29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 26.3.2008 17:47

Re: Re: Re: JJ

Jasne, FED taky mohl za neurodu, za hospodarsky boom v Cine, ktery prakticky vysal komodity z trhu apod.

tris 26.3.2008 17:57

Re: Re: Re: Re: JJ

Jakou neúrodu? Jestli se nepletu, tak posledních několik let byla rekordní úroda. Za co Fed nemůže jsou idiotská biopaliva, ale podívejte se na cenu jiných komodit - třeba zlata. A mimochodem, s tím "hospodářským boomem" bych byl opatrný - samozřejmě je vyšší poptávka, když máte víc peněz. A v Číně mají (z různých důvodů, mimo jiné za to může i Fed) peněz opravdu hodně...

JJ 26.3.2008 17:46

Re: JJ

Proboha, kdyz si neco pojistim, tak me zajima kredit te pojistovny a jestli je schopna dostat zavazkum. Mam na ni linku zrovna tak, jako na protistrany. Pokud to nekdo nedokaze, tak at klidne zkrachuje. BS nezkrachoval, to by vlastnici dostali kulovy.

Likviditni riziko ma kazdy trading house, kazda banka. BS jej pokryly hure, nez Lehmani (i kdyz i ti meli na male). Je ovsem pravdou, ze jakmile vznikne podezreni, tak vsichni zavrou linky a maloktery trading house by to prezil. Ale s tim se pocita, neni to nic, co by drive nebylo.

tris 26.3.2008 17:53

Re: Re: JJ

BS nezkrachoval? No ne...jenom se Fed zaručil za tuším cca. 30mld. obligací. Takhle "nezkrachuje" žádná firma, kdy přijde Fed a zachrání ji.

A nejde o likviditní riziko. Jde o to, že když nějaký short seller přijde a prohlásí: sorry, nedodám. S tím se počítá? Určitě. Na trhu jednoho kovu je short pozice cca. půl roku produkce. Jak velký je kapitál obchodního centra, aby to pokryl? Tuším že někde v Asii podobným způsobem zkrachovala burza taky nějaké komodity (teď mi vypadlo jaké). S tím se taky počátalo?

Víte, ono se počítá s tím, že "občas někdo" zkrachuje. Jenže je určitý limit, se kterým se počítá - a NEPOČÍTÁ se s tím, že se překročí.

JJ 26.3.2008 18:03

Re: Re: Re: JJ

Likviditni riziko souvisi se schopnosti dane instituce dostat svym platebnim zavazkum (i treba tim, ze si pujci). FED by BS nezachranoval, pokud by to nebylo na dobu, nez se upece deal s JPM.

Co se tyce komodit, tak se treba mrknete na LME. Jsou spolecnosti, ktere spekuluji s fyzickymi dodavkami, exchange toto prirozene REGULUJE - napriklad loni u Niklu omezili % vlastnictvi u LME stocks (fyzicky kov ve warehouse). Ale prirozene je to trochu divocejsi, nez na "normalnich" trzich. Nicmene LME funguje a nezkrachovalo. Komoditni burza v Brne se ovsem moc neprosadila.

tris 26.3.2008 23:26

Re: Re: Re: Re: JJ

Přečtěte si něco o tom převzetí BS. Fed garantuje JPM dluhopisy do výše 30mld. Pokud z jejich prodeje trhne víc, dostane to JPM. Pokud míň, tak JPM zaplatí 1 miliardu. Jestli tohle není záchrana, tak co to je?

