15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize svobody

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JP 2.2.2009 13:46

Re: A jak to teda funguje...

Jezisi kriste. Tenkrat byla ale mzda 10x mensi, takze rohlik je kolikrat v ruznych akcich levnejsi nez dnes. Napr. onehda v Kauflandu byl za 1,50, tj. ve starych cenach 0,15 Kčs, ale nejmíň stál kam mě pamět sahá 20h a byl jen dopoledne a v sobotu jen do 8h a.m.. Dokonce si ho pamatuju pred rokem v Lidlu za 0,90 Kc, coz je 0,09h roku 1984. A dnes je rohliku, chleba, masa, mlika, bananu, pomerancu atd. vsude dost a i davkar si jich koupi co hrdlo raci. Malokdo vi, ze komunisti lidem zadne davky nedavali...

Pepek 2.2.2009 13:39

Re: A jak to teda funguje...

Průměrný plat, stejně jako nohu, má jeden dva lidé. Polovina má menší, polovina větší. Statisticky je to složitější, lze použít různá kritéria, ale žádnými se nedobereme toho, že by měla mít většina národa průměrný či nadprůměrný plat. Od toho je to průměr.

Pepek 2.2.2009 13:34

Re: Jak to vzniklo je fajn vedet

Ale Vladimír Iljič, Josif Visarionovič, Adolf i Kléma vyhráli volby víceméně demokratickým způsobem. Problém nejsou dikátoři, nýbrž oVčané, které je demokraticky zvolí.

VL 2.2.2009 13:28

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Kupodivu ceny za slušné žiletky, tedy Wilkinson&Sword a Gillette jsou prakticky stejné, jako byly za socialismu. Výrobky dnes již zavřeného DIU Jevíčko - Astra platinum neholily ale škubaly. Byla to stejná katastrofa, jako porovnání východnoněmeckého nebo sovětského elektrického holícího strojku a výrobku firmy Braun. Prostě socialističtí, případně přímo sovětští lidé byli tvrdšího ražení než zhýčkané oběti kapitalismu.

RK 2.2.2009 13:20

Re: Jak to vzniklo je fajn vedet

Skvela myslenka byt ne puvodni ale tusim od Platona ci jineho reckeho myslitele. Myslenka rizene spolecnosti tvorena vladci, strazci a obchodniky je skvela ale konci na prusvihu zvanem demokracie. To je bohuzel ne o selektivnim vyberu resp. systemu vyberu tech nejlepsich do jednotlivych kast ci pozic ale o bezbrehem populismu jehoz konecnou fazi zvanou vlada luzy podobne jako mnoho generaci pred nami prave prozivame. Po teto fazi pry obvykle nasleduje diktatura takze doufejme ze po prusvihu v minulem stoleti bude pristi diktator alespon trochu osviceny a bude vymyslet jine veci nez prevychovne tabory.

Marat 2.2.2009 12:43

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Pro rudého bolševika tichou dohodu, jsou bolševicí modří. Za ten objev by zasloužil přinejmenším Nobelovu cenu.

Pepek 2.2.2009 12:42

Re: Jak to vzniklo je fajn vedet

R^

Všeobecné volební právo - největší žába na prameni pokroku. Nezohledňuje nerovnost zkušeností, informovanosti a inteligence v rámci populace. Volby pak nejsou exaktním výběrem jedinců nejschnopnějších vedení společnosti, ale pouze mediální show zhruba na úrovni volby Miss.

Proč nevybíráme politiky stejně jako kosmonauty, proč se nemusí celoživotně vzdělávat jako lékaři?

Pepek 2.2.2009 12:30

Re: proc statni regulace nefunguje...

Vláda se hlavně musí ohlížet na názory voličů, což je z větší půlky pologramotná závistivá banda.

toman 2.2.2009 12:03

Re: A jak to teda funguje...

Ale v tom právě není žádné lidumilství! Když je bude prodávat za 10, vydělá víc, než kdyby je prodával za 20 jako ostatní, neb všichni budou chodit kupovat rohlíky tam kde jsou levnější (zvlášť o tolik) ...

tich@dohoda 2.2.2009 11:59

Re: Resit detaily nebo kdo vlastne za to muze

dobry den pane Hoffmane/ pokud si natisknu hodne dokonale paddelky USD/Euro a pod. a tyto paddelky se mi podari udat na trhu, tedy nakoupit za ne zbozi/statky , potom to muze fungovat a moje zivotni uroven bude stoupat. Pochopitelne nelze to delat  do nekonecna. Pokud se ty penize dostnou do legalniho obehu, nikdo realne nepozna "spinave penize" . Cest :-)

j 2.2.2009 11:55

Re: Krize svobody? Ne krize spotřeby.

Stará se někdo o to so děláte se svými penězi.

