29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sid 11.6.2009 8:57

Re: Mne autor nepřesvědčil

Krasna teorie. A ted si predstavte, ze Vam za dodanou praci nezaplatim. Date mne k soudu a budeme se 2-3 roky soudit. Vy mezitim musite zaplatit z dane faktury DPH (19%) a dale platite sve zamestnance. Ja nakonec zbankrotuji a vy zaplatite vse, vcetne soudu. Kde je vas zisk? Nikde! Snad jste to ted pochopil...

Prorok 11.6.2009 9:19

Nebo levněji

Najde si Ukrajince, ten Vám za pár kaček vypíchne oko a budete velice rychle platit jako mourovatý a ještě rád.

Sid 11.6.2009 11:12

Re: Nebo levněji

Jste zdivocely nasim tiskem a televiznimi serialy. V praxi to tak presne nefunguje. Gauneri si najdou Ukrajince. 1) Kdyz to bude delat kazdy, cena Ukrajincu vzroste. 2) Je to kriminalni cin, za ktery Ukrajince muze jit na dost dlouho sedet.

Glosator 11.6.2009 11:24

Re: Nebo levněji

Není to tak docela pravda. Když má daná vymahačská firma příslušnou "pověst," stačí, když Vás pár jejích zaměstnanců přijde "navštívit," jen tam stojí, mluví jen jeden.

S.P.Q.B 11.6.2009 13:19

Re: Nebo levněji

navíc ti pár dní před jejich návštěvou "někdo" hodí do pošty fotky tvých dětí jdoucích ze školy nebo manželky jdoucí z práce......

Prorok 11.6.2009 13:13

To je samozřejmě nesmysl

Za prvé každý není zatvrzelý neplatič a za druhé ten "Ukrajinec" přijede, vykoná a zase se vrátí, takže si ho nikdo nenajde.

ZP 11.6.2009 7:27

Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Není mi zcela jasné, jak může jakákoli třetí osoba (třeba i pojišťovna) zjistit objektivní stav v platební morálce jakéhokoli podnikatelského subjektu, když banky jí takovou informaci bez souhlasu toho, koho se to týká dát nemohou a ostatní odběratelé raději mlčí, aby jakkoli neohrozili třeba právě tu svoji  dosud neuhrazenou pohledávku. Myslím, že to v praxi (alespoň v ČR) nemůže fungovat a tudíž ani plnit deklarovanou funkci.8-o

Sid 11.6.2009 9:01

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Ona pojistovna chodi a pta se na platebni moralku tech, kteri danemu subjektu fakturovali. A tak ziska jistou bazi dat. Podobne to chodi na internetovych obchodech - mate pravo (dokonce skoro povinnost) napsat sve hodnoceni na protistranu obchodu. A pak vidite, kdo je poctivy a kdo ne.

Kdyz vidite, ze prodejce uskutecnil tisic obchodu s prumernym hodnocenim Velmi dobry je to signal, ze je asi spolehlvy. Naproti tomu nekdo, kdo ma 5 obchodu a 2 z nich nevyhovujici asi nebude dobra partie, ze?

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 9:13

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Ale abychom to s tou informovaností neměli tak jednoduché, tak jak známo existují také společnosti, ratingové agentury, které jsou ochotny záměrně šířit nepravdivá hodnocení. Takže by bylo potřeba prověřovat i ty ratingové společnosti nějakými jinými, spolehlivějšími firmami.

lojza suchanek 11.6.2009 9:18

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Jinak se tu lidi bavi o tom,ze je blbost,aby existovaly pojistovny na pohledavky - naopak,a vetsina vetsich spolecnosti tohle vyuziva.Pojistovna si bere max par procent,mozna to ani jedno procento nebude...Ono analyzou stavajicich klientu se da pomerne presne spocitat,kolik rocne vznikne pohledavek - diky metodam,ktere pouzivame,jsme schopni to spocitat s velkou presnosti,a to i pokud se jedna napriklad o velkosklad a jsou tam neustale velke zmeny v odberatelich.Takze se da dopredu docela dobre spocitat,jestli se vyplati pojistovat nebo ne.