Ano, burzy tohle regulují. Podívejte se na trh stříbra a články Teda Butlera. Normálně tohle burza reguluje pomocí marginů, jenomže v současné situaci je silně pravděpodobné, že zvýšením marginu by zkrachovalo hezkých pár firem ("likviditní problémy"?). A to určitě nechcete...takže určitě NECHCETE, aby se burzy chovaly zodpovědně, že?

tris 26.3.2008 14:59

O neviditelné ruce

Jo mimochodem, vysvětlil by mi nekdo z kritiků "neviditelné ruky", zda považují systém STÁTNÍCH peněz s centrální bankou fungující oficiálně jako "věřitel poslední instance" a centrálně regulující úrokovou míru za "neviditelnou ruku trhu"? Mě to připadá spíš jako hodně zfušované centrální plánování. Ale on už Orwell popsal double-think - schopnost držet v hlavě dvě vzájemně si odporující myšlenky a považovat obě za pravdivé. "Neviditelná ruka" nefunguje, protože centrálně plánovaný finanční trh se zhroutil. QED.

pf 26.3.2008 15:48

Re: O neviditelné ruce

neviditelna ruka funguje, projevem jeji funkce je samozrejme soucasna negatve equity a defaulty hypotek. Stejne jako termostat v mistonosti, ktery vam udrzuje prumernou teplotu 20 C. Drobnym avsak zivotne dulezitym technickym detailem ovsem je jestli teplota osciluje mezi 21 a 19 nebo mezi -50 a 90 C.

Zrejme je lepsi  2 % recese nez mezirocni pokles o 30%. 

tris 26.3.2008 16:47

Re: Re: O neviditelné ruce

To je jako do stromu. Kdo snížil úrokovu míru na 1%? Státní centrální banka. Kdo zuřivě doporučoval lidem hypotéky? Stát. Kdo tvrdil, že to je americký sen? Stát. Kdo zavedl legislativu, která znemožňovala bankám odmítat subprime? Stát. Kdo nedávno tvrdil, že "subprime crisis is contained"? BERNANKE!!!!

Teď se to celé hroutí. A vy přijdete a prohlásíte: Chci, aby lidé, kteří tuhle věc celou dobu podporovali a absolutně žádné problémy neviděli říkali ostatním, co smějí a nesmějí dělat, aby se to příště nestalo. Probůh, jak můžete očekávat od lidí, kteří se podíleli na vzniku problému, že vás z něj vytáhnou???

Co si myslíte, že je lepší - 2% recese každé 4 roky nebo 30% každých 15 let? Jestli jste si nevšiml, tak v roce 1926, kdy hrozil recese, Fed začal tisknout peníze, aby se tomu vyhnul. Výsledek? Krach v roce 1928.

Bohužel vám asi není jasné, že současní politikové nestojí před volbou "30% pokles dnes a růst od zítřka" vs. "3% krize dnes". Mají před sebout volby "30% pokles dnes", "40% pokles zítra (pokud budou zachraňovat trochu)", "totální kolaps (pokud budou zachraňovat hodně)", případně následujících 30 let stabilní pokles. Fascinuje mě, že vy - zřejmě zapřísáhlý socialista - si přejete co největší kolaps, ale hlavně, aby stát pomáhal.

Mimochodem, vedoucí představitelé Bear Sterns si v lednu vyplatili miliardové bonusy. Současná "pomoc" je tak vlastně jejich sponzoring - protože v případě krachu by bylo docela možné, že by se tyto jejich odměny dostaly do konkurzní podstaty po případné revizi účetnictví. Díky "záchraně" se tak nestane. Geniální, socialisté tady podporují, aby se bohatší stávali bohatšími, zatímco lidé podporující volný trh chějí, aby tihle chamtivci platili za své chyby. Kam jsme se to dostali???

JJ 26.3.2008 16:53

Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Postizen je relativne maly segment ekonomiky, pokud Cina pojede dvojcifernym tempem, tak se to srovna. Stejne je tezke rici, jaky dopad ma na ekonomiku hypotecni krize a jaky vysoke ceny energii a potravin.

Pokud si US ma vybrat mezi ekonomikou a inflaci, tak obetuje inflaci pro zachranu ekonomiky (coz je prirozene dobra strategie, protoze tim elegantne odmazne dluh, ktery sedi v rezervach zahranicnich centralnich bank). Akorat si musi dat pozor, aby inflace nesla moc vysoko, ale na to to zatim nevypada.

