25.5.2024 | Svátek má Viola


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek 11.12.2008 9:07

Zažněte, prosím, eurohurvínci!

Možná se podstatné části občanů ČR rozsvítí. tentokrát se to bude totiž týkat všech a ne jenom podnikatelů v potravinářství a ve službách. Doufám stejně jako Adolf Born, že pokud nebudou v EU blbci nahrazeni myslícími tvory, čeká celé toto sdružení brzský rozpad, jako když praštím žárovkou o zem.

JanaB 11.12.2008 9:06

Re: Ekologicke kompaktni zarivky?

Uvědomuji si to;-D. Teď jen, aby nás v Bruselu nechytli za slovo.

To je ono, musím to ještě promyslet. Když budeme málo recyklovat, tak zaplatíme tučné pokuty za to, že málo recyklujeme, a v Bruselu pak ty pokuty přesměrujou chudákům výrobcům, jejichž výrobky jsme si nekoupili a tedy nemohli dostatečně recyklovat. Tím bude navíc zajištěna podpora evropského průmyslu, protože kdybychom recyklovali, tak bychom stejně určitě kupovali šmejdy Made in Asia a nepodporovali bychom zchudlé evropské dělníky. Čili z toho jednoznačně plyne - úsporou za podporu evropského průmyslu.!!

Ales 11.12.2008 9:05

Chladné a horké prostory

Autoři nařízení zcela zapomněli na to, že existují prostory chladné a také horké. V horkých jsou žárovky zcela nenahraditelné, ve studených jsou použitelné pouze LED.

Pro nedovtípné - čím nahradit žárovku v troubě?

Autoři jsou ještě větší blbi než jsme mysleli.

I-Worm 11.12.2008 9:04

Re: V některých použitích (osvětlení výklenků SOS v tunelech apod) je použití úsporných zářivek

jak se jich netýká - NESMĚJÍ být použity místo klasických žárovek?

R 11.12.2008 9:04

Re: Svítivost

Já mám ty obchody v dosahu. Funguje to tak, že člověk donese vadnou zářivku, ukáže doklad o nákupu a oni ji bez problémů a bez  řečí vymění za stejnou dobrou, pokud je ještě prodávají. Takže je to vhodné pro ty nejlevnější šunty, co rychle odcházejí a které se tím pomalu samy vyřazují z trhu kvůli nákladům na reklamace. Zásobní úsporky tam na měsíc zašroubuji na nějaké exponované místo, co se týká rozvěcování a zhasínání a tak prověřím kvalitu, než je dám do šuplíku.

Vašek 11.12.2008 9:03

Re: Hrůza

zkrátka a dobře, někde se výbojky hodí , někde ne. Někde je jejich používání výhodné finfnčně, jinde ne. Nechme prosím na spotřebiteli, nechť si sami určí co budou používat. Pokrok se nedá zastavit, ale také se nedá nařídit. Nechť páni z Bruselu táhnou do brusele!!

SmallM 11.12.2008 9:03

A co stmívače?

U žářivek je tu ještě jedno mínus: nelze je nasadit tam, kde je stmívač (typicky velké sály, divadla atd). Tam se dávají právě žárovky a často vyššího výkonu, než se běžně využije - ty totiž podstatně déle vydrží a jakákoliv výměna je taky ekologická zátěž ( měníte-li na lustru s 200 žárovkami 2 ks, musíte mít lešení a po celou dobu montáže s celým lustrem svítit.)

I-Worm 11.12.2008 9:01

Re: topím elektřinou

pokud topíte i v létě - pak jistě nikoliv.

slovan 11.12.2008 9:01

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Proc otcove? Vyvazet stare lednice do lesa je tradicni ceske pravo uz od  Karla IV.

I-Worm 11.12.2008 9:00

Re: Nežehlící košile

jo, pardon, vynásobit.

I-Worm 11.12.2008 8:59

Re: Nežehlící košile

zkuste podělit 300 Kč/hod dobou 20 min (nápověda : je to 1/3 hodiny) - a tu máš, čerte, kropáč! To čučíte, co?

