29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pirat 26.3.2008 9:45

Re: Hmmm

přesně

JJ 26.3.2008 9:51

Re: Hmmm

To musite specifikovat, ktere financni instrumenty mate na mysli. Spojeni s realitou je u vsech, jenom tomu ne vzdy lidi rozumi. Ztraty lidi, co investovali do "bezrizikovych" US hypotek, jsou naprosto realne.

Co se tyce tradicnich futures @ options, tak tam je vzdy spojeni s "fyzickym" trhem (v konecnem dusledku je cena urcena dodavkou akcii, dluhopisu, ci komodity).

tris 26.3.2008 14:55

Re: Re: Hmmm

Problém je, že většina investorů naprosto ignoruje counter-party risk. Futures a options jsou skvělé, jenomže co když druhá strana nesplní to, co slíbila? Na bankrot se dá na některých trzích (například na credit-default swaps) v podstatě dneska spolehnout - takže když se podíváte na ohodnocení velkého množství cenných papírů, tak opravdu nemá s realitou vůbec nic společného, protože ti, co to ohodnocení do účetních výkazů psali, očekávali, že counter-party risk je 0 - což je naprosto nereálné. A to byl,mimochodem, patrně jeden z hlavních důvodů záchrany Bear Sterns - ukázalo by se, že counter-party risk existuje a je ztraceně reální.

JJ 26.3.2008 16:48

Re: Re: Re: Hmmm

CDS je zalozena na kreditnim riziku, ignorovani rizika protistrany mohli akorat magori. A ti at klidne zkrachuji.

Velka cast Futures & options jde pres clearing, tam je counteparty risk skutecne nulovy. A u OTC ma kazda banka system, kde si to hlida, nektere i pouziti linek zpoplatnuji.

pirat 26.3.2008 9:15

autor je hlupák c

pirat 26.3.2008 9:49

Re: autor je hlupák c

omlouvám se, příspěvek jsem přepsal do stravitelnější podoby (vyz výše), jen jsem se při mazání první naštvané reakce uklikl :-/

JJ 26.3.2008 9:13

Zrovna akcionari BS si nemaji na co stezovat

sli do rizika a muzou byt radi, ze dostanou aspon neco. Podstatnou cast akcionari navic tvori zamestnanci, kteri je dostavali formou bonusu.

Akcionari prirozene mohli sami navysit kapital banky tim, ze by vyuzili predkupniho prava u nove emise akcii. Pokud to neudelaji, tak bud muzou nechat BS padnout, nebo prodat nejvyssi nabidce. Celkem v poho.

JJ 26.3.2008 9:10

K tomu HDP

Srovnavate rocni data (HDP) s instrumenty, ktere maji splatnost az 30 let (u bondu) pripadne bez splatnosti (u akcii).

buffik 26.3.2008 9:08

Zmateny clanek

Vubec nechapu co tim autor chtel rict. Je to takovy zmateny clanek pro vikendovou prilohu a nedovite se z nej vlastne vubec nic. Podstatou americkych problemu je, ze dlouho zili na dluh a ted se nachazeji prave na konci toho obdobi. Bear Sterns zkrachoval protoze tohle nepochopil. Americane nemohou svoji ekonomiku dal rozsirovat tim, ze budou zvetsovat dluhy. Budou muset ji celou nejak nejak "prenastavit". Zatim po mohutnych injekcich FEDU (=dalsi dluhy, ale Federalni Banky, ktera ma jeste kredit) ziskali oddechovy cas.

jozka 26.3.2008 12:00

Re: Zmateny clanek

Presne tak,  rozhodne bych nedaval vinu TRHU, ale PUJCKAM, ktery trh pokrivily.

Neboli jaka je trzni cena nemovitosti, kdyz si na ni clovek muze pujcit??? ( aniz by nekoho zajimalo, zda na to ma, nebo ne..)

