28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKONOMIKA: Bear Stearns a odcizené peníze

26.3.2008

Na Madison Avenue stojí honosný mrakodrap investiční banky Bear Stearns. Je až po střechu plný cenných papírů, které nemají žádnou hodnotu, a přesto přišly Bear Stearns draho. Bear před týdnem koupila konkurenční banka JP Morgan a zaplatila ze akcie, které ještě nedávno stály 170 dolarů, pouhé dva doláče za kus. Bear Stearns je zatím nejvýznamnější obětí smrště odciziného kapitálu. Co že to znamená?

Světový hrubý národní důchod, tedy hodnota všeho zboží a služeb, obnáší asi 45 bilionů dolarů. Od této reálné ekonomiky je odvozeno nepřeberné množství jejích inkarnací - cenných papírů. Ty mají hodnotu daleko přes sto bilionů dolarů. Divíte se? Ale ano, je to možné. Kupříkladu akcie jsou podíly na firmách. Od nich byly (původně pro klid akcionářů) odvozeny pojistky proti poklesu jejich kurzu. Jenže tyto pojistky se časem staly samostatným produktem, který umožňuje vydělat na burzovní lochnesce, ať jede nahoru nebo dolů, ať akcie vlastníme nebo ne. Dalším převtělením akcií je možnost sázet na pokles nebo vzestup akciových indexů. Ale to jsou spekulace pro prvňáčky. Koupit lze totiž i sázky na ceny surovin, produktů, deviz nebo dokonce i na to, jaké bude počasí. O ceně mnohdy vůbec nerozhoduje skutečná nabídka a poptávka, nýbrž počítačový program, který dá povel „buy or sell“. Také u benzinové pumpy neplatíme reálnou, nýbrž spekulativně vyhnanou cenu.

Není divu, že se po světě prohánějí stovky (v dvojím slova smyslu) odcizených miliard, které se chtějí dále rozmnožovat - okamžitě a maximálně. V posledních dvaceti letech poničila tahle spekulativní smršť dvakrát hospodářství Mexika a Argentiny, jednou se přehnala přes Brazílii, Thajsko a Indonézii. Teď je na řadě Amerika - největší a nejkreativnější finanční trh světa. Tamější bankéři jsou moderní alchymisté, kteří nehledají kámen mudrců, nýbrž perpetuum mobile: zisk, který rodí zisk. Dosud byli velmi úspěšní - a proto museli prohrát. Čím lépe se jim dařilo rozmnožovat arabský, ruský, čínský, japonský a vlastní kapitál, tím těžší a riskantnější bylo najít pro něj další zúročení. Bear Stearns obchodoval se sázkami na problematické hypotéky, které (často na dluh) koupil, seštosoval do balíků, vybavil pečetí kvality a prodával dál: v Americe i v okolí. Teď to prasklo a vláda musí pilně tisknout nové peníze, aby zabránila kolapsu světového finančního systému. Hned potom přijde na řadu revize víry v to, že trh vše zařídí plus zostření kontroly finančního průmyslu a zdanění mezinárodních transakcí. A nakonec půjde i o to, jaké ceny za suroviny je nejmocnější země světa ochotná platit a jaké je schopná si vynutit. Nemožné? Pokud musí, dokáží Američané jednat velmi pragmaticky a velmi rozhodně.

psáno pro Týden