29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sdsd 13.6.2009 19:45

Jestliže bankovy nejsou kryté zlatem a ostatními aktivy....

a ceny statků jsou jen virtuální a ničím nepodložené, pak nemá smysl se bavit o o trhu. To je jen fikce, bublina, nic než slepá víra v neexistují hodnotu. Polovina američanů je úplně v (Y), představte si, že byste byli mezi těmi, co si 40 let spořili na důchod pomocí investic do akcií a teď jim krize srazila hodnotu jejich úspor na 1/2. Jak by se vám líbilo, kdyby "neviditelná ruka" ukradla 20 let vašeho spoření, potažmo práce. Jistě, můžeme taky říci , že nevidelná ruka zcela správně zapůsobila a provedla korekci - zreálnění nafouknuté ceny, jen bych něchtěl být na místě těch, kteří věřili ....

Liberta 12.6.2009 0:00

Re: Jasně

Je to přesně naopak. Neviditelná ruka trhu není žádný "nástroj", je to to přirozené, co zbyde, když všechny nástroje vyrušíte :-P.

- Víte něco o systémech a regulaci? Tak stabilní systém je takový, který sám od sebe (ničím neregulován) dokáže nalézt rovnovážný stav a v něm přirozeně setrvat (dokud ho z něho něco zásadního nevypudí). Labilní systém to sám neumí a vyžaduje k dosažení takového stavu regulační zásahy, nebo se prostě labilně někam zvrtne.

- Pojmem "neviditelná ruka trhu" zjevně ekonomové označují samoregulační rysy systému, zbavené umělých zásahů a vlivů ;-P

Liberta 11.6.2009 23:54

Re: Jo, ještě upřesnění

Asi jste toho názoru, že úvěry pro firmy musí zajistit stát, že? Také si evidentně myslíte, že státní zakázka (tj. normální zakázka s tou výhodou, že zadavetel je relativně "důvěryhodný" a zřejmě bude platit) je nějaký dárek nebo pomoc podnikateli od státu 8-o:-/. - Mohl jste napsat rovnou, že socialismus to vše elegantně řeší :-P 

Chris Kelvin 11.6.2009 23:40

Jasně

1 + 1 = 2. To ví každý. Je dobré se tím řídit. Ale v matematice s tím nevystačíte.

Zrovna tak neviditelná ruka trhu je dobrý nástroj. Je dobré se o něj opřít tam, kde to je možné. Ale sám o sobě je k ničemu.

Antonín Hrbek 11.6.2009 21:51

Re: Hrbek blábolivý

Inteligent se probudil!

autor 11.6.2009 21:48

Re: milý autore, prodej nebo používání

Díky za reakci...nevím, jestli o tomhle typu podnikání víte něco víc, ale pokud by byla pravda to, co říkáte Vy, pak jsem si asi všechno, co je uvedené v článku, kompletně vycucal z prstu, což bych asi bohužel nesvedl:)

Jistěže je možné legálně sledovat nejen "socky", jak vy říkáte. Věřte mi, že k tomu je celá řada zcela legálních možností. Zkuste se o to zajímat trochu víc a uvidíte, že to tak skutečně je.

autor 11.6.2009 21:46

Re: milý autore, prodej nebo používání

Díky za reakci...nevím, jestli o tomhle typu podnikání víte něco víc, ale pokud by byla pravda to co říkáte Vy, pak jsem si asi všechno, co je uvedené v článku, kompletně vycucal z prstu, což bych asi bohužel nesvedl:)

Jistěže je možné legálně sledovat nejen "socky", jak vy říkáte. Věřte mi, že k tomu je velká spousta zcela legálních možností. Zkuste se o to zajímat trochu víc a uvidíte, že to tak je - díkybohu.

Ladislav N :-))) 11.6.2009 20:31

Re: Hrbek blábolivý

Najděte si začátek diskuse, tam to máte stručně a jasně, že to i vy pochopíte. ;-P

Ladislav N 11.6.2009 20:27

Re: Kromě neviditelné ruky trhu máme u nás ještě

Co to blábolíte?

Ladislav N 11.6.2009 20:26

Re: nic nového

Když neschopné podporuje stát a politici z peněz daňových poplatníků, tak to fungovat nemůže. :-)

Ladislav N 11.6.2009 20:20

Re: ble IP: 90.177.122.xxx

Máš výstižný nick. ;-)

Antonín Hrbek 11.6.2009 20:09

Re: Další výsledek liberálního institutu

Jestliže tvrdíte, že pojišťovna tvoří přidanou hodnotu, tak se notně vzdalujete od Adama Smithe. Jedním ze základních úkolů manažerů je sledovat CashFlow a stav konta. Vykázat zisk na základě nedobytných pohledávek je nejjistější cestou ke zkáze a žádná pojišťovna ji neodvrátí. Zejména ne hned.

