30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Média opěvují sankce

Politicky rozhodnuté hospodářské sankce nejsou nikdy bez výsledku. Že je výsledek záporný, o tom není pochyb. Když ale reálnou absenci kladných výsledků nahradí novináři Ódou na radost, ve které prý sankce proti Rusku pomohou českému exportu a oživí stavebnictví, to už je za hranou běžné stupidity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hladký 15.9.2014 15:55

Re: Tyvle, Matějka

Pane Plzáku, bagatelizujete to, a víte to. Nejde samosebou o žádné jogurty. A že cílené sankce svůj dopad mají, je nabíledni. Stačí si všimnout ruské nervozity. Rusko potřebuje Západ více než Západ Rusko. A to mnohem více. Rusko jejiž teď odvařené.

J. Plzák 15.9.2014 16:24

Re: Tyvle, Matějka

Znovu. Putinovi a spoluvládnoucím je jedno, jestli budou vládnout zemi ještě o trochu víc zubožené.

Oni sami budou mít dost a to stačí.

V. Kain 15.9.2014 16:08

Re: Tyvle, Matějka

Vynikající pan Matějka jako vždy.Oni ale ty dobyvačné choutky pořád nejsou vidět jenom pár pazdrátů o nich pořád mele.Co ale vidět je, jsou dobyvačné choutky druhé strany.Takové nerostné bohatství jak Ukrajiny tak i Ruska by vytrhlo USA z jejich ekonomického krachu.Mají ale smůlu.Vojensky na rusa nemůžou ( to není Irák).I když si váleční štváči mohou hu.y roztrhnout tak přece jenom dneska by konflikt pocítily i USA. Když tolik touží si doložit jací to jsou udatní pašáci,tak proč ty manévry neuskutečňují někde jinde a proč zrovna v blízkosti Ruska.Ono to spíš vypadá,že manévry skončí a vojenská technika z velké části zůstane štvavým Jaceňukům a Porošenkům.

M. Varadinková 15.9.2014 11:56

Souhlasím s autorem

Novináři jsou prolhaná a hloupá pravdoláskařská smečka.

J. Šimek 15.9.2014 16:12

Re: Souhlasím s autorem

To jsou úžasné rady od obdivovatelky komunistického bafuňáře Čuby.

J. Plzák 15.9.2014 16:27

Re: Souhlasím s autorem

Také souhlasím s paní Varadinkovou.

Jen poznamenávám, že oni by byli blbí i bez Havla.

L. Novák 15.9.2014 17:29

Re: Souhlasím s autorem

Na blbost ale nemají "patent" jen "pravdoláskaři". Dlouhodobým pozorováním jsem dospěl k závěru, že licenci má i Varadinková.

Takže stále platí:

"Nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu!" ;-)

P. Krešňák 15.9.2014 11:35

Tak dnes to nebylo to pravé....

Vážený pane Matějko, myslím, že se mýlíte v dohodách o bezjaderné armádě Ukrajiny není nic o vstupu Ukrajiny do EU (žádný vstup se zatím nepřipravoval). Jak ale souvisí nárazníkové pásmo na území Ukrajiny, s okupací Krymu Ruskem? Jen tak mimochodem, okupací Krymu ze strany Ruska se Rusko přiblížilo státům NATO a to je v pořádku? Opravdu si myslíte, že nemáme stejné právo být znepokojeni přiblížením Ruska ke státům NATO a EU? Tak malá rekapitulace, na území Ukrajiny jsou ruští vojáci a okupují Ukrajinu. Žádný voják NATO tam zatím není a nebyl, natož aby Ukrajinu okupoval (možná proběhlo nějaké společné cvičení). Takže možná by bylo třeba se mírně zamyslet než začnete psát. To jestli je politika UE správná či nikoliv s výše popsanámi fakty nijak nesouvisí. Krešňák

M. Zikmund 15.9.2014 12:41

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Právo být znepokojeni sice máme, ale byli jsme to my, NATO, kdo udělal první krok v boji o ukrajinské políčko na šachovnici. Výsledkem tohoto našeho kroku je bohužel přechod Krymu pod Rusko. Na Krymu sice Rusové byli i předtím,ale i tak je to jejich vítězství, kterého dosáhli naší chybnou strategií, počínající hloupým majdanským výkopem.

