17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Prorok 11.6.2009 10:59

*šly

Prorok 11.6.2009 10:58

Na svobodném trhu by "obrovské" zisky drogy nepřinášely.

Byla by větší konkurence, ceny by při velkovýrobě šli dolů, odpadly by náklady spojené s nutností pokoutného prodeje atd.

PP 11.6.2009 10:55

Re: Takovéto řešení sice

Vězení pro dlužníky by se brzy stalo stájí bílých koní.

Petr Ku netka, sileny zlocinec 11.6.2009 10:55

Re: model

No, on ten model pro sousedni vesmir vcelkui slusne existuje v sousednimch zemich ;)

Clanek nemluvi jen o tom, ze trh primeje neplatice zaplatit... asi mate neco s ocima ;) Zbytek vaseho prispevku uz je dovozen z chybneho precteni.

F2 11.6.2009 10:54

Re: Jen další parazit

No záleží s kým se stýkáte a s kým si ty ruce podáváte.

PP 11.6.2009 10:53

Re: model

Problém je, že obvykle nemá z čeho platit zejména ten, komu nezaplatili jiní. Ten bič nejvíc dopadá na nesprávná záda - a cukr zatím sežral jiný kůň.

Prorok 11.6.2009 10:50

člověče, ujasněte si nejdříve pojmy

Tahle Vaše dojmologie vypovídá jen o tom, že patříte k lopatě.

PP 11.6.2009 10:50

Re: Obdivuhodnou adaptabilitu

SOudy jsou už z principu "pomalé" - řeší až následky. Pojišťovny jsou rychlejší, protože se nemusí moc starat o dokazování: "tenhle dlužil už víc lidem, tak mu snížíme rating". Ještě rychlejší jsou různé "svépomocné" ratingové služby, ale tam zase hrozí, že vám skóre zhorší cílená kampaň konkurence.

Pytel 11.6.2009 10:49

model

Hezký model pro sousední vesmír.

V tomto vesmíru je to tak, že neplatí ten, kdo nemá z čeho platit, kdo je na dně, ekonomická zdechlina, která končí. Čest výjimkám! (jakýmpak asi slovem tuto výjimku nazveme?) ;-D

Ta premisa, že "trh" přiměje neplatiče (tu zdechlinu) platit, je stejně metafyzická, jako legenda o Ježíši, který přiměl vstát Lazara.

Pokud by to takto nebylo a pravdu by měl pan autor, pak by ten "trh" doslova a dopísmene přetékal ZLODĚJI. V takovém případě, pak z pojmu "trh", který zbavíme jeho metafyzického přesahu a ponecháme v něm pouze jeho empirické jádro, zůstává "ZLODĚJNA" :-)

Cricket 11.6.2009 10:46

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Nemáte pravdu. Toto vpuštění - či spíše umožnění - běžných spontánních procesů je pro vznik normální funkce trhu to nejlepší. Čím byste chtěl před vstupem volného trhu napravit morálku?????

To že to u nás stále nefunguje je zapříčiněno neustálým házením klacků pod nohy trhu jako takovému a stálým hledáním tzv. "třetích cest". Z bince, který v ČR panuje viňte prosím nikoliv Klause, či trh, ale ty masy inženýrů lidských duší, kteří mají stále tu domýšlivost, že vše ukočírují lépe, než ona neviditelná ruka trhu.   

Landys 11.6.2009 10:41

Autor článku snad spadl z višně !

;-€A snad ještě přímo na hlavu. Kdo chce dnes vidět něco neviditelného ? Já chci ne vidět, ale přímo fyzicky cítit ve svých rukou, hmatatelné a šustivé prachy. A jak se ke mně ty krásná potvůrky dostanou, je naprosto nepodstatné. Ať to klidně zařídí nějaký Smith, Keynes nebo fon Hájek - tak se dnes uvažuje, pane liberální pisateli. Co mě je po nějakých konceptech, ty stejně v lidském prostředí nefungují. Socialisté měli spousty konceptů, a ty byly ještě čtivější než tyto neviditelné - a kam to dopracovali ! A co tak třeba liberálně prosadit, že když nějaký liberální výlupek podvodně oškube své klienty a obchodní partnery, tak se mu veškerý majetek zkonfiskuje  ještě než půjde bručet, jak se patří. Tak to chodí u našich vzorů USA - když příklady, tak se vším všudy. Poměrně  dost často se přeci zdůrazňuje, že mnozí by chtěli socialisticky pracovat, ale kapitalisticky žít - to bývá ovšem na adresu zaměstnanců.  U našich liberálů to zatím chodí tak, že po krachu svých firem jsou to takoví chudáci, že nic nemají a není jim co vzít. Za půl roku jsou z nich najednou nově zrození vážení investoři. Rv

Cricket 11.6.2009 10:41

Re: Obdivuhodnou adaptabilitu

Naopak, jestli se v tržním prostředí vytvoří mechanismus, který problém řeši, proč upřednostňovat machanismus umělý - tedy justici? To přece odporuje celé teorii.  