Dale - proc to pojistovny delaji?Mimo jine take proto,ze oni z tech dluzniku umi ty penize dostat mnohem efektivneji,nez bezny clovek,ktery se tak maximalne muze soudit.Pojistovna ale pouziva i jine paky,ktere jsou pomerne ucinne a pro firmu,ktera nejsou podvodnici by mohly byt az likvidacni,takze si spousta firem rozmysli neplatit.Tohle delame taky - uz jen hrozba zverejnenim v bankvnivh registrech dluhu,kam mame prostup,sama o sobe vymuze cca 50% veskrych jinak nedobytnych pohledavek.Opravdu,jeden dopis,ze je zverejnime uplne staci...Protoze ta firma nebude chtit mit uzavreny pristup k uverum a podobne....

lojza suchanek 11.6.2009 9:18

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Vzhledem k tomu,ze pracuji ve firme,ktera se touto cinnosti zivi,tak vam muzu potvrdit,ze to funguje docela dobre:-) Jde o to,ze existuje pomerne hodne spolecnosti,ktere jsou ochotne poskytnout informace o tom,jak jim jejich odberatele plati,pokud za to neco dostanou-leckdy to delaji trebas i jen proto,ze z toho maji dobry pocit,ze pokud nekdo napalil je,nenapali uz nikoho dalsiho...Ale obecne samozrejme za tyto informace se plati,at uz penezi ,nebo dalsima sluzbama...

Nasledne se informace zpracuji,a prodavaji dale - napriklad online pres internet,takze kazdy,kdo si zakoupi nasi sluzbu na zjisteni scoringu a platebni moralky ma moznost okamzite se dozvedet spousty informaci o i zcela nezname firme.

V CR je neco pres 2,5 milionu subjektu co maji ICO,z toho cca 0,5 milionu vykazuje nejaky obrat a aktivitu - a na kazdy z techto 2,5 mil. subjektu mame udelany scoring,srovnatelny se scoringem bankovnim,coz samozrejme stoji spousty nakladu na vstupu,ale v dnesni dobe je po takove sluzbe pomerne poptavka,a myslim,ze navzdy bude,nebot diky teto "krizi" si lidi konecne uvedomili,ze davat nekomu milionove faktury jen tak od oka neni uplne nejlepsi...

Antonín Hrbek 11.6.2009 9:47

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Vážený pane Suchánku,

byl bych velice rád, kdybyste mi mohl, třeba i za určitý poplatek, sdělit scoring mé osobní firmy. Tvrdíte, že je máte na všech 2,5 mil ICO, tedy musíte mít i na mou firmu.

lojza suchanek 11.6.2009 16:50

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Neni problem,potrebuji jen znat vase ICO.Ostatne,pokud to myslite seriozne,neresil bych to tu,napiste mi pls na soukromy mail : lojza.suchanek(zavinac)seznam.cz a muzem to tam vsechno probrat...

lesov 11.6.2009 1:34

Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

Píšete: "Existují firmy - pojišťovny, které jsou schopny pojistit Vaše pohledávky."

To už asi nebude ta neviditelná ruka trhu, že? Tahle ruka bude hodně viditelně natažená!

A jak se to slučuje s Vašimi principy, "...o spontánní samoregulaci tržního systému..."? 8-o

Trochu té samoregulaci pomůžeme a vono to pude.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 5:55

Re: Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

Když nejde o zásah ze strany státu, tak jde o součást samoregulace. Nevím, co se vám na tom nezdá.

Problém je spíš v tom, že si tihle teoretikové všímají zásadně těch pozitivních vedlejších účinků. Ty negativní buď úplně přehlížejí, nebo je co nejvíc bagatelizují. Tím se sami usvědčují z neobjektivity. Je evidentní, že nejsou vedeni upřímnou snahou o co nejlepší poznání skutečnosti, ale že jim jde jen o obhajobu teorií, které vyznávají, kterým se upsali.