A co se týká okupace Krymu, tak se bohužel o žádnou okupaci nejedná, protože Krymská autonomní republika se rozhodla svobodně a dobrovolně o uspořádání referenda o vystoupení z UA a připojení k Rusku. Toto rozhodnutí udělaly svobodně zvolené a tedy plně legitimní krymské instituce (vláda a parlament) dříve než se nějací neoznačení vojáci na Krymu objevili. K žádnému konfliktu mezi správními orgány a obyvateli Krymské republiky nedošlo, takže mediální masáž ve smyslu "referendum pod hlavněmi samopalů" je nesmysl. Výsledek referenda, tedy vůle krymských obyvatel byla jednoznačná. Vyhlášení refernda krymskou vládou by sice za normálních okolností odporovaly ukrajinské ústavě, ale ta byla bohužel stejně pošlapána námi nesmyslně podporovaným převratem. Kdyby platila jejich ústava, musel by být i nadále prezidentem Janukovyč. Takto sice Ukrajinci nemají Janukovyče, ale nemají ani Krym. Janukovyče se mohli legálně do roka zbavit a Krym by jim zůstal. Mohou nám poděkovat. Nemají Krym a zbytek Ukrajiny v troskách a bankrotu.

M. Zikmund 15.9.2014 13:03

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Z té prostřední věty mi část vypadla, takže správně měla znít takto: " K žádnému konfliktu mezi správními orgány či obyvateli Krymské republiky a neoznačenými vojáky nedošlo,....". Omluva.

P. Krešňák 15.9.2014 14:17

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Já si pane Zikmund myslím něco jiného, zatím jste neřekli (myslím tím podporovatele Ruska a jeho imperiálních výpadů jako jste Vy)  jediný podložený argument pro zkutečnost, kterou se neustále oháníte co vlastně To NATO provedlo, aby byl ospravedlněn vpád Ruska na Ukrajinu. Vše ostatní jsou hloupé bláboly. Obvzláště super zhovadilost je, že Krym nikdy nebyl Ukrajiny (minimálně od daru Chruščova byl Ukrajiny a Rusko stvrdilo jeho vlastnictví smlouvou vyměněnou za bezjaderný arzenál Ukrajinské armády). Krešňák

K. Frauknecht 15.9.2014 14:51

Re: Máte pravdu, ale jen z části.

Jen dva odkazy:

http://en.wikisource.org/wiki/Ukraine._Memorandum_on_Security_Assurances

http://cs.wikipedia.org/wiki/Memorandum

PS: Podobně jako celistvost UK je v memorandu zmíněn zákaz politického a ekonomického vměšování :-).

M. Zikmund 15.9.2014 14:59

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Chápu, že pro vaše černo-bílé vidění světa je každý "kdo nejde s námi", je automaticky "jde proti nám". To už je ale takový náš folklor. Možná jsem špatně četl, co jsem napsal, ale kde tam píšu o Chruščovovi a že Krym nikdy nebyl Ukrajiny? No nic.

Rusko má své imperiální zámy, my (USA a UE) máme své imperiání zájmy. A tyto imperiální zájmy se střetly o UA. Kdyby to bylo tak, že jsme dali Janukovyčovi takovou nabídku pomoci, že by na asociační smlouvu přistoupil, toto rozhodnutí by prošlo volbami a legitimní parlament ji ratifikoval, tak by to bylo naprosto v pořádku. Rusku by se to dozajista nelíbilo a pokud by pak vyvolalo v Kyjevě mocenský převrat nebo na východě chaos, pak bych křičel "Rusko fuj!". Jenže ono to bylo právě naopak. My jsme nedali takovou nabídku jako Rusko, ekonomický konkurz jsme prohráli a tak jsme zvolili silové řešení - pomohli uskutečnit v Kyjevě mocenský převrat. Tvrdit, že v převratu v Kyjevě nemáme prsty je stejně pokrytecké jako Putinovo tvrzení, že na východě nejsou ruští vojáci. Jenže každé silové řešení, každý protiústavní převrat má své důsledky. Nerespektování ústavy novou kyjevskou mocí legitimizuje nerespektování ústavy Krymskou autonomní republikou, která se odtrhla. Kdo nechce uznat referendum na Krymu jako legitimní, nemůže ani uznat novou kyjevskou vládu a nového prezidenta jako legitimní představitele UA. Buď oboje nebo nikdo. Buď podle ústavy a nebo svévolně, silou. Nemůžete si vyzobávat. co se podle ústavy musí dodržet a co ne (protože je to pro nás výhodné).

