29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krab 11.6.2009 15:13

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

souhlasim, copak tvrdim neco jinyho?

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 12:20

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Ale liberálové tu už mnohokrát zopakovali, že hodnoty jsou relativní, a že své preference si určuje každý sám. Žádné objektivní hodnoty prostě neexistují. Kromě toho liberálové sám pojem hodnoty znehodnocují tím, že ho používají v úplně jiném významu, než je běžně zvykem. Hodnotou nemyslí kvalitu, ale míru poptávky, což je leckdy pravý opak kvality. Vzniká tím mnoho zbytečných nedorozumění. Také mi není jasné, jakého slova používají k označení skutečné hodnoty, když hovoří o něčem opravdu "hodnotném". Ale když uznávají jen ty subjektivní preference a sledování osobních zájmů, a nikoliv objektivní hodnoty, tak takové slovo vlastně ani nepotřebují ...

Jen pak člověk neví, co si má myslet o lidech, kteří něco vehementně veřejně hlásají, ale zároveň o nich ví, že uznávají jen svůj osobní prospěch. Takovým lidem přece nelze věřit ani co by se za nehet vešlo.

Prorok 11.6.2009 13:06

Nerozumíte tomu hlavně Vy

Co je to ta Vaše "skutečná" či "objektivní".

Cricket 11.6.2009 10:46

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Nemáte pravdu. Toto vpuštění - či spíše umožnění - běžných spontánních procesů je pro vznik normální funkce trhu to nejlepší. Čím byste chtěl před vstupem volného trhu napravit morálku?????

To že to u nás stále nefunguje je zapříčiněno neustálým házením klacků pod nohy trhu jako takovému a stálým hledáním tzv. "třetích cest". Z bince, který v ČR panuje viňte prosím nikoliv Klause, či trh, ale ty masy inženýrů lidských duší, kteří mají stále tu domýšlivost, že vše ukočírují lépe, než ona neviditelná ruka trhu.   

David Ondrejkovič 11.6.2009 11:00

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Dobře, odpovězte mi tedy proč je nepřípustné podnikat v oboru dětské pornografie a tvrdých drog? Proč společnost vyznávající volný trh takto reguluje rámec podnikání?

krab 11.6.2009 11:24

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Viz vyse.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 19:34

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Díky za upozornění na toho Rothbarda. Nějaký čas to ale potrvá, než se k němu dostanu.

Machi 11.6.2009 12:05

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Někdy mi připadá, že pro některé lidi je neviditelná ruka trhu (NRT) jen další modla, další náboženství. Vždy když začnete něco takového fanaticky obhajovat, hrozí problémy. Nic proti NRT jako užitečnému konceptu v ekonomice, ale bylo by chybou dělat z něj všemocný nástroj. Ostatně "všemocný" je opět slovo, které je spojováno s náboženstvím.

Prorok 11.6.2009 13:16

Vy prostě potřebujete tu regulaci trhu, protože jste člověk nesvobodného založení.

Machi 11.6.2009 14:28

Re: Vy prostě potřebujete tu regulaci trhu, protože jste člověk nesvobodného založení.

Pokud chcete říct, že nejsem anarchista, tak ano, nejsem anarchista.

David Ondrejkovič 11.6.2009 11:25

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Ještě jinak: Zakazovat, regulovat, omezovat - to ani já nepovažuji za nejlepší cestu, ale spíše za nouzové řešení. Ale zcela rezignovat na trvalou snahu o vytváření společenské atmosféry, která je po všech stránkách nepřátelská k porušování základních lidských hodnot (chcete-ji "desatera") ve jménu "nepřípustnosti regulace volného trhu" považuji za škodlivé ještě více.

Závěr: Ačkoli s Vámi nemusím souhlasit, budu se všemi silami snažit, aby jste mohl svůj názor volně prezentovat a budu-li v rovné a čestné soutěži názorů poražen, budu se hluboce zamýšlet nad tím proč tomu tak bylo a hledat cestu jak za stejných podmínek příště zvítězit se svým názorem.

Ludva 11.6.2009 11:34

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Četl jsem názory někoho ze středověku - jak si postěžoval, jak by bylo krásně, kdyby nebylo všelijakých šizuňků, kteří na trhu prodávají mouku míchanou s vápnem, pepř s popelem apod. Dneska jsme přece jen dále, prodávají ty šmejdy i s úředním atestem.

Ludva 11.6.2009 8:20

Jen další parazit

Copak to ta pojišťovna bude dělat zadarmo, jen se přiživí. Znám plno případů, kdy se nejprve odvede práce a pak se marně čeká na zaplacení. Řešení je platba záloh předem a průběžné placení u déle trvajících činností. To by ovšem museli dělat všichni. Když to může fungovat u běžných nákupů - taky vám auto nedají domů, dokud nezaplatíte.

PP 11.6.2009 8:49

Re: Jen další parazit

Na druhou stranu: nedám peníze někomu, kdo mi jen slíbí něco dodat či udělat. I dodavatele je třeba si prověřit - a i proti tomu se dá pojistit.

A mimochodem: auto mi dali po zaplacení první splátky. Ještě je čeká třiadvacet dalších.

Ludva 11.6.2009 9:28

Re: Jen další parazit

To je pravda, ale to auto vám hned seberou, pokud nebudete platit. Kdežto vytáhnout něco z neplatící firmy, to je práce na léta.

Prorok 11.6.2009 9:33

Musíte najmout správné vymahače :-D

PP 11.6.2009 10:01

Re: Jen další parazit

Když to auto bude prodaný (vím, že se to nesmí) a prachy prochlastaný (vím, že se to nemá), tak neseberou.

