3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modrý pták 16.5.2007 8:57

Jiří K.

rozumíme si "solidně" :-)). K Vašemu 1. odstavci - právě proto, že jsou ty skupiny tak báječně organizovány, jsou hlasité a především - konají dobro pomocí oněch super sloganů. To je přece úchvatná věc všechny ty statistické ukazatele (kterým 99% lidí stejně nerozumí) zaměstnanosti, růstu různých agregátů (obchodní bilance, spotřeba domácností, investičních pobídek) a blablabla. To je ta hlavní příčina. Samozřejmě, že jich je více a navíc se občas svět pomátne a věří různým blbostem - koukněte na Galilea.

Ke zbytku Vašeho příspěvku - Vy se dopouštíte "klasického obrácení", kterým právě operují ty zájmové skupiny. Od parciálního zájmu jedné skupiny odvozujete prospěch celku. Že totiž kladná obchodní bilance (proexportní politika) vede k nárůstu platební bilance. Ale ta kauzalita je naprosto obrácená. Celková nabídka a celková poptávka se prostě rovnají (tzv. Sayův zákon trhů), což nijak není v rozporu s možností strukturálních nerovnováh, které se cenami (v případě zahraničního obchodu KURZEM) přizpůsobí. Pan Mach to v článku říká zcela průzračně: "Celková platební bilance je vždy z definice vyrovnaná. Když někdo euro koupí, jiný člověk euro prodá. Vždy, když by rostl zájem o české zboží, bude více lidí nabízet eura a poptávat koruny a koruna bude zhodnocovat vždy přesně do té úrovně, aby byla opět nabídka a poptávka vyrovnaná".

Takže tam, kde se mě ptáte na zájem plátců odpovídám ANO, jsem  si jist. Tam, kde se mě ptáte na zájem příjemců subvencí odpovídám NE :-))

Chudák 15.5.2007 20:37

Organizované skupiny

Poznámka k organizovaným skupinám:

racek nám tady káže slovo boží přímo z EGAP. To je fakt k smíchu. Mafián, přímý příjemce našich daní mi káže o tom jaký jsem blb, když nepodporuji proexportní politiku. No jistě z rackova pohledu ...... Co k tomu více dodat?

Podobně Jirka Kliment zaměstnanec městského úřadu. Rovněž člen gangu, který Vám bude do roztrhání těla tvrdit, že stát a vše okolo je mimořádně potřebné .... opět jak pro koho ....

zdeněk 15.5.2007 22:10

Re: Organizované skupiny

státní zamětnanec není mafián. Je Klaus mafián když se nechá platit z našich daní?

Chudák 15.5.2007 22:27

Re: Re: Organizované skupiny

Milý zdeňku, až jednou překročíš hranici akademického prostředí a na vlastní kůži zjistíš jaký je reálný život, vzpomeň si.

Ještě k těm vládám a zakázkám. Kolik zakázek jsi kdy domluvil? Máš reálnou představu o intelektuální úrovni jakékoliv vlády obecně? Máš představu o motivaci průměrného "člena vlády". Zkus si představit jak složité nekonečné předivo "zakázek" a kontraktů obepíná celou zeměkouli. Na kolika procentech si myslíš že se podílí "vlády"? Kolik hodin by musely pracovat kdyby se podílely jen třeba na 5% těchto zakázek.

Ano vlády se podílejí, ale výhradně tak že BRZDÍ ničí a sabotují jakýkoliv obchod. Nevěříš? Zkus nakoupit například kamion hraček někde v číně a dovézt ho sem. Pak se vrať a povykládáme si o vládách.

Ladislav N. 15.5.2007 23:12

Re: Re: Re: Organizované skupiny

 ;-)R^ .... !!

Ryšánek 24.6.2007 17:19

K poslednímu odstavci

   Každá vláda se nějak podílí na mnoha obchodech. Některé je lépe podpořit a to jsou ty s větší přidanou hodnotou a to třeba tím, že naše školství k tomuto přizpůsobíme a vychováme dostatek odborníků (např. odborníci a vědci pro vývoj a výzkum, pc prográmatoři, technologové a konstruktéři) pro naše firmy nebo zahraniční investory.

A také jsou obchody které je lépe ničit a sabotovat, tím jsou například vývoz některých vojenských technologií do některých nezodpovědných zemí, dovoz nebezpečného zboží pro zdraví obyvatelstva a především pro zdraví našich dětí nebo takových produktů, jejichž pozdější likvidace by mohla znamenat příliš velkou zátěž pro životní prostředí nebo pro náš stát.>-

www racek 16.5.2007 8:58

Re: Organizované skupiny

chudáku, fakt jseš blb.

