3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 11.12.2008 7:53

kauza žárovky

je přímo klasickou ukázkou fungování brusele a jejích úředníků. Na základě "poptávky" velkých koncernů vypotí kravinu, zaobalenou do ekologie a obyvatelstvo unie bude trpět.

Několik KZ ve vhodných svítidlech provozuji a musím konstatovat, že ty značkové docela drží, ale všechny dost brutálně ztrácí svítivost.

Loki 11.12.2008 7:52

Re: Budiž světlo ???

Kupříkladu já mám titul totožný a přitom jsem úplně blbej ...

portwyn 11.12.2008 7:52

Sice bych ty páry tolik neprožíval,

množství bude celkem zanedbatelné a spíš to vidím jako byznys výrobců servisních sad, ale jinak máte recht.

Znečištění vyhozenou žárovkou je podstatně menší než znečištění vyhozenou kompaktní zářivkou. Ať už mluvíme o množství (KZ je mnohem větší a těžší než žárovka) nebo o materiálech.

Loki 11.12.2008 7:50

Re: Ekologicke kompaktni zarivky?

Ano, rtuť tam skutečně je ... Ovšem již se připarvuje nařízení EU2008/Ma12/Gor19 o stanovení povinného minimálního množství ročně k recyklaci odevzdaných "úsporných zářivek" ...

modřín 11.12.2008 7:48

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

Moje zkušenost se životností LED svítidlem GU 10 1W necelý rok - výrobce neidentifikovatelný - koupeno v kamenném Hornbachu. Cena  298,- Kč

Vít Blaha 11.12.2008 7:47

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

Ladislave N, autor se zmiňuje i o LED:

"...Všechna ostatní svítidla jsou zářivková nebo LED.."

Sám má v koupelnách a WC LED svítidla jako orientační osvětlení (již 6 let) kombinované se svítidly na klasické žárovky. KZ nad kuchyňským stolem měl již v roce 1991 a ta první k plné spokojenosti fungovala 4 roky.

Jako náhradu źárovek jsem LED nezmiňoval proto, že u dnešních běžných komerčních LED s vysokou svítivostí o příkonu 1W je bohužel světelný tok kolem 100 lm a jako náhrada žárovky, nebo KZ, o světelném toku 1000 lm  to není to nejekonomičtější řešení.

Ale stejně jako vy i já se domnívám, že buducnost je v LED.

Lájoš B. 11.12.2008 7:47

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

Nechápu vaši poznámku, na LED žárovky je záruka 2 roky ze zákona, lepší výrobci garantují výměnu 5 a 10 let.

Pokud se jednalo o šmejd z asijské tržnice bez záruky, pak si stěžujete na blbém hrobě, pane.

VOS 11.12.2008 7:34

Re: Vzít rozum do hrsti

Huberte, tu cenu jsi si vycucal z palce? Jsi nekolikanasobne pod cenu na americke pomery. Ty obecne nesmysly o svitivosti mas asi od Gora. Ma prakticka zkusenost je ze KZ 25W se da prakticky srovnat asi z 50W zarovkou. Mozna. Diky rtuti kazda zarovka predstavuje toxicky problem, ktery normalni zarovka nemela. Typicky environmentalisticky nesmysl, vyresit jeden problem vytvorenim jineho a mozna jeste horsiho. Hlavne ze se neco dela at to stoji co to stoji. Zbytecne naklady taky zatezuji ekologii ovsem o tom se taktne mlci.  

DrT 11.12.2008 7:29

Re: Budiž světlo ???

Pan Bursík je doktor zelených věd (VSDr). Nepleťete si to, prosím, s hastrmanem.

dneu 11.12.2008 7:20

Re: Vzít rozum do hrsti

u Číňana na trhu kupuji 15W za dollar....

Jan 11.12.2008 7:10

Re: Je to evergreen.