BOMBON 2.2.2009 11:54

Re: Resit detaily nebo kdo vlastne za to muze

pri emisi nekrytych penez jste na tom tim lepe, cim jste "emisi blize". jednak jedete ve velkem a mate ty emitovane penize levnejsi, a dale cim dale od emise jste, tim delsi je casovy posun a tim i znehodnoceni. to vede k rychlemu bohatnuti tech "u zdroje"

nicmene nejak jsem nezaznamenal, ze by se zivotni uroven za polednich nekolik desetileti snizila. i ty blbe rohliky u nas jsou vlastne levnejsi nez za bolsevika (pozor, od cca roku 1985 byly podle me pameti k mani jiz jen "tukove" rohliky, ktere staly 40 haleru). hur se maji opravdu jenom neschopni a lini.... a to je spravne..

jasan 2.2.2009 11:53

proc statni regulace nefunguje...

1) vlada neni schopna reagovat vcas - proste ma dlouhou dobu sberu dat

2) vlade dlouho trva nez vybere politicky pruchodne reseni

3) opatreni provadeji urednici kteri maji sve zajmy

4) vlada neni schopna ani predvidat ani ovlivnit chovani ucastniku trehu na jeji regulace

Beldor 2.2.2009 11:37

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Kdyz ctu tydle socialistickykomunisticky henzy tak si tise zoufam ,ze to tady neni udelany jako normalni forum a na nektere blby si nemuzu dat ignore;-PRv Todle uz ani neni smesny...

j 2.2.2009 10:54

Re: A jak to teda funguje...

A jak to udělat aby to fungovalo takhle i v obchodě s energií ?

j 2.2.2009 10:51

Re: Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

Za to tobě stačí zamávat 30 kačkama před nosem a máš politicky jasno a světonázor je na světě. Nejseš přeci žádněj blb tobě stačí osum tříd základky.

jm0 2.2.2009 10:48

Re: Hrach na stenu

prima, aspoň si stihnu ještě něco našetřit

:((

ranbow 2.2.2009 10:40

Re: A jak to teda funguje...

Tak jo, řekněme že by jste rozjel pekařinu, za statisícovou možná milionovou půjčku na 10-15% si zaplatil pekárenskou pec, zařízení, pochopitelně podle EU hygienických předpisů, sám si zajištoval odbyt a prodej.. a přitom by jste byl takovej lidumil že by jste prodával za polovinu toho co v ostatních obchodech ??

Jinak, mě tak napadá že i dneska je vlastně zemědělství dotovaný (a kolik bude stát rohlík až se s tím přestane), a že ostatně

, že na tu takzvaně průměrnou mzdu 21 000 moc lidí nedosáhne.

V. Hoffman 2.2.2009 10:27

Re: Resit detaily nebo kdo vlastne za to muze

"Zapadni civilizace nekolik desetileti ovladala system ktery generoval v podstate nekryte penize a ovladala i svetove organizace ktere system udrzovaly pri zivote." - No dobre, ale preco potom zivotna uroven miesto poklesu stupala?  Pri nekrytych peniazoch by to malo byt naopak.

V. Hoffman 2.2.2009 10:25

Re: Jezisi,

Preco by to mal byt dobry biznis len na trhu pokrivenom regulaciami? Je to dobry biznis na akomkolvek rastucom trhu.  Dlznik nema sancu svoj dlh splatit a cena majetku banky stale rastie /a este sa jej o neho niekto stara/. Tie sub-prime hypoteky funguju uz od 60-tych rokov a bol to regulerny uspesny biznis s presne prepocitanymi rizikami a prislusnym poistenim. No, a potom niekto zaklinil plynovy pedal /imho stat, hraci na trhu a  ratingovky rukov spolocnou a nedielnou/.

Jouza 2.2.2009 10:21

Krize svobody? Ne krize spotřeby.

Ceny jsou nastaveny ekonomicky správně.Ovšem ceny energií stoupají a zvyšují ceny dopravy i výrobků.Musíme si ale přiznat,že výroba přesáhla koupěschopnost zákazníků.Trh je přesycen a nastává převis výroby nad spotřebou.Potraviny jsou jediné na čem se nedá ušetřit,nebo jen málo.Zisky ze spekulací peněz nejdou do ekonomiky,ale bohatnou jen malé skupiny lidí,kteří trhy nerozhýbají.Kam jdou jejich příjmy?Viz:strýček Skrblík!8-o

tich@dohoda 2.2.2009 10:07

Autor je spoluzakladatel a předseda správní rady Demokratického institutu

docela legrace/viz titulek/ .Modry bolsevik a Demokraticky institut :-) . Modri bosani jsou jako Vietnamci, cim vice pruhu, tim vice Adidas = cim vice pravicackych hesel a neviditelne ruky trhu, tim vice demokracie. Pochopitelne demokracie virtualni, stejne jako ta neviditelna ruka trhu. Mozna trosku skvrnkou na "krase" bude fakt, ze v globalizovanych ekonomikach zadny skutecny trh neexistuje, pouze virtualni iluze. Najdete si napriklad vyvoj ceny ziletek na holeni za poslednich 20 let, cim vice MACH, tim vice Adidas. Cely svetovy trh ovlada par vyrobcu, kteri prodavaji za kartelove ceny a tak to funguje prakticky ve vsem. Takze nikoliv krize svobody soudruhu modry Lenine, nybrz krize konkurencniho prostredi a bez konkurencniho prostredi neexistuje ta vase neviditelna ruka trhu. Cest,  soudruhu predsedo spravni rady. :-) Cest

Honza42 2.2.2009 10:02

Re: A jak to teda funguje...