P. Krešňák 15.9.2014 15:18

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Tak pro připomenutí: "A co se týká okupace Krymu, tak se bohužel o žádnou okupaci nejedná,..." to jsou Vaše slova, možná jsem to špatně pochopil. Dle Vaší optiky tedy počínání sudetských němců bylo správné a anexe pohraničí Československa nebyla okupací. No dá se to vidět i takto, ale můj pohled je jiný. Právo národů na sebeurčení bylo jednou z model Marxismu. Věřte, že se snažím nevidět věci černobíle, ale pokud si to myslíte, tak nevadí. Krešňák

M. Zikmund 15.9.2014 16:13

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

1, sudety nebyly autonomní republika s vlastním parlamentem a vládou a v r.38 nedošlo k popření čsl.ústavy. 2, Krym má stejné právo na sebeurčení jako od nás dostali Slovinci, Chorvaté, kosovští Albànci.... Ano, za současných pravidel, které Evropa nastolila v 90 tých letech by dnes sudetští Němci měli mít právo na sebeurčení. To je ale výsledek politiky a přístupu EU a USA k tehdejší Jugoslavii. I toto je příklad, kdy neumíme nést zodpovědnost za své činy a vždy si vše překroutíme, jak se nám hodí.

J. Plzák 15.9.2014 15:16

Re: O peníze jde až v první řadě.

Proč proboha ti naši EU politici o tu Ukrajinu tak stáli? Tam žádné peníze nebyly a nejsou.

Jediný postup, který si dovedu představit, by byl ten Český.

Pár bohatých západních podnikatelů vykoupí ukrajinské konkurenční fabriky a zavře je.

Tak jako se u nás zlikvidovalo cukrovarnictví přístupovou smlouvou a třeba motocykly dobrovolně, tak to dopadne na Ukrajině.

Pokud se Putin prosadí, budou mu tam jednou ještě stavět památníky.

P. Urban 15.9.2014 15:12

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

NATO udělalo první krok k boji o ukrajinské políčko na šachovnici? S dovolením, který krok to byl?

Po převratu v Kyjevě rozhodly orgány autonomního Krymu o referendu o posílení autonomie. O referendu o připojení k Rusku se rozhodlo až poté, co byl Krym pod vojenskou kontrolou tehdy neznámých "zelených mužíků". (Dnes víme, že to byli ruští vojáci na dovolené.)

M. Zikmund 15.9.2014 16:55

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Dali jsme první ránu - podporovali jsme (a pravděpdobně i iniciovali) neústavní převrat, dosadili premiera Jaceňuka, přehlíželi vyhnání poslanců z parlamentu, uznali jsme novou neústavní vládu, v které jsou nacionální extrémisté..... Tím vším jsme dali východní části UA jasný signál, že moc se ve státě může urvat silou. Za naší spoluúčasti byla pošlapána ústava UA. Je vám to málo? Vše, co následovalo byla až reakce na tuto akci.

Co s týká zelených mužíků - evidentně přehlížíte nepopiratelný fakt, že tato vojenská síla a legitimnì orgány Krymské repubiky nebyly v žádném rozporu ani konfliktu, ba právě naopak. Jediným, s kým byli potenciálně v konfliktu byly místní posádky UA armády, které v tu dobu ještě nedezertovaly. Ale chápu, soulad mezi většinou krymských obyvatel a zelenými mužíky nezapadá dobře do mediálního obrazu ruskou armádou porobeného Krymu.

P. Urban 15.9.2014 17:33

EU svými kroky

skutečně iniciovalo, minimálně nepřímo, majdanskou krizi. A skutečné či domnělé demokraty podporovalo. Já se ale ptal na NATO.

Netvrdím, že vojenská síla "zelených mužíků" a legitimní orgány Krymské republiky byly v rozporu. Pouze reaguji na to, co jste napsal:

"Krymská autonomní republika se rozhodla svobodně a dobrovolně o uspořádání referenda o vystoupení z UA a připojení k Rusku. Toto rozhodnutí udělaly svobodně zvolené a tedy plně legitimní krymské instituce (vláda a parlament) dříve než se nějací neoznačení vojáci na Krymu objevili."

To není pravda. Toto rozhodnutí udělaly svobodně zvolené a tedy plně legitimní krymské instituce až poté, co se nějací neoznačení vojáci na Krymu objevili.

P. Götze 15.9.2014 10:07

RE

Pane Matejko, mel byste si konecne uvedomity, ze imperialni choutky Putina a jeho vize navratu na vysluni nema s Ukrajinou a EU vubec, ale vubec nic. Stalo by se to, i kdyby EU nebyla, o tom proste neni pochyb. Vazne nechapu, o cem to tady mluvite.