Modrý pták 26.3.2008 17:03

Celá potíž Vašeho

druhého odstavce je, že není výběr mezi ekonomikou a inflací. Inflace je peněžní jev. Takže výsledkem Vašeho (velmi realistického scénáře) bude, že znehodnocení čínských investic bude financováno znehodnocením reálných výdělků amerických daňových poplatníků a centrální bankéři (a na ně napojené bankovní elity) shrábnou tu "inflační prémii". Ale živě si dovedu představit ustarané tváře členů tamní bankovní rady, když ukazují na TV obrazovkách Hicks-Hansen-Modiglianiho model.

JJ 26.3.2008 17:38

Re: Celá potíž Vašeho

Znehodnoceni cinskych investic = mensi naklady na dluh danoveho poplatnika v US. Cina dnes pujcuje US na to, aby kupovala jeji vyrobky. To neokecate.

Centralni bankeri shrabnou nic moc, nejsou placeni od zisku. Co se tyce tech "napojenych bank", tak tam Vase je Vase teorie velice zajimava, jak tyto banky shrabnou inflacni premii?

Sazby dolu + penize do ekonomiky = podpora ekonomice, ale rust inflace. Jdou proti sobe a pro US je ekonomika dulezitejsi. Pro EU inflacni cil.

CNB v 97 naprosto nesmyslne zatloukla ekonomiku CR, protoze zvysovala sazby v reakci na inflaci, ktera ovsem byla zpusobena transformaci a "jadrova inflace" byla v poho. Taky po Tosovskeho stazi ve vlade zacala cilovat jadrovou inflaci a sazby letely dolu.

tris 26.3.2008 17:47

Re: Re: Celá potíž Vašeho

Spíš je problém v tom, že ten "růst inflace" v podstatě vynuluje tu "podporu ekonomice".... Takže je hezké, že pro USA je ekonomika důležitější, ale když si zlikviduje vlastní měnu, tak co jim zbyde?

Jinak doporučuji k přečtení malé povídání z říše římské a jejich zkušenostech s inflací: http://www.weberglobal.net/Historyofmoneycompleter.pdf

Oni v té době zjistili, že inflace jim moc ekonomiku nepodpořila. Poněkud mě překvapuje, proč si lidi dnes myslí pravý opak?

Modrý pták 26.3.2008 18:07

JJ,

kdyby to byla moje teorie, tak jsem (nejspíš) na cestě do Švédska, do Stokholmu, do Akademie atd. Ten, kdo se dostane k penězům první (a ví kolik se jich dodalo), tak si koupí za inflační peníze zboží v neinflačních cenách. Druhý si už kupuje méně atd. Zkrátka a dobře, klasické letadlo. Jenom na doplnění - tohle už věděl na přelomu 16. a 17, století J. Locke a do "měnové teorie" to formuloval v roce 1912 L. von Mises. Mimochodem FED vzniknul až v roce 1913 a ve světle tehdejší úvěrové expanze von Mises očekával finanční krizi od roku 1926.

tris 26.3.2008 17:04

Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Malý segment ekonomiky? Ale vůbec ne - padající ceny domů začínají způsobovat, že lidí přestávají platit normální hypotéky. To způsobuje problémy ve finančních derivátech (credit-default swaps např.), které jsou rozesety a nikdo o nich neví. Zvyšující ceny způsobují, že lidé přestávají nakupovat, takže průmysl orientovaný dovnitř přestává vydělávat. Banky přestávají poskytovat úvěry na kreditní karty, protože je lidé přestávají splácet.

Vysoké ceny energií a potravin jsou DŮSLEDKEM toho, jak Fed zachraňuje ekonomiku. Vůbec nejvíc mě pobavilo v nějakém článku: "Akce centrální banky budou fungovat, pokud se neobjeví inflace". Jenomže akce centrální banky v podstatě garantují inflaci, takže ta věta v podstatě říká - nemáte šanci.