A pokud má firma dobrou pověst a prokazatelně dobré hospodaření, tak není tak velký problém získat od používané banky pod hrozbou odchodu překlenovací úvěr.

S pozdravem

ble 11.6.2009 20:03

pánové, neviditelní trhovci

naivné vaše náboženství jest...

jo a abych nezapomněl, prý "tati dej tam toho zadkového smajlíka..."

tak prosim, tady je: (Y)

Kolemjdoucí (J.Š.) 11.6.2009 19:34

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Díky za upozornění na toho Rothbarda. Nějaký čas to ale potrvá, než se k němu dostanu.

R 11.6.2009 19:02

Re: Další výsledek liberálního institutu

Pojišťovna tvoří přidanou hodnotu a sice jistotu. Většina firem nemá nějakou plnou pokladnu či tučné konto, ale na jejich provozním kontě bývá trvale peněz málo, každé peníze, co přijdou, velice rychle zas odcházejí, protože firma taky musí platit svým dodavatelům. A podle zákona schválnosti krachne platba od jinak vždy spolehlivé firmy právě tehdy, když se ty peníze už zoufale očekávají, protože se okamžitě musí někomu zaplatit, jinak třeba padne životně důležitá zakázka nebo se firma ocitne v nebezpečí konkursu. Pojištění neplacení před tímto nebezpečím kryje. Ale může to být i nějaký systém rychle vyřízené provozní půjčky. Je potom otázka, co je pro firmu výhodnější.

H.K. 11.6.2009 18:56

Re: Jo, ještě upřesnění

No, tak jak ta ruka volného trhu zajistí zakázky v dnešní krizi, jak zajistí úvěry pro firmy ...

Kdo stanoví cenu práce, služeb a zboží, když nebude fungovat "neviditelná ruka trhu"?

V praxi každý subjekt trhu (podnikatel) žadoní o státní zakázku, o pomoc státu.

Jestli "stát" lidi obere o peníze, tak potom je může dávat jako předražené státní zakázky svým kamarádům. Bez peněz se podnikat nedá.

R 11.6.2009 18:46

Re: Náklady na pojištění

Obecně pojištění je vhodné, když pravděpodobnost pojistné události je menší až malá. Potom je i pojistné malé a dá se utáhnout. Pokud pravděpodobnost, třeba zrovna toho neplacení faktur stoupá, tak stejně stoupá pojistné, až při určité velké pravděpodobnosti pojistné události by takové pojistné odčerpalo podstatnou část zisku firmy.

egoist 11.6.2009 18:35

Ty

nám dáváš..

Vladimir 11.6.2009 18:15

Jo, ještě upřesnění

No, tak jak ta ruka volného trhu zajistí zakázky v dnešní krizi, jak zajistí úvěry pro firmy ... ?

Jakpak se ruka volného trhu obrátila proti podvodníkům na WallStreetu ... ?

Jsou to jenom teoretické kecy, které v praktických problémech ničemu nepomůžou. V praxi každý subjekt trhu (podnikatel) žadoní o státní zakázku, o pomoc státu  ...

jura 11.6.2009 18:03

Re: Viditelná krize myšlení některých jedinců ....

Nprostý souhlas!R^R^R^

Landys 11.6.2009 17:31

Viditelná krize myšlení některých jedinců ....

;-€Dneska tady vede hlubokomyslné řeči všeho druhu i nějaký Prorok. Ten blůbird nějak nepostřehl, že ten tržní kapitalismus bez jakýchkoliv přívlastků, není taky zrovna v nejlepší kondici. Už třeba víš Proroku, na jaké téma tady budeš houst své songy, až dolar ztratí pozici emitenta světové rezervní měny a nebude tak daleko doba, kdy se zhroutí dolarový systém ? Je ti třeba známo, odborníku, že Čína drží polovinu svých gigantických rezerv ve výši 1 bilionu dolarů v podobě dluhopisů USA ? Ty a tobě podobní tady akorát kolem dokola vedete debilní řeči o Paroubkovi, na které jste vytrénovaní Facebookem a našimi přísně nestrannými masmédii, nebo o bolševickém nebezpečí od vymírajících komunistů, přitom se tady aktuálně producírují po městech náckové, kterým dělala Langerova policie akorát čestný doprovod, aby se náhodou některému z nich něco nestalo !!

lojza suchanek 11.6.2009 16:50

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Neni problem,potrebuji jen znat vase ICO.Ostatne,pokud to myslite seriozne,neresil bych to tu,napiste mi pls na soukromy mail : lojza.suchanek(zavinac)seznam.cz a muzem to tam vsechno probrat...

Antonín Hrbek 11.6.2009 15:41

Vždy se najde černoch,

který radí Eskymákům, co mají dělat v zimě. Marně jsem hledal jméno autora mezi podnikatelskými subjekty.