David Ondrejkovič 11.6.2009 10:40

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Na výši zisku nevidím nic nemorálního - ta modlou být musí. Ale podnikání bez mantinelů daných základními společenskými hodnotami konzervativní společnosti evropského typu je o něčem jiném - například dětská pornografie nebo prodej tvrdých drog by jistě přinášely obrovské zisky a přesto jsou zakázány - není už tohle omezení volného trhu? A pokud ne - kde je ta hranice?

Klička 11.6.2009 10:40

Takovéto řešení sice

objektivně existuje, je však neúměrně drahé, protože se na něm přiživuje mnoho subjektů.Proč však dělat něco jednoduše, když to jde složitě, že?. Podíváte-li se do dějin, zjistíte, že již dávno bylo známo elegantní řešení (už i ve starověku), řešení rychlé a spravedlivé. Vězení pro dlužníky. Uplatňováním tohoto institutu dluhy ne že zmizely, ale byly podstatně omezeny. Troufám si tvrdit, že pokud by tento institut byl dnes zaveden, dělal by potíže pouze krátkou dobu, po kterou by dlužníci své dluhy vyrovnali. Oni totiž ne že nemají peníze, oni pouze využívají tuto díru v zákonech a platit nechtějí.

David Ondrejkovič 11.6.2009 10:36

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Spíš jsem se snažil o popis obecného povědomí - za hrdinu je považován ten, kdo lépe napálí toho druhého. Neexistují pravidla poctivého obchodního styku - § 265 obchodního zákoníku není soudy téměř používán.

Je zákonité, že zločinnost nezmizí i když máme Policii, ale pokud Policie bude jasně deklarovat, že se se zločinností nehodlá smířit a že bude dělat vše proto aby ji zcela eliminovala (což se jí pochopitelně nemůže nikdy úplně podařit, ale jde o vyjádření vůle) je situace o dost jiná, než když si troufne u 20 bodných ran v zádech oficiálně uzavřít, že nelze vyloučit sebevraždu.

Ale to už je příliš konkrétní příklad, pojďme zpět k obecnosti - pokud je ve společnosti považován za normální názor, že krást a podvádět se nesmí a ti kteří to dělají budou vystaveni všeobecnému opovržení a pokud možno i šikaně orgánů státní správy, pak je neviditelná ruka trhu tím nejlepším nástrojem všeobecné prosperity. Pokud je však adorována schopnost podvádět (marketingové triky za hranicí běžné reklamy) a kdo se postaví na ochranu podvedených je považován přinejlepším za exota, tak je neviditelná ruka trhu obecně spíše frustrujícím faktorem.

Ludva 11.6.2009 10:30

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Třeba jde o systémový jev. Když modlou je výše zisku. Jak to bylo s tím zlatým teletem ?

socan 11.6.2009 10:29

Obdivuhodnou adaptabilitu

volnotržní ekonomiky asi nikdo nezpochybní, ale vždycky jsem se domníval, ze ve vyspělých společnostech tento problém řeší primárně funkční soudní systém. Tento způsob pojišťovnictví je dobrý nápad, ale justici by měl jen doplňovat, nikoliv suplovat.

PP 11.6.2009 10:01

Re: Jen další parazit

Když to auto bude prodaný (vím, že se to nesmí) a prachy prochlastaný (vím, že se to nemá), tak neseberou.

Ludva 11.6.2009 10:01

Re: Jen další parazit

Ten problém je jinde - společnost prostě toleruje nepoctivost, zloděje a podvodníky. Stvrdit obchod podáním ruky a dodržet slovo se nenosí.

Ludva 11.6.2009 9:58

Re: Jen další parazit

Máte pravdu, staré auto si můžete koupit a prodat přes inzerát, zrovna tak realitu. I cestovat můžete bez cestovky. Kdo chce, ať si platí zprostředkovatele. Problém je v tom, že všichni nemohou dělat ve službách. Touto cestou se vydali USA, které zrušily spoustu výrob a dováží údajně 86 % spotřebního zboží. Často na dluh. My jdeme, bohužel, jejich cestou. Mimochodem, ten řezník se opravdu přiživoval, protože maso bývalo jen v úterý - s frontou. :-D

Květoslav 11.6.2009 9:57

Re: a co takhle zrušit policii

Autor popisuje příklad, kdy stát (včetně policie) nefunguje. Pokud odběratel neplatí, obrátí se věřitel na stát (soud), který by měl pomocí násilí (tedy policie a pod) dlužnou částku vymoci. Ale v praxi je taková možnost téměř vyloučena - soudí řízení se táhnou roky a schopnost vymoci dluhy je u státu mizerná, navíc věřitel musí vše platit předem, včetně právní pomoci.