No tak náš zástupce v evropské komisi o tom jistě hlasoval... Jmenuje se Špidla a proslavil se tím,  že chtěl nařízením určit, jak dlouho smějí být lidé na slunci ... a to ještě není vyloučeno, že mu to nakonec projde.

honzak 11.12.2008 7:10

Re: no, nechci polemizovat, ale

"U úsporek může vadit krátkodobé navýšení napětí, která žárovka ani nezaznamená, ale které elektroniku úsporky stihne zničit." - no, on je pravdou spíš opak, že? Měnič v předřadníku má přepěťovou ochranu na vstupu a tamtéž vratnou pojiistku (alespoň to tak bylo u KZ OSRAM, kterou jsem rozdělával). Podívám se, jaký rozsah vstupního napětí KZ dneska mají - mělo by to souhlasit s normou pro dodávky elektřiny (on byl nějaký mezistav při přechodu ze socialistických 220 na kapitalistých 230, z hlavy si to nepamatuju).

Žárovka při přepětí dostává na frak jak tepelně, tak i mechanicky. Atak jde do kytek.

dneu 11.12.2008 7:09

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

to jsem si myslel také...ale první 48LED žárovka odešla po pouhých 8 měsících...

Jackalino 11.12.2008 7:02

Je to evergreen.

Vím že to jde a lidé kteří umějí a mají chuť psát by to měli hlídat.

Vadí mi že autor opominul že se jedná jen o část  žárovek (100W+),ne že by to byla menší hloupost,ale pro přesnost.

A také bych uvedl že o tom museli hlasovat naši zástupci,jsme v EU a to nejsou oni ale my a máme možnost při volbách učit směr,tam je to platné.

Přeji pěkný den.

MZ 11.12.2008 7:00

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Jak dlouho na tom WC sedíte ? Aby se to vyplatilo.....

Každopádně mne přesvědčil nedávno proběhlý test spotřebitelů - tzv. úsporky, i značkové, z toho vyšlz jako slušné šunty. Pomalé nabíhaní na plný výkon, kratší životnost, horší světelná pohoda, o špatně deklarovaném typu světla nemluvě. A mít ještě další kontejmer na jejich ekologickou likvidaci.... už to vidím v Janově a podobných obcích, jak to tam bude ekologicky vypadat.

VOS 11.12.2008 6:56

Jedna vec byla opominuta v tomto clanku. Co se stane, kdyz se zarivka rozbije.

Kazda zarivka obsahuje rtut, ktera je povazovana za toxickou, specielne pri vdechnuti rtutovych vyparu a aerosolu. Pred pulrokem jsem si zjistoval, jak mohu nalozit s vadnymi zarivkami a v te dobe jeste povolovali (zrejme environmentaliste nechteli vylekat kupce minizarivek) jejich vyhozeni (byly vcelku) do bezneho odpadu, coz me prekvapilo. Ted se mluvi o zmene zakonu a trestnosti (vetsi pokuty) davani zarivkovych produktu do bezneho odpadu. Zaroven jsem se docetl, jak zachazet se zarivkami, kdyz se rozbijou. Bylo doporucuno otevrit okna a na pulhodinu opustit mistnost. Nez zacnete se sklizenim, nasadit gumove rukavice a masku. Potrebujete mit kit specielne pro takovy pripad vyrobeny a prodavany za nekolikanasobnou cenu jedne kompaktni zarovky pres internet (Rukavice a maska jsou soucast kitu).Pak opatrne aby nedoslo k rozvireni prachu s pozustatky rtuti smest strepy a umistit vse do specialniho sacku, ktery je soucasti kitu. Pak vyssavacem dokoncite cisteni a okamzite vyjmete z vyssavace filtr a musite ho pridat do pytliku k ostatnim kontaminovanym vecem. Pak se dukladne umyjete vy. Kdyz jsem to cetl, tak mi vstavaly vlasy hruzou. To jsem jiz mel nakoupene miniaturni zarovky i do zasoby. Tohle je situace v USA. Takze doporucuju se seznamit se zakony a pravidly u vas, at vite co mate delat s pouzitymi a rozbitymi zarivkami a upravte sve rozhodnuti podle toho.

I. 11.12.2008 6:52

Nevidím ještě zmínku o odpadu

Zatímco žárovka, kterou hodím do lesa, se za pár let rozpadne a zmizí, tak zářivka obsahuje jedovatou rtuť. Dokud se zářivky používají omezeně, lze předpokládat jakž takž ekologickou likvidaci. Pokud budou nasazeny masově, bude rtuť v kdejaké škarpě. Ekologie dostane zase na pr...l.  - Co takhle vývoj nových zdrojů? Třeba LEDky už startují, za pár let přebijí i ty zářivky.  Přesto nevěřím, že vytlačí žárovky. Jde o debilní nápad. Třeba jde o to, vyprázdnit sklady žárovek, abychom se předzásobili.

