29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Zelený komunismus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
RoninW 27.2.2007 12:41

Re: Re: Topení musí být ekologické a levné,

na to auto by nezbylo, ale na to ostatní určitě

Jája 19.2.2007 10:46

Re: Re: Ajta ! Tak já už tuším , kam se

"Sláma totiž patří do země a žádný sedlák ji dlouhodobě nebude dávat, protože by se mu tzv.vymrskala pole. " Sláma patří pod dobytek a na pole se dává ve formě uleželého hnoje. Je to lepší varianta než umělá hnojiva.

AeroKarel 8.10.2006 0:09

Mor do těch melounů!

terra 6.10.2006 12:27

Dobře spočteno,

až na to auto s katalyzátorem:-).

terra 6.10.2006 12:22

Souhlas,

pečeť, podpis R^. Přiznám se, že by mě docela zajímala nějaká zbrusu nová Havlova hra - po té vpravě existenciální zkušenosti, kterou prošel (a neřeším, jak).

terra 6.10.2006 12:18

Re: Půl melounu to nebude,

Samozřejmě přispěli, a ... že jich... měl bych toho nechat. 

terra 6.10.2006 12:15

Půl melounu to nebude,

ale když si pořídíte teplené čerpadlo bratru za 150 tisíc, máte docela reálnou šanci získat asi tak 40% (nevím přesně, ono se to měnívá) příspěvek, paradoxně od energetické společnosti - v mém případě to byla PRE. Na dům si dáte elegantní mosaznou cedulku, že vám na to přespěli, a je vymalováno. Ovšem např. Státní fond životního prostředí má pro získání takového příspěvku nastavené podmínky tak, že je jich není nikdo schopen dosáhnout, aniž by podváděl. Jsou to paradoxy...

terra 6.10.2006 12:06

Ne tak docela

termín "sustainable development", překládaný do češtiny ne moc šťastně jako "trvale udržitelný rozvoj" ve vámi zmiňované komisi nevznikl. Byl poprvé použit novozélandskými biology v čistě ekosystémovém smyslu, jako popis takového stavu ekosystému (dynamické rovnováhy), který umožňuje trvání a obnovu příslušného systému po velmi dlouhou dobu ( optimálně neomezenou), a činí tak ekosystém dlouhodobě stabilní. Příslušná komise termín použila poněkud zkratkovitě, čímž z něj učinila politické heslo a pojem původně zcela počestně odborný si začal žít svým vlastním životem. Nedivím se, pokud se vám nelíbí, ani já tím nejsem nadšen.  

terra 6.10.2006 11:58

Re: Re: Re: Lomborg v praze

Souhlasím, že termín je nešťastný. V originále zní "sustainable development", žádné "trvale" tam nikde nevidím, a i významově to český překlad podle mě nepatřičně posunul. Řešení mě ale nenapadá. A státní dotace do čehokoliv nejen že nejsou "trvale" nebo jakkoliv "udržitelné", jsou nesystémové a měly by být IMHO omezeny na případy, které nejsou běžným fungujícím systémem řešitelné (základní výzkum -  tedy včetně těch vámi zmíněných průkopnických projektů, ale nechť jsou jako takové deklarovány a nikdo je nenabízí jako standardní, státem podporované řešení pro každého), ale třeba i havárie a stavy nouze. 

terra 6.10.2006 11:48

Trochu jinak

Ono to tak přesně nebylo, že. V roce 1992 byl schválen zákon o ochraně přírody a krajiny, vůbec první, který tahle republika kdy měla, a mimochodem, o obnovitelných zdrojích v něm není ani slovo. Zákon funguje celkem jak má (pokud se dodržuje) a v oblastech, se kterými jste se možná ani nesetkal. Zákony o odpadech, ochraně ovzduší a pod. jsou mladší, v některých novelách (starých nejvýš 5 let) jsou docela pěkné hlody, ale zase nic o obnovitelných zdrojích. Celá taškařice je pokud jde o praktické prosazování dotací, příspěvků a programů, podpořených příslušnými vyhláškami, asi tak těch pět, max. osm let stará,  a aby se obnovitelné zdroje staly vhodným penězovodem pro NGO a spřátelené zelenáče, na to se různé lobystické skupiny pěkně nadřely. A ujišťuji vás, že s tím neměli nic společného pánové Havel, Klaus, Moldan... Mimochodem, pokládám neupravenou slámu za jedno z nehorších možných paliv pod sluncem (už proto, že by IMHO měla zůstat tam, kde vznikla, tedy na statku).

