30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Na řadě je diesel. O naše zdraví ale nejde

„Změna klimatu je jednou z největších krizí spravedlnosti v dějinách lidstva, proto je boj o klima zároveň také bojem feministickým, antirasistickým, protistátním a protikapitalistickým. Boj o klima je bojem třídním, bojem proti vykořisťování zvířat a proti militarismu.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Aichou 28.6.2017 9:52

Re: Sorry jako

Děkujeme za fact check :)

P. Dvořák 28.6.2017 4:55

Nevím, jak je to s poletavým prachem.

Ale jet ráno za studena za vyčvachtaným, rachtajícícm dízlákem rádobykomfortního osobáku nebo jet ať už ráno po rovince nebo kdykoliv do kopce za zahuleným náklaďákem, to je opravdu zážitek.

Jet za Avií je zážitek za jakéhokoliv režimu jejího motoru.

V. Kotas 28.6.2017 6:31

Re: Nevím, jak je to s poletavým prachem.

Ano, žádná slast to není. Je však prokázáno, že ty viditelné saze z výfuku, jsou méně nebezpečné, než ty neviditelné zplodiny z 1litrových 3válcových benzinových motorů, jejichž výkon je doháněn turbem !

A. Aichou 28.6.2017 9:53

Re: Nevím, jak je to s poletavým prachem.

A kdopak to prokázal? Studie placená VAGem? :D

T. Hraj 28.6.2017 12:05

Re: Nevím, jak je to s poletavým prachem.

Už jsem tuto tezi také slyšel. Je to ovšem slovo do pranice. Nemáte nějaký odkaz?

P. Rada 28.6.2017 2:02

Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Autor na dnešek "aktivisticky" splácal celou řadu antropogenních vlivů (CO2. NOx, prach ...) do jednoho a udělal k tomu závěr mířící příznačně na "aktivisty": ... "Kdy jim dojde, že jde i o jejich svobodu?".

Předně pojem SVOBODA používaný odděleně od pojmu ODPOVĚDNOST je synonymem slova SVÉVOLE a i ta by bez aktivity byla mrtvá podobně jak pojmy související. Přehnaná a nekorektní aktivita je pak příznačná AKTIVISMU tj prosazování cíle s osobní motivace. Ti kteří se problematikou antropogeních vlivů na životní prostředí zabývají Odpovědněji, pravidelně lépe rozlišují různé vlivy v různých souvislostech a ve výsledcích pak hovoří nikoli o Svobodě ale o pravděpodobnostech dopadů - např v počtu úmrtí či růstu impotence... Raději proto alespon odkazem okomentuji jen vliv prašnosti a zejména ultrajemných částic na zdraví ze kterého je snad zřejmé, že ačkoli je zdrojů daleko více jak jen diselových, mají v úhrnu závažné dopady které bez odpovědného vyhodnocení mohou znamenat vážná zdravotní rizika podlamující nakonec i tu leckde velmi problematickou svobodu.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pevn%C3%A9_%C4%8D%C3%A1stice

http://ostrava.citi-sense.eu/Portals/45/Dostal Ostrava červen 2016b.pdf

http://www.investicniweb.cz/2016-5-28-v-techto-mestech-zabiji-kazdy-nadech/

J. Schwarz 28.6.2017 6:56

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

"Aktivista" je nebezpečnější než tuna jaderného odpadu skladovaná v papírovém pytli v zadním traktu městského činžáku.

L. Novák 28.6.2017 16:42

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Rada je aktivista. :-)

J. Lukavsky 28.6.2017 6:56

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Zbývá vysvětlit proč se lidem dusícím se ve vzduchu plném toxického prachu a plynů, pojídajících otrávené potraviny a mučeném smogem hlukovým, rádiovým ..... neustále prodlužuje délka života. J.L.

P. Boublíková 28.6.2017 7:06

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Zkuste mrknout na nějaké statistiky dokládající souvislost délky života a kvality ovzduší. Tam, kde je znečištěný vzduch (průmysl, doprava) se lidé v průměru dožívají méně. U nás je výjimkou Praha díky dobře dostupné nadstandardní lékařské péči. Ale ani ta nebrání vyšší nemocnosti dětí (např. astma).

R. Langer 28.6.2017 8:15

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Hm, ale celkově se dožívají stále více. Kromě toho, místo v Praze můžete pochopitelně bydlet na samotě u lesa. Je to vždycky něco za něco. Výběr je na vás.

J. Řezák 28.6.2017 10:28

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Jenže tam jsou zase psí blechy a pořád tam chčije a chčije :-)

P. Zinga 28.6.2017 8:26

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Tak mi, paní Boublíková, vysvětlete, proč ve zmíněném Štutgartu žijí nejzdravější lidí z celého Německa! Tzv. ekologičtí vědci (vesměs visícími na veřejných penězích) nehledají objektivní pravdu, ale potvrzení svých názorů a tak je to i s tou statistikou. A lidé z měst jsou obecně nemocnější kvůli tomu, že většinou času tráví uvnitř budov, včetně volných aktivit. S Prahou máte pravdu, ale nejen dostupná péče, ale i peníze (a vzdělání)a tím větší možnost "žít zdravě".