Opravdu zodpovědní lidé vědí a počítají s tím, že neexistují jednoznačně dobrá řešení, že každé řešení má i své nežádoucí vedlejší efekty, a proto se je snaží co nejvíce prozkoumat a nějak vykompenzovat, nebo aspoň před nimi varovat. Zodpovědná farmaceutická firma, když uvádí na trh nějaký lék, nejdřív důkladně prozkoumá jeho vedlejší účinky a uvede je v příbalovém letáku. Lékař pak v konkrétních případech člověku poradí, jak ty nepříjemné vedlejší ůčinky minimalizovat, případně předepíše doplňující lék. Tak se chovají lidé opravdu zodpovědní, kterým jde skutečně o věc, a ne o to za každou cenu se předvádět v co nejlepším světlě a dělat si co nejlepší reklamu.

Ales 11.6.2009 6:44

Re: Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

Ad. léky.

K léku potom dostanete leták s tak dlouhým seznamen vedlejších účinků, že si musíte říct - vezmu si ho zemřu, nevezmu si ho a také umřu. Takže zase žádná pomoc.

Jinak máte pravdu. Autor jaksi pozapoměl, že neplatící firmy mohou vznikat pouze za tímto účelem. Chytráci zakládají firmy na bílé koně, ty nakupují, bleskově prodávají dál a neplatí. Jak se to provalí, okamžitě mizí - bílého koně je možno potom zavřít, ale ten nic nemá. Chytrák má tou dobou založené další 2-3 firmy.

Firmy jsou bez historie - jak poznáte co bude. Cesta vede přes jiný typ bankovních služeb. Nakupující musí dát peníze do depozitu - dostane zboží - uvolní peníze. Je to sice dražší, ale trochu bezpečnější.

S.P.Q.B 11.6.2009 7:05

Re: Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

A což použít služeb vymahačské firmy,pochopitelně "registrované" v Rusku neba na Ukrajině ? :-D

Holovousek 11.6.2009 7:14

Re: Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

Vše nasvědčuje tomu, že nejsme národ chytrých ale chytráků!;-(

PP 11.6.2009 7:44

Re: Udělejte si úpravy na Wikipedii nebo přepište ten článek.

On ten "bankovní depozit" je v podstatě také teorie, protože by fungoval jen v případě, že by mohly obchodovat pouze firmy, které mají vlastní prostředky. Jakmile do toho vstoupí úvěr, dostanete se do situace, kdy "deponujete" půjčené peníze - a banka si je stáhne dřív, než je za zboží dostane dodavatel. (A jsme tam, kde jsme byli, jen, pravda, o něco dráž.)

Tomáš Bílek 11.6.2009 0:40

souhlas, ale jen částečný

Jistě, mnoho věcí  tržním systému je vyřešeno vlivem tzv. pozitivních externalit. Ale je víc těch poztitivních nebo těch negativních? A co monopoly?  Zrovna v pondělí jsem o tom napsal do Neviditelného psa článek :  http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-liberalismus-a-monopoly-dbx-/p_spolecnost.asp?c=A090607_165734_p_spolecnost_wag

krab 11.6.2009 0:47

Re: souhlas, ale jen částečný

Nezlobte se, ale pozitivni externalita je uplne neco jinyho, o ni v clkanku nebyla vubec zminka. Pozitivni externalita je vedlejsi, nezamysleny efekt,. Klasickej priklad je kdyz si poridite stekajiciho cokla tak ho platite jen vy ale on svym stekanim odradi zlodeje i od sousedu, kteri "jedou zadarmo".

Ad monopoly - vsimnete si, ze monopoly vznikaji temer vylucne (to slovo "temer" pisu jen pro jistotu, myslim si ze plati i pouhe "naprosto vylucne") v prostredi regulovanem statem. Zeleznice, klasicka posta, skolstvi, energetika, emise penez, donedavna telekomunikace, atd atd.

Dale potom: i kdyby trh vedl v nejakem pripade k vytvoreni monopolu, otazka je, zda statni regulace situaci zlepsuje. Nedomnivam se.