Jerome 11.6.2009 9:37

Re: Jen další parazit

Milý Ludvo, asi už nebudeš jiný. Ale pamatuji leta, kdy nás stříhala maminka. Holič se jen přiživoval ???  Tatínek pěstoval králíky, protože opravdu bylo peněz málo. Řezník by se jen přiživoval. Byli i tací, kteří chovali kozu, protože mlékař by se přiživoval. Realitní kanceláře dnes se jen přiživují, inzerce je jen přiživováním, AUTOBAZARY se jen přiživují. Najděte si starou šunku sám a přivezte si ji třeba z Německa rovněž sám. Půjčovny autovleků se jen přiživují, kup si vlastní vlek. Všechny služby se jistě přiživují...:-(

Ludva 11.6.2009 9:58

Re: Jen další parazit

Máte pravdu, staré auto si můžete koupit a prodat přes inzerát, zrovna tak realitu. I cestovat můžete bez cestovky. Kdo chce, ať si platí zprostředkovatele. Problém je v tom, že všichni nemohou dělat ve službách. Touto cestou se vydali USA, které zrušily spoustu výrob a dováží údajně 86 % spotřebního zboží. Často na dluh. My jdeme, bohužel, jejich cestou. Mimochodem, ten řezník se opravdu přiživoval, protože maso bývalo jen v úterý - s frontou. :-D

Ludva 11.6.2009 10:01

Re: Jen další parazit

Ten problém je jinde - společnost prostě toleruje nepoctivost, zloděje a podvodníky. Stvrdit obchod podáním ruky a dodržet slovo se nenosí.

F2 11.6.2009 10:54

Re: Jen další parazit

No záleží s kým se stýkáte a s kým si ty ruce podáváte.

ranbow 11.6.2009 8:15

a co takhle zrušit policii

Občan, který se bude obávat o svůj majek či zdraví a život svůj i své rodiny, si prostě zavolá na podobnou pojištovnu. Za příslušný poplatek mu tato pojištovna zjistí, zda v okolí nežije nějaký propuštěný násilný kriminálník, popřípadě zda zde neřádí nějaké násilné party, Pak už stačí si pro sebe i pro rodinu objednat ochranku.....

PP 11.6.2009 8:46

Re: a co takhle zrušit policii

Dobrý pokus.

Jenže policii si platíte (daněmi) nikoliv za to, že vás nikdo nepřepadne, nevykrade, neznásilní apod., ale aby vynutila dodržování platných zákonů.

Nicméně: pokud se pokusíte pojistit si byt ve čtvrti "kde se krade", buďte si jisti, že si pojišťovna řekne o pěkně vysoké pojistné a ještě bude chtít, abyste si byt zabezpečili jako Ford Knox.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 9:05

Re: a co takhle zrušit policii

Já jsem slyšel, že v zámoří existují zdravotní pojišťovny, které si nejdříve zjistí Váš zdravotní stav, než Vás pojistí. A pokud jste příliš rizikový, tak Vás raději nepojistí. A nebo když už jste pojištěný a Váš zdravotní stav se zhorší natolik, že by léčba byla příliš nákladná, tak smlouvu s Vámi zruší.

Prorok 11.6.2009 9:15

Pitomost

Taková pojišťovna by rychle skončila, protože by se to rozkřiklo a nikdo by se u ní nepojistil.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 11:49

Re: Pitomost

Slyšel jsem o konkrétním případu ženy, které byla zjištěna rakovina a pojišťovna jí zrušila pojištění.

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 8:59

Re: a co takhle zrušit policii

Asi k tomu dojde. Zrušímě policii a soudy a Mrázkové, Krejčířové a spol. nás rádi (za mírné výpalné) ochrání.

Květoslav 11.6.2009 9:57

Re: a co takhle zrušit policii

Autor popisuje příklad, kdy stát (včetně policie) nefunguje. Pokud odběratel neplatí, obrátí se věřitel na stát (soud), který by měl pomocí násilí (tedy policie a pod) dlužnou částku vymoci. Ale v praxi je taková možnost téměř vyloučena - soudí řízení se táhnou roky a schopnost vymoci dluhy je u státu mizerná, navíc věřitel musí vše platit předem, včetně právní pomoci.

Autorem popsaný systém je ukázkou toho, jak trh nahrazuje činnost nefunkčního státu. ta vaše policie je v daném případě již zrušena - formálně sice ne, ale nefunguje.

PP 11.6.2009 7:47

Ještě k "sobeckému zájmu"

Žel, existuje hranice, kdy se uvedené pojišťovně vyplatí rizikovost klienta navenek "podcenit". Kupříkladu když vážně hrozí, že bude muset (velmi brzy) vyplatit pojištění, ale pár zakázek by mohlo situaci (aspoň na čas) zlepšit a plnění oddálit.

(A když se tohle začne dít hromadně a v Americe, nastane globální ekonomická krize - ve chvíli, kdy to investorům dojde...)

Veselý 11.6.2009 7:36

Mne autor nepřesvědčil

spíš mi to připadá jako teoretická úvaha, případně něco nelegálního (praní peněz). Při podnikání mám náklady a zisk. Náklady jsou pevně dané, zisk je to, co mi zbyde. Pokud se mezi mne a zákazníka postaví prostředník, platím jej ze svého zisku. V krizi, kdy je dobrá každá zakázka, nemohu dělat zakázky "na přežití" (s minimálním ziskem).