USA má jeden problém: pokud centrální banky zjistí, že jim jsou rezervy USA k ničemu, tak se jich zbaví. Při jejich schodku bohatě stačí, aby asie jen přestala své rezervy rozšiřovat. A pokud nepřestanou? Asije má dneska inflaci kolem 10%, takže je to úplně jedno - ameriku čekají vysoké ceny tak jako tak, buď přes změnu kursů nebo přes inflaci.

V Číně rostly ceny akcií neuvěřitelným tempem, patrně se dá očekávat zatracená korekce. Snažím se nebýt pesimista, ale myslím, že ekonomické vedení USA skončilo. A popravdě, docela by mě zajímalo, jestli budou mít dost peněz tady vůbec ten radar postavit...

enderv 26.3.2008 17:16

Re: Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Omlouvam se, ale myslim si ze v nekterych vecech mate trochu zmatek. Ceny potravim a komodit rostly davno predtim nez Fed "zachranoval" ekonomiku.

CDSka maji (v ryzi forme) pramalo spolecneho s realitnim trhem (pokud samozrejme nejsou na firmu ktera na realitach zavisi). V lepsim pripade by se dalo bavit o ABX, pripadne o CDOs na MBS a podobne. Problem v CDS trhu v soucasne dobe (kteryzto problem existuje) je spise spojen s likviditou (trhu, a bank obecne), a s tim souvisejici (ne)duverou v protistranu. Kazde CDS ma nulovou hodnotu kdyz protistrana zkrachuje (nemluve o tom, ze margin modely selhavajij kdyz nemuzete kontrakt na trhu nahradit).

Souhlasim ale s tim, ze kdyz (az) Cina a spol si uvedomi ze kazdym dalsim koupenym dolarem jen zvetsuji svoje ztraty bez rozumne sance na navratnost investice, bude nam vsem horko.

baf 26.3.2008 17:12

Re: Re: Re: O neviditelné ruce

tris - Jestli jste si nevšiml, tak v roce 1926, kdy hrozil recese, Fed začal tisknout peníze, aby se tomu vyhnul. Výsledek? Krach v roce 1928.

Nevšiml. Tehdy držel FED dolar ke zlatu, takže žádné tisknutí peněz, ale naopak v největší krizi nastavil měnovou restrikci pro udržení zlatého standardu. Dopad= katastrofální ztráta likvidity - tedy přesný opak toho co dnes.

tris 26.3.2008 17:20

Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Přečtěte si prosím knihu M.Rothbard: The Great Depression. Online na internetu. Pro informaci (str. 94):

1921 - total dollar claims: 44.7 miliard, total gold reserve: 2.6 miliard, rozdíl: 42.1 mld

1929 - claims: 71.8 mld., gold reserves: 3 mld. rozdíl 68. mld.

Nárůst peněžní zásoby o 80%...tiskem. Co takhle si nejdřív zjistit fakta?

Modrý pták 26.3.2008 17:23

Jenomže

dnes jsme v řežimu plovoucích kurzů, takže se to tištění peněz projevuje depreciací kurzu. Tehdy se projevovalo odlivem zlata, takže FED ty inflační prachy (protože to byl režim fixního kurzu) stáhnout musel, aby ho udržel. Výsledek je však v obou případech stejný. Nekrytá aktiva jsou v oběhu a přichází krize, když si někdo chce ty prachy z pyramidy vytáhnout.