Tomáš Bílek 11.6.2009 1:32

Re: souhlas, ale jen částečný

Copak nerozumíte, že o tom je právě v článku řeč? O nezamýšlených (pozitivních)důsledcích něčího jednání pro někoho jiného? Tedy o pozitivních externalitách? Jinak, myslím si, že mém v článku dostatečně prokazuji, že monopolistické tendence a kumulace probíhají i v tržním systému, byť stát tento trend může programově dále pumpovat.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 6:31

Re: souhlas, ale jen částečný

Ve vašem článku jsou důležité myšlenky, k teré zůstaly nepovšimnuty. Např.upozornění na naivní víru v lidské dobro. Liberálové to ale takhle nechápou, tedy tak, že by byli lidé dobří. Oni si jen myslí, že na morálce nezáleží, že i když lidé mnohdy jednají nemravně, globálně vzato na tom nezáleží, dopadne to dobře. Takže není třeba mít kdovíjaké morální zábrany, stačí sledovat jen své vlastní zájmy a trh sám zařídí, že výsledkem bude směřování k větší prosperitě a svobodě.

Řekl bych, že je to dost nebzepečná iluze. Svoboda není zadarmo, nikomu jen tak z nebe nespadne. Za její získání a udržení se musí tvrdě bojovat a nemalou měrou závisí na mravních kvalitách občanů. A civilizované chování lidí k sobě navzájem také nevzniká jen tak samo od sebe, ale bývá výsledkem stovky let trvající výchovy.

krab 11.6.2009 9:19

Re: souhlas, ale jen částečný

Myslite to dobre, ale dost zasadne se pletete. 1) Liberalove (libertariani) rozhodne nerikaji, ze na moralce nezalezi. Uz jen koncept soukromeho vlastnictvi, tedy myslenky ze kazdej sam vlastni svoje telo a svuj majetek a ma neomezenou svobodu s nim nakladat krome svobody zasahovat do svobody jinejch lidi - je moralni koncept. 2) Abyste mohl udelat moralni rozhodnuti, musi to byt svobodne rozhodnuti. Pokud vam nekdo slohne (=zdani) prachy a da je na charitu, je to sice krasnej cin, ale neni vas a timpadem vy jste se nezachoval moralne. 3) Liberal netvrdi, ze trh vede ke svobode, svoboda neni dusledek ale naopak nezbytna podminka. Takze tady souhlasim, ze z nebe nespadne.

Vynikajici a vycerpavajici libertarianske manifesto je For a New Liberty od Rothbarda. A cte se to docela i dobre.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 11:40

Re: souhlas, ale jen částečný

Čím odůvodňoval Mises své hlásání liberalismu? Tím, že vede k prosperiě a svobodě. Stejně tak hovořil Klaus, voliče motivoval k liberalismu ve jménu prosperity a svobody. A Hayek - nedostatek liberalismu je cestou do otroctví ...

Prorok 11.6.2009 9:27

Co myslíte tím civilizovaným chováním?

krab 11.6.2009 0:53

Re: souhlas, ale jen částečný

a jeste poznamka k vasemu clanku: za liberala se nepovazujte, nejste jim. Bud jste liberalismus nepochopil, nebo se vam to z nejakeho duvodu nehodi do kramu (napr se zivite tim, ze jinejm lidem narizujete co maj delat), ale tak jako tak liberal nejste.

pepi 11.6.2009 0:20

To je teda blábol

to by mě fakt zajímalo kolik % procent by taková pojistka stála a kolik je ta minoritní část, ten liberální institut má sídlo asi na marsu :-)

Ladislav N 11.6.2009 0:23

Re: pepi IP: 86.49.76.xxx

Čemu jste nerozuměl?8-o

pepi 11.6.2009 0:28

Re: pepi IP: 86.49.76.xxx

Kolik by ta pojistka stála v % částky zakázky a kolik je ta majoritní pojištěná část. Fakt to nevim a zajímalo by mě to ale jsem si úplně jistý, že je to blbost