18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BERAN 15.5.2007 15:15

Začínám chápat vaše argumenty, ale píšete o něčem jiném, než autor

Stát pracuje nikoli se svými penězi, ale s výnosem daní.

Byla-li z tohoto výnosu daní zřízena instituce (a její jmění), která je nejen finančně soběstačná, ale produkuje i zisk, který svému zakladateli vrátí vložené prostředky, pak s vámi souhlasím.

Ale o tom článek nebyl. Nebo jsem to v něm alespoň já nenašel.

www racek 15.5.2007 15:50

Re: Začínám chápat vaše argumenty, ale píšete o něčem jiném, než autor

našel. ty instituce jsou vlastně hlavní pilíř proexportní politiky.

mimochodem, za poslední 4 roky vyprodukovaly zisk přes 3 mld korun.

Vlali 15.5.2007 13:41

Re: Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

Takže pro vás je nesvobodou, když stát podporuje bezmocné. Chcete zavést nějaký ten způsob eliminace těch co se bez podpory neobejdou? Rozumná politika je ta co podpoří to co má být podpořeno. Věřím, že se neshodneme v míře podpory (a tudíž i míře vybraných peněz na daně) přesto si myslím, podpora není nesvoboda.

zdeněk 15.5.2007 14:52

Re: Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

"chceme-li, aby stát nepřispíval z daní na vzdělání, nenávidíme prý osvětu jako takovou."

To je pravda. Lidé co takové věci hlásají jsou proti tomu aby obyčejní občané měli kvalitní vzdělání, chtějí mít na vzdělání monopol aby mohli ovládat lidi. V zemích kde nebyla zavedena státní bezplatná školní docházka alespoň na úrovni základní školy, tam se demokracii nedaří. zato tam jsou diktatury jakéhokoli druhu. Uveďte příklad země kde lidé nepřispívají daněmi na vzdělání a země je relativně bohatá. taková země neexistuje a také to ukazuje že liberalismus ve smyslu že stát nemá nic z daní platit, je nesmysl.

Jožin 15.5.2007 22:47

Re: Re: Re: Ano. Exportem nám uniká bohatství.

Někteří ptáci by chtěli minimální stát, ale poslanci, aby dle Parkinsona vykazovali nějakou činnost, schvalují stále nové zbytečné zákony a byrokracie narůstá tak, že nabývá charakter panující vrstvy. Moc se zde spojuje s osobním zájmem v personální unii. Minimální stát ve formě stát noční hlíděč také nefunguje. Krade a loupí se stále víc v noci i vedne.

Vlali 15.5.2007 9:43

kde žijete?

Všechny státy podporují svůj export. To je fakt. Podporuje Čína, USA i Thacherovská VB. Důvod je jasný, podpora vlastního zboží na úkor zboží z cizího. Není to (z hlediska spravedlnosti) správné, ale je to fakt s kterým cep (a kladivo) nic nenadělá. Nebo půjdeme příkladem a ve světě co podporuje své exportéry budeme jediní co to nedělají? Už jednou chyboval tento stát (konkrétně Klaus) tím, že snížil celní sazbu pod ostatní státy a přišel o vyjednávací pozici. Neopakujme staré chyby! Chceme-li na tom něco změnit zkusme přesvědčit ostatní.  

BOMBON 15.5.2007 9:47

Re: kde žijete?

vite co? podporujme radeji informacni kampane, aby nikdo z nejakych dementnich pohnutek ci kvuli dementnim jedincum, co maji vami predvadenou logiku mysleni, export nepodporoval.

Vlali 15.5.2007 10:00

Re: Re: kde žijete?

Takže podle vás bychom měli být jediní co nepodporují export? To ovšem bude znamenat, že domácí zboží bude v nevýhodě proti tomu importnímu.

www racek 15.5.2007 11:36

Re: Re: Re: kde žijete?

zvláště, když to stát nic nestojí. jen dobré slovo.

