30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Média opěvují sankce

Politicky rozhodnuté hospodářské sankce nejsou nikdy bez výsledku. Že je výsledek záporný, o tom není pochyb. Když ale reálnou absenci kladných výsledků nahradí novináři Ódou na radost, ve které prý sankce proti Rusku pomohou českému exportu a oživí stavebnictví, to už je za hranou běžné stupidity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 18.9.2014 2:20

Re: Rusko je chudák, kterému nezbylo, než anektovat cizí území.

Nejak se nemohu zbavit dojmu, ze ty euroatlanicke hodnoty nejvice zabiji prave Brusel.Kde je rodina, do ktere stat nemluvi jak ma vychovavat deti?  Kde je business bez tvrde statni regulace? Kde stoji dum, do ktereho stat nekeca?. Mate v poradku lekarnicku v aute? A kde jsou skoly, ze kterych vychazeji vzdelani lide? Jak je to se zarovkama, vysavacema, proc jsou pole cela zluta, take jsou zamorena fotoelektrarnami, nekde se toci vetrne turbiny a orna puda mizi. Etc, etc.

P. Sulc 18.9.2014 2:06

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

Rusove maji hodne lesu. Pry brzo zacnou vyvazet topurka k sekeram a lopatam.

Z. Baldova 15.9.2014 18:48

Re: Soudruh Sesrat zase zde rozdaval rozumy

V hlave        :)a to  soudruh Sevrat ma poskrovnu neni se cemu divit kdyz ho clovek cte okamzite pozna co je zac...

V. Čermák 15.9.2014 18:26

Re: Soudruh Sesrat zase zde rozdaval rozumy

Každý holt rozdává z toho, co má.

V. Čermák 15.9.2014 18:25

Re: Rusko je chudák, kterému nezbylo, než anektovat cizí území.

Když je to takový chudák, kterému vlastně nic jiného nezbylo, tak proč se na něj tak zlobíte?

Z. Baldova 15.9.2014 18:23

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

:):) a jeste zavareny okurek v 5 litrove flasce

Z. Baldova 15.9.2014 18:21

Re: No řekl bych, že autor je poněkud vedle.

Souhlas pane P. Skřivan  Autor je opravdu vedle

Z. Baldova 15.9.2014 18:20

Soudruh Sesrat zase zde rozdaval rozumy

Co podchytl od jeho soudruhu u Tygra v hospode  Prusvitnej komous  a bejvalej milicionar nemuze zapomenout na jeho casy kdy delal v jeho bydlisti v agitacnim stredisku KSC  uklizece.Kdyz ho ze stavby vyhodili kde delal pridavace malty ze je to tak soudruhu sesrate?

P. Skřivan 15.9.2014 17:52

No řekl bych, že autor je poněkud vedle.

Celý Majdan a v podstatě i současná situace je důsledkem čeho ? Ruského vládnutí na Ukrajině, kdy hospodářská úroveň je dlouhodobě pod psa. Když už jim nejde Ukrajinu udržet prostředky politickými a tajnými, tak se sahá k otevřenému násilí (Krym, tzv. povstalci a před tím ti vrazi, kteří vyprovokovali ty povstalce). Jsou to staré ruské triky, které tu použili mj. i v roce 68. Nic nového. Nebo chce snad autor tvrdit, že jsme tu komunisty 40 let měli dobrovolně a bez pomoci NKVD, MGB, KGB ? ... nebo neví, že monstrprocesy z let padesátých si přál osobně Stalin ?

... takže připojení Ukrajiny k EU, čili do americké zóny, problém řeší, ne že ne. Chápu ale, že zejména ruským rozvědčíkům a jejích papouškům se to musí nelíbit ... .

K. Vyšata 15.9.2014 17:49

Re: Střelit se do vlastní nohy,

Nu pane Šimku, co říkáte na informaci a ověřenou, že 1.září 2014 byla slavnostně zahájena stavba plynovodu z Ruska do Číny v délce 4000 km souběžně z již vybudovaným ropovodem.

Tak kdo ze sebe dělá blbce?????

V. Vaclavik 15.9.2014 17:34

Jeste jsem nikdy nevidel,

ze by zlocinecky stat, ci stat v nepravu, incioval uvaleni sankci. Naopak jejich uvaleni v odvete je prakticky neklamnou znamkou toho, ze je v nepravu, znamkou jeho zlocinnosti.

"Pokud by tedy mel nekdo morální právo uplatnit sankce, byl by to práve a jedine ten, kdo jako první (a to je klícové, vše ostatní je s ohledem na princip podružné) neporušil sjednaná pravidla hry. Že je to zrovna Rusko? "

Sjednana pravidla hry snad nemohla Ukrajinu zbavit prava na nejake budouci sebeurceni, a take Zapad Ukrajine nekroutil ruce, aby se tato priklonila k nemu.