Stredocech 6.10.2006 9:53

Takže pozor - chcete "jezdit na chleba" a jinde ve světě

mají lidé hlad. Já bych ty biopaliva viděl jen jako prostředek regulace ZEMĚDĚLSTVÍ, nikoliv energetiky. Aktuální příklad. Loni byla velká úroda brambor, zemědělci měli potíže s odbytem. Zasázeli jich proto letos méně. Úroda byla v důsledku klimatických podmínek malá a brambor se nedostává. Se skladovatelností brambor je to přitom podstatně horší, než se skladovatelností obilí.

Pokud by v případě velké úrody brambor byla stanovena cena, zaručující ještě rentabilitu a za tuto cenu by byly neprodané brambory vykoupeny a zpracovány na bioethahol, vyřešilo by to hned dva problémy najednou.

Ghost Dog 6.10.2006 9:00

Re: Re: Re: Lomborg v praze

   Dobrý den, dotace nepovažuji za "udržitelný rozvoj"! Bohužel dotace se staly modním trenden, se kterými se začalo v zemědělství a pokračují skoro do všech odvětví a bohužel u se už vytvořil spirálovitý koloběch peněz, ze kterého už není zatím cesty ven.

   Můj příspěvěk a můj názor měl spíše poukázat a na zajímavou myšlenku na cílené pěstování energetických surovin, tzn. mnohokráte zmiňovaný energetický šťovík, obilí popřípadě rychle rostoucí dřeviny. U obilí je to zajímavé v tom, že máme místo na jeho pěstování, umího pěstovat následovně zpracovat. Nemusí se vymýšlet nové technologie. Samozřejmně, že tohle nemůže vyřešit energetickou soběstačnost celého státu, který je v plné míře podřízen vývoji cen v EU popř. Světu. Jde o jednu část energetické mozaiky.  Při spojení bioplynových stanic popřípadě továren na standartní palivo(dřevěné, alternativní pelety popřípadě brigety a obilí atd.) a spojení s místními zeměděskými družštvy by smohly vytvořit energeticky soběstačná místa. Někdo může namítnout, že je to nereálné! Toto je ideální stav, nepopírám, ale základní myšlenky vždy vychází z ideálního stavu(ale to všichni známe ze základů fyziky na základní škole).Každá oblast má svá specifika jen je odhalit a najít "správnou cestu".

   Nikdo si v dnešní době nedokáže odhadnout ceny energie, bohužel pro nás všechny jediný regulační a donucovací prostředek jsou peníze, a když si uvědomíme, že naše energie je velice levná v porovnání způsobení škod životnímu prostředí, tak si myslím, že je čas( spíše pět minut po dvanácté) nad tím zamyslet.

lokki 5.10.2006 21:19

Re: V Bystřici nad Perštejnem se dokonce vytáhli na 120 mil. Kč dotací za podobnou

to jo, jenže uředníci si pak furt stěžujou, že jim přebejvaj na fondech prachy určený na žranice (PR)....a další úředníci jim na základě neprožraných peněz (nevyčerpaná celková kvota) sníží další dotace (ovšem celkově, nikoliv  pouze stravné...)

A.S. Pergill 5.10.2006 21:17

Asi jsem málo světový

V Havel jako politik zrovna není můj šálek kávy, ale ty z jeho her, které jsem viděl, mě zaujaly. Dovedu si představit, že amíkům, nebo i emigrantům z dřívějších dob, co už nestačili zažít zahnívání Husákova režimu, to nic moc neříká. Já tam ale vidím spoustu věcí, které jsem zažil na vlastní kůži, nebo alespoň viděl kolem sebe.