Modrý pták 15.5.2007 19:53

Jiří K.,

když nejsme ve při v té šlamastyce s placením (Váš 1. odstavec), tak postoupím o krok dále - 2. odstavec. Vše co popisujete, se opravdu MÚŽE stát. Dokonce to je velmi pravděpodobné, ale stát se to MÚŽE. Firmy, které nebudou dostávat exportní podpory mohou zaznamenat úbytek zakázek, což se projeví v nižších tržbách, což povede ke snižování nákladů (u příčetných firem) atd. Co se ale stane URČITĚ, že peníze, které nepůjdou na subvence (proexportní politiku) se neutratí v proexportních akcích, ale zůstanou k dispozici plátcům. Peníze, které nebyly vydány se přece neztratí, ale mohou být vydány jinam (pro úplnost dodávám, že úspory jsou investice). To se STANE. Se zárukou. Nebudou to např. Vámi zmiňované obory, ale jiné. Jaké? Sledujte peníze :-))). V čem jsou automobily, letadla a počítače zajímavější než cokoli jiného? Protože se to líbí "tvůrci" proexportní politiky? Koukněte na Francii a její "proexportní" zemědělskou politiku. Je to úplně stejné jako s těmi Vámi citovanými komoditami. Takže podle logiky proexportní politiky bychom měli dotovat naše zemědělce, aby neztráceli pozice na zahraničních trzích. Takhe bych mohl vyjmenovat desítky dalších komodit.

Abychom si spolu dobře rozuměli. Já vůbec nepopírám, že ostatní státy provádějí proexportní politiku. Vůbec si nemyslím, že by ji někdy, někdo, někde dobrovolně zrušil. Proexportní politika je super byznys a firmy, které na tom participují budou provádět psí kusy, aby byla rozšiřována. Různé vládní agentury, které takovou politiku provádějí budou dělat psí kusy, aby ji rozšiřovaly. To jsou totiž koncentrované skupiny, které jsou proti rozptýlené většině plátců v nesporné výhodě. Je to prostě hromadné vyhazování prachů pro velmi úzkou skupinu, která se umí báječně zorganizovat. Ale dělají to všichni, tak je dobrá historka to dělat také, že?

Pro mě osobně je to zajímavé kvůli vynalézavosti sloganů, které si u toho ty zájmové skupiny umějí vymyslet. To by Orwell zamáčknul slzu dojetí.

Ladislav N. :-))) 15.5.2007 23:23

Re: ...vynalézavost sloganů, které si ... zájmové skupiny umějí vymyslet...

 ;-)R^ ... !!

Jiří K. 16.5.2007 2:18

Re: Jiří K.,

Zdá se mi, že si stále v mnohém nerozumíme. Já velký problém vidím v rozporu mezi teoretickou neporazitelností některých pouček a tvrzení v článku a mezi jejich praktickou nepoužitelností, respektive nepoužívaností v dnešním vyspělém světě. Proč je celý svět tak hloupý, že se těmito teoriemi neřídí? Proč tedy raději jednoduše nenechá peníze  k dispozici plátcům, namísto jejich pracné distribuce oněm dle Vás koncentrovaným nátlakovým skupinám?

Jsou ty „nátlakové skupiny“ tak úzké? Vy určitě dobře víte, jak široká je ve skutečnosti skupina firem a jejich pracovníků, kteří jsou přímo nebo i nepřímo (jako subdodavatelé nebo jako dodavatelé nejrůznějších služeb těmto firmám) závislí na exportu. A že to byly z velké části tyto firmy, které měly hlavní podíl na rozjezdu české ekonomiky na její současné, bezprecedentně vysoké tempo. Zařízneme si slepici, která snáší zlatá vejce?

Podle mého názoru relativně malé prostředky, které jsou vkládány do podpory exportu přináší mnohonásobné zhodnocení v podobě vyššího růstu celé ekonomiky, růstu zaměstnanosti a růstu mezd. Jste si naprosto jistý, že stejný, nebo vyšší přínos budou tyto prostředky mít, budou li tedy volně ponechány té rozptýlené většině plátců? Nespočívá právě v tom slabina Vaší koncepce? Nerozplizne se účinek  rozptýlením těchto prostředků na mnohonásobně vyšší počet příjemců?

Nebude naopak mnohem užší ta část z oné "rozptýlené široké skupiny plátců", která bude mít z ponechání prostředků nějaký trochu významnější užitek? Zdá se mi totiž, že se jedná o skupinu sice poměrně úzkou, zato však agilní a dobře viditelnou v českých médiích a neobyčejně kreativní při tvorbě sloganů.