Urcite to je nejprve rychly kseft, banka pujci  milion, osoba ho zaplati firme, ta ho ulozi do banky, a banka ten samy milion pujci dal  --- takhle behem chvilky ma sto lidi dum, firma ma ulozenych 100 milionu v bance a banka ma 100 milionu v nemovitostech..  no a na to stacil jeden milion - a pruser zacne v dobe, kdy lide prestanou splacet a firme dojde, ze tech sto milionu si radeji vybere, protoze nechtela stavet domy sama pro sebe..

www racek 26.3.2008 8:44

jo jo, volný trh

ono to vypadá dobře, teoreticky, kdo se chová nezodpovědně, zkrachuje a vyhrajou ti, co se chovali zodpovědně ... no jo, ale ono se pořád a pořád ukazuje, že nezodpovědně se chovají všechny subjetkty trhu ...

tris 26.3.2008 9:15

Re: jo jo, volný trh

Jenomže na volném trhu platí, že ten, kdo udělal blbost, nese následky. Když přijde vláda a prohlásí, že kdo udělá extra velkou blbost, tak to za něj zatáhnou všichni ostatní - tak to nemá s volným trhem vůůůůbec nic společného. "Socialismus pro bohaté" je myslím vhodný název - ztráty nesou ostatní, zisky nesou soukromníci.

Mimochodem, ono by se zas tolik nestalo, kdyby vlády teďko nechaly ty špatné firmy zkrachovat. Pak by skutečně nesli největší ztráty ti, kteří udělali chybu a pro příště by jim bylo jasné, že když se nebudou chovat zodpovědně, tak si to holt zaplatí. A začali by se zodpovědně chovat. Jak krásně funguje volný trh, když je OPRAVDU volný....

pf 26.3.2008 11:09

juste specifikovat kdo je te KDO

pokud jsou to manazeri a finanncni kouzelnici , kteri prebalili rizikove hypoteky na ty vsechny SIV's, 'synteticke' dluhove produkty a jine podivnosti, tak ti nic neodnesou. Ti jsou za vodou (a velkou!). Topmanazeri inkasovali/inkasuji sve megabonusy a ted jim muze byt sumafuk, jestli firma padne nebo ne. Rocnbi bonusy je to na cem zalezi. 

JIsty problemek v ponechani firem jako Bear Stearns svemu osudu je v tom, ze nikdo nevi, jestli by se nahodou cely financni system nesesypal jako dobre postavene domino.

Ostatne po prasknuty realitni bubliny v Japonsku byly vsechny mistni banky technicky v bankrotu, neb zaruky jerjich pujcek klesly behem tydnu na setinu ceny. Bank of Japan jednoduse zmenila pravdila a dal se jelo molacem cernym az do soucasnosti.

NIkdo nestoji o opakovani prvni poloviny 30 let. Akcie se tenkrat vratily na ceny zpred Velke deprese az nekdy v prvni polovine 50 let.

jozka 26.3.2008 12:23

Re: juste specifikovat kdo je te KDO

No akcie maji mit takovou cenu, aby dividendy z nich utrzene se vyplatily.   Pokud je nekdo kupuje jen s vidinou zisku z jejich prodeje, tak se pak nemuze divit, ze cena jde ke dnu, kdyz se ze zisku razem stane ztrata..

Podle mne jediny pruser je ten, ze politici maji strach z protestujiciho davu a tak hasi hasi prvni viditelne plaminky, aniz by vedeli jak je pozar velky, a zda neni lepsi nechat budovu lehnout popelem.....

pf 26.3.2008 13:20

Re: Re: juste specifikovat kdo je te KDO

nesmysl, akcie se kupuji JEDINE proto, protoze cena firmy poroste. Laskavy ctenar se podiva, ze pokud by cena akcii nerostla, byly by proste depozity v bance financne zajimavejsi nez pomer dividenda/cena akcie.

enderv 26.3.2008 13:47

Re: Re: Re: juste specifikovat kdo je te KDO

Laskavy cenar si spocita ze vynos z akcii za poslednich 100 let byl lepsi nez vynos v bance pokud se predpoklada reinvestice dividend. Min laskavy ctenar si prislusne whitepapers najde na internetu. Bohuzel si ted nevzpominam na autory, ale je nekolik studii ktere ukazuji ze (totalni) dlouhodobe vynosy firmy maji silnou korelaci s vyskou vyplacenych dividend.

tris 26.3.2008 14:48

Re: juste specifikovat kdo je te KDO

Možná by stálo za to se naučit trochu historie. Při rušení první centrální banky v USA došlo k velmi podobným problémům jako teď v 30. letech, stát v podstatě nezasahoval a během asi 3-5ti let bylo zcela po problémech. Problém Velké deprese nebylo, že by stát nezasahoval. Hoover začal s "pomocí" a Nový úděl byl jenom pokračování toho samého. Pokud jste si nevšiml, tak tyto "pomocné " programy neměly absolutně žádný účinek!!!