BOMBON 15.5.2007 18:12

Re: Re: Re: Re: kde žijete?

ach jo. ano, klidne budu pro to, abychom jako jedini nemeli proexportni politiku. mimo jine by to znamenoalo, ze nas stat neprotezuje jednu skupinu obyvatel na ukor nejake jine. kdyz to jinde nevadi, nemuzu za to, je to jejich vec.

nijak mi nebude vadit, kdyz tady bude umelym kurzem podporovany import napriklad z ciny a zkrachuji vyroby obycejneho textilu apod. zvetsi to pocet lidi/firem, ktere vyrabeji specialni textilie, ktere cinani neumi, pripadne jakekoliv jine vyrobky, u jejichz vyroby nejsou potreba jenom levne ruce.

chcete-li podporovat export, opakuji, cïnte tak za sve. je-li to pro podporovatele vyhodne, zbohatnete.

rv 15.5.2007 12:52

Re: Re: Re: kde žijete?

Já jsem pro to, aby ostatní až na nás export k nám podporovali. Nejlépe do té míry, že nám sem budou všechno dávat zadarmo. Je pravda, že nebudeme muset tolik pracovat abychom si zajistili živobytí (kdo by také pracoval, když vše dostane zdarma) ale o to více budeme mít času na práci, která pro nás bude třeba i koníčkem. A pokud by někomu scházelo, že málo pracuje, může přehazovat hromadu písku z jedné strany na druhou a až poté si jít vyzvednout zboží poskytované zdarma z ciziny.

www racek 15.5.2007 13:02

Re: Re: Re: Re: kde žijete?

to by ovšem bylo optimální řešení, že. i když některé země byly k tomu blízko, třeba stát nauru, kde jen seděli, chlastali a žrali a tlostli a občas se projeli ve svém cadillacu po jediné silnici ostrova. bohužel, zjistilo se, že ten kdo za ně řešil peníze to nějak nedořešil. též některé arabské země maj k tomuto ideálu blízko.

Jansi 15.5.2007 7:47

Mach - teoretik od stolu.

Pan Mach mne svým textem velmi překvapil. Podle písemného projevu má jistě nějaké vzdělání, ale podle myšlenky prezentované v článku je někde úplně mimo. Každý, kdo něco v této zemi vyrábí ví ( na rozdíl od pana Macha), že relativně snadno se něco vyrobí za pomoci zmiňovaných dělníků, ale rozhodující je, zda se výrobky podaří prodat! A to tím více, čím více je výrobek složitější. K tomu potřebujete mít v zahraničí partnery, kteří mají na prodeji a servisu ekonomický zájem. musíte tam mít i nějaké obchodní zástupce. A to není zadarmo a menším firmám se tohle zajišťuje velmi obtížně, protože je to nákladné. Pokud nebudeme exportovat, nebudeme mít ani silné malé a střední firmy. A čím se tedy pan Mach chce v této zemi živit? Jen prodejem a dovozem čehokoliv? Kde na to chce trvale brát peníze? Prodejem piva, dřeva, elektřiny atd..?  Myslím, že myšlenka, obsažená v článku je opravdu hloupá.

Ladislav N. 15.5.2007 8:59

Re: Podpora parazitů

Každá firma / živnostník si musí umět zajistit prodej sám nebo prostřednictvím obchodníků, kteří se na (zahraniční) obchod specializují. Není žádný rozumný důvod, proč by daňový poplatník měl ze své kapsy podporovat ty, co své zboží prodat neumějí.

Stejní lumpové, co volají po podpoře exportu (z kapes daňových poplatníků) obratem budou obhajovat zavedení nesmyslů, jako je "minimální daň z příjmu" pro OSVČ ("když si nevydělá na daně, ať se nechá zaměstnat"). Z mnohem oprávněnějšího stanoviska je možno požadovat aby "podnikatelé", co své produkty nedokáží prodat, dělali něco jiného a tuto činnost přenechali těm, co to umějí. ;-)

www racek 15.5.2007 11:44

Re: Re: Podpora parazitů

píšeš nesmysly, ladislave. podpora exportu je dlouhodobě zisková nejen pro firmy, ale i pro stát. nepřímo, ale dokonce i přímo.

rv 15.5.2007 12:41

Re: Re: Re: Podpora parazitů

Podpora exportu je zisková pro firmu, která podporu získá. Ztrátová pro všechny ostatní, kteří ji platí. A když se to sečte, tak je to ztrátové, protože namísto toho, aby ti úspěšní mohli dále rozvíjet své podniky, tak sanují neschopné podniky např. proexportními dotacemi.

www racek 15.5.2007 12:43

Re: Re: Re: Re: Podpora parazitů

když ti říkám, že ji nikdo neplatí ...  chápeš co říkám?

