18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 15.5.2007 14:12

prolhanej nacek Ladislav N. IP: 83.240.8.xxx

uved idiote jedinej priklad kde vychvaluji komunismus

konstatovani fakt blbecku, ze cina ma nejvetsi rust a uspesne aplikuje mekantilismus /to kretene znamena neco jinyho nez komunismus/ nic s podporou totalitniho rezimu nema spolecneho

ty bys idiote asi v ramci valky z komunismem napsal cina nepodporuje export a jeji hdp klesa.

BOMBON 15.5.2007 9:30

Re: podpora exportu nebyla vyvracena

no, pokud povazujete za spravne, kdyz lide/firmy nedostavaji tolik, kolik si vydelali, ale stat je prostrednictvim nizkeho kurzu juanu okrade o X procent z obratu, pak je cinsky stat mimoradne uspesny

pokud nejste moc stary, pak se jeste spolu dozijeme peknych ekonomickych zemetreseni, na ktere se takto uspesne a dlouhodobe zaklada :-P

Martin 15.5.2007 14:15

Re: Re: podpora exportu nebyla vyvracena

proc mate takovy problem s konstatovanim fakt ? Jeden z nich jsem uvedl vyse, je na tom videt, ze autor nema pravdu a tot vse. Vase plactivy vykriky realitu nezmeni a neudelaj svet spravedlivej. V tom je problem s liberalama, cekaj nejakou superdokonalou spolecnost jako bolsevici a nedokazou pochopit, ze svet a lidi jsou ruzny a nespravedlivy a se i tomu prizpusobit.

BOMBON 15.5.2007 18:44

Re: Re: Re: podpora exportu nebyla vyvracena

tohle je opravdu nad ramec teto diskuse, je to na dlouho. jen bych rad uvedl na pravou miru, ze liberalove ocekavaji idealni spolecnost... nikoliv, naopak, liberalove priznavaji jejich nedokonalost a nechavaji ji jako nedokonalou "vyhnit". nedokazu to asi presneji popsat.

s temi priklady je to taky slozitejsi, zkusim telegraficky... i jako zastance minimalniho statu bych byl idiot, kdybych nepriznal, ze stat (autorita, diktator...) muze vykazovat vetsi efektivnost pri reseni nekterych veci. problem je v tom, ze MUZE a NENI TO PRAVIDLEM. jeste strucneji: i osviceny diktator (ktery je mnohem efektivnejsi nez demokracie), je hlavne a primarne DIKTATOR a teprve POTOM OSVICENY.  mechanismus moci dlouhodobe vzdycky prevalcuje dobre umysly ci schopnosti jedincu. a nemam pro to jiny dukaz nez historii. celou.

Jiří Chýla 15.5.2007 0:40

Pan Mach je hodně natvrdlej,

když se ptá "Proč se export považuje za cosi hodnotnějšího: Proč firma, která prodává své zboží na domácím trhu nebo zboží dováží, je jaksi podřadná? V čem že je prodej zboží v Železné Rudě horší než prodej stejného zboží v sousedním Eisensteinu?" Takže pane Machu, ta firma, která prodává zboží na domácím trhu, není podřadná a prodej v Železné rudě není horší nez v Bayerische Eisensteinu. To jen naše vláda má, resp.může mít, zájem na tom, aby naše firmy toho prodaly co nejvíce. A protože náš domácí trh je malý a obvykle nasycený snaží se mnoho firem vyvážet za granicu a tam prorazit. No a pritom se jim hodi statni podpora na vývoz. Dát některým firmám stejnou podporu při prodeji u nás doma nemá jednak z hlediska celkového odbytu smysl a za druhé to stát dělat ani nesmí. Ale podpora exportu není zakázána nikde, ani v Júesej. Naopak, tam ji velmi efektivně používají v boji proti chudým Afričanům. Šiřte své evangelium tam, uděláte užitečnější skutek, pokud Vás ovšem bude někdo poslouchat.

rv 15.5.2007 8:08

Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

člověče, vy jste ale také hodně natvrdlej. Vždyť v článku se přeci tvrdí, že pro firmu je státní podpora výhodná, stejně jako tvrdíte i vy. Stejně tak autor článku zcela jistě nemyslel, že prodej do zahraničí je jaksi cennější, než prodej v tuzemsku, opět v souladu s vámi. Ale podstata článku je v tom, že proexportní politika není výhodná pro ostatní obyvatele daného státu, o čemž vy se nezmiňujete. O tom, je-li to výhodné pro vládu v článku sice není ani slovo, ale dá se předpokládat, že každý penězotok přes vládu je pro vládu výhodný, protože se jeho část dá odklonit do vlastní kapsy.

Z vašeho příspěvku vidím, že váš pohled se velmi blíží pohledu pana Macha. A protože i já pokládám prodej v tuzemsku za stejně cenný, jako prodej do ciziny, a vím, že pro exportující firmu je státní příspěvek výhodný,  zastáváte i mé názory. Vítejte mezi námi.

www racek 15.5.2007 13:36

Re: Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

žádný státní příspěvek exportér nedostává. snad jen dobré rady.

Rudolf 15.5.2007 8:17

Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

Jiří Chýla nám předvedl kouzlo nechtěného. V klasickém sporu dokázal, že druhá strana má vlastně pravdu.

Ladislav N. 15.5.2007 9:08

Re: Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

 ;-)

Vašek 15.5.2007 11:46

Re: Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

rv i Rudolf by si měli znovu přečíst, co Jiří Chýla napsal. Jinak to vypadá, že nejenom Mach je natvrdlej ...

jkotek 23.6.2007 20:18

Re: Pan Mach je hodně natvrdlej,

Dobra, pane Chylo. Vlada chce, abych prodaval v zahranici. Dejtemi 100.000 a ja budu prodavat. Ze zisku samozrejme odvedu dan. Statu, ne Vam.