J. Kanioková 15.9.2014 9:17

Souhlas s autorem

Trollovia vydavateľstva Axel Springer berú do 450 eur mesacne - http://jdem.cz/bqmz89

Německo - Hospodářský výbor upozorňuje na spirálu sankcí - http://jdem.cz/bqm2c8

U extrémních pravicových ochránců Mariupolu - Azov - http://jdem.cz/bqm2d6

Případ Ukrajiny etnicity: E 'Vždy Na Energie - http://www.veneto.antrocom.org/blog/?p=1819

Politika je prý umění možného, nicméně ukrajinská krize snad s každým dnem nabízí pohled i na nemožné a neuvěřitelné. Pátek 12. září takovým neuvěřitelným dnem byl. Nejprve EU a USA ráno uvalily na Rusko nové sankce, a odpoledne byla po konzultacích mezi EU, Ruskem a Ukrajinou realizace asociační smlouvy EU s Ukrajinou odložena na rok 2016. Podle eurokomisaře pro obchod Karla de Guchta tak „vzniká prostor k projednávání veškerých problémů, které mohou vzniknout, načež bude na třech zúčastněných stranách, aby se rozhodly, co bude následovat 1. ledna 2016. Doufám, že do té doby najdeme řešení.“ V té chvíli ještě platilo, že Ukrajina mezitím po ratifikaci asociační smlouvy, k čemuž má dojít 16. září, získá přístup na unijní trh, zatímco Rusko výměnou neuvalí cla na ukrajinský dovoz. - http://jdem.cz/bqm3q9

B. Jelínek 15.9.2014 9:05

Pane Matějko,

tohle Vám zase neprojde... :-).

Děsí mne to jak i ti, kteří leckdy nemohou přijít EU na jméno, ji najednou opěvují, jak by měla býti jednotná (samozřejmě proti zlému, agresivnímu Rusku) a stát na stráži s US a dále rozšiřovat svůj vliv na Východ. Jak masakrovat nevinné a dělat různé "protistátní akce" je jednou vrcholem etiky, odvahy a hrdinství ale z jiné strany je to největší hnus anebo se dokonce ještě násilí bránit (ta drzost).

P. Lenc 15.9.2014 8:44

Onehdy jsem napsal

koho zcela jistě volit nebudu.Bohužel, pan Matějka to také nebude.

Š. Hašek 15.9.2014 8:22

Máte pravdu, pane Matějko.

Vysavačáři zkoušeli, co Putin (dle jejich "jen" takový  vypitý Stalin) vydrží (a hodně nestátně a hodně ideologicky, abych tak řekl, to teď frčí) - a nějak to nevyšlo.

Teď jest ale třeba to zaretušovat. Ale pomalu, aby to vydrželo, do budování nového eurovalu a nového zachraňování Řecka/dalších.

Už jen ty ódy, že jeden ukrajinský (neschopný) diktátor/ka je lepší než Putin. Povídali, že mu hráli.

Vyházejme současný brusel ......... , ale koho tam??????????

B. Hamáček 15.9.2014 7:59

Matějka ...

Matějka je takový novodobý Lažnovský !!!

V. Halašta 15.9.2014 8:21

Re: Matějka ...

Pošli mu pár chlebíčků nebo ho utluču lopatou a bude ho to bolet.

J. Mannheim 15.9.2014 10:11

Re: Matějka ...

to sedlo jak Jandákova prdel na hrnec, ještě těch pár chlebíčků

P. Boublíková 15.9.2014 5:50

Vývoz na Ukrajinu místo do Ruska

tento nápad kozí hlavy musel Putina mimořádně pobavit.

M. Stuchlik 15.9.2014 0:58

Co je to za kec?

"Když ale reálnou absenci kladných výsledků nahradí novináři Ódou na radost, ve které prý sankce proti Rusku pomohou českému exportu a oživí stavebnictví, to už je za hranou běžné stupidity." Co je to za kec? Čeští novináři akorát vytrvale skuhrají jak omezení vývozu do ruska zrujnuje pracovní místa v ČR.

Jediné v čem souhlasím se soudruhy z Klausjugend je, že sankce nic nevyřeší.  Rusi, stejně jako islamofašouni, válku chtějí. Buď to pochopíme a postavíme se na odpor vojensky nebo se staneme otroky. Pokud jeich humanitární okupaci a další bratrskou pomoc vůbec přežijeme.

J. Mannheim 15.9.2014 7:51

Re: Co je to za kec?

simply Matějka - z toho, kolik lidí ho tu žere, mi občas naskakuje husí kůže...