R 11.12.2008 8:59

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

Souhlas s zářivkami s odděleným předřadníkem. R^R^R^

U LED osvětlení vidím jeden problém a sice nesolidnost výrobců či nevhodná konstrukce. Nesolidnost výrobců - garantovaná životnost LEDek mnoho 100 tísíc hodin při jmenovitých parametrech láká výrobce, aby tyto hodnoty, zejména maximální dovolený proud, překračovali. Svítidlo pak svítí lépe, jenomže třeba už po pár hodinách svícení dojde k poškození LEDek a k snížení jejich svítivosti nebo v obvyklejším případě k jejich poruše. LEDky jsou na překračování těchto hodnot velice citlivé.  Nevhodná konstrukce, je technicky velice obtížné vyrobit jeden LED zdroj o vyšším výkonu a svítivosti, světla se proto skládají z mnoha malých diod. Velice to láká to LED diody prostě jen složit vedle sebe a zapojit, bez nějaké ochrany proti rozptylu parametrů či proti zvýšenému napájecímu napětí atd. Jenomže díky rozptylu parametrů může být potom některá LED ve svítidle zase přetížena a rychle odejde a díky  třeba desetině sekundy zvýšení napětí v síti, které jiné spotřebiče ani nezaznamenají, může být LED svítidlo zničeno. Protože po LED osvětlení je velká poptávka, i nesolidní výrobci prodají....

messenger 11.12.2008 8:59

Re: Nežehlící košile

No tak, jenom jednu kosili, kvuli tomu videu...

messenger 11.12.2008 8:58

Re: Hrůza

chudinko. jiste je to namireno proti vam soustruharum.

messenger 11.12.2008 8:57

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Pryc s Bursikem! Proc byt odpovedni za veci ktere jsme si koupili! Bojujme za tradicni pravo vyvezt starou lednici do lesa tak jak to delali nasi otcove!

JanaB 11.12.2008 8:57

Re: Svítivost

Postupným navyšováním příkonu úsporek jsme opravdu dospěli doma k tomu, že je potřeba jít asi na třetinový příkon žárovky, a tím se ta úspora poněkud snižuje. Nemluvě o tom, že nikdy nevydrží deklarovanou životnost  - na rady typu "schovávej si účtenky a choď  reklamovat" nejsem zvědavá. Žijeme na vesnici, takže nakupujeme většinou dost daleko od bydliště (u nás už nefungují ani potraviny), takže stejně musíme mít železnou rezervu, když se nějaká žárovka nebo zářivka odporoučí do věčných lovišť. Na to, abychom jezdili reklamovat jednu jedinou zářivku, není čas ani peníze - takže bychom museli vyčkat, až zas pojedeme kolem místa, kde jsme je koupili, což třeba ani  není každý měsíc, pokud si uděláme extra cestu, tak to taky není zadarmo. Navíc předpokládám, že by s námi sepsali reklamační protokol a za měsíc bychom tam znova museli jet, abychom se třeba dočkali vrácené stokoruny (řádově, měli jsme i dražší, možná vydržely i ty dva roky). Tahleta anabáze nám za to prostě nestojí.

modřín 11.12.2008 8:57

Re: Nežehlící košile

lituji, ale se žehlení jsem pověsil na hřebík !

Gój 11.12.2008 8:56

Hrůza

Mám dílnu a v ní několik srojů s točivými stroji a nástroji (soustruh, frézka atd). Je zakázáno z IBP osvětlení takové dílny zářivkou, neboť může vznikat stroboskopický efekt, který navodí dojem, že je stroj nečinný. Proto je lokální osvětlení nástrojů žárovkou. To si mám pak na soustruh namontovat osvětlení z pod kuchyňské linky, zapojené na jinou fázi? Zlatý křivý banány...

I-Worm 11.12.2008 8:56

Re: Ekologicke kompaktni zarivky?

jako zbraň v boji proti krizi z nadvýroby je váš návrh velmi účinný...

portwyn 11.12.2008 8:54

Zkušenost

K tomu ovšem: žárovka 11,- Kč, KZ řekněme 220,- (dost to kolísá, levnější mají zas nižší životnost i svítivost). Životnost KZ v obýváku 5 - 10 let, žárovky 1 - 2 roky. Tj KZ 5x vyšší životnost (odhad, empiricky) při 20x vyšší ceně, čisté náklady na spotřebič 4x vyšší, na proud 4x nižší. Záleží tedy na ceně energie, jak se to vyplatí. Svítíte-li bez blikání, tak se vyplatí KZ, s blikáním (WC, chodba, sklep, koupelna...) žárovka.

Honza2 11.12.2008 8:53

Re: Sice bych ty páry tolik neprožíval,

V zářivce je zhruba 10 mg rtuti...  Pořezání od střepů ze zářivky hrozí asi milonkrát pravděpodobněji něž libovolné následky od rtuti.

Jedna žárovka je určitě méně znečišťující než jedna zářivka. Druhá věc, jakou má každá z nich životnost a kolik se na jejich provoz musí spálit té severočeské hlíny lehce obohacené uhlím.