Ivan Nový 11.12.2008 6:49

Řešení je jednoduché,

vozit si žárovky z dovolené mimo EU.

sKoba 11.12.2008 6:15

Chtěki jste di EU, máte to mít. Se všemi důsledky! A doplatíme na to my, kteří jsme se těmto blbostem chtěli vyhnout...

(Y)

Huberte, 11.12.2008 6:08

Re: Vzít rozum do hrsti

to jste se spletl ne?  ..."V USA koupíte dnes 23W KZ za 10 Kč"... Muzete mi napsat, kde prodavaji KZ za 50 centu, ja ze bych si tam zajel nakoupi zasobu na par let dopredu. Zati teda nakupuji KZ v Sam's Clubu ve velkem a pod $3 se nedostanu. Nenluve o tom, ze jsou to ty nejlacnejsi a rozhodne nemam dojem, ze vydrzi dele nez zarovky Vzhledem k vasim $0.5 za KZ tak neverim tem 15 letum trvanlivosti...

Ladislav N 11.12.2008 5:58

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba (mirek IP: 89.24.55.xxx)

Je vidět, že ekonomické uvažování i kupecké počty se vám vyhnuly velkým obloukem. Samozřejmě, že pořizovací cena i doba života v daných provozních podmínkách je součástí výpočtu, při němž zjišťujeme výhodnost či nevýhodnost použití konkrétního světelného zdroje.

Zářivky (pokud možno ty kvalitnější - lineární) samozřejmě má smysl montovat tam, kde se svítí v hodinách času. Tam, kde se rozsvěcuje jenom na krátkou dobu, nákup "úsporek" nemá žádný ekonomický smysl. Naopak - proděláte. ;-P Tam už dnes má smysl použít LED náhrady žárovek.

Ladislav N 11.12.2008 5:48

Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

... protože jsou se žárovkovou paticí montovány často do zcela nevhodných svítidel, která už dávno měla skončit v popelnici nebo v muzeu.

Aby byly dobře využity vlastnosti zářivek i nízká cena, je nutno již navrhovat vhodná zářivková osvětlovací tělesa pro lineární zářivky. Ty mají oproti kompaktním několikanásobně delší život (při dlouhém provozu bez častého vypínání i přes 40.000 hodin, zatímco kompakty ("úsporné žárovky") jenom (v lepším případě) pár tisíc. Ty kvalitnější značkové jsou navíc ještě velmi drahé.

Autor bohužel nezmiňuje nástup LED náhrad za žárovky, které velmi dobře poslouží tam, kde je nutno zdroj světla často zapínat  a vypínat, což život žárovek i zářivek obecně výrazně snižuje. LED nikoliv. V porovnání s cenami kompaktních zářivek jsou LED zdroje v žárovkových paticích cenově srovnatelné (s tendencí k výraznému poklesu cen v blízké budoucnosti) a jako orientační světlo na WC, chodbě apod. zcela dostačující. Ty nejlevnější jsou v prodeji již dnes za cenu kolem 50 Kč/ks - a budete je mít na doživotí. ;-)

ranbow 11.12.2008 5:42

Ekologii jsem právě pocítil

Dneska mi přivezli novou ledničku - naúčtovali mi 300, za její (budoucí) likvidaci, a odvezli tu starou, za jejíž (současnou) likvidaci si naúčtovali 200. Takže pan Bursík, se mnou ve volbách nepočítejte...

chytrý horák 11.12.2008 5:37

Re: Vzít rozum do hrsti Vám nikdo nebrání

"Teď si ekonomové spočtěte , co a kde se vám vyplatí příměřené použití a nenádávat na EU, zelené a nukleární techniky."  Tak mi to připadá, jako když jste ten článek nečetl. Nebo opravdu stoprocentní zákaz klasických žárovek a jejich absolutní nahrazení KZ vnímáte jako přiměřené použití? Myslím, že za přiměřenost tady EU ani zeleným nikdo nenadává.

mirek 11.12.2008 5:37

Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Takže, vážení chytrolíni, co máte doma zásoby stowatovek. Kolik peněz za kilowat/hodina Vám měsíčně vytáhne z peněženky ona zásoba klasiky ? Já za sebe mohu s klidem říct, že mám úsporky všude, i tam, kde nesedím celý den (WC) a konečně se mi podařilo dostat přeplatek od ČEZ-u.

