asi mýlíte. Ve Vámi zmiňovaném referendu, kde jsme odpovídali ano či ne nebyla v otázce o euru ani zmínka, ba ani jedno slovo. Dle mého názoru bychom se tedy měli k zavedení eura v ČR vyjádřit v novém referendu tak, jako v mnoha jiných státech eurozóny.

www racek 26.11.2007 14:02

Re: Re: Ad 1.

v bodě jedna --- u itálie se jedná jen o takové řečnické cvičení, s cílem trochu strašit ... fakt to nestojí za zmínku. v bodě dvě ... no, británie silně váhá, ono co jí provedl svého času pan söros, oni jsou i silnější entity které mohou zaútočit na kurs libry ...  no a bod 3 ... pro obchod a jeho rozvoj je přínos eura jednoznačný.  

Modrý pták 26.11.2007 14:36

Kličko,

rádo se stalo a v ad 3 se nemýlím :-). Všechny země, které vstoupily do EU po roce XX (nevím to přesně a hledat se mně to nechce) MUSEJI povinně vstoupit do společného měnového systému. Tento závazek však nijak nebránil Dánsku a Švédsku, aby o vstupu do společného měnového systému nevypsaly referenda, kde občané Euro zamítli. Je to sice porušení přístupových podmínek, ale EUkomise "respektuje" přání obou zemí. Jestli se tady v Kotlině někdo odváží vypsat referendum nevím, ale schválení vstupu společného měnového systému proběhlo současně se vstupem. Ještě bych dodal, že u nás, se po počátečním "mávátkovém" nadšení, na to již všichni zainteresovaní dívají velmi realisticky a nikam nespěchají. Poslední zkušenost zatím udělalo Slovinsko a scénář je jako vystřižený z učebnice. Po počátečním "adaptačním" poklesu cen, tyto letí vzhůru. Zákon jedné ceny prostě funguje, ať se to někomu líbí nebo ne.

S.P.Q.B 26.11.2007 21:37

Re: Nejste ekonom?

Bude o zavedení eura v ČR rozhodováno referendem?

Nebude,občané nejsou odborníky a nerozumí tomu.(taktéž causa radar atd.)

třetí 26.11.2007 11:08

Paní Hybášková,

nenechte se odradit. Psi štěkají a karavana jde dál.Diskuse ukazuje na ekonomickou vzdělanost či spíše nevzdělanost národa. Je to bída. Lidé si nevidí na špičku nosu a vše přepočítávají jednoduše na €. Nevidí prosperitu exportérů jako základ hospodářské úspěšnosti bezsurovinové ekonomiky. Je jim to tak po švejkovsku jedno. A tak hlavní Vaše "vina" je plat europoslance. Tak si z toho nic nedělejte a vězte, že i tito slaboduší jsou hodni velkorysé pomoci.

Šerlok Homeless 26.11.2007 16:20

Re: Paní Hybášková,

Diskuse? Víš co je to diskuse? To je především soupeření argumentů. Ty jsem v tvém příspěvku hledal marně.

jirka.s. 26.11.2007 18:03

Re: Re: Paní Hybášková,

Šerloku, opatrně! On má třetí doma pod postelí schovaný ten nejpádnější argument! AK 47 !  Zbyl mu z doby, kdy ještě jako lidový milicionář hrdinně bránil výdobytky dělnické třídy!

brok 26.11.2007 10:58

finančnictví nerozumím,

ale rád bych, aby mi "proeurosté" vysvětlili, proč se chce Italie vrátit k lirám? Proč Švédsko Euro odmítá a pravděpodobně i některé další státy buď nechtějí Euro nebo se chtějí vrátit k původní měně. Kdo na tuto otázku dokáže stručně a rozumně odpovědět?

F2 26.11.2007 11:17

Re: finančnictví nerozumím,

Jednotlivé vlády ztrácejí možnost ovlivňovat vývoj měny ve své zemi (chléb a hry). Můj názor.

:) 26.11.2007 11:46

Re: Re: finančnictví nerozumím,

mám trochu dojem (a nic víc než dojem), že Euro (a EU vůbec) slouží jako fackovací panák.  Ne že by řada kritiky nesměřovala do černého, ale je jednoduché říct že za nezdar může někdo jiný. V této souvisosti pak vlády vytahují národní měnu jako populistický slogan. Zároveň jim to asi může sloužit při vyjednávání uvnitř EU jako nástroj nátlaku. Pochybuju, že by se do tohoto podniku ale někdo vážně pustil. Zvlášť v době, kdy se Euru daří. Ani krátkodobé krize na tom nic nezmění, muselo by dojít k větším otřesům aby to skutečně mělo smysl o opuštění eura se dlouhodbě vyplatilo. BTW. euro obchoduje ropu, to o jeho postavení v globální ekonomice vypovídá dostatečně.

www racek 26.11.2007 13:56

Re: Re: finančnictví nerozumím,

například my nemáme žádnou možnost kurs měny ovlivňovat. už asi 10 let.