A docela bych si tipnul, že nevůle mnohého kritika Havlových děl plyne z toho, že se tam poznal (a ne zrovna v hezkém provedení).

Pokud se dá pan expresident z politiky zase na psaní her, tak mu budu držet leda palce, absurdit kolem sebe může vidět spoustu, třeba i v souvislosti s EU ;-D

Mejla 5.10.2006 20:12

Jak údajně říkal Jára Tvrdíků, "vyserte se na ideály - hlavní je prohnat prachy

přes ty správný firmy".

R 5.10.2006 18:44

SiO2 a písek Re: Trocha korekce

To s tou spékavostí není tak jednoduché. Každé palivo s ustálenou kvalitou má jako důležitý parametr takzvanou spékavost popele, to znamená při jaké teplotě se ten oxid křemičitý a další látky v popelu slijou ve strusku. Ve slámě a obecně biomase je hodně draslíku, který je sice po vyvezení popela na pole dobré hnojivo, ale snižuje  tu teplotu spékavosti popelu. Zatímco v uhlí je hodně vápníku, který má tu spékavost vysokou. Konstrukce kotle musí být proto udělána a jeho provozní režim nadstaven tak, aby teplota popele tuto teplotu spékavosti nepřekročila. Tudíž pokud bude kotel spalovat projektované palivo v předepsaném režimu, problémy se spékavostí popele nejspíš nebudou. Pokud se obsluha třeba opije, kdo ví?

jirka.s. 5.10.2006 18:02

Souhlas, jak ses sám nazval!

Zkus třeba toto: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1805 ,než začneš rozdávat kolem sebe blby.

drozd 5.10.2006 17:51

Re: Topení musí být ekologické a levné,

ve skutecnosti by za to meli TC s vrtem,zatepleni 10cm polystyrenem a novou fasadu, trojita okna s argonem a jeste by jim zbylo na 6 let stary auto s katalyzatorem misto stodvacz a facka co maj ted

bruner 5.10.2006 17:47

Re: Re: Trocha korekce

na vlastní oči jsem viděl onu sklovitou vrstvu, kterou museli vysekávat od šamotové vyzdívky, moc to nešlo a musel si výrobce začít lámat hlavu s jiným provedením kotle a hlavně bylo nutno začít topit dřívím atd.

fafni 5.10.2006 17:39

Re: Re: Lomborg v praze

k trvale udrzitelnemu rozvoji spis patri slama zpaky do zeme nez ji spalovat

Jura Jurax 5.10.2006 17:26

Re: Re: Lomborg v praze

Jenže ono jde obyčejně o trvale neudržitelný rozvoj, případně o trvale udržitelné chiméry a fyzikální, technické i ekonomické nesmysly. A zpravidla za naše - tj. daňových poplatníků - peníze ...;-€

Jura Jurax 5.10.2006 17:23

Re: Naprostý souhlas s článkem

To máte těžké ... on novinář je vzdělanec povýtce humanitní a o fyzice ví akorát, že mu na gymplu nešla - a pak má natočit na objednávku nějakého vyčuránka oslavný paján na ekologický tunel peněz daňových poplatníků ... a ani mu nepřijde, co dělá ...

Jura Jurax 5.10.2006 17:20

Re: To se podoba Pavkovym vetrnikum

Máchali v koších ... jako pachole jsem čítal rodokapsy, v nichž takoví padouchové byli potřeni dehtem (pochopitelně nazí), poté vyváleni v peří a takto upravení posazeni se svázanýma rukama na koně obráceně, načež byl kůň i s nákladem vyhnán z městečka za oslavné střelby z Coltových revolverů ... bylo mně vždycky líto toho koně, ten v tom byl nevinně ...

Jura Jurax 5.10.2006 17:16

Topení musí být ekologické a levné,

ať to stojí co to stojí!