Automobily, letadla a počítače jsem nevyjmenovával proto, že bych je považoval za zajímavější, než cokoli jiného, ale jako příklady oborů, které jsou v Česku odkázány na export, neboť vnitřní trh by je sám neuživil. Chcete tvrdit, že podobnou možnost podpory nemají výrobci z jakýchkoli jiných odvětví, předloží li životaschopné projekty?

www racek 16.5.2007 9:01

Re: Jiří K.,

ptáku, téhle oblasti vůbec, ale vůbec nerozumíš. bohužel. měl bys někdy sestoupit z akademických výšin a podívat se na to, ajk to vlastně fungzje. neznalost z tebe opravdu prýští až moc, ta tvoje slova jsou jen taková dosti prázdná množina . sorry.

jkotek 23.6.2007 20:42

Re: Re: Jiří K.,

A jeje. Zlodej platu se ozval. Kdyz se z nasich penez nechavas zivit, ty ucho, tak prispivej alespon pres proxy. Jinak je videt, ze patris prave k tem zlodejum, o kterych je v clanku rec.

janabok 15.5.2007 14:47

autorovi vřelý dík za článek

opravdu není zbytí, než příznivcům socialistických experimentů a zastáncům vládních zásahů pomalu a trpělivě vysvětlovat důsledky těchto "dobrých úmyslů"...

www racek 15.5.2007 15:55

Re: autorovi vřelý dík za článek

hmm, a takovýhle chytráci učí naše děti. bože ...

Ladislav N. 15.5.2007 23:26

Re: Re: autorovi vřelý dík za článek

Zwwracku, chce se mi ti odpovědět, že "paraziti jako ty rozhodují o utrácení peněz, vybraných státem na daních", ale ve tvém případě je to už jenom další hrst hráchu hozená na zeď. :-/

zdeněk 15.5.2007 14:45

autore jste blázen

Proexporní politika je potřeba neboť díky vysoké technologické úrovni české republiky, pokud bychom vyráběli zboží jen pro sebe, nebyla by práce. V jiných částech světa ale potřebují naše výrobky, potřebují moderní technologie, neumí si je ale sami vyrobit. Zato mají třeba nerostné bohatsví. Takže zjednodušeně my vyměňujeme naše zboží za jejich zdroje, kterým máme tady nedostatek. Sousta cizích států očekává státní záruky za soukromé firmy, jinak kontrakt nepodepíší. To ovšem neznamená že obchod bude ztrátový.

Celá naše ekonomika je dlouhodobě proexportní a celé to je základem obchodu. Autor není schopen pochopit že existuje něco jako "společný" zájem, chce svoje penízky které by ale při pádu ekonomiky ztratili cenu. On by se ale zřejmě nebál neboť by měl úspory v cizí měně.

hodne neRath 15.5.2007 15:19

Re: Zdenku jste blázen

evidentne nejste schopen pochopit, ze kdyz nekomu date ze zveho 5 Kc, on vyveze za 8, ze vlastne vyvezl za 3.... tedy se ztratou, ktera se kryje z penez ktere Vy odevzdate statu.. neboli exporter vyveze a Vy mu to platite... a jeste tleskate.

zdeněk 15.5.2007 15:28

Re: Re: Zdenku jste blázen

Prosím vysvětlete, já někomu dám 5Kč, on vyveze za 8Kč. Tedy 3Kč je zisk který přibude v naší ekonomice.

Navíc ten exportér zamětnává další lidi, kteří by jinak byli nezaměstnaní. Tedy celkový zisk bude větší jak 3Kč. Žádná ztráta. Pokud vezmeme že těch 5Kč dá stát a pak je chce zpátky, tak stát o nic nepřijde, to by přišel pokud by exportér prodal za 4Kč...

Možná jsem neporozuměl výkladu.

Většinou ale přeci nejde o to že stát dotuje nějakého exportéra, jde o to že dává záruku, že firma nezkrachuje, že je solidní. Sjednává schůzky svých firem s cizími vládami a místními obchodníky. Nachází našim firmám zakázky. Takto si já představuji podporu exportu.

www racek 15.5.2007 15:44

Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

proexportní politika ale není to, že se někomu něco dává. prostě se poskytuje úvěr za úrok, pojištění za pojistné.

co furt povídáte o dotacích?

zdeněk 15.5.2007 15:50

Re: Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

i v mém příkladu 5Kč exportér státu vrátí, takže nejde o dotace.

www racek 15.5.2007 15:54

Re: Re: Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

to nebylo ani tak na vás, omlouvám se. ale exportér opravdu nic nevrací ani nedostane. pouze si zaplatí pojistku a ta musí krýt nejen náklady, ale i všechny ostatní výdaje pojišťovny. úvěr poskytne banka, normálně za úroky. banka může být státní i komerční. prostě, kdo přijde se slušným projektem, je pojištěn.