F2 26.11.2007 14:41

Re: Re: Re: finančnictví nerozumím,

Jako myslíte my Rackové ? A co takhle snižování nebo zvyšování úrokových sazeb ČNB ...nebo dále např. vláda může zvyšovat platy ve státním sektoru a přispívat tak značně k inflaci, což se odrazí na kurzu, ... těch nástrojů je

Privoznik 26.11.2007 13:00

Re: finančnictví nerozumím,

Italie je zemi  klasicke extremni korupce,  ktere byla mistni valuta vyhodnejsi. Svedsko je zemi velmi moderni modifikovane aristokraticke korupce, ve ktere ma mena podradnou roli  a  nezavedeni Eura bylo spise politicke gesto - konejsitko pro konzervativne citici.

S.P.Q.B 26.11.2007 21:30

Re: finančnictví nerozumím,

bo Euro ist teuro.

Jinak ti Italové (alespoň  v italském Tyrolsku) tvrdí ,že směnný kurs (platů)1936 Lire=1Eur,směnný kurs cen cca 1000 Lire=1Eur

Nejnověji poznali slasti a strasti přechodu na jednotnou měnu Slovinci,jak ti v létě na Jadranu nadávali...

Malý Aston 26.11.2007 10:27

To se jí kecá,když bere prachy v Eurech!

Přijetí EUR je vázáno na dodržení deficitu státního rozpočtu. Jakmile se utáhnou výdaje všichni začnou řvát,lékaři,učitelé a učitelky i ta malinká dáma co zastupuje všechny úředníky.Všichni chtějí přidat ale nikdo není ochoten si přiznat,že v rozpočtu je málo prachů.Kdopak tady 8 let rozhazoval? Kdopak zadlužil rozpočet aby koupil hlasy debilních voličů?Vláda,která zavede EUR,nepřežije jedno volební období.Jen si pěkně vypočtěte,kolik budete brát výplatu při dnešním

kurzu EUR/Kč. A již vydím důchodce jak berou 339 EUR/měsíc.To bude řev!:-D

I-Worm 26.11.2007 10:56

Re: To se jí kecá,když bere prachy v Eurech!

hm, porovnal jste si výdaje ODS a socanů na předvolební kampaň?

Kolombo 26.11.2007 10:26

S tím Eurem

je to zvláštní. Na jedné straně je pravda, že v Česku nejen rostou platy v korunách, ale navíc koruna zpevňuje vůči EUru o 10% ročně, takže české platy v EUrech rostou velmi rychle. Na druhé straně jsou tu ceny mnoha druhů zboží až o 30% vyšší než v Německu nebo Rakousku. Jestli by se ustavily na stejné hladině, kdyby se tu platilo taky v EUrech, ví čert. Platy 15% tempem by tu ale asi rostly sotva. Je ale otázka, jak dlouho to vydrží.

Šerlok Homeless 26.11.2007 16:23

Re: S tím Eurem

Koruna zpevňuje vůči Euru, protože je podhodnocená. Rychlé zavedení Eura je nejlepší cesta, jak oškubat střádaly.

S.P.Q.B 26.11.2007 21:21

Re: Re: S tím Eurem

Ano ,taková "měnová reforma"

MLOK1 26.11.2007 10:13

TO JE OPRAVDU OPOVÁŽLIVOST!

Napsat zajímavý článek s argumenty - a ještě k tomu "ženckou"! Kdo z pivních "odborníků" by se o ní neotřel - takový snadný cíl!

       Přeji paní Hybáškové hezký den.

Kylchap 26.11.2007 10:05

Žádné Euro,

ale dolar! Přece spřátelená vojska nebudeme nutit si měnit peníze!

ok 26.11.2007 10:00

Hybášková je DILETANT

Hybášková je DILETANT odříznutý díky svému astronomickému platu od reality řadových občanů - jak může člověk tak nevzdělaný rozhodovat o osudu republiky? Každý drobný živnostník ví o Euru víc než ona. Chápu, že jako europoslankyně může zanedbat "drobné změny" probíhající v české ekonomice. Ale pro řadového občana je zhodnocování koruny nesmírně významný proces, který směřuje naši ekonomiku zdravým způsobem k vyspělým ekonomikám. Předčasné zavedení Eura by zamrazilo naši zaostalost, znehodnotilo by úspory drobných střadatelů, kteří jsou se současným stavem "rostoucí koruna" nesmírně spokojení. Vždyť je to jediný viditelný pozitivní proces, který je srozumitelný a užitečný pro řadové občany.

třetí 26.11.2007 10:14

Re: Hybášková je DILETANT

Probuďte se, pane !!