Autorem popsaný systém je ukázkou toho, jak trh nahrazuje činnost nefunkčního státu. ta vaše policie je v daném případě již zrušena - formálně sice ne, ale nefunguje.

Antonín Hrbek 11.6.2009 9:47

Re: Nejasnosti o výsledku činnosti těchto pojišťoven

Vážený pane Suchánku,

byl bych velice rád, kdybyste mi mohl, třeba i za určitý poplatek, sdělit scoring mé osobní firmy. Tvrdíte, že je máte na všech 2,5 mil ICO, tedy musíte mít i na mou firmu.

Jerome 11.6.2009 9:37

Re: Jen další parazit

Milý Ludvo, asi už nebudeš jiný. Ale pamatuji leta, kdy nás stříhala maminka. Holič se jen přiživoval ???  Tatínek pěstoval králíky, protože opravdu bylo peněz málo. Řezník by se jen přiživoval. Byli i tací, kteří chovali kozu, protože mlékař by se přiživoval. Realitní kanceláře dnes se jen přiživují, inzerce je jen přiživováním, AUTOBAZARY se jen přiživují. Najděte si starou šunku sám a přivezte si ji třeba z Německa rovněž sám. Půjčovny autovleků se jen přiživují, kup si vlastní vlek. Všechny služby se jistě přiživují...:-(

Prorok 11.6.2009 9:33

Musíte najmout správné vymahače :-D

F2 11.6.2009 9:31

Re: Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Mícháte hrušky s jablky. Mluvíte o neviditelné ruce trhu a zároveň o defrandautech.  To jsou jiné kategorie. To jen vytvořila média, když o defrandautech začala mluvit jako o podnikatelích, tunelářích apod. Podvést a okrást vás může kdokoli. Někdo krade na ulici a v obchodech, někdo ve velkém. To se taky můžete divit, že dochází k trestné činnosti, ikdyž máme policii.

Prorok 11.6.2009 9:30

V ČR byl problém jen s přebytkem státního majetku

Ten byl skutečně rozkraden, bohužel převážně zahraničními subjekty.

Ludva 11.6.2009 9:28

Re: Jen další parazit

To je pravda, ale to auto vám hned seberou, pokud nebudete platit. Kdežto vytáhnout něco z neplatící firmy, to je práce na léta.

Prorok 11.6.2009 9:27

Co myslíte tím civilizovaným chováním?

David Ondrejkovič 11.6.2009 9:23

Neviditelná ruka trhu podle Smitha a Klause

Nadpis nemá v úmyslu napadat českého prezidenta - jde o zkratku vyjadřující specifika realizace této ideje v postkomunistické zemi s narušenými základními hodnotami společnosti. Adam Smith jakožto konzervativní západní politik předpokládal automatisky rámec určitých hodnot daných v podstatě judaisticko-křesťanským socio-kulturním prostředím. V prostředí našem, kde populární heslo "kdo nekrade - okrádá rodinu" a kde daně platí jen ten, kdo je tak hloupý, že není schopen je "optimalizovat", kde je nějvětší hrdina ten kdo podvede obchodního partnera - a čím více, tím lépe (Kožený), tam bohužel neviditelná ruka trhu občas selhává. Nikoli systémově, ale sociálně. Jen si sepište pod sebe seznam polistopadových podnikatelských ikon ve jménu neviditelné ruky trhu a oborů, v nichž vynikli.

Závěr: Neviditelná ruka trhu funguje, ale pokud se bez přípravy vpustí do morálně narušeného protředi těsně po 40-ti leté morální devastaci a s absencí obecných morálních hodnot, může napáchat více škody než užitku a v konečném důsledku působí protitržně. Současný nárůst extremistů není ničím jiným než výrazem frustrace nad tímto stavem.

Berte prosím v úvahu, že jde o názor a ne o pokus dělat z někoho blbce, tak prosím o reciproční přístup.

Prorok 11.6.2009 9:19

Nebo levněji

Najde si Ukrajince, ten Vám za pár kaček vypíchne oko a budete velice rychle platit jako mourovatý a ještě rád.