BOMBON 15.5.2007 17:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

pojistka neco stoji a dotace na vyvoz napriklad prebytku masla ci psenice se normalne vyplaceji. asi nejste dostatecne informovan

Chudák 15.5.2007 17:22

Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

Nééééé,

chce se mi v jádru věřit, že zdeněk je dobrý člověk, ale míra postižení ultralevicovým virem je ohromná. Teď nemyslím konkrétně zdeňka ale všeobecně. Lidé zcela normálně operují neexistujícími pojmy a dojmy. Evidentně vůbec neznají praxi.

Vláda sjednává schůzky svých firem s cizími vládami: TO je naprostá chiméra blud. To neexistuje. Leda tak v Paroubkově fantazii. Všechny skutečné obchody se odehrávají bez vlád. K čemu by tam vlády také byly nevíte? Vůbec zdeňku k čemu je vláda? Co může vláda jiného než prznit vlastní občany? Reálně se zamyslete!!

Nachází firmám zakázky!!! No to je Góóól fakt si to myslíte? To je jako věřit na Babu Jagu a i ona je reálnější.

Bez urážky tohle je salónní levičáctví v ryzí podobě.

zdeněk 15.5.2007 17:43

Re: Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

USA také nachází zakázky svým firmám v Iráku či jiné zemi kde se zrovna nachází její armáda či kde vládne zpřízněná vláda. V dobách RVHP také vláda sjednávala zakázky pro domácí podniky. Proč by to tedy měla být nereálná situace?

Vietnam také chtěl státní záruku že ČKD nezkrachuje, a potom by koupil lokomotivy. Bohužel se tak nestalo, ale kdyby ČKD nemělo problémy, k obchodu by došlo.

takovéto situace sice nejsou běžné v normálních kapitalistických státech, v zemích třetího světa to ale považuji za běžné...

Ladislav N. 15.5.2007 23:29

Re: Re: Re: Re: Re: Zdenku jste blázen

Vy neznáte fakta, ale propagandu levičáků. To je pak s vámi těžká diskuse.

Klokan 15.5.2007 13:45

Nejdříve by nám měl autor vysvětlit,

co tou "podporou" exportu vlastně myslel. Z komentářů je vidět, že někteří to chápou tak, že firma vyrobí koloběžky za 100, prodá je do Austrálie za 80 a stát vyrovná ztrátu. Nebo že firma obdrží od státu dotaci 10 za každou vyrobenou a vyvezenou koloběžku. Toto se ale běžně neděje, podpora se odehrává nepřímo např. formou dotací za zemědělskou prvovýrobu, zde je pak často jedno zda výrobek je vyvezen nebo zkonzumován doma. Tyto formy podpory jsou jednoznačně škodlivé a autor má pravdu, že silně deformují trh.

Jiná věc je, že všechny firmy bez rozdílu by měly mít možnost využít služeb, které stát nabízí - podpora účasti na veletrhu v cizině, služby obchodních oddělení zastupitelských úřadů, garance státu za úvěry, kde firma z různých důvodů nedosáhne na prostředky potřebné k financování výroby, pojištění inkasa, atd atd. Jestli autor bojuje svým článkem proti těmto věcem, je to IMHO nesmysl.

Klokan 15.5.2007 14:19

Re: Nejdříve by nám měl autor vysvětlit,

Ted jsem si vsiml ze autor strukturu podpor uvadi hned na zacatku. :-(

Takze - prime dotace ne, ostatni ano.

gerontusinza-poZnepřístupněníN 15.5.2007 14:25

Bingo,Re: Nejdříve by nám měl autor vysvětlit,

autor skutečně neví o čem hovoří ale hovoří až příliš mnoho. Do toho samozřejmě patří i podpora garancí státu výrobci či zákazníkovi, zajištění záruk státu za výrobce v případě staveb velkého rozsahu a vyšší podpora zastupitelských úřadů v dané zemi za pracovníky exportéra a umožnění proškolení zaměstnanců zákazníka na našem území..... Atd.....

Klokan 15.5.2007 14:44

Re: Bingo,Re: Nejdříve by nám měl autor vysvětlit,

On by si možná měl někdo z Centra pro ekonomiku a politiku v praxi vyzkoušet nabídnout třeba do Peru výstavbu bloku elektrárny, a do nabídky uvést, že se jedná o nabídku české firmy, ale český stát neručí za nic, protože my v Centru si myslíme, že podpora vývozu v jakékoliv formě je blbost. Co mu tak asi na to druhá strana řekne ... :-D

www racek 15.5.2007 16:00

Re: Re: Bingo,Re: Nejdříve by nám měl autor vysvětlit,

klokane, řekl bych že tvou uváděné případy se děla za komunismu. ten systém se jmenoval FENZO a ke konci totáče tomu šéfoval mladý adamec, dnes několikanásobný miliardář. tohle už opravdu, ale opravdu není.