K tomu samemu rozhodnuti o bezjaderne Ukrajine - to prece bylo z duvodu, ze Ukrajina k tem zbranim prisla, protoze tam zbyly po rozbiti Ruske rise, a byly obavy z jejich mozneho pouziti kymkoli... jenze pokud by se Ukrajina orientovala prozapadne, casem by ten duvod pro bezjadernost padnul, kdezto pokud si nyni Ukrajinu k sobe privaze Rusko, stane se jednoznacne i rusky jaderny arsenal jeste vetsi hrozbou, nez jeho mozne pouziti teroristy, rozprodavani na cerne trhu, apod. - ten rusky jaderny potencial je nyni jednoznacne namireny proti nam, proti Zapadu, stejne jako byly proti nam namireny rakety, po te veci s radarem. Radar pak nebyl, ale rakety na ruske zapadni hranici byly a jsou.

Ted se k tomu priradil i jaderny potencial Ruska, s nimz nam jeho vrchni vojensky velitel onehdy vyhrozoval. To je pritom tak nehorazna vec, snad jeste horsi nez vyhrozovani Iranu Israeli jeho vyhlazenim z povrchu zeme. Kupodivu to Ruske vyhrozovani Zapadu bereme s klidem.

L. David 15.9.2014 17:33

Pomatenci v Bruseli pracují na sebezničení.

Což je na jednu stranu dobře, pokud se ten obskurní spolek rozpadne. (Osamostatněním Skotska to za chvílí začne.)

Špatné je na tom to, že ty hrátky zpupných soudruhů v Bruseli odskáče 95% obyčejných lidí.

P. Urban 15.9.2014 17:33

EU svými kroky

skutečně iniciovalo, minimálně nepřímo, majdanskou krizi. A skutečné či domnělé demokraty podporovalo. Já se ale ptal na NATO.

Netvrdím, že vojenská síla "zelených mužíků" a legitimní orgány Krymské republiky byly v rozporu. Pouze reaguji na to, co jste napsal:

"Krymská autonomní republika se rozhodla svobodně a dobrovolně o uspořádání referenda o vystoupení z UA a připojení k Rusku. Toto rozhodnutí udělaly svobodně zvolené a tedy plně legitimní krymské instituce (vláda a parlament) dříve než se nějací neoznačení vojáci na Krymu objevili."

To není pravda. Toto rozhodnutí udělaly svobodně zvolené a tedy plně legitimní krymské instituce až poté, co se nějací neoznačení vojáci na Krymu objevili.

L. Novák 15.9.2014 17:29

Re: Souhlasím s autorem

Na blbost ale nemají "patent" jen "pravdoláskaři". Dlouhodobým pozorováním jsem dospěl k závěru, že licenci má i Varadinková.

Takže stále platí:

"Nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu!" ;-)

L. Novák 15.9.2014 17:23

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

Mám řadu výrobků, které mají původ z USA, byť zprostředkovaný přes výrobní závod v Číně nebo jinde v Asii. O EU ani nemluvě.

Ale kde je nějaký výrobek z Ruska, který by stál za koupi v obchodě? Ze dřeva soustružené matrjošky? :-D

E. Sevrát 15.9.2014 17:02

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

Životní úroveň je hezká věc,ale když je na dluh, tak to také o něčem svědčí. A jak EU tak USA žijí na dluh dlouhodobě.A není to tak,jak říkal Paroubek,že dluhy se nemusejí splácet.Jednou se budou muset splatit a to bude asi tragédie příštích generací.To ovšem dnešní politiky moc netrápí.

M. Zikmund 15.9.2014 16:55

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

Dali jsme první ránu - podporovali jsme (a pravděpdobně i iniciovali) neústavní převrat, dosadili premiera Jaceňuka, přehlíželi vyhnání poslanců z parlamentu, uznali jsme novou neústavní vládu, v které jsou nacionální extrémisté..... Tím vším jsme dali východní části UA jasný signál, že moc se ve státě může urvat silou. Za naší spoluúčasti byla pošlapána ústava UA. Je vám to málo? Vše, co následovalo byla až reakce na tuto akci.

Co s týká zelených mužíků - evidentně přehlížíte nepopiratelný fakt, že tato vojenská síla a legitimnì orgány Krymské repubiky nebyly v žádném rozporu ani konfliktu, ba právě naopak. Jediným, s kým byli potenciálně v konfliktu byly místní posádky UA armády, které v tu dobu ještě nedezertovaly. Ale chápu, soulad mezi většinou krymských obyvatel a zelenými mužíky nezapadá dobře do mediálního obrazu ruskou armádou porobeného Krymu.

L. Kubeš 15.9.2014 16:41

Současná forma EU mě sice leze krkem,

ale abych se kvůli tomu spojoval s kde jakým azijským gaunerem, jako to dělají Klausovi dorostenci - svobodní, tak takový debil rozhodně nejsem.

J. Šimek 15.9.2014 16:31

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

Drancování nerostných surovin umožňuje Rusku být se státním dluhem zhruba na nule. Ovšem koupěschopnost a žívotní ůroveň obyvatelstva Ruska je tragická, stejně, jako sociální a zdravotní úroveň mimo Moskvu a dejme tomu další dvě velká města.