MeKu 11.12.2008 8:51

Re: V některých použitích (osvětlení výklenků SOS v tunelech apod) je použití úsporných zářivek

Problém je trochu jinde. Zatímco žárovku v ceně 10 Kč ukradne jen naprostý debil (spíše ji rozbije ), LED žárovka za 300 Kč je zcelajiná káva, a "klasická" KZ asi nejde uplatnit úplně všude, ale na to asi s velkou slávou příjdou Eurohujeři a po nějakém hutném prů(kopu). A jde li o rychlost rozsvěcení - jde li o sekundy a v tubusech při požáru o sekundy jde (nesmíte věřit všemu co vidíte ve filmu - tam fyzika neplatí) tak dezorientace vzniklá pozdním náběhem osvětlení, nebo nedej bože efektem stroboskopu k němuž mají zářivky po určité době individuální sklony, k hutným průšvihům vést může. Všimněte si prosím, než mne nazvete blbem, že netvrdím, že nutně povede.

messenger 11.12.2008 8:51

Re: kauza žárovky

trpet, tak je to! Trpime jak svina

messenger 11.12.2008 8:49

Re: Nežehlící košile

"cena vyzehleni kosile prevysuje 100Kc" - jaky mate prosim vas ucet za elektrinu??8-o

šakal 11.12.2008 8:49

...Kup si medvídka mývala...

...a omývej přirození vlažnou vodou...;-P  ;-D

messenger 11.12.2008 8:48

Re: Nežehlící košile

20 minut????? Muzete se prosim natocit a hodit to na YouTube? To chci videt!

R 11.12.2008 8:46

Re: Nevidím ještě zmínku o odpadu

Zatímco žárovka, kterou hodím do lesa, se za pár let rozpadne a zmizí,  ;-D;-D Říct to politik, tak by to byl výrok měsíce.

Jinak největší znečištění rtutí lesů a škarp už bylo -  když se tam před lety za socíku vyhazovaly obyčejné zinkouhlíkové baterie. V každé jedné takové  ploché baterii bylo kdysi rtuti na pár stovek úsporek a navíc k tomu ještě kadmium. Nádoby na nebezpečný odpad nebyly a lidi hlavně z vesnic se vyžívali ve vyvážení takových odpadů do nejbližšího lesa.:-(

A když se k moření zrní na osev používaly rtuťnatá mořidla.:-(

A ještě o nějakou stovku let dříve, tehdejší fabriky na zpracování kůže a plsti používaly rtuťnatá činidla. Například v okrese Nový Jičín bylo zaznamenáno místy bodové, dost silné znečištění polí rtutí. Je to přičítáno tomu, že tehdejší někteří osvícenější rolníci používali odpady z tehdejší novojíčínské fabriky Tonak na hnojení polí, bohužel byli osvícení málo. Ovšem doklady, že někdo před 100 - 150 lety vyvezl na nějaká pole fůru fabrického odpadu na úrovni hnoje se nezachovaly.;-P

modřín 11.12.2008 8:44

Nežehlící košile

Chcete-li ušetřit el.energii a především tu vaší a váš čas, doporučuji dotahat staré košile doma, v garáži a jiných aktivitách. Tam, kde je třeba vypadat jak ze škatulky používat košile s nežehlící úpravou easy care. Žehlení jedné bavlněné košile mi trvá cca 20 min. Napařovací žehlička Rowenta žere 1300 W. Pokud se nechám zaměstnat, tak se můj honorář  pohybuje okolo 300 Kč/hod. Z uvedeného je zřejmé, kde jsou možnosti úspor - cena vyžehlení jedné košile u mne převyšuje 100 Kč a čím si na to svítím je celkem zanedbatelné. Na čtení preferuji halogenové žárovky 35 až 50 W. Vyzařují spektrum srovnatelné s klasickou žárovkou a životnost je obdobná. 

JanaB 11.12.2008 8:42

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Proboha, nám vracejí přeplatek každý druhý rok - to s tím vůbec nesouvisí.

Nejvíc elektřiny nám sežere sporák a pak zřejmě pračka a ostatní elektrospotřebiče, osvětlení je až to poslední, protože většinou svítíme ve dvou až třech místnostech, kde ty dementní úsporky taky máme, ale jak už jsem tu psala jinde, stejně nám přestávají fungovat a musíme kupovat nové a nové.

A největší "nářez" to byl před pár lety, když jsme odvlhčovačem vysušovali mokrou zeď. To byl panečku doplatek. Ale zato další rok se ten přeplatek zase hodi.

slovan 11.12.2008 8:42

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Takze oproti puvodnimu tvrzeni ted priznate, ze narok na bezplatnou likvidaci stareho spotrebice mam a prodejce je povinen mi ho vzit. Nebavim se o doprave. Pred chvili jste tvrdil ze likvidaci stareho spotrebice si musim zaplatit protoze v poplatku si predplacim likvidaci  jen a prave spotrebice nakupovaneho.