25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I.L. 18.5.2007 1:04

Re: Re: Re: Pan ministr

Verim, ze tam mate hezky. Nesouhlasim ale s nazorem, ze tech par hektaru holin

v exponovanych polohach ma vyznamny vliv na vodni (a extremni rezimy) rek.

Navic kdyz to tam byly ciste smrciny, udajne tak spatne zadrzujici vodu :-)

zdeněk 18.5.2007 1:00

Re: Re: Pan ministr

Byl jste někdy v Orlických horách? Pak byste věděl jak to autor myslel. Podívejte se sem, je u nás hezky.

I.L. 18.5.2007 1:00

Re: Pokud to považujete za závažný problém

Souhlas. Take rybniky by se mely stavet, byly by to mnohem rozumneji vyhozene penize nez treba na vetrniky...

I.L. 18.5.2007 0:58

Re: Pan ministr

Zminovany "totalni krach zalesneni" je vinen i tim dusledkem, ze lesnatost naseho uzemi je nyni vetsi nez za poslednich Premyslovcu... A jak je mozne porad opakovat ten nesmysl, ze smrkova monokultura zadrzuje vodu viditelneji hur, nez jiny typ lesa. Spis opak bude pravdou. Jiseteze nekorektni (pravdou) pro ty, kteri  se snazi smrkove

lesy licit jako nejvetsi zlo nasi krajiny

zdeněk 18.5.2007 0:56

Re: Pan ministr

orlické hory na tom už jsou poněkud lépe... holiny na vrškách ale zůstávají a zarůstají velmi pomalu. Kéž by to šlo rychleji :-/

oakman 18.5.2007 0:49

Pan ministr

by neměl zapomenout na pár dalších starostí s vodou.

1. Ano, přehrady potřebujeme, proti povodním. Zadržovat v nich vodu je ovšem pošetilé, pokud ji neumíme uržet tak čistou, jak pramení. Pokud bude veškerá povrchová voda intoxikována sinicemi, čím více jí bude, tím hůře. Jako bývalý ministr místního rozvoje a souč. ministr zemědělství, pan Gandalovič zná i konkrétní viníky - obce bez ČOV a zemědělce. Obé mohl/může kontrolovat - pokud bude ta slavná politická vůle.

2. Retence srážkové vody je ovšem hlavně v referátu lesnictví - mimochodem také v gesci pana ministra. Pokud budou čeští "lesníci" pouze pěstiteli smrkového dřeva, tak budeme dále zažívat to, co v roce 96 a 02. Pohled na olysalou Šumavu a české hory vůbec mne děsí. Při známé procentualitě vody ve dřevě a při počtu chybějících plnometrů tohoto živého vzrostlého dřeva, které padlo za oběť socialismu v lesnictví, výhled na národní kůrovcovou kalamitu v Čechách - pohledem do smrkových lesů zjistíte, že stromy napadené kůrovcem jsou všude od Prahy až na Šumavu - to vše mne spolu s totálním krachem zalesnění Orlických hor přivádí k myšlence, že pokud opravdu pan ministr chce něco udělat pro příští generace, tak bude muset začít něco dělat hlavně s tou kulturní krajinou. Zemědělské technologie, území s ochranou vodních zdorjů jako jsou Brdy, to je cesta dál. Pokud se vezme v potaz, že zemědělská farma, která hospodaří např. v povodí Želivky, potřebuje nejen různé dotace a jiný "nikstungeld", ale i cca 5 tun fosfátu a nitrátu na hektar v pravidelných dávkách, aby v různých podivných končinách, kde z půdy zbyl díky kolchozníkům - mičurincům zbyl jen mechanický substrát a živiny se musí dovážet,dokázali cosi vypěstovat.. Pokud to sečteme, rozhodně zralejší přístup je ten, když místa plodící mizernou kukuřici či řepku za současného mocného splachu půdy a hnojiv ze svažitých polí a melioračních sítí zalesníme a budeme vyrábět pitnou vodu - ne tu, co v želivce kvete" už nyní, v květnu.

I.L. 18.5.2007 0:45

Pan Gandalovic je z Usti

At zacne pan ministr  prosim u sebe. Cely kanon Labe pod Ustim je mimoradne

vhodny pro vystavbu velke vodni nadrze s minimalnimi naklady na stavbu te hraze. Zadrzujici dostatek vody -strategicke to suroviny v budoucnu - nejen pro nas, ale i pro nase severni sousedy. Stacilo by tak 40-50 m vysky a ekologove dostanou dalsi darek od ODS -  hajeny cely tok (a  okoli) Vltavy  od Prahy Modran az pod Usti. A k tomu Labe

od Pardubic  At si prijde klimaticka zmena, pred kterou varuji odbornici - my se ji nebojime a nad klimatickou zmenou zvitezime! Hura, at zije nerozborna spoluprace modrych, zelenych a betonarske lobby !

zdeněk 18.5.2007 0:34

Re: a že ste se vynořili, vy magoři

Celá česká tabule má velké zásoby spodní vody. I já piji spodní vodu. Pokud se bavíme o nesmyslných odvodněních mám na mysli odvodněné louky, na kterých stejně nic neroste. A že jich je tady dost. Spotřeba vody na obyvatele oproti komunistům klesla, takže proč jí je málo? Není to kvůli celému vodnímu hospodářství co tady bylo 40 let? A nebylo by lepší se postarat o jeho zlepšení?

SUMO 18.5.2007 0:27

ODS je prostě jako komunisti

Ničení krajiny těžbou uhlí, stavění nesmyslných přehrad, násilné vystěhování tisíců lidí a kdo se vzepře toho obviní. Smutný konec polistopadové éry. Rv

nosál 18.5.2007 0:24

a že ste se vynořili, vy magoři

A jakpak budete "zamokřovat?" A kdepak uděláte ty lužní lesy holenkové? Jistě že je odvodnění krajiny betonovými břehy řek a potoků hovadina ,ale to, že v KULTURNÍ KRAJINĚ, NEMRCOUCHOVÉ  jsou potřeba nádrže a rybníky ,protože tady už žádná přírodní krajina několik století není, věděl i Jakub Krčín a Kolínští konšelé, A že základem "VYUŽITELNÉ VODY" jsou vodní nádrže. Tupost vymytých mozků ekologisty mne už začíná skutečně štvát, Co kdybyste místo opakování politicky korektních pindů používali vlastní hlavu ?

zdeněk 18.5.2007 0:16

Re: Akumulace vody

přesně R^ řekl jste to lépe než já.

Reeve 18.5.2007 0:14

Akumulace vody

Nejlepší akumulací vody v krajině není přehrada, ale dostatečná zásoba vody v půdě. Mnohem víc než budoucí hráze nás zachrání obnovení přirozeného toku u vybetonovaných a násilně napřímených koryt  potoků a říček, zrušení nesmyslné meliorace ladem ležících ploch a důsledná snaha o obnovu mokřadů všude tam, kde je to jen trochu možné.

zdeněk 18.5.2007 0:08

Pokud to považujete za závažný problém

Měl byste se zajímat spíše o odstranění nevhodných odvodňovacích systémů než o stavbu nových přehrad.