Samozřejmě může námitka znít, že přeplatek dostanu jednou za rok, ale ušetřil jsem za doplatek a úsporná zářivka skutečně vydrží i několik let.

Dalším efektem pak zřejmě bude, že se spálí o něco méně uhlí a budu dýchat o něco méně znečištěný vzduch. Ono to na severu vždy hnusné táhlo z elektrárenských komínů, jak si lze vzpomenout.

Krom příznivce zářivek jsem i zastáncem atomových elektráren. Taková Francie s polovinou celostátního výkonu v jaderné energii je příkladem. Žádný průser, žádné experimenty a v klidu a tichosti vyrábí potřebný proud, ku spokojenosti frantíků, kteří se nenechají vytáhnout na "ekologické" protesty....

Ladislav N :-))) 11.12.2008 5:30

Re: Víte, že Bursík je RNDr, doktor přírodních věd ???

No právě..... To ještě neznamená, že Bursík není vůl a technický ignorant. Titul RNDr. mohl získat např. v botanice, aniž by měl šajnu o fyzice a technických vlastnostech světelných zdrojů. ;-P

Tx 11.12.2008 5:17

No, já to mám namíchaný,

což je asi ideální. Kde svítím delší dobu, mám KZ, při čemž je kupuji v akcích, kde jsou kolem 100 Kč, na chodbě, toaletě atd. mám klasiku. Nutno uznat, že KZ provozují šerosvit a vidět od nich moc není, i když mají teoreticky světelný tok jako 100W klasika. Jaksi si při nich moc nepočtu. Důvod níže někdo vysvětlil. Fakt je, jestli ti zelení blbci  prosadí zákaz výroby normálních žárovek, s předstihem jich kupu nakoupím.

JanaB 11.12.2008 4:55

Re: Vzít rozum do hrsti

Zrovna mi nad hlavou mžourá pět osmiwattových úsporek, protože ta šestá už zas praskla. Můžu vám říct, že těch pět dohromady nevydává ani náhodou takové světlo, jako jedna klasická stowattová žárovka. To nemluvím o tom, že sehnat tu jednu náhradní "svíčku" bude opět problém, protože nikdy neseženeme stejně vypadající. Naposledy jsme je měnili, když nám zůstaly svítit už jen čtyři a to se fakt nedalo zvládnout, v místnost bylo spíš pološero, tak jsme koupili nové a vyměnili všechny. Panečku, to je úspora. Ovšem taky bychom mohli ten historický křišťálový lustr vyhodit a koupit si nějakou modernu, že ano.;-D

Ano, úsporky nám dlouho nevydrží a nezávisí to na ceně. Ovšem díky článku chápu, že to bude pravděpodobně způsobené "kvalitou" rozvodné sítě. S tím ale nic nenaděláme, to nemůžeme nikterak ovlivnit.

vrata 11.12.2008 4:50

Re: no, nechci polemizovat, ale

Vážený pane, nelžete zde a neoblbujte tady laiky, že jste po výměně několika žárovek za KZ ušetřil za rok 1600Kč. KZ, aby měla účinnost ve svítivosti klasické žárovky, musí mít přibližně třetinový příkon. Jedna klasická 100W žárovka spotřebuje 1KWh za 10 hodin, Vaše KZ přibližně 33 hodin. Kolik těch žárovek  musíte mít, abyste tolik peněz ušetřil? Nepočítám nákupní cenu KZ vůči žárovkám. Pochopitelně něco ušetříte při aplikaci KZ, nejsou však vhodné všude z důvodu náběhu. Jedná se zde o rozhodnutí každého jedince co si kdo vybere a ne, aby to nařizovali byrokrati v EU. Zde se vůbec nejedná o nějaké úspory el. energie, spíše o výrobce KZ. K dnešnímu dni je spotřeba el. energie v ČR o mnoho nižší, než v roce minulém, přesto cena el. energie vzrostla. Proč? Je to stejné jako s vodou. Čím víc šetříte, tím víc platíte.

M.S. 11.12.2008 4:34

Re: Vzít rozum do hrsti

Takovýto požadavek nemůžete po lidech zfanatizovaných nějakými ideemi(ekologickými) očekávat