Ovšem hrubá ekonomická síla Ruska prostě na EU a USA nestačí, moc dobře to vědí, takže už pokřikují o prstu na atomovém tlačítku. A my se tady budeme sebemrskat, že nás sankce bolí. V tomhle kontextu se vaše námitka nedá brát vážně.

J. Plzák 15.9.2014 16:27

Re: Souhlasím s autorem

Také souhlasím s paní Varadinkovou.

Jen poznamenávám, že oni by byli blbí i bez Havla.

E. Sevrát 15.9.2014 16:24

Re: Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

A míra zadlužení EU+USA oproti Rusku ?? A pak by byl taky dobrý přepočet na jednoho obyvatele jak u HDP, tak i u zadlužení.Takto porovnáváte neporovnatelné eurohurvínku.

J. Plzák 15.9.2014 16:24

Re: Tyvle, Matějka

Znovu. Putinovi a spoluvládnoucím je jedno, jestli budou vládnout zemi ještě o trochu víc zubožené.

Oni sami budou mít dost a to stačí.

J. Šimek 15.9.2014 16:15

Rusko = 3% světového HDP, EU+USA = 60% světového HDP

A včil mudruje o tom, jak jsme se střelili do nohy, kremrole.

M. Zikmund 15.9.2014 16:13

Re: Tak dnes to nebylo to pravé....

1, sudety nebyly autonomní republika s vlastním parlamentem a vládou a v r.38 nedošlo k popření čsl.ústavy. 2, Krym má stejné právo na sebeurčení jako od nás dostali Slovinci, Chorvaté, kosovští Albànci.... Ano, za současných pravidel, které Evropa nastolila v 90 tých letech by dnes sudetští Němci měli mít právo na sebeurčení. To je ale výsledek politiky a přístupu EU a USA k tehdejší Jugoslavii. I toto je příklad, kdy neumíme nést zodpovědnost za své činy a vždy si vše překroutíme, jak se nám hodí.

J. Šimek 15.9.2014 16:12

Re: Souhlasím s autorem

To jsou úžasné rady od obdivovatelky komunistického bafuňáře Čuby.

J. Šimek 15.9.2014 16:08

Re: Střelit se do vlastní nohy,

Nevíte o možnosti energovodů do Číny naprosto nic a tak jste ze sebe udělal blbce.

1/Google vám napoví, že přivést energovody do průmyslových čístí Číny by trvalo od letoška do zhruba roku 2035 a navíc je geologická situace na trase tak problematická, že zatím všichni odmítají na takovém projektu pracovat.

2/Google vám napoví, že USA minimálně Německu nabízejí zaručené náhradní dodávky za ruský plyn na dobu potřebnou pro diverzifikaci zdrojů.

V. Kain 15.9.2014 16:08

Re: Tyvle, Matějka

Vynikající pan Matějka jako vždy.Oni ale ty dobyvačné choutky pořád nejsou vidět jenom pár pazdrátů o nich pořád mele.Co ale vidět je, jsou dobyvačné choutky druhé strany.Takové nerostné bohatství jak Ukrajiny tak i Ruska by vytrhlo USA z jejich ekonomického krachu.Mají ale smůlu.Vojensky na rusa nemůžou ( to není Irák).I když si váleční štváči mohou hu.y roztrhnout tak přece jenom dneska by konflikt pocítily i USA. Když tolik touží si doložit jací to jsou udatní pašáci,tak proč ty manévry neuskutečňují někde jinde a proč zrovna v blízkosti Ruska.Ono to spíš vypadá,že manévry skončí a vojenská technika z velké části zůstane štvavým Jaceňukům a Porošenkům.

J. Šimek 15.9.2014 16:00

Rusko je chudák, kterému nezbylo, než anektovat cizí území.

To napřímo Matějka nenapsal, ale z kontextu je to jasné a mě je Matějka taky jasný.

Za cenu boje proti EU je schopen se spolit s čertem, opěvovat zjevně nebezpečný autoritářský systém a plivat na euroatlantické hodnoty.

L. Severa 15.9.2014 15:59

Re: Potíž je v tom, že

"jedna strana, proevropská, se rozhodla ignorovat druhou, proruskou". Myslím, že většina "proruských" Putinovi vůbec nefandí, jen se snaží o objektivitu, což u těch některých "protiruských" vyvolává rudé kruhy před očima a obdarovávají odpůrce nevybíravými přívlastky. V jednom diskusním příspěvku  autor poznamenal na adresu těch "protiruských", že původně EU nemohli přijít na jméno a teď ji obhajují. Myslím, že je to trefné, protože nechápu proč  se EU snaží svoje impérium roztahovat na východ, když má dost svých starostí. Doufám, že za tím nevězí další koryta pro Brusel.

J. Hladký 15.9.2014 15:55

Re: Tyvle, Matějka

Pane Plzáku, bagatelizujete to, a víte to. Nejde samosebou o žádné jogurty. A že cílené sankce svůj dopad mají, je nabíledni. Stačí si všimnout ruské nervozity. Rusko potřebuje Západ více než Západ Rusko. A to mnohem více. Rusko jejiž teď odvařené.