Antonín Hrbek 11.6.2009 15:27

Re: Další výsledek liberálního institutu

Zaměňujete finanční stránku s věcně ekonomickou. Žádná pojišťovna, novou hodnotu nevytvoří, takže jde o přerozdělování. Pokud by všichni odběratelé řádně platili, na co by bylo pojištění proti neplatičům a informace o neplatičích? Klasickým příkladem je pojištění proti kurzovým rozdílům, které končí zavedením jednotné měny.

O postupech proti neplatičů, odprodeji pohledávek, vymáhání pomocí Ukrajinců, soudů, o pojištění proti neplatičům něco málo vím z vlastní podnikatelské činnosti. Mám-li se slušně vyjádřit - tak je to na něco. S dlužnými částkami pod 20.000 Kč nemá cenu se vůbec zabývat - výsledek je nulový a náklady jsou navíc. A každá lepší firma má svůj systém rizikového managementu. Všechny "černé listiny" jsou, jak ukazuje zkušenost, pofidérní záležitostí. Pokud to někdo neumí, tak ať platí různým "poradcům". Stejně neuhlídají případ nově založené firmy, která ihned po nákupu a přeprodeji zboží zkrachuje a majitel si ihned založí jinou. Nebo firmy bílých koňů.

Nakonec jsme velkými humanisty - řadu velkolepých "podnikatelských záměrů" již zaplatili a i nadále budou platit ti, kteří odvádějí daně. Do lochu nejde nikdo, neboť se neprokáže "úmysl". A jak to vypadá s osobní hmotnou zodpovědností je obecně známo.

Před několika hodinami jsem požádal jednoho scoringáře, zda by mi nemohl udělat scoring mé osobní firmy. Ticho po pěšině, ačkoliv bych si hrozně rád ověřil kvalitu jejich informací. A jak tu bylo již ukázáno - jakékoliv poskytování informací o nějakém osobním subjektu může být posuzováno jako narušování ochrabny osobnosti. Ale tím se pan povodňový Němec nezabývá. Jedna z metod, kterou jsme používali, bylo zveřejňování neplatičů, podobně jako samoobsluhy zveřejňovaly zloděje. S otrlými to vůbec nehnulo a zákon o ochraně osobnosti tomu dal definitvní konec.

Srdečný pozdrav chytrolínovi jeníčkovi

kolemjdoucí 11.6.2009 15:26

Náklady na pojištění

rizika neplacení odběratelem jsou administrativně náročné, vyřizování zdlouhavé a často polkne celou marži dodavatele.  Článek vypadá jako reklama na takové pojištění.

S.P.Q.B 11.6.2009 15:18

Re: Takovéto řešení sice

to,že někdo koupí akcie doposud úspěšné fuirmy vůbec nezaručuje úspěšnost budoucí a je to riziko investiční,buď to vyjde nebo ne.Každý,kdo kupuje akcie toto asi dobře ví.

To ,že "generální" ví,že nejsou peníze na nákupy a přesto nakupuje,resp.nákupy nezarazí, už ale je na jeho triko a vidina vysokého trestu by ho měla od takového počínání odradit i za cenu abdikace na funkci. A majitelé si můžou postavit hlavu jak chtějí.Anebo se funkce ujmout sami a pak si to jít odsedět.     Já vím,z funkce "generálního" se tak špatně odchází....ale ta vidina pruhovaných hadrů a koule na noze by měla převážit.

krab 11.6.2009 15:13

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

souhlasim, copak tvrdim neco jinyho?

Pepa Jetel 11.6.2009 15:10

Re: Jistě, neviditelná ruka to vyřeší.

Možná tak snížit riziko, a to už bude 2. část zisku. 1. část jsem přece už dal za pojištění proti neplacení. Ještě pár takových neviditelnoručních služeb a žádný zisk nebude. Teda u mě nebude, pojišťovny ho mít budou, díky neviditelné ruce.

PP 11.6.2009 14:52

Re: Takovéto řešení sice

On to většinou dělá, "protože je blbej" - a to "dělá" berte s rezervou, protože jeho jediná práce je vzít malou provizi a nést veškeré riziko.

Příklad?

Firma s úvěry na provoz po prvním - velmi úspěšném - roce vyplatila vysokou dividendu. Hlavní akcionář poté necelou polovinu akcií rozprodal. Další rok se platily jen výplaty a úvěr v bance (chyběly ty dividendy), dodavatelé měli smůlu. A pak se velmi rychle změnila vlastnická práva... Ředitel v podstatě nezmůže nic, když si majitelé postaví hlavu, ale můžete ho zavřít. Majitele (akcionáře) zavřete těžko, zvlášť, když to jsou zase jen firmy.

Klička 11.6.2009 14:50

Re: Takovéto řešení sice

Člověče, asi nevíte, o čem mluvíte.  Při počítání bílých koní a chudáků nemajetných ředitelů firem může být max do stovky. Neplatících odběratelů jsou však desetitisíce. Tam je ten problém a tam má nastupovat zákon.