BERAN 15.5.2007 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Podpora parazitů

Ano. Tu podporu platí PERPETUM MOBILE. A ze svého;-P

N.A. 18.5.2007 10:53

Re: Re: Re: Re: Re: Podpora parazitů

Prosím Vás, racku, vysvětlete nám prostým lidem, jaktože úvěrování a pojišťování exportu je pro stát činností ziskovou, a přesto se - pokud správně vidím - soukromé firmy zrovna nepřetrhnou, aby státu ten bomba kšeft vyfoukly.

Jinak v podstatě souhlas (s exportními dotacemi, ať se jmenují jak chtěji). Pokud si naši konkurenti své vlády ochočili natolik, že za ně zacvakají část exportních výdajů (ty vlády na tom neprodělají, vezmou si to obratem zpátky na daních), nezbývá nám, než si tu naši ochočit taktéž.

chytrý horák 15.5.2007 5:13

se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

Článek jsem nečetl, protože je zavádějící. Pokud mám říci jako exportér svůj nezaujatý názor, tak podporu exportu podporuji. Podpora exportu totiž podporuje zvyšování životní úrovně všeho pracujícího lidu.

Rudolf 15.5.2007 8:21

Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

"Článek jsem nečetl, ale vím,".. že je chybný....Zdá se, že pokud něco exportujete, tak jen blbiny, milý příteli. To ovšem podporu skutečně potřebujete.Plaťte si však podporu z vlastní kapsy..

Ladislav N. :-))) 15.5.2007 9:01

Re: Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

 ;-DR^

chytrý horák 15.5.2007 12:56

Re: Re: Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

Předpokládal jsem, že většina čtenářů NP nejsou prosťáčky, kteří to vezmou vážně a vidím, že až na výjimky jsem se nespletl.

Tomas 15.5.2007 9:22

Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

A co teprve proletářů, že?

www racek 15.5.2007 17:22

Re: Re: se článkem nesouhlasím, podporu podporuji

jo ty si musíme hejčkat, bez nich bychom byli v zadeli a museli sami makat.

Honza42 15.5.2007 1:00

Na proexportní politice vydělá jedině země, kam se exportuje.

Není špatné se nechat živit z daní země, která proexportní politiku uplatňuje. Vůbec mně nevadí jíst brambory, které mně platí polská vláda, nebo rajčata, která za mne zaplatí Francouzi. Je to jejich hloupost. Když to platí, proč nebrat? (EU to bohužel znehodnocuje, neboť se krade z daní všech).¨

Pokud někdo bude argumentovat tím co ti chudáci domácí producenti, tak na to je jednoduchá odpověď. Vykašlat se na obory, které jsou dlouhodobě v přebytcích a tak jako tak se na nich vydělat nedá (proto jsou exportně podporovány). Místo toho se věnovat tomu co umí málokdo a co se prodá se slušným ziskem.

BOMBON 15.5.2007 9:22

Re: Na proexportní politice vydělá jedině země, kam se exportuje.

prvni odstavec spravne, k druhemu: necht se kazdy zabyva cim chce, neni role statu nekoho ani protezovat, ani se necemu v ekonomice venovat

Martin 15.5.2007 0:58

podpora exportu nebyla vyvracena

novodobou a uspesnou merkantilistickou politiku praktikuje napriklad Cina, stat s nejvyssim hospodarskym rustem na svete v poslednich letech

Rudolf 15.5.2007 8:23

Re: podpora exportu nebyla vyvracena

Tak za tenhle názor by Vás asi na náměstí Nebeského klidu upálili.

Ladislav N. 15.5.2007 9:03

Re: Re: podpora exportu nebyla vyvracena

Co taky chcete po komunistovi jiného, než podporu totalitního komunistického režimu? :-/