"Polétavý prach co by mrtvá matérie, nemůže být příčinou alergií jako např. astma, protože zde chybí regulační T-buňky a zde nastává přehnaná imunitní reakce, která souvisí s produkcí protilátek kategorie IgE). Polétavý prach nemá žádnou možnost nějakým způsobem zasáhnout do našeho imunitního systému. Jako mrtvé matérii mu chybí k tomu nutné proteiny."

P. Boublíková 28.6.2017 9:26

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Ohledně Stuttgartu vážně nevím, ale klidně vám vymyslím 100+1 nějakých důvodů - třeba mají vyšší odolnost danou geneticky :-)

To co píšete v uvozovkách je naprostý nesmysl - imunitní systém poškozuje řada látek, které nemají s proteiny nic společného. Typicky treba polychlorované bifenyly, ale takových sloučenin jsou mraky.

P. Boublíková 28.6.2017 9:36

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Tak třeba tady https://www.zones.sk/studentske-prace/medicina/6184-imunosupresiva-a-imunomodulacne-latky/

mate docela slušný přehled látek, které působí na buňky imunitního systému.

J. Schwarz 29.6.2017 17:25

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Paní Boublíková, lovci mamutů žili v perfektně zdravém prostředí a přesto se v průměru dožívali 25-ti let. Možná by se dožívali stovky, kdyby měli kulovnice, ledničky, klimatizaci a dnešní lékařskou péči. Jenže to by se nemohli živit lovem mamutů a nejspíš by nutně vyprodukovali mnohem větší množství "škodlivin". Takže jedinou možností je hodnotit věci komplexně a brát jako kriterium právě dobu dožití. Pokud se dožijete vyššího věku v civilizaci sice zasviněné, ale pohodlné než v čisté přírodě kde máte k dospozici křišťálovou vodu a pazourek je ta civilizace pro život příznivější. O křišťálové vodě a rozvinuté civilizaci se dobře filozofuje, ale je méně reálná než spáleniště, zdechlinami otrávená voda a pazourek k tomu.

P. Rada 28.6.2017 9:43

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Pane Zinga a odkud čerpáte tezi, že k porušení iunitního systému jsou nutné proteiny?

Vždyt je náš imunitní systém velmi komplexní, vázaný dokonce na bunky, viry, plísně geneticky odlišné povahy které obsahuje např náš trávicí trakt:

https://www.kosmas.cz/knihy/208002/10-cloveka/).

Navíc je součastný růst alergií všeho druhu výrazem jeho nestabilní funkce kterou dnes už civilizačně trpí značná část nejmladší populace. Vztah k prašnosti je jen jedním s mnoha prokázaných a dají se takto doložit i vlivy na dospělé - např. mužskou neplodnost atd. Viz odkaz na celou plejádu odborných studií které jsou příznačně často vztaženy k situaci na Ostravsku, Praze...:

http://ostrava.citi-sense.eu/Literatura.aspx

J. Lukavsky 28.6.2017 11:01

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Řekl bych, že jádro pudla je v tom, že lidi si chtějí udržet stávající vysoký standard městského života a zároveň žít v panenské přírodě, uprostřed lesa, buzeni nikoli tramvají ale kosím trylkem.... I dneska se ale můžete beztrestně odstěhovat z Prahy na Šumavu a pást kozy, ale holt za to platíte a to se skoro nikomu nechce.

P. Zinga 28.6.2017 8:33

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Pane Rado, argumentujete jako komunisté, pro které byla svoboda poznanou nutností, ale to u Vás nepřekvapuje. Není mým úmyslem žít v zaprášeném prostředí, já chtěl pouze upozornit na nesoulad mezi příčinami a "následky" v případě dieselových aut.

Když se podívám, co čtete, tak se nedivím, co hlásáte. Co takhle navštívit skutečně vědecký web?

Jestliže Vám nevadí vrátit se do středověku a žrát jako vůl trávu, je to Vaše věc, ale pořiďte si pro to, prosím, nějakou jinou Zeměkouli.

P. Rada 28.6.2017 10:23

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Nechte pomluv - odkazy na vědecké práce jsem uvedl a soubor kde se vyskytují Vám zvlášt zopakuji.

http://ostrava.citi-sense.eu/Literatura.aspx

P. Zinga 28.6.2017 12:08

Re: Zdroje prachu a dopady na zdravou svobodu.

Pane Rado, to byl odkaz na záměr zachránců Zeměkoule o "velkou změnu stravování", po které by se muselo22% obyvatelstva živit vegetariánsky a 8% vegansky. Předpokládám, že co by zastánce této ideologie se přihlásíte dobrovolně.

A. Alda 28.6.2017 8:53

Autor blábolil stejně jako ekoteroristé.

Na rozdíl od ekoteroristů neměl zlý úmysl.