Který vůl tohle schválil? A ve kterém kameňu je za to nadlouho zavřený?

Za půl melounu by měla každá z těch domácností vrt a tepelnou pumpu ...

Na tohle doplácíme z našich daní!

BRUNER 5.10.2006 16:56

Re: Re: Re: Trocha korekce

no máte pravdu, byl jsem líný na přepočet na GJ neboť jsem zvyklý na výkon ve Wattech. Ale stejně jsem se trefil na 72 GJ pro domek ane jak jeden kolega zde řekl 200 GJ. To je opravdu moc

Alex 5.10.2006 14:51

to "nevidělá" je taky slovní k´hříčka?

Ladislav 5.10.2006 14:49

pan Pavek vynalezl perpetum mobile

Projekt vetrniku Pavek coby starosta navrhl, coby "expert" si ho schvalil a coby podnikatel provedl a vyuctoval. Takovy sikovny clovek patri do parlamentu, tam bude moci svoje schopnosti predvest v plne siri.

Kopírák 5.10.2006 14:48

Co nového u Šumaváka?

bohajeho, ten pupek zeměkoule (Dušan Neumann: 05.10.2006, 06:36:25 )

volali mne z ČT, že s Havlovými narozeninami začíná v New Yorku festival jeho her, abych k tomu něco řekl.. V New York Times ani slovo, tak honem Google, až jsem se dostal do předprodeje vstupenek.. 18 her, z nich jedna světová premiera, to zní docela dobře, celý festival za $ 100 vstupného také není přehnaný (pokud to někdo vydrží), hrát se bude ve dvou divadélkách - jedno v Brooklynu a druh= v Soho na Manhattanu. Jenže pak přišla otázka, co znamená Havel dramatik pro Ameriku, s odkazem na organizátora festivalu, nějakého pana Einhorna, že vzhledem k omezování a porušování lidských práv dnes Havel v Americe "rezonuje". Nezbylo nic jiného než to uvést na pravou míru, že pro Ameriku Havel jako dramatik neznamená prakticky vůbec nic, a kromě těch dvou divadýlek o jeho hrách nemá většina Američanů ponětí, natož zájem. Pouze ve vyšších politických kruzích (bez ohledu na stranickost) zaměřených na mezinárodní scénu je Havlovo jméno známo a dodnes symbolem intelektuálního osvobození ze sovětského jha a Havel zůstává prestižním reprezentantem republiky, o níž se jinak neví vůbec nic, kromě toho, že Jágr měl na dresu 68 a Navrátilová je lesba. Ale to by snad mohli novinářští chrti vědět a ne si myslet, že na Prahu se stále upírají obdivné pohledy světa. jen skromně dodávám, že je dobře, že skoro nikdo na zeměkouli neumí česky, protože pak by se pupek Evropy, nebo-li Fidlovačka, jak říká kamarád Steve, musela stát terčem kocourkovských vtipů. Tož tak po ránu.

Dušane, nediv se - (Rpuť: 05.10.2006, 06:49:01 - Mail )

co maj ty chudáci žurnalistický pořád psát a vysílat - když musej....dokola psát o obřích krevetách nelze...

Ber to tak, že na tom pupku světa sedí zrzavej trpaslíček a plácá si játra....vlastně....už jenom plácá....ale ještě prý nějakou hru napíše....někdy....možná....

ladislav 5.10.2006 14:43

Re: To nejsou zvěrstva politická,ale socanská

Blbečku, pokud si to nepamatuješ, před občany ochránci přírody se první podělal Háfel, pak Klause a než přišel první socan k vládě, byli zelenáči pevně zakotveni v legislativě.Tak tady nemel bludy.Objektivně ovšem dodávám,že dnes je Klaus JEDINÝ politik, který se jim nekompromisně staví a kritizuje ty jejich nesmysly.

Saša 5.10.2006 13:41

Proč,když to přináší socanům voličské hlasy?

Vilíme vševědoucího Paroubka,hurá.