Odpověď je opravdu nasnadě. Za 3Kč se mně vyplatí rohlík koupit, nikoliv ho péci sám. Tomu se říká trh. Ideální trh totiž představuje situaci, kdy si jeden od druhého koupí zboží či službu a oba jsou spokojeni.

Kolombo 2.2.2009 9:55

Re: A jak to teda funguje...

Mily rainbow, nevim jak vy, ale jestlize jsou naklady na vyrobu rohliku 1.50 Kc a prodava se za tri, pak kdyby se vsichni royhodli zdrazit na dvacet, pak zacinam pect rohliky a prodavam za deset. Pokud kaufladnd zlevni na 10 prodavam za 5. Zapomel jste na jednoduchou skutecnost - jednak rohlik za komunistu byl dotovany a levnejsi nez obili, ze ktereho se pekl, druhak tehdejsi prumerna mzda byla nejakych 2400 Kc, dnes pres 21000Kc. Zadny velky rozdil v cene rohliku nevidim.

Kolombo 2.2.2009 9:50

Re: Jak to vzniklo je fajn vedet

Tak tohle bohuzel reseni nema - a od toho se odviji bezny vyvoj. Ti, kteri neco dovedou musi u vedomi, ze je vlada na natlak "demokraticky" neschopnych o cast vydelku pripravi pozadovat cim dal vic. Cely problem je v tom, ze jak je technologie cim dal sofistikovanejsi, tim mene lidi je schopnych ji ovladnout a pote delat potrebnou praci /bez ohledu na rostouci pocty "studovanych"/. Cim dal tim vic lidi ve spolecnosti se jen tak "veze", ale levice prave je presvedcuje, ze jsou "soli zeme" , ze na nich hospodarstvi stoji a ostatni je okradaji. V demokracii maji, bohuzel, pravo volit a tak voli prerozdelovani. Kdyby  si levice tyto "hodnotne" pracovni sily vzala, nabidla jim praci a zkusila s nimi vybudovat ten "stastny novy svet", padla by brzo na hubu. to se vsak bohuzel nestane. Budoucnost bude nejspis takova, jakou jsem cetl v jedne science fiction - blbci byli oveseni metaly i zvucnymi tituly, zatimco skutecne chytri lide, kteri cely spolecensky mechanismus udrzovali v chodu museli byt maximalne nenapadni a vsechno ridit tak, aby blbci nabyli dojmu, ze vsechno ridi oni.

ranbow 2.2.2009 9:48

A jak to teda funguje...

Připomeňme si, že před 20 lety stát rohlík 30 haléřů, dneska stojí cirka 3 Kč - jakpak to že byli najednou lidi ochotný platit 10x tolik?? Odpověď je nasnadě,levnější rohlíky prostě nebyly nejsou a nebudou. Takže, kdyby se z nějakýho důvodu Kaufland, Tesco a Globus rozhodly ty rohlíky prodávat za 20 Kč, co by asi udělaly ostatní ochody??? Držely by cenu na 3Kč, nebo by jí, z ohledu na své pacienty vytáhli na 18???

Ladislav N :-))) 2.2.2009 9:21

Re: Otázky na ekonomického "experta ČSSD" Havla, jak chce ČSSD "řešit krizi"...

Zwwracku, jsi trouba. Ptát se "ekomického experta ČSSD" Havla je totéž, jako očekávat, že je schopen svými kecy odvrátit povodeň. ;-P

BOMBON 2.2.2009 9:16

Re: Jak to vzniklo je fajn vedet

no, jednak jsem odpovidal pouze na otazku, jednak i tomu diktatorovi to nekdo musi napovedet...

bohuzel, nase "elity" (spis akademicke nez politicke, po tech to nemuze nikdo chtit) maji tak mizernou uroven, ze takto, jak jsem to zjednodusene popsal, to nikde nezni.... a kdyz to nikde nezni aspon teoreticky, v praxi se to neobjevi ani za sto let... :-/

cb 2.2.2009 9:14

Re: Resit detaily nebo kdo vlastne za to muze

R^R^R^

Kolemjdoucí (J.Š.) 2.2.2009 9:09

Byl by někdo ochoten

dát sem český překlad článku

http://www.nytimes.com/2009/02/01/us/01braddock.html?hp  ?