Jo a mimochodem, Japonsko je v podstatě posledních 15 let v recesi.

Jinak mě opravdu (ale opravdu) baví, jak brojíte proti finančním institucím, a pak sám navrhujete, aby byly tyto nezodpovědné instituce zachraňovány z peněz daňových poplatníku. Koukám, že "socialismus pro bohaté" je vaším krédem. Oni by totiž na volném trhu ti bohatí tolik vydělat nemohli - ale to by se vám nelíbilo, že?

Kolombo 26.3.2008 9:16

Re: jo jo, volný trh

Tož s tím volným trhem je to podobné jako s termodynamikou plynů - když dodržíte podmínky a plynu bude dostatek, budou výsledky termodynamické teorie přesné. Pokud bude molekul pár nebo budete chtít teorii uplatnit i na hromadu kulečníkových koulí, nedopadnete dobře. Trh, na kterém funguje jen pár silných hráčů nebo kde vůbec existují hráči schopní svou silou měnit vnější podmínky, není volným trhem teorie.

www racek 26.3.2008 12:46

Re: Re: jo jo, volný trh

no, právě :-D bohužel, oni ty finanční instrumenty ve velké většině nemaj zabudovaný záchranný brzdy, tedy zejména takový, který by zabránily zřetězení špatných predikcí...

ba ne, hoši, tohle je jeden s konců úchvaztných teorií o všemocné a neviditělné ruce úplně volného trhu ... von ani vlastně nikdy neexistoval, pouze když byly pokusy odstranit regulace, tak se to hned vše zhroutilo.

ba ne, trh založený na důvěře s důverou stoupá a padá. vono se ukazuje, že tý důvěry je vždy víc než je sprostá skutečnost.

klobouk 26.3.2008 8:08

jste pozadu

jp morgan je nekoupil za dva dolary ale zvysil nabidku na 10 dolaru za akcii. krome toho neni transakce jeste ukoncena.

S/kepticus M/axi/mus 26.3.2008 8:08

Pěkně to Robejšek napsal, jen nikdo nechledá skutečného viníka, tedy věčně nenažrané profláklé židovské rodinné klany.

zalozak 26.3.2008 0:57

Jo ale vykladejte tohle zdejsim ctenarum/prispevovatelum...

... kteri svoj kurz memorizace asi 50-ti klicovych poucek a zkousku ze scitani, odcitani a omezenem rozsanu  i nasobeni a deleni, povazuji za dostatecnou znalost pro pochopeni behu sveta.

Vzdyt ono je to tak vsechno jednoduche ... a vy to tak blbe komplikujete;-D;-D

68 26.3.2008 1:28

Re: Jo ale vykladejte tohle zdejsim ctenarum/prispevovatelum...

Ale no tak! Co v tom vidíte anti-amerického? (Že souhlasíte.)

68 26.3.2008 2:30

Re: Re: Jo ale vykladejte tohle zdejsim ctenarum/prispevovatelum...

Ani doplnků není? Žádná "ale"?

zalozak 26.3.2008 3:07

Re: Re: Jo ale vykladejte tohle zdejsim ctenarum/prispevovatelum...

Jeden Australky vojensky lekar vzdycky rikal - ve vasem pripade jsou jen ctyri moznosti - bud moc chlastate nebo malo chlastate. Pripadne mate moc sexu ci malo ....   tak z toho vyvodte pro sebe dusledky, odstrante problem a uvidite ze vam bude brzo mnohem lepe.:-D:-D

68 26.3.2008 3:14

Re: Re: Re: Jo ale vykladejte tohle zdejsim ctenarum/prispevovatelum...

A nemohl byste toho australského lékaře něčím doplnit, či poopravit. Myslíte, že vyjmenoval úplně všechny možnosti? Není možné.