pf 26.3.2008 17:19

Re: Re: Re: O neviditelné ruce

prominte, kde americky STAT rika neco o americkem snu? mozna politici hovori o americkem snu. co se cilite, tohle presvihnuti prodeje hypotek je uplne stejne jako byla dot.com bublina. V dobe kdy ceny rostou kazdy kupuje, protoze si mysli ze vydela a ze se mu barak do nekolika let zaplati. Ci pokud nekoupi, tak je pri rustu cen nemovitosti na nekolikanasobku cen inflace a realneho prijmu, si to za nekolik let nikdy nebude moct dovolit: je jasne ze trh poroste. Snizeni urokove miry byl nastroj na zvladnuti dot.com krachu. Jiste, podporilo to trh nemovitosti. A vlastni barak, drive farma na vlastni pude,  je americkym snem od doby kdy amerika je amerikou. Neblaznete, bohatstvi bohatych vzdy roste rychleji nez bohatstvi chudaku. A ta chamtivost zacina uz od posledniho salesmana v realitni kancelari a jeho provize. O tom snad je kapitalismus?Nezesmesnujte se lacinym populistickym poukazovanim na vejvar spicek. 

tris 26.3.2008 17:23

Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Já nechápu, proč očekáváte, že lidé, kteří až do roku 2007 neměli ani páru, že nějaký problém může nastat, by byli schopni odvětví regulovat tak, aby problém nenastal. Vysvětlíte mi váš myšlenkový postup?

pf 26.3.2008 17:39

Re: Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

o tom, ze trh nemovitosti bude muste projit korekci se aspon tady mluvi uz 3-4 roky. Ale vestcvi se spatnymi zpravami to furt meli blbe, trh stale rostl, teprve ted se opravdu zna, ze se rust zastavuje.

Videl jste nekdy v nejakem odvetvi hladke pristani z 10% rustu rocne na nulovy? A jeste ve stavebnictvi?

tris 26.3.2008 17:58

Re: Re: Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Věštci se špatnými zprávami to měli blbě? To mi trochu připomíná ten vtip, jak někdo skočí z 50. patra a v 25. patře si říká: Ještě je to dobré. Jasně a věštec, který prorojuje, že se zabije a že hlavně z toho mrakodrapu neměl skákat se bude 49 pater mýlit.

pf 26.3.2008 18:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

ten problem je,  ze v ekonomice neplati prirodni zakony. 

certik 26.3.2008 18:30

Re: Re: Re: O neviditelné ruce

Mohl byste vysvetlit ktera presne legislativa znemoznovala bankam odmitat subprime mortgages? Ja mam pocit ze omlouvate zhovadile chovani hypotecnich agentu legislativou, ktera nic podobneho nerika. Jestli muzu, prosim o presnost.

tris 26.3.2008 23:29

Re: Re: Re: Re: O neviditelné ruce

V několika US státech existovaly zákony, které vyžadovaly "rovný přístup" ke klientům hypoték, protože banky jaksi..."dikriminovaly". Četl jsem to na konci roku 2007, přiznám se, že moc netuším, kde bych ten článek našel :(

Modrý pták 26.3.2008 15:49

Samozřejmě, že je to jako podle Orwella.

Jinak by totiž nyní všichni zastánci věřitelů poslední instance (já bych ještě dodal zastánce Komisí pro cenné papíry a podobných obskurních organizací) sedli ke stolům, napsali omluvné dopisy pozůstalým a zastřelili se.

www racek 26.3.2008 16:03

Re: Samozřejmě, že je to jako podle Orwella.

no, na to že to jaksi bez regulace nefunguje, na to přišli už dávno. jen někde se drží takové nějaké přesvědčení ... ale jo, dokud to zůstane v kuloárech, prosím. ale ať proboha se to někdo nezkouší aplikovat ...

Modrý pták 26.3.2008 16:29

racku,

já přece píšu, že regulace funguje, a že její zastánci nemohou dělat nic jiného než se jí zastávat, protože jinak by se museli zastřelit. Tak ještě speciálně pro Vás dodám - ti, kteří mají sebeúctu.

JJ 26.3.2008 17:04

Re: racku,

Vite kulovy. Regulace na financnich trzich vznikla na zaklade velkych pruseru, teoretici, jako Vy jsou tak akorat prukopniky slepych ulicek.